TTS – monipuolinen kouluttaja
Työturvallisuuskortti ja / tai tulityökortti vaaditaan useilla työmailla. Työturvallisuuskortti ei ole pakollinen, mutta silti sitä useilla työmailla edellytetään. Tulityökorttia sen sijaan vaaditaan aina kun tehdään mm. hitsaus- tai muuta kipinöivää työtä vakituisen tulityöpaikan ulkopuolella. Kortin voi suorittaa tiiviillä lyhytkurssilla, jonka päätteeksi opiskelijan tiedot testataan. TTS järjestää mm. erilaisia korttikoulutuksia, lyhytkursseja sekä pidempiä ammattitutkintoja.
Työturvallisuuskortti, rakennusalapainotteinen
Kesto: 1 päivä
Kuvaus:
Kohderyhmä
Työturvallisuuskortti on kehitetty yhteisten työpaikkojen työturvallisuuden parantamiseksi. Työturvallisuuskortin käyttöönotto on vapaaehtoista, mutta useat tilaajayritykset edellyttävät alihankkijoidensa työntekijöiltä työturvallisuuskortin.
Tavoite
Työturvallisuuskorttikäytännön tavoitteena on
- parantaa käytännön yhteistoimintaa yhteisillä työpaikoilla tilaaja- ja toimittajayritysten välillä
- tukea työnopastusta yhteisillä työpaikoilla
- antaa perustietoa työsuojelusta
- vähentää eri tilaajien antamaa päällekkäistä koulutusta
- herättää työpaikoilla kiinnostusta ja motivaatiota oman henkilöstön työturvallisuusosaamiseen
- pyrkiä vähentämään työtapaturmia ja vaaratilanteita
Sisältö
Työturvallisuuden kehittämiseksi teollisuuden yhteisillä työpaikoilla on kehitetty valtakunnallinen menettelytapa, josta käytetään nimitystä työturvallisuuskorttikoulutus. Menetelmän kehitystyöhön on teollisuusyritysten lisäksi osallistunut työmarkkinajärjestöjen, vakuutusalan ja koulutusorganisaatioiden edustajia. Koulutus sisältää koulutusaineiston, yhden päivän kurssin, kirjallisen kokeen ja työturvallisuuskortin. Käytäntö astui voimaan teollisuudessa vuoden 2003 alusta.
Kortin voimassaoloaika
Työturvallisuuskortti on voimassa viisi vuotta.
Tulityökorttikoulutus
Kesto:
2 päivää
Kuvaus:
Koulutus on tarkoitettu tulityökorttia tarvitseville urakoitsijoille ja tulitöitä tekeville henkilöille. Koulutukset pidetään Rajamäen / Vantaan toimipisteissä.
Tulityökortti on voimassa 5 vuotta.
Kurssiin liittyy tulityötutkinto, joka on järjestetty noudattaen Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ja Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton hyväksymiä tulityösääntöjä.
Tulityökorttia tarvitaan aina, kun tehdään hitsaus-, leikkaus-, kuumailmapuhallus- tai muuta kipinöivää työtä vakituisen tulityöpaikan ulkopuolella.
Kattotulityökurssi
Kuvaus:
Kattotulityöntekijällä tulee olla voimassa oleva kattotulityökortti. Kattotulitöitä ovat mm. eristettävän alustan kuivaaminen liekillä tai kuumalla ilmalla, bitumin kuumentaminen bitumikeittimessä ja kermieristyksen kuumentamalla tapahtuva kiinnitystyö. Myös kattotulityökurssi kestää yhden päivän ja sen hyväksytystä suorittamisesta saa kattotulityökortin, joka on voimassa viisi vuotta. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) tulityötoimikunta on vahvistanut katto- ja vedeneristysalan tulityökurssin tavoitteet ja ohjelman.
Kattotulityökurssi on päivän mittainen ja se sisältää kuusi oppituntia sekä alkusammutusharjoituksen. Koulutukseen kuuluvat mm. seuraavat aihealueet:
-Paloturvallisuus
viranomaismääräykset, SPEK tilastot, työvälineet, nestekaasun käyttö, valvontasuunnitelma, tulityölupa, tarkastuslista
-Työturvallisuus, rakenteellinen
viranomaismääräykset, kaiteet ja telineet, nousu ja kulkutiet, aukkojen suojaus, gsm-tukiasemat
-Työturvallisuus, henkilö
työasu ja suojajalkineet, kypärän, kuulosuojainten, silmäsuojaimien, hengityssuojaimien käyttö, ergonomia, oikeat työasennot
-Onnettomuustilanteissa toimiminen
tilannearviointi, hätäilmoitus, kaasuvaara
-Kirjallinen koe (kesto 30 min)
-Alkusammutusharjoitus