• Etusivu
  • Talo

Unikeon päivää vietetään 27. heinäkuuta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.07.2008
20087_12075.jpg

Unikeonpäivää vietetään Suomessa 27. heinäkuuta. Merkkipäivänä muistettiin alunperin seitsemää Efesoksen marttyyriä. Legendan mukaan nuo nuorukaiset pakenivat 200-luvulla kristittyjä vainonnutta keisari Deciusta luolaan ja heräsivät 200 vuotta myöhemmin.

Unikeonpäivä ilmestyi suomalaiseen kalenteriin 1600-luvulla, muissa maissa päivää ei edes suuremmin huomioda. Näin unikeonpäivää voidaan syystä kutsua suomalaiseksi erikoisuudeksi. Näkyvimmin unikeonpäivää vietetään Naantalissa, jossa herätetään joku julkisuuden henkilö. Vuoden unikeko herätetään heittämällä hänet sängystään venesataman altaaseen aamulla kello 07.00. Vuoden Unikeon henkilöllisyys on perinteisesti paljastunut vasta, kun päivänsankari nousee ylös vedestä. Tämän lisäksi päivän aikana on useita eri juhlallisuuksia, joihin yleisö osallistuu yövaatteissaan.

Aikoinaan ihmiset kulkivat unikeonpäivänä kaupungin halki ja pitivät meteliä talojen ikkunoiden alla niin, että kaikki heräsivät. Jos joku ei herännyt, heittivät lapset hänen päälleen takiaisia. 1800-luvulla unikeonpäivä oli myös perhejuhla: pisimpään nukkunutta perheenjäsentä kiusoiteltiin unikeoksi. 1900-luvun mittaan tapa on hiipunut. Vain Naantalin perinteet on pidetty yllä vuodesta toiseen.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Teemakoulutus: Massiivipuurakenteiden hyödyntäminen julkisessa ja kerrostalorakentamisessa
Tilaisuus on suunnattu niin puurakentamisen parissa toimiville suunnittelijoille ja rakentajille, kuin puurakentamisen mahdollisuuksista kiinnostuneillePaikka: Ympäristötalo, Solistinkatu 2, OuluAika: perjantai 23.9. 2016 klo 12.00–16.00
20213_69412.jpg
Oletko valmis mökkikauteen? Mökki lämpimäksi nopeasti
Mökkikausi alkaa mahdollisimman aikaisin keväällä ja kesällä se on kuumimmillaan. Peruslämmöllä tai kylmillään olleelle mökille kaivataan pikaista lämpöä. Tulikiven tehokkaiden ja näppärien pikalämmittäjien ja kiertoilmatakkojen ansiosta mökin saa nopeasti lämpimäksi.Vaikka kesä on vilkkainta mökkeilyaikaa niin tulisijan valintaa kannattaakin miettiä koko vuotta silmällä pitäen. Oikealla valinnalla mökkeilykautta voidaan jatkaa pitkälle syksyyn tai alkutalveen saakka. Myös talvella kamiina tai kiertoilmatakka antaa lämmön nopeasti ja vaivatta.
20212_68792.jpg
Raikkaampi sisäilma kotiin - lue LVI-Tohtorin mietteet Wive-venttiilistä
VILPE Wive -korvausilmaventtiilit saavat kehuja LVI-Tohtori Lassi Pirttikoskelta. Pirttikoskella on yli kymmenen vuoden kokemus alalta ja erityisesti vanhempien omakotitalojen LVI-töistä. Hänen yrityksensä LVI-Tohtori tarjoaa LVI-palveluja Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueella.Varsinkin tuuletusluukkuun asennettava Wive-venttiili saa kehuja ammattilaiselta.- Tuuletusluukkuun asennettava Wive on todella helppo asentaa. Asiakas voi jopa asentaa sen itse. Katsot vain, että luukku on oikean mallinen ja valitset sopivan paikan porattavalle reiälle. Hyvistä ohjeista saa myös apua, Pirttikoski toteaa.Pirttikoski on asentanut Wive-venttiilin yhteen kohteeseen ja kahdessa muussa kohteessa asukas huolehti itse asennuksesta. Tuotetta on tarvittu 1950–1980-luvun omakotitaloissa, joissa asukkaat olivat huomanneet sisäilman tunkkaisuuden. Muiden LVI-töiden ohessa oli kätevä laittaa korvausilman saanti kuntoon.Helpon asennuksen lisäksi Wive-venttiilissä on hyvä ilmanohjaus, joka vähentää vedon tunnetta.- Venttiili on avoin vain ylhäältä, eli kylmä ilma puhalletaan yläviistoon, jolloin se saadaan sekoittumaan lämpöisen huoneilman kanssa, Pirttikoski kertoo.
200711_7265.jpg
Uusi AIKA-mallisto Kastellilta
Katso virtuaaliesittelyt...Tutustu uuteen AIKA -mallistoon tästäLisätietoa Kastelli -taloista...
20148_40687.jpg
Rännit rempallaan? Pyydä ilmainen kartoitus Vesivekiltä
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Hyödynnä Vesivekin tarjoama ilmainen kartoitus heti!Vesivekin asiantuntija käy kotonasi kartoittamassa sadevesijärjestelmän kunnon. Asiantuntija opastaa sopivien tuotteiden ja lisävarusteiden valinnassa. Tämän pohjalta tehdään tarjous haluamallasi sisällöllä.Kampanjaetuna VESIVEK-sadevesijärjestelmän ostajalle sadevedenkerääjä asennettuna kaupan päälle! Kampanjaetu on voimassa syyskuun 2014 loppuun asti, toimi siis nopeasti!Tilaa maksuton arviokäynti tästä
20139_36281.jpg
Kiinnityskoulu osa 1
Huokoisille materiaaleille kuten kevytbetoni- ja kevytsoraharkkoihin tehtävät kiinnitykset vaativat oikeanlaiset kiinnikkeet. Huolellinen asennustyö osaltaan varmistaa kiinityksen kestävyyden.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton