• Etusivu
  • LVI

Vältä tulipalot kesämökillä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.06.2009
20094_16507.jpg

Kesämökillä tulipalo voi saada alkunsa tulisijoista, sähkölaitteista tai kaasulaitteista. Käyttämällä hyväkuntoisia laitteita oikein sekä pitämällä niistä hyvää huolta voit välttää onnettomuudet.

Tee mökillä turvatarkastus:

Tarkista palovaroittimen toiminta ensi töiksesi kevään ensimmäisenä mökkipäivänä. Palovaroitin on saattanut mennä epäkuntoon talven kylmissä ja kosteissa olosuhteissa, tai ainakin paristo on voinut tyhjentyä. Uusi paristo onkin hyvä tuominen mökille talven jälkeen. Varaudu vaihtamaan tarvittaessa myös koko palovaroitin uuteen. Tarkista palovaroittimen toiminta testipainikkeella mökkikauden aikana kuukausittain.

Lämmitä tulisijaa varovasti ensimmäisellä kerralla talven jälkeen. Liian nopea ja raju lämmittäminen saattaa vaurioittaa tulisijaa ja savuhormia ja niiden välistä liitosta. Tulipalot aiheutuvat usein savuhormien tai uunin halkeamista. Hormin halkeamia on vaikea havaita itse, joten ammattimaista nuohoojaa voi pyytää tarkistamaan tulisijojen, hormin ja piipun kunnon. Kesämökkikäyttöön tarkoitetun vapaa-ajan asunnon ja saunan tulisijat ja hormit on nuohottava kolmen vuoden välein.

Tarkista sähkölaitteiden kunto talven jälkeen. Kosteus ja kylmyys ovat saattaneet aiheuttaa vahinkoja tai hiiret ovat voineet jyrsiä sähköjohtoja. Älä käytä viallisia laitteita lainkaan, vaan korjauta ne tai vaihda uuteen. Suurin osa sähköpaloista johtuu kuitenkin laitteiden käyttövirheistä, joten noudata käyttöohjeita mökilläkin.

Ennen kuin käytät kaasulaitteita, tarkista letkut ja liitokset. Kaasun käytössä ovat vaarana häkä, kaasuvuoto ja vuodosta räjähdysmäisesti syttyvä palo. Taivuta letkua jyrkästi mutkalle. Jos näet halkeamia, vaihda se uuteen. Tarkista liitosten tiiviys esim. sivelemällä saippualiuosta liitoskohtiin; jos tulee kuplia, liitokset vuotavat ja ne pitää kiristää. Kiinnitä erityistä huomiota vanhan kaasulieden kuntoon sekä tarkista, onko liedessä liekinvarmistin. Se katkaisee kaasun tulon, jos liekki sammuu itsestään. Tarvittaessa voit pyytää kaasulaitteiden asennus- ja huoltoliikettä tarkistamaan laitteet.

Hanki tuhkaa varten palamaton astia, joka on varustettu kannella. Tuhka pysyy kuumana pitempään kuin yhden vuorokauden, siksi tulisijasta ei saa tyhjentää edellisillan tuhkaa pahvi- tai muoviastioihin eikä heittää luontoon. Anna tuhkan jäähtyä useamman vuorokauden ajan.

Varaudu pelastautumaan tulipalosta, ja huolehdi, että vieraasikin tietävät, miten palotilanteessa toimitaan. Mieti ennakkoon, miten rakennuksesta poistutaan ja missä kokoonnutaan, kuka huolehtii lapsista ja vanhuksista, kuka soittaa hätänumeroon ja kuka ryhtyy alkusammutukseen. Selvitä mökkisi tarkka osoite ja ajo-ohjeet etukäteen. Voit käyttää myös www.112.fi -sivujen karttakoordinaattipalvelua. Sijoita osoite- ja koordinaattitiedot esimerkiksi kokoontumispaikan läheisyyteen. Muista, että mökille avun tulo voi kestää huomattavasti kauemmin kuin kaupungissa.

Varmistu, että mökissä on toimivat alkusammutusvälineet, ja että kaikki osaavat käyttää niitä. Sammutuspeite ja käsisammutin ovat tehokkaita alkusammutusvälineitä myös mökkiolosuhteissa. Perinteinen sankoruisku on tehokas sammuttaja, kun sen pitää vedellä täytettynä, mutta sitä ei saa käyttää rasva- tai sähköpaloihin. Pidä sammutusväline lähellä aina, kun olet tekemisissä tulen kanssa, myös grillatessa. Ensiapulaukku on myös hyvä hankinta.

Jos haluat polttaa risuja, tarkista pelastuslaitokselta, onko se mökkikunnassasi sallittua.

LVI
hormit
ohjeet
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Sytykesipsit ja takkatuli.jpg
Sytykesipsit: hyötylahja retkeilijälle ja puulämmittäjälle
Sytykesipsit ovat oiva pikkulahja päiväkodin aikuisille, opettajille, retkeilijäystäville tai vaikka mökkisaunan lämmittäjälle. Sipsit toimivat kuin tutuksi tulleet sytykeruusut ja niiden valmistus on nopeaa ja helppoa.
20212_66247.jpg
Onko teräshormi turvallinen? - vastauksia polttaviin kysymyksiin
Erilaisten hormien materiaaleista, niiden toimivuudesta ja asennuksesta riittää keskusteltavaa. Eteenkin teräshormit ovat nousseet esille. Liikkeellä on väärää tietoa, myyttejä ja kertomuksia epäonnistumisista. Artikkeliin on kerätty muutamia päivän polttavia kysymyksiä teräshormeihin liittyen.
20168_47193.jpg
10 hyvää syytä valita tiilipiippu - tiesitkö nämä?
Kaipaako piippusi uusimista tai oletko vasta rakentamassa uutta kotia? Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja. Lisäksi tiilipiippu on pitkäikäinen ja toimiva ratkaisu. Tiili onkin yksi perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali.
Aitan runko pystyssä
Tee se itse –aitta, vaihe 3
Runko ja tasakerta on pystytetty. Seuraavaksi tehdään kattorakenteet.
20229_79462.jpg
Näin asennat liukuovet kääntyvien ovien tilalle saneerauskohteessa
Liukuovi ei ole asennettavissa ainoastaan uudiskohteisiin, vaan se sopii mainiosti myös saneeraukseen. Vanhoissa taloissa saneerattaessa vaihdetaan hyvin usein seinälevyjä uusiin. Samassa hoituu myös saranallisten kääntyvien väliovien vaihto paremmin ääntä eristäviin ja seinäpinta-alaa säästäviin, seinän sisään liukuviin välioviin. Vaihto liukuoviin ei voisi olla helpompaa valmiiksi hitsattuja teräselementtejä käyttäen.
202112_74194.jpg
Lasiterassin asennus onnistuu myös talvella
Talvi on itse asiassa oiva aika asentaa lasiterassi. Lasitettu terassi tuo lisätilaa kotiin, kun talviset ulkoiluvälineet säilyvät terassilla säältä suojassa ja käyttövalmiina. Kun lasituksen tilaa jo talvella, pääsee terassille kevätaurinkoon aamukahville aikaisin. Lasitetulla terassilla myös syksy jatkuu pidemmälle. Lasiterassi soveltuu erinomaisesti myös rivitaloon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton