• Etusivu
  • Energia

Lataa älylaitteesi turvallisesti – vältä sähkölaitepalot

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.06.2022Päivitetty 13.12.2022
202212_78868.jpg

Ladattavien laitteiden yleistymisen myötä ovat myös niiden aiheuttamat palovahingot olleet kasvussa. (Kuva: Adobe Stock)

Suomalaisiin koteihin on vähitellen hivuttautunut yhä enemmän elektroniikkaa. Erilaisten älylaitteiden myötä myös tarve erilaisten laitteiden lataukselle on kasvanut. On olemassa kuitenkin muutamia selviä sääntöjä, joiden avulla lataat laitteesi turvallisesti vuodesta toiseen.

Jopa yli puolet paloista aiheutuu sähkölaitteista

Ladattavien laitteiden yleistymisen myötä ovat myös niiden aiheuttamat palovahingot olleet kasvussa. Tiesitkö, että tällä hetkellä jopa kuusi kymmenestä tulipalosta on lähtenyt liikkeelle jostain sähkölaitteesta?

Tulipalo on hengenvaarallinen paitsi ilmeisestä syystä, mutta myös siksi, että erityisesti akkupaloissa syntyy runsaasti myrkkykaasua, vetyfluoridia. Sähköpalon sammutus on haastavaa ilman ammattilaisvarusteita edellä mainitusta myrkkykaasusta sekä korkeista lämpötiloista johtuen.

Esimerkki yllättävästä palosta:
Hyvin tavallisia tarinoita ovat ne, joissa puhelin on ollut latauksessa ja laskettu sohvalle lähtiessä tekemään jotain muuta. Aikaisemmista latauskerroista poiketen puhelin onkin alkanut kuumenemaan syystä tai toisesta ja kuumentuessaan se on sytyttänyt palamaan myös sohvan, jolla oli ollut.

Lopputuloksena oli palanut sohva, sekä koti, joka oli kauttaaltaan täynnä savu- ja nokivahinkoja.

Mitkä seikat edesauttavat palon syttymistä?

Ensisijaisesti voidaan ajatella, että joko itse laite tai sen laturi on vikaantunut. Vikaantumisen syynä voi olla pitkäaikaisen käytön synnyttämä kuluma, kuten latausjohtojen rikkoutuminen tai vaikka puhelimen saama kova isku pudotessaan. Laitteessa tai latauslaitteessa ei välttämättä ole nähtävillä fyysisiä ulkoisia merkkejä, mutta seuraavat seikat voivat ennakoida mahdollisia tulevia ongelmia:

  • Laturi kuumenee ladattaessa huomattavasti eikä sitä voi pitää kädessä.
  • Latausjohto on rikki
  • Ladattava laite kuumenee latautuessaan huomattavasti
  • Akku pullistuu / on pullistunut
  • Ladattavan laitteen akku vuotaa tai haisee
  • Laite käyttäytyy jotenkin poikkeavasti verrattuna aiempiin latauskertoihin

Mikäli havaitset, että laturi tai laite on rikkoutunut tai viallinen, lopeta laitteen käyttö sekä irrota laturi pistorasiasta. Älä yritä tehdä korjaustoimenpiteitä itse, vaan toimita laite valtuutettuun huoltoon. Älä myöskään korvaa alkuperäistä laturia tarvikelaturilla, vaan käytä vähintään alkuperäistä vastaavaa.

Pidä huoli laitteesi sekä laturisi kunnosta. Älä lataa rikkoutuneella laturilla. (Kuva: Adobe Stock)

Pidä huoli laitteesi sekä laturisi kunnosta. Älä lataa rikkoutuneella laturilla. (Kuva: Adobe Stock)

Kuinka laitteet tulisi ladata oikeaoppisesti?

Jokainen laite voi vikaantua, etenkin pidempiaikaisen käytön myötä, mutta lataamalla laitteet aina vähintään alkuperäistä vastaavalla laturilla ja kovalla alustalla, olet jo voiton puolella. Älä lataa laitteita pehmeillä alustoilla, kuten esimerkiksi sängyllä, sillä jos laite jostain syystä kuumeneekin latauksen yhteydessä voi seurauksena olla nopeasti leviävä tulipalo vuodevaatteiden syttyessä myös tuleen. Sähkölaitteen syttyessä tuleen, voi nimittäin sen akusta lähteä liikkeelle palavia heitteitä, joiden avulla palo leviää entisestään.

Huolehdi, että laitteesi latauspisteen läheisyydessä ei ole palavaa materiaalia ja että ilma pääsee esteettä kiertämään ympärillä. Suosi latausajankohtana aikaa, jolloin olet itse myös kotona ja hereillä. Mikäli lataus on pakko suorittaa öiseen aikaan, huolehdi, että latauspisteesi on esimerkiksi keittiössä makuuhuoneen sijasta. Palovaroittimien toiminta on myös hyvä tarkistaa, jotta vaaratilanteen sattuessa sinulla on aikaa toimia.
Latauksen päätyttyä irrota laturi pistorasiasta. Näin säästät myös energiaa.

Kolme helppoa asiaa muistettavaksi:

  • Lataa aina kovalla alustalla
  • Irrota laturi pistorasiasta ladattuasi laitteen täyteen
  • Lataa päivisin jos mahdollista
Info

Info

Turvaa kotivakuutuksesta

Koska aina sattuu ja tapahtuu, on hyvä ottaa varman päälle niiden asioiden suhteen, joissa voi. Kotivakuutus on vakuutus kotisi vahinkojen varalle, jotta arki jatkuu huolettomasti myös vahingon jälkeen. Tarkista vakuutuksesi sisältö ja huomioi erityisesti vakuutukseen sisältyvät turvat, omavastuut sekä enimmäiskorvaukset vahinkotilanteessa. Vakuutukset kannattaa myös kilpailuttaa ajoittain ja päivittää vastaamaan nykyistä elämäntilannetta.

Energia
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20221_74366.jpg
Oletko ostamassa uutta täys­sähkö­autoa? Hae 2 000 euron hankinta­tukea
Tiesitkö, että uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea? Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?
20238_82937.jpg
Pihapiirin valvontaan langaton liiketunnistin
Liiketunnistimia on käytetty pihoilla jo vuosia, mutta ovatko niiden ominaisuudet muuttuneet? Kyllä ovat. Miltä kuulostaisi esimerkiksi maaston ja taustakentän tunnistus, ryömintäalueen suojaus ja valon automaattinen sytytys, kun astut ulos ovesta? Älä enää kapua laitteelle, vaan ohjaa liiketunnistintasi säätöjä kaukosäätimellä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tarjouslomakkeet, yksikköhintaluettelot
Toimenpiteet:Rakennuttajatehtävistä vastaava laatii urakkakohtaiset tarjouslomakkeet ja yksikköhintaluettelot. Tarjouslomakkeissa otetaan huomioon urakkakohtaisesti tarjoushinnan erittelytarve.Vastuuhenkilöt:Projektipäällikkö ja erikoissuunnittelijatDokumentit:Tarjouslomakkeet ja yksikköhintaluettelot.Hyväksyntä:Projektipäällikkö
Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton