Ohjeet saunan suunnitteluun

Suunnittele ja mitoita sauna oikein

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.05.2025
saunan-suunnittelu-1920x1080

Vanhan ajan saunassa saattoi olla vain ylälaude ja rappuset. Tarkoitus olikin peseytyä "alakerrassa" ja löylytellä "yläkerrassa".

Ennen saunan pääasiana oli istumapaikka ja että saunaan pääsi konstilla millä hyvänsä. Onneksi nyt kiinnitetään huomiota myös saunan mitoitukseen, viihtyvyyteen sekä käytännöllisyyteen.

Omasta saunasta halutaan tehdä omistajansa näköinen, viihtyisä keidas ja kodin ilmeeseen sopiva kokonaisuus. Tyylin ja materiaalien lisäksi saunan suunnittelua ohjaavat saunan koko sekä oven ja kiukaan paikka. Sen jälkeen päästään suunnittelemaan lauteita sekä muita sisustusratkaisuja. Kun haluttu tyyli ja käyttötarve ovat selvillä, vaihtoehtoja riittää.

Saunan suunnittelu ei ole rakettitiedettä. Rakentajan neuvoilla pääset saunan suunnittelussa jo pitkälle.

Usein saunalle suunniteltu tila on jo määritelty, jolloin ratkaisut pitää valita sen mukaan. Kokoa tai oven paikkaa ei välttämättä voi enää muuttaa, mutta vanhankin saunan remontoinnissa saa aikaan ison uudistuksen, kun pohjaratkaisua miettiessä uskaltaa muuttaa sijoittelua.

<p data-block-key="fvrme">Kulmalauteet tuovat saunaan lisää istumatilaa, mutta vaativat saunan koolta enemmän. Kuvituskuva Adobe Stock.</p>
Kulmalauteet tuovat saunaan lisää istumatilaa, mutta vaativat saunan koolta enemmän. Kuvituskuva Adobe Stock.

Tyylin lisäksi sauna suunnittelua ohjaavat siis sen koko, muoto, ikkunan ja oven paikat, että mahdollinen hormin paikka. Vanhan sauna remontissa varsinkaan ei ovien ja ikkunoiden paikkoja pysty noin vain muuttamaan, vaan sisustus on pyöritettävä jo olemassa olevien seinien mukaan. Pohjaratkaisussa on silti hyvä uskaltaa sijoitella lauteet ja kiuas uudelleen.

Saunan suunnittelu haluttuun malliin ei ole ylitsepääsemätön urakka, vaikka siltä voisi tuntuakin. Olemme keränneet suunnittelun tueksi muutamia hyviä vinkkejä.

1. Laske saunan tilavuus oikein

<p data-block-key="fvrme">Suuret lasipinnat lisäävät tarvetta suuremmalle kiukaalle. Kuvituskuva Adobe Stock.</p>
Suuret lasipinnat lisäävät tarvetta suuremmalle kiukaalle. Kuvituskuva Adobe Stock.

Saunan koko vaikuttaa paljon siihen, millaiset ratkaisut ovat mahdollisia ja toimivimpia. Saunan leveyden, pituuden ja korkeuden lisäksi laskennallisessa tilavuudessa pitää ottaa huomioon myös rakenteellisia asioita.

Muista ottaa huomioon:

  • paljonko saunassa on lasipintoja (ikkunat, ovi, seinät)
  • rakenteiden materiaali (eristämätön hirsirakenne tai eristetty seinä)
  • sisustusmateriaalit (laatat, kivipinnat)

Eristämättömät materiaalit kasvattavat lämmitystehon tarvetta, minkä myötä kiukaasi saa olla suuritehoisempi.

Tilavuuden laskeminen: pituus×leveys×korkeus

Monilla kiuasvalmistajien sivustoilla on laskureita, jotka laskevat tilavuuden puolestasi. Merkitset laskuriin esimerkiksi mitat, lasipintojen neliömäärän, hirsipinnat jne.

2. Valitse saunaa oikean kokoinen kiuas

Kiukaan valintaan ei vaikuta ainoastaan lämmitysmuoto.

Tiheä saunominen vaatii lyhyttä lämmitysaikaa. Kiukaan valinnassa on hyvä huomioida, kuinka nopeasti se lämmittää ja kuinka pitkään lämpöä riittää. Kiukaan lämpöominaisuudet vaikuttavat myös saunomiskokemukseen, kuten lämmittämisen nopeus ja löylyjen kuumuus tai kosteus. Eri kiukaat tuottavat erilaisia löylyjä, joten valinnassa kannattaa miettiä, millaisia löylyjä haluaa. Kiukaan ulkonäkö on myös oleellinen osa saunan tunnelmaa.

Kiukaan sijoitteluun saunassa on nykyään paljon mahdollisuuksia. Sähkökiukaiden erillisen ohjauksen ansiosta kiuas voidaan tuoda alalauteen läpi, kun kiuasta ohjataan paneelista, jonka voi sijoittaa haluamaansa paikkaan esimerkiksi kylpyhuoneen puolelle. Myös etäohjattavat kiukaat ovat mahdollisia.

Muistathan, että pienissä saunoissa on otettava huomioon kiukaan ja lauteiden välinen turvaetäisyys, jolloin lauteiden syvyys voi olla rajoitettu.

Sauna- ja kiuasideoita Tulikiveltä >>

Myös puulämmitteisten kiukaiden asentaminen saunaan on nykyään joustavampaa kuin ennen. Sopivat suojaseinät vähentävät suojaetäisyyksiä, jolloin kiuas voidaan tuoda tavallista lähemmäksi seinää tai lauderatkaisuja.

3. Mitoita lauteet tarpeiden mukaan

Saunan suunnittelussa on monta huomioon otettavaa asiaa ja yksityiskohtaa. Saunatilojen rakentamisessa alusta loppuun nykyisten määräysten mukaan täytyy olla tarkkana.

Lauteet tulisi sijoittaa niin, että ylälauteen ja katon väliin jää noin 100-120 cm tilaa, ja ylä- ja alalauteiden väliin 40-45 cm. Askelmille hyvä korkeus on 30-35 cm, ja niitä tarvitaan riittävä määrä. Lauteiden syvyyden ollessa 50 cm, löylytaskun tulee ulottua tarpeeksi alas, jotta lauteilla voi istua mukavasti. Syvemmät, 60 cm lauteet antavat lisätilaa jaloille, mikä on hyödyllistä, jos kiuas on korkealla. Istumapaikkaa suunniteltaessa tulisi laudeleveyttä varata vähintään 60 cm per henkilö.

Helpoimmalla ratkaiset ongelmat asiantuntijoiden kanssa. Voit myös pyöritellä pohjaratkaisuja ilmaisilla saunan suunnitteluohjelmilla. Valitset vain laudemallin ja materiaalin sekä saunan muodon, johon lisäät mitat. Näin pääset kokeilemaan, mille seinälle saat mahtumaan kiukaan tai minkä malliset lauteet soveltuvat juuri sinun tarkoituksiisi parhaiten.

Myös laudemateriaalin valinnalla on väliä. Vaaleat laudepinnat ovat luonnollisesti arimmat likaantumiselle, joten niitä ei välttämättä suositella kovaan käyttöön. Lämpökäsitelty puu taas on sävymaailmaltaan tummempi ja sopii hyvin romanttisen tunnelmalliseen saunasisustukseen. Lämpökäsiteltyä puuta löytyy erilaisissa tummuusasteissa. Mustilla lauteilla voit luoda savusaunamaisen tunnelman.

Sauna pitää suunnitella myös käyttäjille turvalliseksi.Esimerkiksi riittävän syvät alalauteet helpottavat ylälauteille siirtymistä sujuvasti. Lisäksi saunasta täytyy löytyä tarvittavat suojakaiteet sekä kiukaan suojavarusteet kuten suojaseinät ja suojakaiteet.

Saunan lauderakenteen suunnittelussa pitää jättää tilaa ilman kiertämiselle. Vähäinen ilmanvaihto tekee saunasta helposti tunkkaisen. Liian umpinainen rakenne estää myös lauteiden kuivumisen kunnolla.
Liukuovi sopii myös saunaan >>

4. Viimeistele saunan sisustus

<p data-block-key="spt7y">Tulikiven savusaunakiuas SK950.</p>
Tulikiven savusaunakiuas SK950.

Saunan sisustus ei ole vain kiuas ja lauteet. Saunan sisustukseen voi lisätä erilaisia valoelementtejä, lasiseiniä, kaiuttimet tai löylyautomaatin. Sisustuksellisia yksityiskohtia ja käyttötarpeita kannattaa miettiä jo saunaa suunniteltaessa, jotta seinä- ja lattiarakenteisiin tulevat tuet ja putkitukset saadaan asennettua oikeille paikoilleen. Saunasta ei myöskään kannata unohtaa tyyliin sopivia saunatarvikkeita tai saunatekstiilejä, joilla teet rentoutumispaikkaasi upean loppusilauksen.

Maalarin neuvot saunan sävyttämiseen >>

Kuvituskuvat on tarkoitettu ainoastaan referenssiksi saunan ulkoasun suunnitteluun. Ne eivät kerro oikeaa totuutta mitoituksista.

Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

200811_14003.jpg
Sisusta lasilla avaruutta kotiisi
Lasin monipuoliset ominaisuudet on huomattu ja sen käyttö sisustuksessa kasvaa koko ajan. Lasilla pystytään helposti luomaan tilantuntua ja lisäämään valoisuutta. Lasi muotoutuu sisustukseen erilaisina pintoina, kaiteina ja tasoina.
Keraaminen laatta ylellisessä sisustuksessa.
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202110_73102.jpg
Näin paneloit saunan oikein
Saunan panelointikin kaipaa säännöllistä uusimista. Samalla on hyvä tarkistaa, että esimerkiksi tuuletusraot ovat riittävät, alumiinipaperointi on ehjä eikä rakenteista löydy vikoja. Hyvin usein samalla uusitaan myös lauteet, joten lauteiden kiinnityskohtiinkin kannattaa kiinnittää huomiota, varsinkin jos aikoo muuttaa lauteiden mallia. Mutta nyt huomio kiinnittyy ensin paneeleihin.
joku sytyttää puukiuasta
Parhaat kiuasratkaisut mökkisaunaan: Mikä kiuas sopii juuri sinun saunasi tarpeisiin?
Kesämökin sauna on monelle suomalaiselle tärkeä osa mökkielämää. Se on paikka, jossa voi rentoutua, rauhoittua ja nauttia perinteisistä löylyistä.Mutta jotta saunaelämyksestä tulisi täydellinen, kiuasvalinta on avainasemassa. Kiuas ei ole pelkästään saunan sydän, vaan se vaikuttaa suoraan saunomiskokemukseen: miten hyvin löylyt leviävät, kuinka nopeasti sauna lämpenee ja millaisen tunnelma kiuas luo.
20188_54354.jpg
Väliovi, joka tuo lisää tilaa kylpyhuoneeseen
Hyvä ja toimiva asunto vaatii hyvän suunnittelun. Asunnon viihtyvyyteen vaikuttaa väljyyden tuntu, valoisuus, värit ja materiaalit sekä tilan kalustettavuus. Tutkimustenkin mukaan kaikki arvostavat väljää tilaa. Tärkeää toimivalle asunnolle pitkällä aikavälillä on muunneltavuus eri elämäntilanteisiin. Pesuhuone ja sauna ovat yleensä ahtaita paikkoja, joissa tielle kääntyvä ovi aiheuttaa usein päänvaivaa. Seinän sisään integroitu Liune-väliovi ratkaisee tilaongelmat.
20071_2870.jpg
ParmaParel-perustuksilla...
Radon on radioaktiivinen jalokaasu, joka on todettu ihmisen terveydelle haitalliseksi. Radon lisää keuhkosyövän syntymahdollisuutta. Suomalaisten pientalojen merkittävin radonlähde on maaperä ja täytesora, joista radon pääsee virtaamaan perustusten kautta asuntoon. Läpäiseville soramaille tehdyissä asunnoissa on keskimäärin selvästi korkeammat radonpitoisuudet kuin esimerkiksi savelle tai kalliolle tehdyissä taloissa. Rakennettaessa alueelle, jossa epäillään tai tiedetään esiintyvän radonia, on asia huomioitava jo suunnitteluvaiheessa. Yksinkertainen ratkaisu on oikeaoppisesti toteutettu tuulettuva alapohja. Lisätietoa radonista löytyy säteilyturvakeskuksen sivuilta, http://www.stuk.fi

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton