Valloxin energiatehokkaat ilmanvaihtolaitteet Paroc Passiivitaloon
Vallox 180 SE MLV on suurehkojen matalaenergia- ja passiivienergiaomakotitalojen ilmanvaihtoratkaisu.
Vallox Oy on ilmanvaihtolaitetoimittajana mukana Suomen ensimmäisessä VTT:n määritelmän mukaisessa passiivitalohankkeessa, jonka toteuttavat yhteistyössä Paroc ja VTT. Vallox toimittaa kohteeseen matalaenergiailmanvaihtokoneen, joka pystyy hyödyntämään myös talon vierustalle asennettavan maalämmön keruuputkiston tuomaa lämpöä.
Automaattisesti ohjautuva ilmanvaihtokone
Paroc Passiivitalon ilmanvaihtolaitteena on Vallox 180 -ilmanvaihtokone, jonka vuosihyötysuhde on jopa 65 % Helsingin seudulla. Koneessa on elektronisesti säädettävä, hiilidioksidipitoisuuden ja suhteellisen kosteuden mukaan toimiva automaattinen ilmanvaihdon säätö.
Tasavirtapuhaltimilla varustettu Vallox 180 -ilmanvaihtokone kuluttaa normaalikierrosnopeuksilla vielä vähemmän energiaa kuin vaihtovirtapuhaltimilla varustettu. Paroc Passiivitalossa käytetyllä ratkaisulla, jossa ilmanvaihto on kytketty yhteen talon vierustalla olevan maalämpöä keräävän putkiston kanssa, saavutetaan Vallox 180 -laitteella jopa 75–80 prosentin vuosihyötysuhde.
Vallox MLV -patteri ja maalämpö – energiatehokas yhdistelmä
Paroc Passiivitalo -hankkeen ilmanvaihdon erikoispiirteenä on maasta otettavan lämmön hyödyntäminen ilmanvaihdon tuloilman esilämmityksessä. Ratkaisu perustuu talon vierustalle asennettuun noin 100 metrin mittaiseen maalämmön keruuputkistoon. Putkistossa kiertää jäätymätön neste, johon maan lämpö tai viileys sitoutuu.
Maaputkistosta saatavan lämmön siirtämiseksi ilmanvaihtoon on ilmanvaihtokoneessa Vallox MLV -patteri. MLV-patteri käyttää maasta kerättävän lämmön hyväkseen ilmanvaihdon tuloilman esilämmityksessä. Vallox MLV -patteri on maalämpöä käyttäville rakennuksille sopiva ilmanvaihdon ulkoilman lämmitys- ja jäähdytyspatteri. Sen avulla voidaan talviaikana säästää energiakuluissa ja kesäaikana viilentää taloa.
Ilmanvaihto on ainoa lämmönjakoratkaisu
Passiivitaloissa ilmanvaihdon suunnittelulla on suuri merkitys. Paroc Passiivitalo -konseptiin ei kuulu tinkiminen sisäilman laadusta ja ilmanvaihdon tehosta. Ilmanvaihtolämmitys on ainoa rakennuksessa tarvittava lämmönjakojärjestelmä.
Passiivitalon ilmanvaihtosuunnittelussa onkin korostetusti otettava huomioon ilman esteetön kulkeutuminen huoneesta toiseen, sillä se on edellytys sekä hyvälle sisäilmalle että pakkaskautena tarvittavan lämmön levittämiselle huoneistoon.