• Etusivu
  • Rakentaminen

Biopolttoaineilla hyvä kysyntä; Huono tuotantokausi rassaa Vapon tulosta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.10.2008
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Vapo-konsernin liikevaihto tammi-syyskuussa 2008 oli 457,8 milj. euroa (467,7 milj. euroa vastaavana ajanjaksona 2007). Liikevoitto oli 25,1 milj. euroa, mikä on 5,5 prosenttia liikevaihdosta (45,5 milj. euroa, 9,7 prosenttia).

Paikallisten polttoaineiden (turve, puu) kysyntä säilyi hyvänä lämpimästä talvesta huolimatta. Liikevaihtoa ja kannattavuutta heikensi huonojen korjuuolosuhteiden vuoksi lämpöarvoltaan huonompi turve ja korkeat rahtikustannukset. Tilanne jatkuu huonona, koska sateet vähensivät turvetuotantoa myös korjuukaudella 2008.

Pelletti-liiketoiminnan kannattavuus pysyi heikkona, mikä johtui lämpimien säiden aiheuttamasta ylitarjonnasta. Myös puuraaka-aineen hinnannousu heikensi tulosta.

Lämpö ja sähkö –liiketoiminta-alueen liikevaihtoa kasvattivat Ruotsista hankitut 18 lämpökeskusta.

Puutarha ja ympäristö –liiketoiminta-alueella kuluttaja- ja viherrakentamistoiminnat kehittyivät myönteisesti. Raaka-aineissa ja kuivikkeissa markkinaosuus kasvoi.

Sahateollisuuden heikko markkinatilanne on jatkunut. Rakentaminen on supistunut ja hinnat laskeneet. Myös tukkiraaka-aineen tarjontatilanne on ollut heikko ja hinta on ollut liian korkea verrattuna valmiin sahatavaran hintaan.

Biopolttoaineiden kysyntä säilyy hyvänä, joskin säistä johtuva huono tuotantokausi rajoittaa myyntiä ja lisää kustannuksia. Pellettimarkkinoiden tilanteen arvioidaan tasapainottuvan talvikuukausien alkaessa. Koko vuoden taloudellinen kehitys jää selvästi vuodesta 2007.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20236_82447.jpg
Loisteputket poistuvat markkinoilta - valaisinvaihto kannattaa aloittaa ajoissa
Syttyessään välkähtelevä loisteputki on pian historiaa. Loisteputket sisältävät ympäristölle vaarallista elohopeaa, jonka vuoksi niiden valmistus on lopetettu. Viime elokuun jälkeen loisteputkia ei ole tullut enää lisää myytäväksi. Korvaajiksi tillalle tulivat LED-valoputket, jotka ovat energiatehokkaita ja pitkäikäisiä verrattuna loisteputkiin. Lisäksi ne syttyvät heti ja tuottavat laadukkaampaa valoa.
20195_58063.jpg
Tiili on materiaalina moni-ilmeinen
Tiili on materiaalina moni-ilmeinen. Tiilen värivalikoima on laaja ja lisäksi pintastruktuureita on useita erilaisia. Myös laastisauman värillä ja paksuudella on suuri vaikutus julkisivun ulkoasuun.
ruosteinen kiinnike
Valitse aina korroosio-olosuhteisiin sopiva kiinnike
Korroosio on ympäristön vaikutuksesta tapahtuvaa metallin muuttumista ja hajoamista ja sillä on merkittävä vaikutus asennusten kestävyyteen. Korroosion näkyvä ilmenemismuoto on ruoste, mutta usein korroosiota ei pysty silmällä erottamaan. Korroosiota aiheuttavat erityisesti ilmasto-olosuhteet ja niiden muutokset sekä altistuminen korroosiota kiihdyttäville aineille, kuten merivesi, saasteet tai kemikaalit.
20094_16213.jpg
Ilmanvaihtojärjestelmän valinta
Jo varsin alkuvaiheessa kohteeseen päädyttiin valitsemaan Uponor Pientaloratkaisu, johon yhtenä osana kuuluvat ilmanvaihtokanavat. Rakentaja.fi-sivustolla tutustuttiin myös Vallox-ilmanvaihtokoneisiin ja Rakenna & Remontoi-messuilla, Valloxin osastolla perehdyttiin tarkemmin eri vaihtoehtoihin ja sopiva ilmanvaihtokone matalaenergiataloon löytyikin. Ilmanvaihtosuunnitelmiakin tutkittiin ja Valloxin ehdotuksesta annettiin lopullinen suunnittelu Kaartecno Oy:n tehtäväksi. Uuden suunnittelun yhteydessä päädyttiin valitsemaan autotalliin oma pienempi ilmanvaihtokone, joka pitää tallin kuivana. Suunnittelija onnistui optimoimaan tarvittavien kanavien määrää ja ilmanvaihtokoneen sijoituspaikaksi valittiin tekninen tila.
20229_79465.jpg
Pintaliukuovet jäämässä historiaan - moderni rakentaja tietää trendit
Liukuovet ovat lisänneet suosiotaan huimasti, koska ne tuovat asuntoihin lisää tilaa. Onko Liukuovi edelleen sellainen raskas, huonosti liukuva pahvilevy, joka ei eristä ääntä ja on hankala arjessa? Ei ole, vaan nykypäivän liukuovi Liune liukuu sulavasti seinän sisään ja jättää kaikki pinnat vapaaksi, jolloin sisustettavuus on parhaalla mahdollisella tasolla.
202110_73276.jpg
Kiinteistön omistaja on vastuussa hulevedestä ja sen hallinnasta
Hulevesi on taatusti tuttu sanana, mutta mitä se tarkoittaa käytännössä? Erityisesti syksy ja sen mukanaan tuomat sateet aiheuttavat vesien kertymistä pihoille ja piha-alueille, varsinkin jos pihat ovat asfaltoituja tai muuten pinnoitettu materiaalilla, joka ei läpäise vettä. Ilmiö korostuu myös keväisin sulamisvesien aikaan. Myös rakennusten perustusten kuivatusvedet luetaan hulevesiin, vaikka ne eivät suoraan hulevettä olekaan.Miten ylimääräisestä vedestä sitten päästään eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton