Vältä sudenkuopat kylpyhuoneremontissa – Nämä työt on syytä jättää ammattilaiselle
(Kuva: Adobe Stock)
Ilman ammattilaista tehty märkätilojen remontti voi poikia ison laskun jo muutaman vuoden päästä.
Omin käsin tai ammattitaidottoman urakoitsijan toimesta tehty kylpyhuoneremontti voi kostautua varsin pian, kertoo yli 30 vuotta alalla toiminut yrittäjä.
– Usein käymme korjaamassa näitä virheellisesti toteutettuja remontteja, joiden jälkeen ongelmia tulee jo muutamassa vuodessa, Markku Manninen kertoo. Hän perusti Uudellamaalla toimivan Nemo Kylpyhuoneremontit Oy:n vuonna 2016.
Mannisen mukaan syynä korjauksiin on useimmiten vuotava lattiakaivo tai huonosti asennettu vedeneristys, jonka jäljiltä kylpyhuoneesta paljastuu kuivattamista vaativa kosteusvaurio.
Ongelmilta voi välttyä tilaamalla remontin alan ammattilaiselta. Taloyhtiöissä märkätilasertifikaatti vaaditaan sekä tekijältä että valvojalta, mutta omakotitaloremonteissa saatetaan edelleen mennä siitä, mistä aita on matalin.
– Jos talo jossain vaiheessa myydään, on hyvä näyttää ostajalle dokumentit, joista selviää, kuka remontin on tehnyt ja kuka on ollut valvojana, Manninen muistuttaa. Hän kannustaa ottamaan ammattilaisen mukaan projektiin heti sen alusta lähtien.
– Suunnittelu on avainasemassa. Tässä pätee erityisen hyvin sanonta, jonka mukaan hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Kun sillä ajatuksella lähdetään liikkeelle, yllätyksiä tulee harvoin.
Miten löydän hyvän urakoitsijan?
Markku Manninen on pitkän uransa aikana huomannut, että puskaradio paljastaa yleensä sekä hyvät että huonot tekijät.
– Hyvä kello kuuluu kauas ja paha vielä kauemmas. Asiakkaan kannattaa selvittää remonttiyrityksen taustatietoja parhaansa mukaan. Netistä löytyy tietoja esimerkiksi siitä, onko yrityksen tilaajavastuu kunnossa ja onko yritys hoitanut lakisääteisiä velvoitteitaan.
Jos yritys on liikkeellä vain nopeiden pikavoittojen perässä, urakoitsija voi pahimmillaan olla konkurssissa vuoden sisällä. Tällöin kaikki vastuu remontista jää asiakkaalle.
– Tyypillinen virhe on, että otetaan se "hyvä ja halpa". Silloin ei voi olla varma siitä, että yritys kantaa vastuunsa. Isommilla yrityksillä takuu on kaksi vuotta ja rakenteiden kohdalla yritys on vastuussa kymmenen vuoden ajan remontin päättymisestä.
Manninen neuvoo asiakasta tekemään aina kirjallisen sopimuksen, jossa käydään tarkasti läpi kaikki tehtävät työt.
LUE MYÖS: Asiantuntijan vinkit: Näin löydät luotettavan ammattilaisen remonttiprojektiin
Kuinka kauan kylpyhuoneremontti kestää ja mitä se maksaa?
Tyypillinen kylpyhuoneremontti kestää 10–15 päivää. Perusremontin hinta on Mannisen yrityksessä alkaen 16 000 euroa. Hinta nousee, kun materiaalivalinnat kallistuvat.
– Pääkaupunkiseudulla kylpyhuoneremontin keskihinta on 23 000–25 000 euroa sisältäen kaikki työt ja materiaalit. Materiaalien hinnat ovat nousseet vuoden aikana paljon, yli 20 prosenttia. Voi siis sanoa, että tällä hetkellä remontit ovat kalliita, mutta toisaalta hinnat voivat edelleen nousta.
Aikataulun mahdollisesta ylityksestä kannattaa yrittäjän mukaan kirjata maininta sopimukseen. Kohtuullisena summana voi pitää esimerkiksi sataa euroa aikataulun ylittävältä päivältä.
– Silloin voi varmistua, ettei urakoitsija jätä työtä kesken eikä esimerkiksi hyppää remontin loppuvaiheessa jo seuraavaan kohteeseen ja edellinen jää kesken.
LUE MYÖS: Paljonko kylpyhuoneen remontointi tai peruskorjaus maksaa?
Kosteusvaurio nostaa remontin hintaa
Asukas voi pitkittää kylpyhuoneen käyttöikää huolehtimalla muun muassa sen puhtaudesta.
– Lattiakaivon puhdistaminen on tärkeää ainakin muutaman kerran vuodessa. Samalla kannattaa puhdistaa silikonisaumat. Pintaa syvemmälle ulottuvat työt kannattaa jättää ammattilaiselle, Manninen kertoo.
Mikäli edellisestä remontista on kulunut jo reilusti yli kymmenen vuotta, olisi tiloissa hyvä tehdä kosteuskartoitus ennen remonttia. Tällöin paljastuu mahdolliset rakenteisiin päässeet kosteudet.
Pintoja purettaessa voi paljastua ikäviä yllätyksiä, jos rakenteissa on kosteutta. Mahdollinen kosteusvaurio voi nostaa remontin hintaa 7–10 prosentilla.
– Suurin syy kustannusten nousuun on tilojen kuivattaminen, joka kestää 2–3 viikkoa. Kuivaus maksaa 500-2000 euroa sen mukaan, miten isosta tilasta on kyse, Manninen selvittää.
LUE MYÖS: Tunnetko kotitalousvähennyksen kiemurat?
Mitä voin purkaa itse?
Kylpyhuoneen betonilattia jätetään remontissa yleensä ennalleen. Ennen uusien pintojen asentamista kylpyhuoneen laatat, kiinnitysaine, seinälevyt ja tasoite poistetaan. Ennen vuotta 1994 rakennetuissa kohteissa on tehtävä asbestikartoitus. Sitä ei tarvita, jos kohde on saneerattu vuoden 1994 jälkeen.
Mannisen mukaan asukas voi halutessaan tehdä osan purkutyöstä itse, mutta siinä on riskinsä.
– Laattalattioiden ja -seinien purkutöissä täytyy ottaa huomioon muun muassa putkistot. Kun seiniä piikataan, on oltava tarkkana, missä putket kulkevat. Jos piikataan väärästä paikasta, voi tulla iso remontti. Vakuutus ei korvaa, jos purkutyössä itsellä sattuu jotain, eikä sitä tee ammattilainen, joilla on vahingon sattuessa vastuuvakuutus.
Ongelmia voivat aiheuttaa myös puutteelliset rakennuspiirustukset. Vanhemmissa asunnoissa sellaisia ei välttämättä ole tehty lainkaan.
Saunan paneelien irrottaminen on Mannisen mukaan verrattain helppoa myös mattimeikäläiselle. Monesti saunan paneelit saatetaan jättää kokonaan ennalleen. Tällöin vain saunatilan lattia ja helmalaatta uusitaan. Kylpyhuoneen kattopanelointi jää Mannisen mukaan yleensä ammattimiehen vastuulle, sillä vesieristys nostetaan katonrajan yläpuolelle.
– Jos saunan panelointi halutaan uusia, asukas saattaa haluta tehdä sen itse. Moni saattaa kokea uuden paneloinnin tekemisen mukavaksi askaroinniksi. Kiuas täytyy kuitenkin kytkeä sähkömiehen toimesta. Nyrkkisääntö on, että puuseinäisessä löylyhuoneessa yksi kuutio lämmitettävää tilaa vaatii yhden kilowatin kiuastehon.
Jos saunan lauderunko ja istuinosat ovat hyvässä kunnossa, niitä ei välttämättä tarvitse vaihtaa remontin yhteydessä. Hiominen ja öljyäminen saattaa muuttaa totaalisesti lauteiden kuluneen ulkonäön. Manninen neuvoo öljyämään lauteet parin vuoden välein. Väriä voi vaihtaa erilaisilla vahoilla.
Kuinka pitkään vesikatkoon kannattaa varautua?
Taloyhtiössä vesikatkosta on ilmoitettava kolme päivää etukäteen. Manninen muistuttaa, että läheskään kaikissa kohteissa vesikatkoille ei ole tarvetta.
– Useissa kohteissa on jo olemassaolevat sulut, jotka laitetaan kiinni vesipisteiltä. Jos sulut pitävät, vesikatkoja ei tarvita. Jos esimerkiksi kerrostalossa on vanhoja sulkuja, koko kiinteistön vesi pitää katkaista. Yleensä katkon kesto on muutaman tunnin.
Jos remontoitavassa tilassa on lämminvesivaraaja, se irrotetaan ja remontin ajaksi kytketään päälle vain kylmä vesi. Tällöin esimerkiksi erillistä wc:tä voi käyttää.
– Jos kohteessa on toinen kylpyhuone, asennamme pienen tilapäisen varaajan, jota voidaan käyttää suihkujen aikana.
Koska vesikalusteet tulee uusia?
Vesikalusteita ei läheskään aina uusita. Mikäli vanhat vesikalusteet ovat ehjät ja hyväkuntoiset, voidaan ne säilyttää ja asentaa takaisin.
Etenkin taloyhtiöissä tämä on yleistä, koska taloyhtiö ei maksa remonttien yhteydessä uusia kalusteita, jos vanhat ovat ehjiä. Toisaalta varsin usein käy niin, että kalusteet eivät ole enää kovin hyvässä kunnossa. Silloin asukas päätyy ostamaan uudet.
Allaskaapin siirto ei ole yleensä kovin iso toimenpide. Sen osuus kokonaislaskusta on Mannisen mukaan muutama sata euroa. Wc-istuimen siirto on tätä haastavampi eli myös kalliimpi operaatio.
Pitääkö lattialämmitys uusia?
Jos asunto on yli 20 vuotta vanha ja käytössä on ollut sähköllä toimiva, betonivaluun asennettu lattialämmitys, se jätetään yleensä paikalleen.
– Näissä tapauksissa teemme usein niin, että vanha lämmitys jätetään valuun ja pintaan asennetaan uusi lämmityskaapeli. Jos vanha lämmitys joskus hajoaa, niin uusi voidaan kytkeä toimintaan.
Jos lattian alla on ollut vesikiertoinen kupariputkistolla toimiva lämmitys, se tyhjennetään ja tilalle asennetaan sähköinen lattialämmitys.
Info
Löydä luotettava kylpyhuoneremontin tekijä – Tutustu Remppatoriin!
- Remppatori on tarkoitettu kuluttajille, yrityksille ja taloyhtiöille, jotka etsivät remonttiapua ja urakoitsijoita.
- Remppatorissa voi julkaista kaikenlaisia töitä, joille halutaan etsiä sopivin tekijä.
- Kun urakoitsija kiinnostuu tarjotusta työstä, se voi ottaa suoraan yhteyttä työn tarjoajaan.
- Työn ilmoittaja voi liittää mukaan työn tarkan kuvauksen, aikataulun ja kuvia kohteesta.
- Projektin valmistuttua tilaaja voi arvioida työn laadun ja sujuvuuden Remppatorissa. Palvelu tekee yhteistyötä Vastuu Groupin kanssa.
Miksi Remppatori?
Remppatori auttaa kylpyhuoneremontin tekijää tarjoamalla vertailupalvelun, jonka kautta voi löytää luotettavia ammattilaisia sekä kilpailuttaa hintoja. Lisäksi palvelusta löytyy vinkkejä ja inspiraatiota remontin suunnitteluun ja toteutukseen, mikä helpottaa koko prosessia.