• Etusivu
  • Talo

Uusien asuntolainojen korko laski 2,6 prosenttiin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.06.2009
20096_17153.jpg

Kotitalouksien uusien asuntolainojen nostot kasvoivat huhtikuussa neljäntenä perättäisenä kuukautena. Nostettujen asuntolainojen keskikorko laski Suomen Pankin ennakkotietojen mukaan 2,61 prosenttiin.

Asuntolainoja nostettiin huhtikuussa 1,4 miljardia euroa. Uusia lainasopimuksia tehtiin 1,7 miljardin euron arvosta keskimäärin 2,59 prosentin korolla. Kotitalouksien asuntolainojen nostot alkoivat kasvaa vuoden vaihteessa.

Asuntolainojen korko on yli puolittunut rahoitusmarkkinoiden kriisin syksyllä aiheuttamasta korkopiikistä. Uusien asuntolainojen keskikorko kävi lokakuussa korkeimmillaan 5,53 prosentissa.

Kotitalouksien asuntolainakanta kasvoi huhtikuussa 6,9 prosenttia vuotta aiemmasta. Maaliskuussa kasvuvauhti oli 7,6 prosenttia. Kotitalouksilla oli huhtikuun lopussa asuntolainoja yhteensä 68,1 miljardia euroa. Koko asuntoluottokannan keskikorko laski 3,29 prosenttiin.

Lähde: STT

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

äiti istuu olohuoneen pöydän ääressä ja yrittää tehdä tietokoneella töitä. Lapsi roikkuu hihassa ja koira makaa vierellä. Keittiössä isä laittaa ruokaa
Vinkit avoimen tilan parantamiseksi
Avoimet asumisratkaisut ovat viime vuosina nousseet suosioon tarjoten monia etuja, kuten perheen yhteen tuomisen, valoisan ilmapiirin ja kiinteistön arvonlisäyksen. Kuitenkin avointen tilojen haitat, kuten melutasot, yksityisyyden puute ja tilojen sekavuus voivat olla haasteita asukkaille. Miten tällaisia tiloja voisi helposti korjata tai parantaa?
20077_5701.jpg
3 Rakennussuunnittelu
3.3 Varsinainen rakentaminenTyöt liittyvät toisiin. Rakennustyö edistyy ja talon "koko" muuttuu sitä mukaan kuin edistymistä tapahtuu. Ensin rakennusala näyttää isolta. Kun perustukset on valettu, pohja tuntuu pieneltä. Melkeinpä pitää ottaa mitta käteen ja varmistaa, onko tapahtunut mittakaavavirhe. Tuohonkin pitäisi tulla makuuhuone, mahtuuko siihen edes sänkyä. Tilan hahmottaminen on vaikeaa, lähes yhtä vaikeaa kuin hankesuunnitteluvaiheessa. Nyt sentään on jo jotain konkreettista näkyvissä ja vertailu on helpompaa.
29_P_20670.jpg
Asuntomessukohde 12
- Paloturvallisuus alkaa jo talon suunnittelustaKodin ja asukkaiden paloturvallisuuteen voidaan vaikuttaa merkittävästi jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Tulipaloja ehkäistään ennalta esimerkiksi teettämällä kaikki sähkötyöt alan ammattilaisilla ja ottamalla huomioon kiukaan vaatimat suojaetäisyydet. Vaasan asuntomessuilla kohteessa 12 Palo kävijät saavat tietoa siitä, miten he voivat tuntuvasti lisätä tulevan kotinsa paloturvallisuutta. Kohteessa päivystävät Pohjanmaan pelastuslaitos ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö.Talonrakentajien on syytä muistaa tulipalosta pelastautuminen jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa. Tärkeintä on, että taloon rakennetaan riittävästi hyviä poistumisreittejä ja asennetaan tarpeellinen määrä palovaroittimia, jotka sijoitetaan oikein ja kytketään sähköverkkoon.Automaattinen sammutuslaitteisto eli sprinkleri antaa kodille ja sen asukkaille parhaan suojan tulipalotilanteessa. Nykyisin on saatavissa myös vesisumulaitteistoja, jotka käyttävät sammuttamiseen hyvin pieniä vesimääriä. Rakennusvaiheessa sammutuslaitteiston asentaminen on kohtuuhintaista.
20212_68718.jpg
Ajatuksia takan valinnasta, hankinnasta sekä käytöstä
Kesän korvalla kannattaa suunnitella takkaremonttia, takan asennus on nopeaa ja vaivatonta. Mikä olisikaan sen mukavampaa kuin käpertyä pehmeälle sohvalle ja nauttia takan tuomasta lämmöstä ja katsella liekkien iloista tanssahtelua. Takan tuoma lämpö on suloisen pehmeää sekä miellyttävää. Tuollainen lämpö on mahdollista saada aikaan vain puulämmitteisellä tulisijalla. Vuolukivinen takka luovuttaa lämpöä ei vain lämmitettäessä vaan myös pidempään aktiivisen lämmittämisen jo loputtua.
20216_71163.jpg
Mummon mökin haju kesämökillä - nostalgiaa vai kosteusvaurio?
Mummon mökin haju on monelle tuttu mökkireissuilta. Se voi tuoda mieleen muistoja, mutta kielii valitettavan usein ilmanvaihdon riittämättömyydestä. Kun ilma ei vaihdu, sisäilma ummehtuu ja kosteus tiivistyy pinnoille. Tuulettumattomissa olosuhteissa kosteisiin kohtiin alkaa muodostua hometta ja muita mikrobikasvustoja. Niillä on omat ominaishajunsa. Saunominen lisää tilojen kosteusrasitusta, jos sauna on mökin yhteydessä. Varsinkin vanhemmissa kesämökeissä ilmanvaihto on jätetty usein kokonaan asentamatta. Silloin alipaine imee sisälle epäpuhdasta korvausilmaa rakenteiden raoista ja eristevillojen läpi. Vanhankin mökin ilmanvaihtoa saa parannettua asentamalla jälkikäteen tarpeellisen määrän korvausilmaventtiilejä.
20236_82264.jpg
Huonosti toimivan imurin tunnistaa hajusta
Sisäilman laadulla on suuri vaikutus kotona. Laadukkaan sisäilman tunnistaa raikkaasta tuoksusta, eikä kotona tarvitse silloin tuulettaa tunkkaisen ilman takia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton