Urakkasopimusasiakirjojen valmistelu
Rakentajan toimitus
Julkaistu 28.01.2009

Toimenpiteet:
Urakkapäätösten ja sopimusneuvottelujen jälkeen tarjouspyyntöasiakirjat, urakkaneuvottelupöytäkirja, sopimusneuvottelupöytäkirja, urakkatarjous ja sen mahdolliset täsmennykset kootaan urakkasopimusasiakirjoiksi.
Vastuuhenkilöt:
Projektipäällikkö
Dokumentit:
Urakkasopimukset
Hyväksyntä:
Projektipäällikkö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:
Sinua voisi kiinnostaa myös:

Milloin vanha ilmanvaihtolaite kannattaa vaihtaa uuteen?
Uuden tekniikan avulla voit säästää enemmän energiaa ja saavuttaa huomattavasti paremman ilmanlaadun. Ilmanvaihtokoneet ovat kehittyneet valtavasti viime vuosien aikana ja uusi kone tarjoaa monia etuja.

Nollaenergiatalo lunastaa lupauksia
– Nollaenergiapientalon rakentaminen ei ole sen vaikeampaa kuin laadukkaan energiatehokkaan pientalon rakentaminen muutenkaan. Tietotaito on hallussa niin suunnittelijoilla kuin taitavilla rakentajillakin ja kaikki tekniset ratkaisut ovat jokaisen omakotirakentajan saatavilla. Arkkitehtuurista ei myöskään mahdollisimman energiatehokkaaseen ratkaisuun pyrittäessä tarvitse tinkiä. Olemme panneet tyytyväisinä merkille, että Villa ISOVERin arkkitehtuuria onkin jo julkisessa sanassa ehditty kiitellä, sanoo myynti- ja markkinointijohtaja Kim Nylund talon rakennuttaneesta Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:stä.Pilottikohteista on Nylundin mielestä mahdollisimman pian päästävä jokapäiväisiin toteutuksiin. – Jotta nollaenergiatalojen rakentaminen olisi mahdollisimman pian valtavirtaa, meidän on kehitettävä siihen varmat ja toimivat ratkaisut, hän painottaa.Kohteen rakennuttaneen Saint-Gobain Rakennustuotteet Oy:n lisäksi hankkeessa ovat olleet mukana myös VTT ja WWF.

Korjausrakentamisen ja remontoinnin energiamääräykset
Energiamääräykset koskevat 1.9.2013 alkaen myös korjausrakentajaa ja remontoijaa. Luvanvaraisissa korjaus- ja muutostöissä on tarkasteltava mahdollisuutta energiatehokkuuden parantamiseen samalla, kun muutostyöhön ryhdytään. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Koulutus: Asbesti- ja haitta-aineasiantuntija
VTT:n sertifioinnilla ammattilainen voi osoittaa osaamisensa. Samalla tilaaja varmistuu henkilön ammattitaidosta ja siitä, että ammattilainen toimii hyvän rakennustavan mukaisesti.Sertifikaatin myöntämisen perusteena ovat sertifioinnin toimikunnan määrittelemien osaamisvaatimusten pohjalta laadittu henkilösertifiointikoulutus, kirjallinen tentti ja näyttökoe. Lisäksi voimassaolon edellytyksenä on työkohteiden raportointi ja säännöllinen täydennyskoulutus.

Ilmanvaihtokone tärkeä matalaenergiatalossa
Suomalainen pientalorakentaminen on matalaenergiarakentamista. Matalaenergiataloissa ilmanvaihdon toimivuus ja tarpeenmukainen käyttö on keskeistä, koska rakennustapa on tiivis ja lämmön hukka on minimoitu. Hallittu ilmanvaihto on toteutettu poistoilman lämmöntalteenotolla, jolloin lämmintä sisäilmaa ei johdeta suoraan ulos, vaan sisältä poistuvan ilman lämpö hyödynnetään ulkoa tulevan ilman lämmitykseen.Matalaenergiataloissa korostuu ilmanvaihdon tarpeenmukaisuus: ns. turha ilmanvaihto jää pois, kun ilmastointikone ei ole koko ajan käy täysillä, vaan se mukautuu sisäilman kosteuspitoisuuden ja ihmismäärän mukaan. Esimerkiksi saunottaessa koneen kosteusanturi automaattisesti lisää koneen tehoa ja palauttaa ilmanvaihdon normaaliteholle, kun kosteuspitoisuus on normalisoitunut. Samoin toimii hiilidioksidianturi ihmismäärän lisääntyessä. Lämmöntalteenotolla ja tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla varmistetaan energiataloudellisuus ja hyvä sisäilma.Ilmanvaihdosta tulee energiatehokasta paitsi lämmöntalteenoton ja tarpeenmukaisen käytön ansiosta, myös ilmanvaihtokoneen vähäisen sähkönkulutuksen ansiosta. Samalla asumisviihtyvyys on taattu: kosteudet, hajut sekä rakennusmateriaalien päästöt poistetaan sisäilmasta ja tilalle tuodaan riittävästi ja vedottomasti raikasta ilmaa.

Jätevesijärjestelmä kuntoon – uudisrakentajan ja remontoijan vastuulla
Vuoden 2004 sekä sen jälkeen myönnetyissä rakennusluvissa on edellytetty jätevesijärjestelmien kuntoon saattaminen. Vanhemmissa, haja-asutusalueilla sijaitsevissa rakennuksissa, jätevesijärjestelmän saneeraus tulee huolehtia etenkin silloin, kun kiinteistössä tehdään suurempi remontti. Monet valitsevatkin uudiskohteisiinsa laadukkaan jätevesijärjestelmän, kuten teki myös sisustusarkkitehti Vertti Kivi saaristokohteessaan Kirkkonummella.