Vaaralliset sähkölaitteet – yli 50 tuotetta poistettiin markkinoilta vuonna 2024
(Tiedote, Tukes 30.1.2025)...
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) testasi viime vuonna satoja sähkölaitteita, joista merkittävä osa todettiin vaarallisiksi. Erityisesti latureissa ja led-valaisimissa havaittiin vakavia turvallisuuspuutteita.
Tukesin valvonta paljastaa vaaralliset sähkölaitteet tehokkaasti
Vaaralliset sähkölaitteet jäävät tehokkaasti Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) haaviin. Tukes testautti viime vuonna 267 sähkölaitetta testauslaboratoriossa ja testaustulosten perusteella 56 sähkölaitetta poistettiin markkinoilta turvallisuuspuutteiden vuoksi. 33 vaarallisinta sähkölaitetta tuli kerätä pois myös kuluttajien käytöstä. Yritykset toteuttivat nämä toimenpiteet useimmiten vapaaehtoisesti.
Eniten turvallisuuspuutteita oli latureissa ja erilaisissa led-valaisimissa. Markkinoilta poistetuissa tuotteissa oli useimmiten joko sähköiskun tai tulipalon vaara.
Miten valvonta toimii?
Tukes teki vuonna 2024 noin 1350 markkinavalvontakäyntiä kivijalkamyymälöihin ja verkkokauppoihin. Yhteensä 267 sähkölaitetta lähetettiin testattavaksi testauslaboratorioon (SGS Fimko). Testausten perusteella 56 laitetta poistettiin markkinoilta, ja näistä vakavimmin puutteelliset 33 laitetta joutuivat palautusmenettelyyn, eli ne tuli poistaa myös kuluttajien käytöstä. Lievemmin vaatimusten vastaisille tuotteille annettiin 80 huomautusta. Tiedot markkinoilta poistetuista sähkölaitteista löytyvät Vaaralliset tuotteet.fi -sivustolta.
Valvontatulos ei kuitenkaan kerro siitä, että markkinoilla olevista sähkölaitteista näin suuri osa olisi vaarallisia, vaan se kertoo Tukesin valvonnan tehokkuudesta. Valvontaa kohdistetaan riskiperusteisesti niihin tuotteisiin, joissa epäillään olevan turvallisuuspuutteita. Nämä epäilyt voivat pohjautua aiempiin valvontahavaintoihin, Tukesille tulleisiin ilmoituksiin tai EU-tietokantoihin. Myös uusia tuotetyyppejä ja tuotemerkkejä hankitaan vuosittain testautettavaksi.
– Hyödynnämme valvonnassa eurooppalaisia markkinavalvontatietokantoja ja teemme aktiivista yhteistyötä muiden EU-maiden markkinavalvontaviranomaisten kanssa. Sähkölaitteiden valvonta painottuu nykyisin entistä enemmän verkkokauppaan, josta myös kuluttajat ostavat usein tuotteita. Verkkokauppavalvonta toimii niin, että tutkitaan netin kauppapaikkojen tarjontaa tai etsitään ja hankitaan tuotteita Tukesiin tulleiden ilmoitusten perusteella, sanoo johtava asiantuntija Seppo Niemi Tukesista.
Kuka vastaa sähkölaitteiden turvallisuudesta?
Vastuu sähkölaitteiden turvallisuudesta on valmistajalla, maahantuojalla ja myyjällä. Valmistajien, maahantuojien ja myyjien on varmistauduttava tuotteen vaatimustenmukaisuudesta ja turvallisuudesta ennen markkinoille tuomista. Valmistajan tulee tuntea tuotteen vaatimukset ja huolehtia siitä, että vaatimukset täyttyvät ja valmistuksen laatu pysyy hyvänä. Maahantuojan ja jakelijan tulee varmistua, että valmistaja on huolehtinut velvoitteestaan mm. niin, että tuotteesta on saatavilla vaaditut asiakirjat.
– Sähkölaitteiden valmistusketjut voivat olla hyvinkin monimutkaisia ja sähkölaite voi koostua useasta eri osakomponentista, jotka laitteen lopullinen valmistaja liittää yhteen ja myy yhtenä kokonaisuutena. Turvallisten sähkölaitteiden valmistaminen ja maahantuonti edellyttävätkin yrityksiltä useiden asioiden hallintaa, kuten jokaisen laitteen ja laitekokonaisuuden turvallisuuden varmistamista sekä riittävää omavalvontaa ja laaduntarkkailua, kertoo Niemi.
– CE-merkki on sähkölaitteissa valmistajan vakuutus siitä, että tuote täyttää sitä koskevat vaatimukset ja tuote on sen takia saanut vapaan liikkuvuuden EU:ssa, Niemi jatkaa.
Miksi vaarallisia sähkölaitteita päätyy markkinoille?
Viranomainen valvoo jo markkinoille tuotuja sähkölaitteita riskiperusteisesti. Sähkölaitteita ei tarkasteta ennakkoon, vaan niiden ennakkotarkastus päättyi jo lähes 30 vuotta sitten, kun Suomi liittyi Euroopan Unioniin. Tavaroiden vapaa liikkuvuus on EU:ssa yksi perusperiaatteista. Markkinoille tuleville sähkölaitteille on olemassa turvallisuusvaatimuksia, joita vastuuyritysten tulee noudattaa.
– Valitettavasti kaikki yritykset eivät kuitenkaan tunne velvoitteitaan riittävästi, minkä vuoksi vaarallisia tuotteita pääsee markkinoille, Niemi harmittelee.
Halpa voi tulla kalliiksi – harkitse tarkkaan verkkokauppaostoksia
Kuluttajat ostavat entistä enemmän sähkölaitteita EU:n ulkopuolella sijaitsevista verkkokaupoista. Näihin verkkokauppoihin ei suomalaisten tai eurooppalaisten viranomaisten toimivalta ylety.
– Jos tilaat tuotteita EU:n ulkopuolelta, tuotteen takuut ja kuluttajansuoja-asiat ovat hankalampia kuin sisämarkkinoilla. Jos tuote osoittautuu vaaralliseksi tai aiheuttaa vahinkoa, EU:n ulkopuolelta tuotteita ostava kuluttaja voi joutua itse vastaamaan seurauksista. Euroopasta ei silloin löydy vastuutahoa, jolle tuotteen voisi palauttaa ja jolta voisi vaatia korvauksia. Tuotteita ei ole välttämättä tarkoitettu EU:n alueelle ja siten ne eivät aina täytä EU:n turvallisuusvaatimuksia, Niemi neuvoo.
Usein tuotteen hinta kertoo jotain myös laadusta. Kannattaa harkita tarkkaan, mitä ja mistä ostaa. Omilla valinnoilla voi vaikuttaa omaan ja läheisten turvallisuuteen.
Info
Miten tunnistaa turvallisen sähkölaitteen?
- Tarkista CE-merkintä – mutta huomioi, että väärennöksiä esiintyy.
- Varmista, että laitteessa on suomalainen tai EU:n mukainen pistoke.
- Osta tunnetuista ja luotettavista kaupoista.
- Tutustu käyttäjäarvosteluihin ja valvontatietoihin.
- Älä osta halvinta mahdollista tuotetta – laatu maksaa.
Kuluttajien tekemillä valinnoilla on suuri vaikutus omaan ja läheisten turvallisuuteen. Sähkölaitteita ostaessa kannattaa miettiä kahdesti, onko halvalla hinnalla saatu tuote riski, jota ei kannata ottaa.