• Etusivu
  • Talo

Turha pelko – seinä-wc:n huolto ei tarkoita seinän purkamista

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Geberit Oy
Päivitetty 12.03.2025
AquaClean Alba -pesu-wc

Seinä-wc:llä on kaksi asennustapaa. Asennuselementtiin kiinnitetty huuhtelusäiliö asennetaan joko seinän sisään tai koteloidaan seinän eteen. Näin näkyviin jää vain seinään kiinnitetty posliini-istuin sekä huuhtelupainike.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana seinä-wc:n suosio on kasvanut tasaisesti. Niitä asennetaan uudiskohteiden lisäksi paljon myös saneerauskohteisiin. Vuosittain Suomessa vaihdetaan noin 200 000 wc-istuinta remonttien yhteydessä. Seinä-wc:n huolto ei kuitenkaan tarkoita seinän purkamista.

Seinä-wc:n helppo puhdistettavuus valtaa alaa seisovalta wc-istuimelta

Keski-Euroopassa seinä-wc:t ovat olleet käytössä jo useiden vuosikymmenien ajan, ja viimeisen kymmenen vuoden aikana ne ovat yleistyneet Suomessakin.

Useimmissa suomalaiskodeissa on kuitenkin yhä perinteinen lattialla seisova wc-istuin, vaikka seinä-wc:illä on lukuisia mainioita ominaisuuksia, kuten ajattoman linjakas design ja helppo puhdistettavuus.

– Geberit tuli Suomeen vuonna 2004. Niihin aikoihin seinä-wc oli täällä aika tuntematon käsite. Nykyään niitä myydään jo huomattavia määriä, eivätkä ne aiheuta enää suurempaa ihmetystä. Kylpyhuoneremontin yhteydessä moni valitsee tilan tuntua tuovan seinä-wc:n, joka helpottaa kylpyhuoneen puhtaanapitoa, kertoo Geberitin myyntiedustaja Petri Kuusisaari, joka kiertää kouluttamassa urakoitsijoita, kiinteistöalan ammattilaisia ja tukkuliikkeitä.

<p data-block-key="go9la">Seinä-wc voidaan asentaa turvallisesti myös remontoitavaan kylpyhuoneeseen. Kuvassa Geberitin uuden Acanto-sarjan wc-istuin.</p>
Seinä-wc voidaan asentaa turvallisesti myös remontoitavaan kylpyhuoneeseen. Kuvassa Geberitin uuden Acanto-sarjan wc-istuin.

Virheelliset harhaluulot estävät seinä-wc:n yleistymistä

Virheelliset harhaluulot hidastavat silti edelleen seinä-wc:n yleistymistä. Moni on huolissaan siitä, voiko seinän taakse asennettava huuhtelusäiliö vuotaa ja aiheuttaa kosteusvaurion tai joutuuko seinän avaamaan, jos jotain täytyy huoltaa.

– Moni seinä-wc:tä harkitseva soittaa asiakaspalveluumme ja kysyy, miten tällaisen wc:n huolto onnistuu. Täytyykö seinä purkaa, jos jotain häikkää tulee? Ei tarvitse: kaikki huoltotoimenpiteet pystyy tekemään huuhtelupainikkeen luukun kautta. Painike irrotetaan, ja sen takana ovat koneiston kaikki osat, kuvailee Geberit Oy:n tekninen neuvoja Ville Kivisaari.

– Geberitin huuhtelusäiliömalleja on jo pitkään valmistettu niin, ettei huoltoon tarvita työkaluja, vaan kaikki osat irtoavat käsin. Näin huolto onnistuu muutamissa minuuteissa, Kivisaari lisää.

Vuotoriskin osalta voi olla myös huoletta: Geberitin piilohuuhtelusäiliö valmistetaan yhdestä osasta, jolloin ei ole saumoja eli vuotoriski on lähes olematon. Vesiliitos sijaitsee säiliön sisällä. Asennus tulee kuitenkin jättää aina ammattilaiselle, joka osaa noudattaa oikeaa asennustapaa, ohjeita ja määräyksiä. Näin varmistetaan myös seinä-wc:n toimintavarmuus.

Lue myös:
Upeat metallisävyt säväyttävät seinä-wc:iden huuhtelupainikkeissa
Sähköliitäntä tuo wc-istuimeen lisää mukavuutta

<p data-block-key="iu5g2">Geberit on valmistanut seinä-wc:n asennuselementtejä jo vuodesta 1964 lähtien, joten sen kokemukseen ja ammattitaitoon voi luottaa.</p>
Geberit on valmistanut seinä-wc:n asennuselementtejä jo vuodesta 1964 lähtien, joten sen kokemukseen ja ammattitaitoon voi luottaa.

Seinä-wc:n asennusvirhe on tyypillisin vian syy

Seinä-wc:tä ei yleensä tarvitse lainkaan huoltaa. Ennakoiville huoltotoimenpiteille ei ole tarvetta. Lähinnä tiivisteitä voi joutua vaihtamaan noin 10–15 vuoden käytön jälkeen. Putkimieheltä se sujuu hetkessä. Haasteita tiivisteille aiheuttavat erityisen kalkki- tai rautapitoinen vesi. Varsinkin kalkki voi kovettaa tiivisteitä niin, että niiden vaihtoväli lyhenee.

Jos seinä-wc ei toimi kunnolla, kyseessä on yleensä asennuksessa tehty virhe. Mahdolliset viat ilmenevät tyypillisesti heti asennuksen jälkeen. Esimerkiksi pohjaventtiilin alle on voinut jäädä roska, jonka takia vettä valuu säiliöstä wc-istuimeen.

– Myös tällaiset tilanteet pystyy korjaamaan huuhtelupainikkeen luukun kautta. Toinen tyypillinen asennusvirhe on se, että huuhtelupainike "lyö tyhjää" eikä aloita huuhtelua. Silloin huuhtelutangot ovat jääneet lukitsematta kunnolla. Ne on helppo kiristää, Ville Kivisaari rauhoittelee.

<p data-block-key="xemja">Asennuselementti jää katseilta piiloon seinän sisään.</p>
Asennuselementti jää katseilta piiloon seinän sisään.

Kosteusvaurio on turha pelko

Toinen yleinen ennakkoluulo on, että huuhtelusäiliö voi vuotaa seinän tai kotelon sisälle ja aiheuttaa kosteusvaurion.

– Vuotopelko on turha. Geberitin kaikki huuhtelusäiliöt valetaan yhdestä osasta ja koeponnistetaan ilmalla ennen toimitusta. Kaikki putkiliitokset ovat huuhtelusäiliön sisällä. Jos liitoskohta jostain ihmeen syystä pettäisi, vesi valuisi posliini-istuimeen, eikä seinän sisään, Petri Kuusisaari mainitsee.

Jotkut kysyvät myös, voiko seinän tai koteloinnin sisään syntyä kondenssivettä, joka altistaisi kosteusvauriolle. Muovinen huuhtelusäiliö ei kondensoi vettä juuri lainkaan. Huuhtelusäiliön ympärille on asennettu silti jo tehtaalla varmuuden vuoksi styroksinen kondenssieriste.

– Teoriassa superkuumana kesäpäivänä muutama pisara kondenssivettä voi kertyä, sillä huuhtelusäiliön sisälle tuleva uusi vesi on kylmää. Tosin huuhtelun jälkeen säiliön pohjalle jää yleensä jo lämmennyttä vettä, mikä tasoittaa lämpötilaeroa. Jos pisaroita kuitenkin pääsisi syntymään, ne pääsevät haihtumaan huuhtelupainikkeen kautta. Kotelointi tai seinän sisään tehty asennus ei ole liian tiivis. Kosteutta ei senkään puolesta tarvitse pelätä, Kuusisaari toteaa.

Katso video, kuinka seinä-wc:n voi asentaa kylpyhuoneremontin yhteydessä:

20213_60949.jpg
https://www.geberit.fi/palvelut/videot/videokanavat?channel=asennusvideot#2cz92N2NZiaNX9zNkSM2_N
Geberit Oy
Talo
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

tumma seinä kylpyhuoneessa ja valkoiset kalusteet
Pienen kylpyhuoneen ja wc-tilan sisustus – ota vinkit talteen
Pienen kylpyhuoneen tai wc-tilan sisustaminen vaatii erityistä huomiota, sillä tilan optimointi on ensisijaisen tärkeää. Vaikka pinta-ala saattaa olla vain neljä neliömetriä, tunnelma voi olla oikeilla sisustus- ja tuoteratkaisuilla myös avara ja rauhoittava. Laadukkaat materiaalit, kuten kauniit laatat ja harkiten valitut värit, voivat tehdä ihmeitä.
Valkoinen kylpyhuone
IDO Select
Nyt voit valita kalusteen värin tismalleen oman makusi mukaan! Uudistuneen IDO Selectin sarjassa on IDOn vakiovärien lisäksi tarjolla tilaustyönä lähes 2000 kpl NCS-värikartan sävyä, joita sävyjä johtavat maalitehtaat käyttävät.
20226_78691.jpg
Remontoi kylpyhuone toimivaksi!
Kylpyhuone on tärkeä osa kotia, ja sen remontointi kannattaa suunnitella huolella – alkaahan jokainen aamu kylpyhuoneesta ja myös joka ilta unten maille kuljetaan juuri kylpyhuoneen kautta.
mies istuu polvillaan lattialla ja levittää vesieristettä kylpyhuoneen seinään
Märkätilojen seinät - vedeneristys
Yksi oleellisimmista asioista märkätiloja rakentaessa tai remontoidessa on huolellinen vedeneristys niin seinissä kuin lattiassakin. On tärkeää, että vesieristys tehdään tarkasti eikä huolimattomia kohtia jää eristettävälle alueelle. Materiaalit on myös syytä valita siten, että lopputuloksesta tulee toivottu.
Nanopinnoitus Nanoksi kuvapari ennen ja jälkeen 1
Nanopinnoitus ja syväpuhdistus taloyhtiölle yhteishankintana
Hyväkuntoinen kylpyhuone on paitsi viihtyisä käyttää, myös asunnon arvoa nostava ja riskejä vähentävä tekijä. Kustannustehokasta ratkaisua etsivän kannattaa tutustua nanoteknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin. Nanopinnoitus on moderni tapa uudistaa vanhatkin tilat näyttämään lähes uusilta ja samalla helpottaa niiden ylläpitoa ja puhdistusta.
Suurikokoinen kuusi kaadettuna, osa oksista karsittu rungosta
Ongelmapuu pois tontilta turvallisesti
Ongelmapuiden kaataminen tontilla vaatii huolellista etukäteistä suunnittelua sekä tietoa siitä, miten puu kaadetaan turvallisesti ilman ympäristön (sivullisten ihmisten, rakennusten, autojen, istutusten jne) vahingoittumista. Aina puuta ei myöskään saa kaataa ihan vain oman tahdon mukaan, vaan siihen pitää muistaa pyytää lupa kunnan viranomaisilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton