• Etusivu
  • Rakentaminen

Tonttikauppa, osa 1

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.04.2025
20093_15771.jpg

Mitä maksaa? Ote päiväkirjasta, talvi 2006.

Mahdollisia tonttikauppoja odotellessa – tämä oli piinaavinta, mitä muistaa saatan. Kaikki näytti liian hyvältä ollakseen totta ja samalla pelotti, että joku tulee ja vie tontin nenämme edestä.

Odottelua ja odottelua

Pari kuukautta taisi vierähtää tontin omistajan sukulaismiehen yhteydenottoa odotellessa. Ajattelimme, että tontti kyllä varmaan myydään, mutta milloin, onko mukana mahdollisesti muita ostajaehdokkaita ja mitä tontti maksaa. Ensimmäinen kuukausi meni sydän pamppaillen ja erilaisia vaihtoehtoja peläten, toisen kuun lopussa ei jaksanut tai uskaltanut ajatella enää koko asiaa. Yhteydenottoa ei vain kuulunut.

Sitten alkoi kesäloma ja matkustin lasten kanssa synnyinseudulleni sukuloimaan. Kaksi päivää olin ehtinyt palautua työrupeamasta ja alkanut päästä lomatunnelmaan, kun mieheni soitti Helsingistä ja kertoi terveisensä. Sukulaismies oli tullut ilmoittamaan tontin omistajan halukkuudesta myydä tontti meille ja kertonut, että käytännön myynnin tulisi hoitamaan tontin omistajan tytär. Hän ottaisi meihin yhteyttä, kunhan tontin myyntihinnasta on päätetty. Tontille oli tilattu kaksi eri kiinteistövälittäjää, joiden arvioiden pohjalta omistaja tekisi päätöksen hinnasta.

Uutinen oli mitä mahtavin, mutta loma oli "pilalla"!

Myyntihinta – tästä se on nyt kiinni!

Jännitys sai jatkoa, kun ryhdyimme arvailemaan myyntihinnan suuruutta ja mahdollisuuksiamme vastata siihen. Pahimmassa tapauksessa hinta olisi 200 000 euroa tai enemmän. Tämä olisi meille todella miettimisen paikka, sillä se hidastaisi merkittävästi rakentamisen aloittamista ja todennäköisimmin joutuisimme tällöin luopumaan leikistä. Tonttien saatavuuden ja sen hetkisen hintatason tietäen tämä ei yllättäisi.

Kesäloma läheni loppuaan eikä yhteydenottoa kuulunut. Jännityksellä alkoi olla jo vaikutuksensa, kun takana oli unettomia öitä. Mieheni rakentaja-kaveri ehdotti, että soittaisimme tontin omistajan tyttärelle ja tiedustelisimme varovasti tilannetta. Kaveri ystävällisesti hankki meille tyttären puhelinnumeron.

20093_15772.jpg

En ole koskaan kärsinyt puhelinneuroosista, mutta nyt sellainen iski. Yksikin väärä sana tai äänenpaino ja tontti olisi mennyttä, ajattelin. Tärisevin käsin otin puhelun ja onneksi otin. Tytär olikin mitä miellyttävin persoona. Hän oli ollut siinä uskossa, että sukulaismies olisi jo ilmoittanut meille myyntihinnan, mutta toisaalta ei ollut vielä itsekään aktivoitunut tontin myynnissä, koska heillä ei ollut kiirettä asian kanssa.

Sieltä se sitten tuli: 180 000 euroa. Pahin pelkomme ei sentään toteutunut, mutta myyntihinta oli silti suurempi kuin olimme ajatelleet ja kerroin tästä. Tein puhelimessa vastatarjouksen 170 000 euroa ja tytär lupasi ilmoittaa seuraavana päivänä ensin keskusteltuaan asiasta äitinsä kanssa. Niin miellyttävältä ja vakuuttavalta kuin tytär vaikuttikin, olin varma, että odottamisen piinaa kestäisi taas loputtomiin. Seuraava yö ja päivä olivat sietämättömät. Melkein jo kaduin tekemääni vastatarjousta, mutta oli lopulta odottamisen väärti. Tytär todellakin soitti seuraavana päivänä. Hänen äitinsä oli ollut sitä mieltä, että "laitetaan riita poikki ja puoliksi". Tämän me hyväksyimme jo ilomielin. Hikoilulla säästimme 5 000 euroa.

Rakentaminen
rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20148_40474.jpg
Rakentamisen eri toteutustapoja
Rakentamisessa on nykyään tarjolla useita eri vaihtoehtoja toteutustavoille. Usein rakennusalaan enemmän perehtyneet päätyvät valitsemaan hartiapankkirakentamisen eli rakentavat talonsa alusta loppuun itse ja niin paljon kuin mahdollista. Muita toteutustapavaihtoehtoja ovat mm. avaimet käteen, jossa nimensä mukaisesti on valittu valmis talopakettiratkaisu sekä urakkapohjainen rakentaminen, joka taas jakautuu oman itsensä sisällä mahdollisiin pienempiin kokonaisuuksiin kuten esimerkiksi kokonaisvastuu-urakointiin, tavoitehintaurakkaan, erikoistyöurakoihin ja niin edelleen.
20127_31695.jpg
14. Pilariperustus
YleistäSoklex -pilarimuoteilla valetut peruspilarit soveltuvat käytettäväksi kellarittomissa rakennuksissa kuten loma-asunnoissa. Myös omakotitalon kuistin ja terassin pilarit on helpointa valaa pilarianturamuoteilla. Sokkelipilastereita ja sokkelianturapilastereita tarvitaan perustuksissa, kun halutaan kantaville pilareille lisäpinta-alaa kantavuutta ja asennusta varten. Etenkin hyvin kantavalle maapohjalle tai kalliolle perustettaessa voidaan käyttää pilariperustusta ja esimerkiksi silloin, kun perustus on vietävä syvälle maahan. Pilariperustuksessa koko rakennuksen aiheuttama rasitus siirtyy pilareitten kautta anturoille ja niistä maapohjalle. Se sopii erityisesti paikkoihin, joissa sokkeliperustuksen teko on maaston ja maaperän johdosta vaikeaa. Pilariperustuksessa ei tarvitse yleensä tehdä maankaivuuta koko rakennuspohjan alueella. Pilareitten koko ja pilariväli määräytyvät rakenteiden aiheuttamista kuormista.
20157_43920.jpg
Robotti-imurit käytännön testissä
TTS Työtehoseura testasi seitsemän robotti-imuria koeolosuhteissa ja viisi kotitaloutta kokeili niitä käytännössä. Imurit olivat parhaimmillaan selkeälinjaisissa, väljästi kalustetuissa tiloissa joissa ei ollut kevyitä tavaroita lattiatasossa. Nurkkien ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli toivomisen varaa. Myös mattojen hapsut, sähköjohdot ja kevyet matot tuottivat roboteille ongelmia. Testitalouksien arvioiden mukaan robotti ei korvaa perinteistä imuria, mutta sopii hyvin ylläpitosiivoukseen ja kiireapulaiseksi.Testin robotti-imurit olivat käyttökokeissa viidessä eri kotitaloudessa. Lisäksi imurit testattiin 60 m2 kokoisessa testitilassa, jossa oli eripaksuisia mattoja, kovaa lattiapintaa, kynnyksiä, portaikko, sokkeloisia tiloja ja oviaukkoja. Käyttömukavuudessa arvioitiin muun muassa imurin eri osien puhdistus, palautuminen telakkaan, imurointiääni, ohjaustaulun käytettävyys, paino, käsiteltävyys sekä käyttöohje.
20094_15958.jpg
Tonttikauppa, osa 2
Kohti tonttikauppaa. Ote päiväkirjasta, talvi 2006.Nyt olemme todella lähellä. Puolivoittoa on jo saavutettu, kun tonttihan oli "vähän niin kuin jo meidän". Vielä kun koittaisi se päivä, milloin pääsisimme allekirjoittamaan kauppakirjat...
20225_78463.jpg
"Sininen on uusi musta" - nämä trendit näkyvät nyt kylpyhuoneissa
Tutustu stylisti Katrine Rougin analyysiin vuoden 2022 suurimmista kylpyhuonetrendeistä ja poimi inspiroivat ideat oman kylpyhuoneesi suunnitteluun.
Viikon kysymys mietityttää.
Vanhaan taloon lisäeristys?
Kysymys:Talomme on 40-luvun ensimmäisiä puuelementtitaloja. Seinärakenne on: ulkovuori (ilman tuuletusrakoa), laudoitus, runko purutäytteellä, laudoitus ja lisäksi sisäpintaan on jossain vaiheessa lisätty 22mm puukuitulevy. Taloon tehdään täysremontti ja seinien lisäeristämistä pohditaan. Taloon tulee koneellinen ilmanvaihto.Voiko tuon puukuitulevyn päälle suoraan asentaa koolaukset, 50mm villaa, höyrynsulun ja kipsilevyn? Vai pääseekö eristyskyvyltään samaan lopputulokseen, jos tuohon lisäisi päälle toisen kerroksen puukuitulevyä ja sen päälle kipsilevyn?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton