• Etusivu
  • Talo

Valaistus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.10.2010
20084_9947.jpg

Valaistuksen merkitys

Valaistus vaikuttaa voimakkaasti tilan tunnelmaan. Hyvällä valaistuksella voidaan saada huoneen mittasuhteisiin muutoksia, korostaa hyviä puolia ja häivyttää huonoja. Valaistussuunnitteluun kiinnitetään valitettavasti edelleen liian vähän huomiota. Luonnonvalon vaikutusta tilassa kannattaa tutkia ja löytää tasapaino keinovalaistuksen ja päivänvalon välillä.

Valonlähteitä

Tekniikka kehittyy ja uusia valaistusjärjestelmiä kehitetään. Hehkulampun lämminsävyistä kodikasta valoa ei pidä silti unohtaa. Halogeenilamput ovat yleistyneet ja niitä käytetään paljon alas tai ylös suunnattuna tehostevalona. Hi-tech –tyyliin sopivat vaijereihin kiinnitetyt halogeenilamput, mutta pingotetaan vaijereita myös country-tyylisiin kattoparruihin. Uuden sukupolven loisteputket tuottavat miellyttävämmän väristä valoa kuin ennen ja niiden muotoiluunkin on satsattu. Loisteputkethan soveltuvat parhaiten tiloihin, joissa tehokas valontuotto ja valon suuri määrä on tarpeen. Led-lamppujenkin merkitys kasvaa tulevaisuuden myötä. Vielä toistaiseksi käyttö on pienimuotoista, kuten kulkuvaloina pimeässä ja vitriinien valoina. Saunoissa ovat perinteiset ritilän takaa loimotukset saaneet antaa tilaa valokuiduille ja niiden avulla luoduille eri värisille efektivaloille.

20084_9950.jpg
20084_9951.jpg
20084_9952.jpg

Valaistuksen neljä ryhmää

Yleisvalaistus on ympärillämme olevaa yleistä taustavaloa. Sen perusmuoto on päivänvalo. Kotona yleisvaloa luo yksi tai useampi valaisin, useimmin kattovalaisin.

Työskentelyvalaistusta tarvitaan keittiössä ja työpöydän luona. Makuuhuoneen lukulamputkin luovat työskentelyvaloa.

Kohdevalaistuksella korostetaan sisustuksen yksityiskohtia, kuten tauluja ja kasveja.

Koristevalaisimet eivät niinkään valaise, vaan ovat sisustuksellisia esineitä. Tällaisia ovat esim. laavalamput, kimaltavat kristallit ja kynttilät.

20084_9953.jpg

Kodin eri tilojen valaistus

Eteisessä luodaan ensivaikutelma. Valaistuksen on hyvä tukea ja korostaa vaikutelmaa, jonka haluamme antaa. Eteisessä pitää nähdä kulkea ja pukeutua. Häikäiseekö valo peilistä vai onko valo suunnattu oikein? Pöytä- ja lattiavalaisimilla voidaan luoda eteiseen huoneenomaisuutta käytäväfiiliksen sijaan. Portaikossa kulkemisen turvallisuutta voi lisätä askelmavaloilla.

Olohuoneessa valaistuksen on vastattava useiden toimintojen tarpeisiin, ja monipuolinen muunneltavuus on tarpeen. Himmennettävällä yleisvalaistuksella voidaan muuttaa huoneen tunnelmaa. Valo voi tulla pehmeästi katon tai seinäpinnan kautta. Mahdollisesti halutaan korostaa taideteosta tai maalausta kohdevalolla teoksen alareunassa. Tai seinän struktuuria, silloin valonlähde asennetaankin lattiaan. Lukunurkkauksessa tarvitaan oma säädettävä lattia-, pöytä- tai seinävalaisin. Kirjahyllyjen sisävalot ja tasojen taustavalot antavat aivan omanlaisensa vaikutelman. Takkatuli ja kynttilät toimivat koristevalaistuksena antaen pehmeätä lempeää valoa. Television katselu ja kotiteatteri asettavat omat, joskus vaikeastikin hallittavat, vaatimuksensa valaistukselle.

20084_9963.jpg

Keittiössä, kodin sydämessä, tarvitaan kahdenlaista valoa. Ruoanvalmistuksessa ja mahdollisissa keittiöön sijoittuvissa harrastustoiminnoissa tarvitaan tehokasta työskentelyvaloa. Ruokailussa ja seurustelussa kaivataan tunnelmavalaistusta. Nykymaailman avokeittiöiden aikaan keittiön valaistuksenkin suunnittelu on haasteellisempaa. Riitasoinnut yhtenäistettyjen eri tilojen välillä pitäisi saada vältettyä. Moderneissa keittiöissä ongelmallisuutta lisää korkeakiiltoiset ovipinnat ja kiiltävä musta kivitaso.

20084_9956.jpg
20084_9957.jpg

Ruokailutilassa, keittiön läheisyydessä tai olohuoneessa, valaistuksen tulee luoda oikeanlaiset puitteet onnistuneelle seurustelu- ja makuelämykselle. Syömme myös silmillämme, suuri osa nautintoa on ruoan herkullisesti esiin tulevat värit ja ulkonäkö. Näihin pitäisi pystyä valon värillä vaikuttamaan. Pöydän yläpuolella oleva valo ei saa häikäistä ruokailijoita. Juhlassa kimaltavat kristallit, kynttilät tuovat vivahduksensa ja kukka-asetelmat saavat hehkua.

20084_9959.jpg

Makuuhuoneessa, yksityisimmässä tilassa, tarvitaan sielläkin erilaisia valoja. Millaisessa valaistuksessa heräämme "oikealla jalalla", millaisesta valaistuksesta siirrymme rauhalliseen uneen? Erilaista valoa tarvitaan lukemiseen, television katseluun, intiimiin hetkiin. Vauvaperheissä yösyöttöjen aikaan himmeä liikkeeseen reagoiva valo voi olla mieluinen. Makuuhuoneen yhteydessä voi olla walk-in –pukeutumistila, jossa taas on omat valaistustarpeensa.

20084_9967.jpg

Kylpyhuoneen valaistus on muuttunut spa-ajattelun myötä. Enää ei riitä pyöreä pallo peilin yläpuolella. Tunnelmamuutosta halutaan tähänkin tilaan. Meikkaukseen ja parranajoon halutaan luonnollista valoa. Peilit toistavat valoja moninkertaisesti. Luonnonvalo on näissä tiloissa extrahienoa. Lasitiilien käytöllä voidaan luonnonvaloa ohjata kylpyhuoneeseen muista tiloista. Sopivasti asennetuilla valaisimilla ja lasiliukuovilla voidaan arkisesta pyykinkäsittelynkin sisällään pitämästä paikasta muovata kylpynautinnon luova tila. Tuoksukynttilävalaistus jättää arjen harmauden varjoon.

20084_9961.jpg
20084_9962.jpg
Teksti: Sisustustoimittaja Anu Tuovinen
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20181_51342.jpg
Kuinka saadaan pienellä energialla suurta lämpöä?
Pohjolan ostetuin NIBE F1225 invertterimaalämpöpumppu tuottaa lämpöä kotiisi ympäristöystävällisesti jopa 80 % pienemmillä energiakustannuksilla.NIBE maalämpöpumppuihin voit lisätä myös energiatehokkaan viilennysjärjestelmän tuomaan lisämukavuutta kesähelteellä.
20228_79270.jpg
Uudentyyppinen sisäkuivakäymälä ei haise
Jokaisella meistä on muistissaan käymäläkokemus pihapiirin perällä sijaitsevassa pimeähkössä ulkohuussissa, jossa lentelee kärpäslegioona ja mätänevä käymäläjäte haisee pistävästi nenään. Näissä ulkohuusseissa käymäläjäte on päästetty alinomaa vain isoon saaviin. "Haiseeko se?" onkin yleisin kysymys, jota Pikkuvihreän asiantuntijoille esitetään ensimmäisenä, kun asiakas tulee tutustumaan uudenlaisiin kuivakäymälöihin. Uudentyyppinen posliininen sisäkuivakäymälä ei haise, kuten vanhat perinteiset huussit tekevät.
20238_82927.jpg
Näin suihkukouru mahdollistaa suuret lattialaatat ja kätevän lattian kaadon
Kylpyhuoneiden suunnittelussa ja remonteissa tavoitteena on luoda toimiva, tyylikäs ja käyttäjäystävällinen kokonaisuus. Geberitin uusin CleanLine50 -suihkukouru vastaa tähän tavoitteeseen tarjoten innovatiivisen suunnittelun ja käytännöllisyyden yhdistelmän.CleanLine-sarjan uusin tulokas tekee suihkutilojen viemäröinnistä entistäkin helpompaa ja esteettisempää.
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
20082_8619.jpg
Vallox Digit VKL
Vesikiertoinen lattialämmitys on yleisin lämmönjakotapa Suomessa. Sen valitsee lähes 60 prosenttia pientalorakentajista. Matalalämpöisen veden käyttö lämmönjaossa ja lämmön tehokas kohdistuminen sekä tasainen jakautuminen tekevät siitä miellyttävän ratkaisun, joka soveltuu hyvin myös maalämpötaloissa käytettäväksi. Myös ilmanvaihto voidaan oikeanlaisella ilmanvaihtokoneella kytkeä suoraan lattialämmitykseen, jolloin tuloilma jälkilämmitetään lattialämmityksestä otettavalla lämmöllä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
A- tai B-energialuokka
Suomessa viime vuosina rakennetut pientalot ovat energiatehokkuudeltaan normirakentamista parempia. Yli puolet pientaloista saa energialuokakseen joko A tai B. Rakentamismääräysten tason mukainen talo olisi energialuokaltaan C tai D. Rakentamismääräykset tulevat vuonna 2012 kiristymään, joten panostukset uudisrakennusten energiatehokkuuteen tulevat kasvamaan.Muut uudisrakennukset eivät ole niin energiatehokkaita kuin pientalot vaan pääosin rakentamismääräysten tasolla: selvästi suurin osa on energiatehokkuudeltaan C- tai D-luokkaa.Uudisrakennusten sekä olemassa olevien rakennusten energiatehokkuutta voidaan ensimmäistä kertaa seurata keskitetysti. Ympäristöministeriö kerää energiatodistustiedot sekä kunnilta että erillisten energiatodistusten laatijoilta uuteen seurantajärjestelmään Tavoitteena on, että järjestelmän kautta saadaan paitsi tietoa uudesta ja olemassa olevasta rakennuskannasta myös seurataan energiatodistuksia koskevan lain toimivuutta."Energiatodistusten kautta saatava tieto on arvokasta: aiemmin tämän tyyppiset tiedot ovat olleet hajallaan. Nyt on ensimmäistä kertaa mahdollista saada selkeää, koottua tietoa suomalaisten uudisrakennusten energiatehokkuudesta", ympäristöministeriön yli-insinööri Maarit Haakana toteaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton