• Etusivu
  • Rakentaminen

Tonttikauppa, osa 1

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.04.2025
20093_15771.jpg

Mitä maksaa? Ote päiväkirjasta, talvi 2006.

Mahdollisia tonttikauppoja odotellessa – tämä oli piinaavinta, mitä muistaa saatan. Kaikki näytti liian hyvältä ollakseen totta ja samalla pelotti, että joku tulee ja vie tontin nenämme edestä.

Odottelua ja odottelua

Pari kuukautta taisi vierähtää tontin omistajan sukulaismiehen yhteydenottoa odotellessa. Ajattelimme, että tontti kyllä varmaan myydään, mutta milloin, onko mukana mahdollisesti muita ostajaehdokkaita ja mitä tontti maksaa. Ensimmäinen kuukausi meni sydän pamppaillen ja erilaisia vaihtoehtoja peläten, toisen kuun lopussa ei jaksanut tai uskaltanut ajatella enää koko asiaa. Yhteydenottoa ei vain kuulunut.

Sitten alkoi kesäloma ja matkustin lasten kanssa synnyinseudulleni sukuloimaan. Kaksi päivää olin ehtinyt palautua työrupeamasta ja alkanut päästä lomatunnelmaan, kun mieheni soitti Helsingistä ja kertoi terveisensä. Sukulaismies oli tullut ilmoittamaan tontin omistajan halukkuudesta myydä tontti meille ja kertonut, että käytännön myynnin tulisi hoitamaan tontin omistajan tytär. Hän ottaisi meihin yhteyttä, kunhan tontin myyntihinnasta on päätetty. Tontille oli tilattu kaksi eri kiinteistövälittäjää, joiden arvioiden pohjalta omistaja tekisi päätöksen hinnasta.

Uutinen oli mitä mahtavin, mutta loma oli "pilalla"!

Myyntihinta – tästä se on nyt kiinni!

Jännitys sai jatkoa, kun ryhdyimme arvailemaan myyntihinnan suuruutta ja mahdollisuuksiamme vastata siihen. Pahimmassa tapauksessa hinta olisi 200 000 euroa tai enemmän. Tämä olisi meille todella miettimisen paikka, sillä se hidastaisi merkittävästi rakentamisen aloittamista ja todennäköisimmin joutuisimme tällöin luopumaan leikistä. Tonttien saatavuuden ja sen hetkisen hintatason tietäen tämä ei yllättäisi.

Kesäloma läheni loppuaan eikä yhteydenottoa kuulunut. Jännityksellä alkoi olla jo vaikutuksensa, kun takana oli unettomia öitä. Mieheni rakentaja-kaveri ehdotti, että soittaisimme tontin omistajan tyttärelle ja tiedustelisimme varovasti tilannetta. Kaveri ystävällisesti hankki meille tyttären puhelinnumeron.

20093_15772.jpg

En ole koskaan kärsinyt puhelinneuroosista, mutta nyt sellainen iski. Yksikin väärä sana tai äänenpaino ja tontti olisi mennyttä, ajattelin. Tärisevin käsin otin puhelun ja onneksi otin. Tytär olikin mitä miellyttävin persoona. Hän oli ollut siinä uskossa, että sukulaismies olisi jo ilmoittanut meille myyntihinnan, mutta toisaalta ei ollut vielä itsekään aktivoitunut tontin myynnissä, koska heillä ei ollut kiirettä asian kanssa.

Sieltä se sitten tuli: 180 000 euroa. Pahin pelkomme ei sentään toteutunut, mutta myyntihinta oli silti suurempi kuin olimme ajatelleet ja kerroin tästä. Tein puhelimessa vastatarjouksen 170 000 euroa ja tytär lupasi ilmoittaa seuraavana päivänä ensin keskusteltuaan asiasta äitinsä kanssa. Niin miellyttävältä ja vakuuttavalta kuin tytär vaikuttikin, olin varma, että odottamisen piinaa kestäisi taas loputtomiin. Seuraava yö ja päivä olivat sietämättömät. Melkein jo kaduin tekemääni vastatarjousta, mutta oli lopulta odottamisen väärti. Tytär todellakin soitti seuraavana päivänä. Hänen äitinsä oli ollut sitä mieltä, että "laitetaan riita poikki ja puoliksi". Tämän me hyväksyimme jo ilomielin. Hikoilulla säästimme 5 000 euroa.

Rakentaminen
rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20148_40474.jpg
Rakentamisen eri toteutustapoja
Rakentamisessa on nykyään tarjolla useita eri vaihtoehtoja toteutustavoille. Usein rakennusalaan enemmän perehtyneet päätyvät valitsemaan hartiapankkirakentamisen eli rakentavat talonsa alusta loppuun itse ja niin paljon kuin mahdollista. Muita toteutustapavaihtoehtoja ovat mm. avaimet käteen, jossa nimensä mukaisesti on valittu valmis talopakettiratkaisu sekä urakkapohjainen rakentaminen, joka taas jakautuu oman itsensä sisällä mahdollisiin pienempiin kokonaisuuksiin kuten esimerkiksi kokonaisvastuu-urakointiin, tavoitehintaurakkaan, erikoistyöurakoihin ja niin edelleen.
20117_27095.jpg
Viihtyisät makuuhuoneet
Viihtyisä tilaMäntyharjun Loma-asuntojen makuuhuoneet ovat varsin viihtyisiä. Huonetilojen pinnat ovat sävyltään vaaleita ja tiloihin on pyritty saamaan mahdollisimman paljon luonnonvaloa isojen ikkunoiden avulla. Näin makuuhuoneista on saatu avaran oloisia vaikka tilaa neliöihin nähden olisikin suhteessa vähän. Valoisa makuuhuone palvelee tällöin myös oleskelutilana jossa voi viettää aikaa päivisin.
202310_83208.jpg
Sähkökeskus rakennusaikaiseen ja asumiskäyttöön
Omakotitalojen sähkökeskusten hankinta on merkittävä, koska silloin tehdään päätöksiä sähköistyksen toimivuudesta rakennusaikana sekä asumisen aikana. Näihin haasteisiin ABB:n kotimaiset mittaus- ja ryhmäkeskukset tarjoavat rakentajalle kattavat ja laadukkaat keskusvaihtoehdot. Mittauskeskussarjasta NäpsäSMART löytyy runsaasti eri vaihtoehtoja keskuksille sekä asennustavoille. Keskukset voidaan sijoittaa vaihtoehtoisesti joko maahan, ulkoseinälle tai pylvääseen.
Nainen astuu ulko-ovesta sisälle eteiseen.
Vinkit eteistilaan
Mitä vieraat näkevät ensimmäisenä, kun tulevat vierailulle kotiisi? Eteisen, joka on pahimmassa tapauksessa jonkinasteisen kaaoksen valtaama. Kotiin saapuessa olisi mukavaa saapua siistin tilan läpi, eikä raivata tietään sotkun keskellä.Eteinen toimii kodin käyntikorttina – miten siitä saisi sekä toimivan että kauniin? Katsele eteistilaasi uusin silmin; usein pienillä muutoksilla saa paljon aikaan.
Alumasi lasiterassi
Lasiterassi – enemmän tilaa ja mukavuutta kotiisi
Kevät lähestyy, ja ulkona vietetty aika alkaa houkutella yhä enemmän. Lasitettu terassi on täydellinen tapa nauttia luonnonläheisyydestä ja lisätä kodin käyttökelpoista tilaa ympäri vuoden. Se ei ole vain kaunis lisäys kotiin, vaan myös käytännöllinen ratkaisu, joka suojaa sateelta ja tuulelta, pidentäen ulkokauden alkukeväästä myöhäiseen syksyyn.
20097_17745.jpg
Passiivitalojen suunnitteluohjeet
Arkkitehti (SAFA) Kimmo Lylykankaan ja VTT:n asiakaspäällikkö Jyri Niemisen laatimat passiivitalojen suunnitteluohjeet arkkitehdeille ja arkkitehtiopiskelijoille julkistettiin Valkeakosken asuntomessujen yhteydessä perjantaina 17.7.2009 klo 10.Kimmo Lylykangas ja Jyri Nieminen saivat ohjeiden tekemiseen Suomen Asuntomessujen Casa Humana -apurahan. Suunnitteluohjeiden julkistustilaisuuden avasi Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen ja ohjeet esitteli arkkitehti Kimmo Lylykangas."Asuntomessujen pilottihankkeilla sekä passiivitalojen suunnitteluohjeilla haluamme omalta osaltamme edistää energiatehokkaiden talojen rakentamista Suomessa", kertoi toimitusjohtaja Pasi Heiskanen Suomen Asuntomessuilta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton