Uusista pientaloista yli puolet on A- tai B-energialuokkaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.04.2025
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Suomessa viime vuosina rakennetut pientalot ovat energiatehokkuudeltaan normirakentamista parempia. Yli puolet pientaloista saa energialuokakseen joko A tai B. Rakentamismääräysten tason mukainen talo olisi energialuokaltaan C tai D. Rakentamismääräykset tulevat vuonna 2012 kiristymään, joten panostukset uudisrakennusten energiatehokkuuteen tulevat kasvamaan.

Muut uudisrakennukset eivät ole niin energiatehokkaita kuin pientalot vaan pääosin rakentamismääräysten tasolla: selvästi suurin osa on energiatehokkuudeltaan C- tai D-luokkaa.

Uudisrakennusten sekä olemassa olevien rakennusten energiatehokkuutta voidaan ensimmäistä kertaa seurata keskitetysti. Ympäristöministeriö kerää energiatodistustiedot sekä kunnilta että erillisten energiatodistusten laatijoilta uuteen seurantajärjestelmään Tavoitteena on, että järjestelmän kautta saadaan paitsi tietoa uudesta ja olemassa olevasta rakennuskannasta myös seurataan energiatodistuksia koskevan lain toimivuutta.

"Energiatodistusten kautta saatava tieto on arvokasta: aiemmin tämän tyyppiset tiedot ovat olleet hajallaan. Nyt on ensimmäistä kertaa mahdollista saada selkeää, koottua tietoa suomalaisten uudisrakennusten energiatehokkuudesta", ympäristöministeriön yli-insinööri Maarit Haakana toteaa.

Vuoden 2010 tiedon keruu käynnissä

Käytössä olevat tiedot rakennusten energialuokista perustuvat vuosien 2008 ja 2009 aikana annettujen energiatodistusten tietoihin. Tiedot kerätään seurantajärjestelmään kuntien rakennusvalvonnoista sekä erillisten energiatodistusten laatijoilta kahdesti vuodessa. Parhaillaan on käynnissä tiedonkeruu koskien vuoden 2010 aikana tehtyjä energiatodistuksia. Erillisiä energiatodistusten antajia on noin 500 ja ne löytyvät esim. www.motiva.fi/energiatodistus -sivuston kautta.

"Ensimmäisellä keruukierroksella tiedot saatiin noin kolmasosasta kuntia. Tavoite on nyt laajentaa tietopohjaa. Kannustammekin kaikkia kuntia ilmoittamaan tiedot uudisrakennusten energiatodistuksista vuoden 2010 osalta ", kertoo Haakana.

Kunnat voivat syöttää tiedot järjestelmään 15.10.2010 mennessä.

Lisätietoja:
yli-insinööri Maarit Haakana, Ympäristöministeriö
viestintäpäällikkö Kirsi-Maaria Forssell, Motiva Oy Motiva Oy ylläpitää energiatodistusten neuvontapalvelua ympäristöministeriön toimeksiannosta. Energiatodistusten neuvontapalvelu auttaa sekä kuluttajia että energiatodistusten tekijöitä todistuksiin liittyvissä kysymyksissä. Neuvontapalvelun verkkosivuilta (www.motiva.fi/energiatodistus) löytyy tietoa energiatodistuksista. Puhelinpalvelumme vastaa kysymyksiin kerran viikossa tiistaisin klo 9–12 (puh. 0424 281 291).

Motiva on asiantuntijayritys, joka kannustaa energian ja materiaalien tehokkaaseen ja kestävään käyttöön. Motivan palveluja hyödyntävät niin julkinen hallinto, yritykset ja yhteisöt kuin kuluttajatkin. Motivassa on 41 työntekijää ja sen liikevaihto on 5,9 miljoonaa euroa (2009). www.motiva.fi

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20194_57348.jpg
Tasalattiainen suihku mahdollistetaan oikeilla suihkukaivoilla
Tasalattiaiset suihkut ovat muodissa, koska ne ovat hillittyjä, ne eivät häiritse tilan yhtenäistä ilmettä. Kaikki ratkaisut, joita Geberit tarjoaa tasalattiaisten suihkujen viemäröintiin, ovat muotoilultaan tyylikkäitä, ne on helppo puhdistaa, ja niissä käytetään hydraulisesti optimoitua viemäröintitekniikkaa.Riippumatta siitä, mihin ratkaisuun päädyt, Geberit tarjoaa toimivaa ja ajatonta estetiikkaa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Urakkaohjelmat ja tarjouspyynnöt
Toimenpiteet:Urakkamuodon valinnan jälkeen rakennuttajatehtävistä vastaava laatii hankkeen urakkaohjelman. Urakkaohjelman mallina käytetään esim. RT 16-10287 sovellettuna käytettävään urakkamuotoon. Sopimusehtoina käytetään "Rakennusurakan yleisiä sopimusehtoja YSE 1998", RT 16-10660. Tarjouspyynnöt laaditaan urakkakohtaisesti ottaen huomioon kunkin urakan erityisvaatimukset. Tarjousten tekemiselle varataan aikaa 2 - 4 viikkoa urakan koosta riippuen. Tarjoukset jätetään suljetussa kirjekuoressa tilaajalle tarjouspyyntökirjeessä ilmoitettuun määräaikaan mennessä.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Urakkaohjelma, tarjouspyyntökirjeetHyväksyntä:Urakkaohjelma: Projektipäällikkö Tarjouspyyntökirjeet: Projektipäällikkö
202110_73164.jpg
Vinkit ympäristötietoi­selle terassilasitusta harkitsevalle
Tiedätkö kuinka suuri ympäristövaikutus terassilasituksella on? Lasitetun terassin tai parvekkeen käyttäjänä vaikutat paljon siihen, kuinka suuri ympäristövaikutus lasituksella on. Valtasi alkaa jo siitä, kun valitset lasituksen, jonka valmistuksessa käytetään kierrätettäviä raaka-aineita ja jonka kestävyyteen on erityisesti panostettu. Pelkästään tällä paletilla lasitus kuittaa päästönsä jopa kolmessa vuodessa. Tiedostavia ja kestäviä tekoja voi tehdä lasien elinkaaren loppuun saakka.
202210_60332.jpg
Kaunis ja käytännöllinen kivitalo tarkalla budjetilla
Unelma omasta, juuri oman perheen tarpeisiin piirretystä yksilöllisestä pientalosta elää monen mielessä vahvana. Erityisesti pääkaupunkiseudulle rakennettaessa kustannukset saattavat helposti karata ilman kovaa kulukontrollia ja aukotonta projektinhallintaa. Millainen merkitys ammattitaitoisella suunnittelulla oli Mikko ja Lotta Merisaaren täydellisen talounelman toteutumisessa?
201812_55755.jpg
Nuohouslaki uudistuu - piirinuohoussopimukset lakkaavat 1.1.2019
Pelastuslaki 1078/2018 hyväksyttiin 5.12.2018. Muutos tulee voimaan vuoden 2019 alusta. Joissain tapauksissa on ollut mahdollista käyttää puolen vuoden siirtymäaikaa, joka on nyt päättymässä 1.7.2019.Tähän asti käytössä ollut piirinuohousjärjestelmä päättyy nyt koko maassa ja nuohousala siirtyy sopimusperusteiseen malliin. Sopimusperusteisessa mallissa asiakas voi jatkossa valita itse haluamansa nuohouspalvelun tuottajan kotiinsa.
Viikon kysymys mietityttää.
Viikon kysymys: Sadevesien poisohjaus?
Kysymys:Kuinka kauas talon sokkelista sadevedet olisi hyvä viedä esim. betonisten loiskekuppien ja kourujen avulla, ettei se tuottaisi harmia talon pohjarakenteisiin? Talo on sorapohjaisella alustalla, eli kapillaari-ilmiö on kai varsin pieni.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton