• Etusivu
  • LVI

Öljylämmittäjän tärkeä muistilista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.01.2024
20211_68197.jpg

Öljylämmitys on varmatoiminen ja energiatehokas lämmitysmuoto, etenkin kun huollot ja säädöt ovat säännöllisesti tehty ammattilaisen toimesta. Vanhan öljylämmityksen saneeraus puolestaan takaa luotettavan ja kustannustehokkaan toiminnan vuosiksi eteenpäin. Ottamalla lisäksi käyttöön uusiutuvaa energiaa voi öljyn kulutusta laskea merkittävästi, esimerkiksi asentamalla ilma-vesilämpöpumpun olemassa olevan öljylämmitysjärjestelmän rinnalle.

Huolto ja kunnossapito ajallaan säästää

Kattila- ja poltinhuollot tuovat hintansa takaisin energiansäästönä ja laitteiden pidentyneenä käyttöikänä. Huolletussa järjestelmässä öljy palaa tehokkaasti ja sitä kuluu vähemmän kuin huoltamattomassa.

Öljypoltin tulisi huollattaa aina, kun öljyä on kulunut 5 000 litraa, tai vähintään joka toinen vuosi, yli 10 vuotta vanha poltin vuosittain. Jos säiliön ja polttimen välissä on vielä vanha kaksiputkijärjestelmä, se on hyvä muuttaa turvallisemmaksi yksiputkijärjestelmäksi.

Kattila puhdistetaan kerran vuodessa, vanha useammin. Myös savuhormi tulisi nuohota kerran vuodessa. Huollossa lämpö- ja painemittareiden toiminta tarkastetaan, paisunta-astian esipaine ja toiminta tarkastetaan, samoin säätö- ja varolaitteiden kunto. Kun järjestelmässä on toimivat automaattiset säätölaitteet, hyötysuhde paranee ja energiankulutusta on helpompi seurata.

Järjestelmän hallittu saneeraus kannattaa

Öljylämmitysjärjestelmä kannattaa saneerata ajoissa, koska hallittu saneeraus on aina edullisempi kuin pakon edessä viime tipassa tehty. Noin 12–15 vuotta vanha poltin kaipaa yleensä uusimista, ja noin 25–30 -vuotiaan kattilan saneerausta kannattaa miettiä. Uuden kattilan hyötysuhde voi olla jopa kymmeniä prosentteja parempi, ja lämmityskustannukset voivat alentua saman verran. Uudella kattilalla on myös pienemmät päästöt.

Usein saneerauksessa vaihdetaan kattila ja poltin sekä lämmityksen säätöautomatiikka. Vanhempien kattiloiden vaihdossa uusitaan monesti myös teknisen tilan varustusta, kuten lämmönsäätölaitteet, paisunta-astiat ja pumput. Myös putkistot saattavat kaivata remonttia. LVI-urakoitsijat neuvovat kullekin kiinteistölle sopivan kunnostussuunnitelman.

20211_68196.jpg

Tie tulevaisuuteen - uusiutavaa energiaa

Saneerauksessa kannattaa ottaa lähtökohdaksi rakennus, sen asukkaat ja heidän arvostuksensa. Jos talous ja sen kulutus on pieni, voi pelkkä öljylämmitys olla edelleen paras vaihtoehto. Hybridilämmitys tuo hyötyjä erityisesti silloin, jos kulutus on runsaampaa.

Öljylämmityksen kaltaiseen vesikiertoiseen järjestelmään hybridilämmitys istuu hyvin ja parantaa energiatehokkuutta. Öljyn rinnalle soveltuvat kiinteistöstä riippuen esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu tai aurinkolämpökeräimet. Puuta voi polttaa varaavassa tulisijassa tai kaksoispesäkattilassa. Jokin ratkaisu sopii toiseen kiinteistöön, toisessa taas joku muu on parempi. Asia riippuu talon sijainnista, koosta ja rakenneratkaisuista sekä asukkaiden määrästä ja elämänrytmistä.

Uusiutuvana energialähteenä markkinoille on tullut myös HVO-pohjainen uusiutuva lämmitysöljy (Hydrotreated Vegetable Oil), joka on valmistettu 100-prosenttisesti jätteistä ja tähteistä. Siirtymällä ympäristömyönteisen lämmitysöljyn käyttöön, voi öljylämmittäjä jatkossa osallistua omalla panoksellaan hiilijalanjälkensä pienentämiseen.

Uusiutuva lämmitysöljy soveltuu sellaisenaan jo olemassa olevaan öljylämmitysjärjestelmään. Ainoa investointi on öljypolttimen liekinilmaisin vaihto uuteen.

Muista tehdä öljyn tilaus ajoissa

Lämmitysöljy kannattaa tilata hyvissä ajoin, silloin kun sitä on vielä säiliössä jäljellä. Säiliötä ei kannata päästää ihan tyhjäksi, sillä sesonkiaikana toimitusajat voivat olla muutamia päiviä, ja jos lämmitysöljy pääsee loppumaan, voi tupaan tulla kylmä.

Info

Info

Huollettu laitteisto, pienempi kulutus

  • Kattila ja öljypoltin tulisi puhdistaa 1–2 vuoden välein, jottei nokea ja muita palamisjätteitä kerry tulipesän ja suuttimien pinnoille.
  • Puhdistetut laitteet takaavat puhtaan palamistuloksen, jolloin saman lämmön tuottamiseen menee vähemmän energiaa.
  • Saneerausta kannattaa ruveta suunnittelemaan, kun kattila on 25–30 vuotta vanha. Polttimen uusimisikä on noin 10–15 vuotta.
  • Merkkejä saneeraustarpeesta ovat suurelta tuntuva öljyn kulutus, verkostopaineen laskeminen, jatkuva tarve lisätä järjestelmään vettä sekä lämpimän käyttöveden riittämättömyys.
  • Hybridilämmityksessä eli kahden tai useamman energian rinnakkaiskäytössä voidaan öljyn käyttöä oleellisesti vähentää. Öljyllä varmistetaan talon lämpiäminen pakkaskautena. Muulloin lämmitys ja lämpimän käyttöveden tuottaminen hoidetaan uusiutuvilla energiamuodoilla aurinkolämmitystä tai lämpöpumppua käyttämällä.
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20115_25991.jpg
IV-kanavasta tippuu vettä?
Kolmesta Ilmanvaihtokanavista tippuu vettä, kanavat ovat imuventtiileitä (sijaitsevat alakerrassa keittiössä, alakerran khh:ssa ja yläkerran kph:ssa). 1½ kerroksinen omakotitalo on v. 2010 rakennettu.Talossa on koneellinen ilmanvaihto sekä lämmöntalteenotto. Ilmanvaihtoputket menevät välipohjassa (ei eristetty) ja siitä nousevat ylös yläpohjaan, jossa ilmanvaihtoputket ovat eristetty, sekä yläpohja on puhallusvilloitettu.Missä ja mikä vika?
20131_33265.jpg
Huippuluokan ISOVER-eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa. Rakenteet tulee suunnitella ja toteuttaa siten, että lämmöneriste pysyy kuivana eikä sen läpi kulje hallitsemattomia ilmavirtauksia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton