• Etusivu
  • LVI

Usein kysyttyjä asioita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.03.2013
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Seuraavassa sähköyhtiön vaihtamiseen liittyviä kysykyksiä, jotka ovat askarruttaneet vaihtamista suunnittelevia.

Vaikuttaako sähkönsiirtoyhtiö siihen, voinko vaihtaa energiantoimittajaa?

Ei vaikuta. Sähköä voit ostaa vaikka toisella puolella maata toimivalta sähkönmyyjältä. Paikallinen verkkoyhtiö eli siirtoyhtiö pysyy samana. Sitä et voi vaihtaa. Vaihtaessasi energianmyyjää, paikallinen siirtoyhtiösi ilmoittaa sähkönkulutuksen uudelle energiayhtiölle. Myöskään etäluettavat mittarit eivät vaikuta asiaan.

Miten sähkön laatu muuttuu jatkossa, eli mihin otan yhteyttä jos sähköt katkeaa?

Vaikka uusi sopimuksesi olisi toisella puolella maata toimivalta sähkönmyyjältä, voit olla varma, että sillä ei ole vaikutusta sähkön laatuun. Paikallinen verkonhaltija vastaa edelleen siirretyn sähkön laadusta ja mahdollisista sähkönkatkoksista ilmoitetaan edelleen siis sinne.

Maksaako sähkön myyjän vaihto?

Sähkönmyyjän vaihto on maksutonta. Jos yhtiötä vaihtaa useammin kuin kerran vuodessa voi siirtoyhtiö veloittaa ylimääräisestä mittarin luvusta oman hinnastonsa mukaisen veloituksen. Yleensä sen hinta on noin 40 euroa.

Entä sähkön siirto, nouseeko se jos vaihdan vain energiamyyjääni?

Sähkönsiirtoa ei voi kilpailuttaa. Se ostetaan aina oman alueen sähköverkkoyhtiöltä. Siirtomaksu pysyy samana riippumatta siitä, keneltä sähkönmyyjältä sähköenergian ostat. Sähköyhtiön vaihtaminen ei siis vaikuta sähkön siirtomaksuun.

Muuttuuko käyttämäni energian mittaustapa?

Sähköenergiasi mittauksesta huolehtii edelleen paikallinen sähköyhtiö eli verkonhaltija eikä kulutuksesi mittaustapa muutu siis miksikään.

Minulla on käytössäni nyt yleissähkö, voinko ostaa energiani aikasähkönä tai kausisähkönä?

Et voi. Energiamyynnin pääsääntönä on että se tapahtuu samalla tuoteformaatilla kuin siirtotuotekin on. Eli jos asiakkaalla on yleissähkö ja hän haluaisi vaihtaa aika- tai kausisähköön, on hänen silloin oltava yhteydessä paikalliseen verkkoyhtiöön ja tehtävä tuotteen vaihto kaksiaikaiseksi.

Minulla on käytössäni nyt aikasähkö, voinko ostaa energiani yleissähkönä tai kausisähkönä?

Aikasähköä käyttävänä et voi vaihtaa kausisähköksi sillä niiden mittaustapa on täysin eri. Sen sijaan jos sinulla on aikasähkö tai kausisähkö voit ostaa energian yleissähkönä, eli käytännössä silloin vain nuo molemmat ajat yö- sekä päiväaika hinnoitellaan samaksi.

Puhutaan määräaikaisesta sopimuksesta, mitä se käytännössä tarkoittaa?

Määräaikainen sopimus takaa sen että käyttämäsi energian hinta ei voi nousta (tai laskea) sopimusaikana muuten kuin yleisen arvonlisäveron muuttuessa. Tarjouksessa annetut hinnat pitävät sisällään vuoden 2014 alusta voimaan tullen 24 %:n arvonlisäveron. Sopimus sitoo myös asiakasta eli sopimusta ei voida katkaista ennen määräajan päättymistä muuten kuin asunnosta poismuuton vuoksi.

Olen muuttamassa uuteen asuntoon, mitä huomioitava?

Kun muutat uuteen asuntoon sinun tulee itse tehdä ajoissa paikallisen sähköyhtiön kanssa sähkön siirtosopimus uuteen asuntoon. Samalla voit irtisanoa vanhan asuntosi sähkösopimuksen muuttopäivästä eteenpäin. Eli näitä asioita ei uusi yhtiö voi tehdä puolestasi. Uusi energiamyyjä voi ainoastaan irtisanoa sopimuksen alaisen asunnon vanhan energiamyyjän sopimuksen.

Entä kun sopimuskausi katkeaa, voiko sähkön tulo katketa?

Ei voi, eli kun kyseinen sopimusaika päättyy, muuttuu määräaikainen sopimuksesi toistaiseksi voimassa olevaksi. Näin siis siinä tapauksessa mikäli et sitä ennen ole uutta määräaikaista sopimusta saman tai jonkun muun toimijan kanssa tehnyt. Kun sopimusaikasi päättymässä myös me kilpailutamme Sinulle valmiiksi uudet määräaikaiset energiatarjoukset ja infoamme niistä. Tuosta syystä kannattaakin pitää myös sähköpostin yhteystiedot ajan tasalla jotta info varmasti tulee perille.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20205_64732.jpg
Vaivaako siitepöly sisätiloissakin? Ilmansuodatus auttaa
Kevät on pitkällä ja samoin siitepölykausi. Jopa 40% Suomalaisista kärsii erilaisista siitepölyn aiheuttamista oireista. Siitepöly ei ole elimistölle vaarallista, mutta erittäin epämiellyttävää yliherkille. Siitepölylle altistuminen aiheuttaa aivastuksia, nuhaa, yskää, kurkun ja kitalaen kutinaa, henkitorven karheutta, päänsärkyä ja väsymystä. Hyvä uutinen on se, että kotioloissa voit itse vaikuttaa altistuksen määrään ja siten parantaa tilannetta! Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä kodin siitepölyaltistuksen minimoimiseksi.
201010_23568.jpg
Tulikivi-uunin taika
Tulikivellä on markkinoiden näyttävin ja monipuolisin mallisto vuolukiviuuneja, jotka varaavat lämpöä ja luovuttavat sitä pitkään ja tasaisesti. Tulikiven uuniperheeseen kuuluu sekä modernin linjan edustajia että paljon perinteisiä, ajattomia klassikkomalleja. Oletpa ahkera lämmittäjä tai herkeämätön tuleen tuijottaja, vaihtoehtoja piisaa. Olipa asumismuotosi tai sisustusmakusi mikä tahansa, sama juttu: valikoimastamme löydät helposti oman suosikkisi.Lisätietoa Tulikivi-uuneista...
20155_43306.jpg
Maanvaraisen alapohjan turvallinen eristys
Lujuuden ja korkean vesihöyrynvastuksensa ansiosta Finnfoam sopii erinomaisesti alapohjarakenteisiin. Finnfoamin ominaisuuksien ansiosta maanvaraisen laatan toimivuus sekä vikasietokyky paranevat merkittävästi. Tutustu eristeeseen sekä katso asennusvideo.
201312_37372.jpg
Näin routaeristät eri perustustaparatkaisut
Lämmin lattia on asuinviihtyvyyden kannalta tärkeä, koska lattian pinnan lämpötila tuntuu sen päällä käveltäessä. Alapohjan sekä alapohjan ja seinän liitoksen oikea eristäminen on tärkeää asumismukavuuden ja sisäilman laadun kannalta.Tehokas eristäminen palauttaa sijoitetut eurot pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.Tutustu tarkemmin alapohjan eristys ja routaeristys -tuotteisiin
20081_8095.jpg
Pienhiukkasia vastaan
Tulikivi Oyj toimii aktiivisesti minimoidakseen puunpoltosta aiheutuvat pienhiukkaspäästöt. Yritys on saanut Hiukkasteko 2006 -palkinnon, ja Tulikiven uusi vuolukiviuunimallisto on saanut ensimmäisenä tulisijamallistona Allergiatunnuksen. Lisäksi Tulikivi on aloittanut Puhtaampien tulisijojen Suomi -ohjelman, jonka tarkoitus on uusia Suomen tulisijakanta mahdollisimman vähäpäästöiseksi.Puu on uusiutuva energiamuoto, jonka käyttöä bioenergiana kannattaa suosia. Puunpoltosta vapautuu ilmaan kuitenkin pienhiukkasia, jotka voivat olla terveydelle haitallisia. Pienhiukkaspäästöt voi minimoida käyttämällä uuden teknologian moderneja tulisijoja, huolehtimalla polttopuun riittävästä kuivuudesta ja käyttämällä tulisijaa ohjeiden mukaan oikealla tavalla.Tulikivi Oyj on tulisijavalmistajana toiminut jo pitkään puunpolton hiukkaspäästöjen vähentämisen puolesta. Yritys sai TEKES:n Hiukkasfoorumilta Hiukkaspalkinnon 2006 aktiivisesta tuotekehityksestä päästöjen minimoimiseksi.Tulikiven uusi vuolukiviuunimallisto puolestaan sai tammikuussa 2008 oikeuden käyttää Allergia- ja Astmaliiton myöntämää Allergiatunnusta. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun tulisijoille on myönnetty Allergiatunnus. Tulikivi-uunien päästöt olivat erittäin matalaa tasoa ja täyttävät tunnukselle asetetut kriteerit erinomaisesti.Yritys on myös aloittanut Puhtaampien tulisijojen Suomi -ohjelman, jonka tavoitteena on vuoteen 2020 mennessä uusia noin kolmannes nykyisistä tupruttavista tulipesistä. Tulikiven moderneilla tulipesäratkaisuilla päästään reilusti alle Suomeen kaavailtujen puun pienpolton päästörajojen."Puulämmitys on luonnonmukainen ja edullinen energiamuoto, joka ei kiihdytä ilmastonmuutosta. Valitettavasti suuri osa Suomen tulisijoista on tekniikaltaan vanhanaikaisia, eivätkä ne täytä ympäristöministeriön kaavailemia päästövaatimuksia", sanoo Tulikivi Oyj:n toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.Hänen mukaansa uusilla ympäristöystävällisillä takoilla ja uuneilla Suomi voisi olla maailmassa edelläkävijä ja mallimaa vähäpäästöisen puunpolton osaajana.
20072_3456.jpg
Icopal valokate
Valitsemalla katokseesi valokatteen, voit nauttia kesäillasta ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton