Valaistus
Valaistuksen merkitys
Valaistus vaikuttaa voimakkaasti tilan tunnelmaan. Hyvällä valaistuksella voidaan saada huoneen mittasuhteisiin muutoksia, korostaa hyviä puolia ja häivyttää huonoja. Valaistussuunnitteluun kiinnitetään valitettavasti edelleen liian vähän huomiota. Luonnonvalon vaikutusta tilassa kannattaa tutkia ja löytää tasapaino keinovalaistuksen ja päivänvalon välillä.
Valonlähteitä
Tekniikka kehittyy ja uusia valaistusjärjestelmiä kehitetään. Hehkulampun lämminsävyistä kodikasta valoa ei pidä silti unohtaa. Halogeenilamput ovat yleistyneet ja niitä käytetään paljon alas tai ylös suunnattuna tehostevalona. Hi-tech –tyyliin sopivat vaijereihin kiinnitetyt halogeenilamput, mutta pingotetaan vaijereita myös country-tyylisiin kattoparruihin. Uuden sukupolven loisteputket tuottavat miellyttävämmän väristä valoa kuin ennen ja niiden muotoiluunkin on satsattu. Loisteputkethan soveltuvat parhaiten tiloihin, joissa tehokas valontuotto ja valon suuri määrä on tarpeen. Led-lamppujenkin merkitys kasvaa tulevaisuuden myötä. Vielä toistaiseksi käyttö on pienimuotoista, kuten kulkuvaloina pimeässä ja vitriinien valoina. Saunoissa ovat perinteiset ritilän takaa loimotukset saaneet antaa tilaa valokuiduille ja niiden avulla luoduille eri värisille efektivaloille.
Valaistuksen neljä ryhmää
Yleisvalaistus on ympärillämme olevaa yleistä taustavaloa. Sen perusmuoto on päivänvalo. Kotona yleisvaloa luo yksi tai useampi valaisin, useimmin kattovalaisin.
Työskentelyvalaistusta tarvitaan keittiössä ja työpöydän luona. Makuuhuoneen lukulamputkin luovat työskentelyvaloa.
Kohdevalaistuksella korostetaan sisustuksen yksityiskohtia, kuten tauluja ja kasveja.
Koristevalaisimet eivät niinkään valaise, vaan ovat sisustuksellisia esineitä. Tällaisia ovat esim. laavalamput, kimaltavat kristallit ja kynttilät.
Kodin eri tilojen valaistus
Eteisessä luodaan ensivaikutelma. Valaistuksen on hyvä tukea ja korostaa vaikutelmaa, jonka haluamme antaa. Eteisessä pitää nähdä kulkea ja pukeutua. Häikäiseekö valo peilistä vai onko valo suunnattu oikein? Pöytä- ja lattiavalaisimilla voidaan luoda eteiseen huoneenomaisuutta käytäväfiiliksen sijaan. Portaikossa kulkemisen turvallisuutta voi lisätä askelmavaloilla.
Olohuoneessa valaistuksen on vastattava useiden toimintojen tarpeisiin, ja monipuolinen muunneltavuus on tarpeen. Himmennettävällä yleisvalaistuksella voidaan muuttaa huoneen tunnelmaa. Valo voi tulla pehmeästi katon tai seinäpinnan kautta. Mahdollisesti halutaan korostaa taideteosta tai maalausta kohdevalolla teoksen alareunassa. Tai seinän struktuuria, silloin valonlähde asennetaankin lattiaan. Lukunurkkauksessa tarvitaan oma säädettävä lattia-, pöytä- tai seinävalaisin. Kirjahyllyjen sisävalot ja tasojen taustavalot antavat aivan omanlaisensa vaikutelman. Takkatuli ja kynttilät toimivat koristevalaistuksena antaen pehmeätä lempeää valoa. Television katselu ja kotiteatteri asettavat omat, joskus vaikeastikin hallittavat, vaatimuksensa valaistukselle.
Keittiössä, kodin sydämessä, tarvitaan kahdenlaista valoa. Ruoanvalmistuksessa ja mahdollisissa keittiöön sijoittuvissa harrastustoiminnoissa tarvitaan tehokasta työskentelyvaloa. Ruokailussa ja seurustelussa kaivataan tunnelmavalaistusta. Nykymaailman avokeittiöiden aikaan keittiön valaistuksenkin suunnittelu on haasteellisempaa. Riitasoinnut yhtenäistettyjen eri tilojen välillä pitäisi saada vältettyä. Moderneissa keittiöissä ongelmallisuutta lisää korkeakiiltoiset ovipinnat ja kiiltävä musta kivitaso.
Ruokailutilassa, keittiön läheisyydessä tai olohuoneessa, valaistuksen tulee luoda oikeanlaiset puitteet onnistuneelle seurustelu- ja makuelämykselle. Syömme myös silmillämme, suuri osa nautintoa on ruoan herkullisesti esiin tulevat värit ja ulkonäkö. Näihin pitäisi pystyä valon värillä vaikuttamaan. Pöydän yläpuolella oleva valo ei saa häikäistä ruokailijoita. Juhlassa kimaltavat kristallit, kynttilät tuovat vivahduksensa ja kukka-asetelmat saavat hehkua.
Makuuhuoneessa, yksityisimmässä tilassa, tarvitaan sielläkin erilaisia valoja. Millaisessa valaistuksessa heräämme "oikealla jalalla", millaisesta valaistuksesta siirrymme rauhalliseen uneen? Erilaista valoa tarvitaan lukemiseen, television katseluun, intiimiin hetkiin. Vauvaperheissä yösyöttöjen aikaan himmeä liikkeeseen reagoiva valo voi olla mieluinen. Makuuhuoneen yhteydessä voi olla walk-in –pukeutumistila, jossa taas on omat valaistustarpeensa.
Kylpyhuoneen valaistus on muuttunut spa-ajattelun myötä. Enää ei riitä pyöreä pallo peilin yläpuolella. Tunnelmamuutosta halutaan tähänkin tilaan. Meikkaukseen ja parranajoon halutaan luonnollista valoa. Peilit toistavat valoja moninkertaisesti. Luonnonvalo on näissä tiloissa extrahienoa. Lasitiilien käytöllä voidaan luonnonvaloa ohjata kylpyhuoneeseen muista tiloista. Sopivasti asennetuilla valaisimilla ja lasiliukuovilla voidaan arkisesta pyykinkäsittelynkin sisällään pitämästä paikasta muovata kylpynautinnon luova tila. Tuoksukynttilävalaistus jättää arjen harmauden varjoon.