Unikeon päivää vietetään 27. heinäkuuta
Unikeonpäivää vietetään Suomessa 27. heinäkuuta. Merkkipäivänä muistettiin alunperin seitsemää Efesoksen marttyyriä. Legendan mukaan nuo nuorukaiset pakenivat 200-luvulla kristittyjä vainonnutta keisari Deciusta luolaan ja heräsivät 200 vuotta myöhemmin.
Unikeonpäivä ilmestyi suomalaiseen kalenteriin 1600-luvulla, muissa maissa päivää ei edes suuremmin huomioda. Näin unikeonpäivää voidaan syystä kutsua suomalaiseksi erikoisuudeksi. Näkyvimmin unikeonpäivää vietetään Naantalissa, jossa herätetään joku julkisuuden henkilö. Vuoden unikeko herätetään heittämällä hänet sängystään venesataman altaaseen aamulla kello 07.00. Vuoden Unikeon henkilöllisyys on perinteisesti paljastunut vasta, kun päivänsankari nousee ylös vedestä. Tämän lisäksi päivän aikana on useita eri juhlallisuuksia, joihin yleisö osallistuu yövaatteissaan.
Aikoinaan ihmiset kulkivat unikeonpäivänä kaupungin halki ja pitivät meteliä talojen ikkunoiden alla niin, että kaikki heräsivät. Jos joku ei herännyt, heittivät lapset hänen päälleen takiaisia. 1800-luvulla unikeonpäivä oli myös perhejuhla: pisimpään nukkunutta perheenjäsentä kiusoiteltiin unikeoksi. 1900-luvun mittaan tapa on hiipunut. Vain Naantalin perinteet on pidetty yllä vuodesta toiseen.