• Etusivu
  • LVI

Uusista pientaloista yli puolet on A- tai B-energialuokkaa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.10.2010
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Suomessa viime vuosina rakennetut pientalot ovat energiatehokkuudeltaan normirakentamista parempia. Yli puolet pientaloista saa energialuokakseen joko A tai B. Rakentamismääräysten tason mukainen talo olisi energialuokaltaan C tai D. Rakentamismääräykset tulevat vuonna 2012 kiristymään, joten panostukset uudisrakennusten energiatehokkuuteen tulevat kasvamaan.

Muut uudisrakennukset eivät ole niin energiatehokkaita kuin pientalot vaan pääosin rakentamismääräysten tasolla: selvästi suurin osa on energiatehokkuudeltaan C- tai D-luokkaa.

Uudisrakennusten sekä olemassa olevien rakennusten energiatehokkuutta voidaan ensimmäistä kertaa seurata keskitetysti. Ympäristöministeriö kerää energiatodistustiedot sekä kunnilta että erillisten energiatodistusten laatijoilta uuteen seurantajärjestelmään Tavoitteena on, että järjestelmän kautta saadaan paitsi tietoa uudesta ja olemassa olevasta rakennuskannasta myös seurataan energiatodistuksia koskevan lain toimivuutta.

"Energiatodistusten kautta saatava tieto on arvokasta: aiemmin tämän tyyppiset tiedot ovat olleet hajallaan. Nyt on ensimmäistä kertaa mahdollista saada selkeää, koottua tietoa suomalaisten uudisrakennusten energiatehokkuudesta", ympäristöministeriön yli-insinööri Maarit Haakana toteaa.

Vuoden 2010 tiedon keruu käynnissä

Käytössä olevat tiedot rakennusten energialuokista perustuvat vuosien 2008 ja 2009 aikana annettujen energiatodistusten tietoihin. Tiedot kerätään seurantajärjestelmään kuntien rakennusvalvonnoista sekä erillisten energiatodistusten laatijoilta kahdesti vuodessa. Parhaillaan on käynnissä tiedonkeruu koskien vuoden 2010 aikana tehtyjä energiatodistuksia. Erillisiä energiatodistusten antajia on noin 500 ja ne löytyvät esim. www.motiva.fi/energiatodistus -sivuston kautta.

"Ensimmäisellä keruukierroksella tiedot saatiin noin kolmasosasta kuntia. Tavoite on nyt laajentaa tietopohjaa. Kannustammekin kaikkia kuntia ilmoittamaan tiedot uudisrakennusten energiatodistuksista vuoden 2010 osalta ", kertoo Haakana.

Kunnat voivat syöttää tiedot järjestelmään 15.10.2010 mennessä.

Lisätietoja:
yli-insinööri Maarit Haakana, Ympäristöministeriö
viestintäpäällikkö Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Motiva Oy ylläpitää energiatodistusten neuvontapalvelua ympäristöministeriön toimeksiannosta. Energiatodistusten neuvontapalvelu auttaa sekä kuluttajia että energiatodistusten tekijöitä todistuksiin liittyvissä kysymyksissä. Neuvontapalvelun verkkosivuilta (www.motiva.fi/energiatodistus) löytyy tietoa energiatodistuksista. Puhelinpalvelumme vastaa kysymyksiin kerran viikossa tiistaisin klo 9–12 (puh. 0424 281 291).

Motiva on asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motivan palveluja hyödyntävät niin julkinen hallinto, yritykset ja yhteisöt kuin kuluttajatkin. Motivassa on 41 työntekijää ja sen liikevaihto on 5,9 miljoonaa euroa (2009). www.motiva.fi

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20224_77791.jpg
Miten valita julkisivumaali? Tässä tietoa maalien ominaisuuksista ja soveltuvuuksista
Monen mielessä se jo siintää, kesän maalausprojekti. Miten ulkomaali oikeastaan valitaan ja mitkä seikat tulee valinnassa ottaa huomioon?Totuus on, että ulkomaalausta ei voi aloittaa ennen kuin säät sen sallivat ja maalattava puupinta on päässyt kunnolla kuivahtamaan. Lämpötilan tulisi pysytellä ympäri vuorokauden plussan puolella sekä ilmankosteuden alle 95 %. Silloinkin maalausvuorossa ovat vasta Keittomaalit. Muille maaleille, kuten pellavaöljypohjaisille maaleille, soveltuu paremmin toukokuiset lämpimämmät ja kuivemmat ilmat.Keräsimme yhteen eri maalien ominaisuudet helpottaaksemme ulkomaalin valintaa.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Voiko sähkösuunnitelman tehdä itse?
Kysymys:Voiko sähkösuunnitelman tehdä itse? Jos voi, niin mistä saa ohjeistusta? Voiko johdotukset vetää ja pistorasiat ym kiinnittää rakennukseen itse kunhan jättää kaikki kytkemättä?
20181_51442.jpg
Rapatun julkisivun huolto ja kunnossapito
Rappauksen kulumista ja korjaustarvetta ei tarvitse arvioida vuosittain, sillä rappaus on pitkäikäinen kestäen vuosikymmeniä ilman uudelleen pinnoitusta tai merkittäviä huoltotoimenpiteitä. Ensimmäisen uusintapinnoituksen syynä voi olla vain tarve kirkastaa vanhaa, patinoitunutta väripintaa tai halu vaihtaa talolle kokonaan uusi värisävy tai pinnan struktuuri.
20081_7873.jpg
Makuuhuone tilana
Makuuhuoneen toiminnotTähän alkuun tuttu toteamus makuuhuoneesta ja sängystä: vietämme niissä kolmasosan elämästämme. Kuitenkaan emme käytä makuuhuoneen suunnitteluun aikaa ja vaivaa. Usein huoneet ovat jääneet talopiirustuksissa pieniksi kopeiksi, joihin ei juuri muuta mahdu kuin parisänky ja ehkä yöpöydät, lastenhuoneeseen sänky ja koulupöytä tuoleineen. Vaatekomerot vievät lattiapinta-alaa tai ne on sijoitettu huoneiden väliin "seinän sisään". Tilanpuutteessa makuuhuonetta voidaan käyttää myös työhuoneena. Onneksi makuuhuonesuunnittelun suuntaus näyttäisi olevan viihtyisämpään monikäyttötilaan. Moottoroidusta vuoteesta katsellaan televisiota, makuuhuoneesta on pääsy omaan kylpyhuoneeseen ja pukeutumistilaan huoneenomaisine vaatesäilytyksineen.
202012_67909.jpg
Uusiutuvaa energiaa öljylämmityksen rinnalle
Öljylämmitys soveltuu erityisen hyvin uusiutuvien energiamuotojen kumppaniksi. Se on erittäin tehokas lämmitysmuoto, joten sen ja uusiutuvien yhteiskäytöllä voidaan toteuttaa vuodenaikalämmitys. Uusiutuvia energioita hyödynnetään keväästä syksyyn. Öljylämmitys puolestaan varmistaa, että lämmitysteho riittää pakkasjaksoillakin mukavaan asumiseen.
20207_65757.jpg
Seinä-wc:iden kasvava suosio näkyy asuntomessuillakin
Tuusulan asuntomessukotien IDO Glow -wc:issä skandinaavisen linjakas muotoilu yhdistyy innovatiivisiin yksityiskohtiin. Kotimainen laatu kestää aikaa ja näyttää hyvältä vuosienkin päästä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton