• Etusivu
  • LVI

Toimiva ilmanvaihto pelastaa mökin monelta harmilta

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Velco Oy logoVelco OyLue lisää
Päivitetty 14.05.2025
20204_63975.jpg

- Korjaa mökin ilmanvaihto kuntoon nopeasti ja edullisesti

Suomessa on lähes puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa. Suurinosa osa on vanhempaa rakennuskantaa: 83 prosenttia mökeistä on rakennettu 1980-luvulla tai aikaisemmin. Näistä mökeistä tulisi löytyä korvausilmaventtiilit. Useimmilla mökeillä ilmanvaihto on kuitenkin jäänyt kokonaan huomiotta.

Mummon mökin haju on monelle tuttu ongelma, joka kielii mökin ilmanvaihdon riittämättömyydestä. Kun mökin ilmanvaihto on puutteellinen, talven aikana ilma pääsee ummehtumaan ja kosteutta tiivistyy pinnoille. Ajan saatossa liiallinen kosteus vaurioittaa rakenteita ja aiheuttaa hometta ja sisäilmaongelmia.

Mökin ollessa asuttuna, ilmenevät ilmanvaihdon puuteet etenkin aamuisin makuuhuoneessa tunkkaisena ja hapettomalta tuntuvana ilmana. Usein mökin yhteydessä on myös sauna, joten tiloihin kohdistuu ajoittain paljon kosteusrasitusta. Erityisesti tunkkaisesta sisäilmasta ja korkeista hiilidioksidipitoisuuksista kärsitään niillä mökeillä, joista korvausilmaventtiilit ovat rikki tai puuttuvat kokonaan.

Riittävästi raikasta ilmaa

Jotta ilmanvaihto toimisi kuten kuuluu, tulee raitista ilmaa tuoda korvausilmaventtiilien kautta makuu- sekä oleskelutiloihin sekä saunaan. Korvausilmaventtiilit tulee sijoittaa mahdollisimman kauas mahdollisista poistoilmaventtiileistä ja takasta. Poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä ja pesutilassa. Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili – ei molempia. Toimiva ilmanvaihto tuo asuntoon puhtaaksi suodatettua korvausilmaa ja kuljettaa sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteuden ulos.

Korvausilmaventtiilejä tulee olla huoneiston kokoon suhteutettuna riittävä määrä, sillä oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Hyvä nyrkkisääntö korvausilmaventtiilien määrälle on, että jokaista 20 m² kohden tulisi löytyä yksi korvausilmaventtiili. Korvausilmaventtiilit kannattaa sijoittaa mahdollisimman korkealle, jolloin ilma ehtii lämpenemään ennen laskeutumistaan oleskelualueelle. Hyvä paikka venttiileille on patteriseinällä, katonrajassa ja ikkunan yläpuolella.

20204_63976.jpg

Velco-venttiileillä ilmanvaihto kuntoon - nopeasti ja edullisesti

Velco-venttiilin toiminta perustuu vahatermostaattiin, joka säätää venttiilin avausta ulkolämpötilan mukaan. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle ja lämpimällä ilmalla suuremmalle. Velco-venttiilit ovat VTT:n testaamia ja niille myönnetään 10 vuoden takuu.

Ilmanvaihdon järjestäminen toimivaksi Velco-venttiileillä ei ole kallista tai monimutkaista. Mökin ilmanvaihdon kunnostaa jo muutamien satojen eurojen panostuksella. Velco-venttiilisarja mahdollistaa monipuoliset ratkaisut ilmanvaihdon kunnostamiseen:

Mökillä on puiset tuuletusluukut

Mikäli mökiltä löytyvät puiset tuuletusluukut, on ilmanvaihto helppoa ja edullista toteuttaa tuuletusluukkuun asennettavalla Velco-VTR sarjan korvausilmaventtiileillä. Velco VTR-100 venttiili on saatavana valkoisena ja ruskeana.

Ei olemassa olevia korvausilmaventtiileitä

Niissä kohteissa, joista korvausilmaventtiilit ja kanavat puuttuvat kokonaan, saadaan ilmanvaihto kunnostettua toimivaksi uuteen läpivientiin asennettavalla Velco VLR-100 korvausilmaventtiilillä. Uuden seinäläpiviennin tekeminen onnistuu kätevästi 105 mm kuppiterällä.

20204_63977.jpg

Huonosti toimivat tai päivitystä kaipaavat korvausilmaventtiilit

Vanhat venttiilit on helppo uusia Velco VSR-korvausilmaventtiileillä. Jos mökin seinältä löytyvät esimerkiksi vanhat käsisäätöiset venttiilit, niiden päivittämistä termostaattiventtiileihin kannattaa harkita.

Ilmansuodatusta tarvitaan myös mökeillä

Puhdas sisäilma on tärkeää myös mökeillä. Hyvälaatuinen ilmansuodatin suodattaa tehokkaasti ulkoilman epäpuhtauksia kuten allergeeneja ja ilman pienhiukkasia. Etenkin allergiaoireista kärsiville mökkeilijöille laadukkaiden suodattimien käyttö tuo helpotusta oireisiin.

Hyvälaatuisiin suodattimiin kannattaa panostaa. Hintaerot alkuperäisten ja niin sanottujen tarvikesuodatinten välillä ovat vähäiset, mutta vaikutus sisäilman laatuun suuri. Hyvän suodattimen tunnistaa pakkauksesta löytyvästä suodatinluokasta. Esimerkiksi Velco-ventiilien kanssa käytettävät F7-luokan erotusateen vaatimukset täyttävä, VTT:n testaama Filtrete-hienosuodatin pysäyttää lähes kaikki yli 0,4 mikrometrin kokoiset hiukkaset. Käytännössä tämä tarkoittaa, että siite- ja katupölyn lisäksi suodatin kykenee suodattamaan myös terveydelle kaikkein haitallisimpia pienhiukkasia, joita syntyy esimerkiksi puun pienpolton seurauksena.

Filtreten korkea epäpuhtauksien erotusaste perustuu suodattimen kuituihin ladattuun sähköiseen varaukseen. Suodattimen kuidut vetävät sisälle johdettavasti ilmasta epäpuhtaudet kiinni itseensä magneetin tavoin.

Mikäli mökiltä löytyvät puiset tuuletusluukut, niiden ikkuna-aukkoon voi kiinnittää suojaksi ikkunasuodattimen, joka estää ulkoilman epäpuhtauksien ja allergeenien kulkeutumisen sisään tuuletettaessa.

Info

Info

Vinkkejä mökin ilmanvaihtoon:

  • Huolehdi, että poistuvan ilman tilalle tulee puhdasta ilmaa korvausilmaventtiileistä. Tarkasta korvausilmaventtiilien toiminta ja asenna mahdolliset puuttuvat korvausilmaventtiilit.
  • Muista vaihtaa venttiilien ohesta löytyvät suodattimet. Suodattimet nappaavat tehokkaasti esimerkiksi koivun siitepölyn. Tukkeutunut suodatin heikentää ilmanvaihtoa, joten säännöllisestä vaihtamisesta on tärkeää huolehtia. Suositeltu vaihtoväli on 1-2 krt vuodessa.
  • Voit tehostaa ilmanvaihtoa jättämällä tulisijan hormin savupellin raolleen, jolloin hormiin syntyy pieni imu, joka vetää sisäilmaa ulos.
  • Kesämökin ilmanvaihto on syytä jättää toimivaksi myös käyttökauden ulkopuolella. Mikäli korvausilmaventtiilit suljetaan talveksi, on vastassa keväällä jälleen vastassa mummon mökin hajua.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco Oy
LVI
sisäilma
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20156_43718.jpg
Toisenlainen venttiilii paransi sisäilman
Ilmanvaihto on jännä asia. Se herättää intohimoja suuntaan ja toiseen. Vanhat jäärät eivät suostu luopumaan omista näkökannoistaan vaikka ne kuinka perusteltaisiin ja oikeaksi osoitettaisiin. Sama koskee osaa asuntojen omistajia: osa on niin tottunut huonoon sisäilmaan vuosien kuluessa, että ulkopuolisen tekemät havainnot sisäilmasta vierailulle tullessa kaikuvat kuuroille korville.Yleensä asunnossa on tuuletusikkuna auki ja todetaan sieltä tulevan ulkoilmaa. Kyllä ja ei. Tuuletusikkunan aukaisu on lyhytaikaista tuulettamista, joka antaa hetken helpotuksen tunkkaiseen ilmaan. Tuuletusikkunasta pääsee sisälle myös kaikki ilman epäpuhtaudet, jos tuuletusikkunassa on vain ötökkäverkko.
20184_52511.jpg
Muistithan vaihtaa suodattimet?
Yli puolet ei tiedä, että suodattimien vaihto on yleensä asukkaan velvollisuusKatu- ja siitepölykausi on loppunut. Nyt on aika vaihtaa kesän kärvistelleet suodattimet. Likaisen suodattimen vaikutuksen huomaa nopeasti ilmanlaadussa sisällä. Yksinkertainen tapa päästää puhdas ilma sisälle on vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet. Terveysilman teettämän kyselyn mukaan noin 60 prosenttia suomalaisista kyllä tietää, että suodattimet on hyvä vaihtaa ennen katupöly- ja siitepölykautta. Toinen aika vaihtaa suodattimet on ennen talvea. Silti vain joka kolmas oikeasti vaihtaa ne kerran tai pari vuodessa. Joka neljäs ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu puhtaisiin. Likaantuneet suodattimet aiheuttavat tunkkaisuutta ja terveysoireita. Vaihtoväliä pidentävät asian unohtaminen ja epävarmuus siitä, minkälaisia suodattimia kotiin pitäisi hankkia. Toinen Suomessa tyypillinen ilmanvaihto-ongelma ovat kokonaan puuttuvat raitisilmaventtiilit. Venttiilien asentaminen jälkikäteen on helpompaa ja edullisempaa kuin luullaan.
201711_50763.jpg
Kuusi vinkkiä ilmanvaihdon toimivuuteen
Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella. Silti toimimattomasta ilmanvaihdosta kärsii yllättävän moni.Seuraamalla kohta kohdalta näitä yksinkertaisia ohjeita, selvität kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja saat vinkkejä sen parantamiseksi.
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.
201611_47703.jpg
Miten ja miksi ilmanvaihto toimii/on tärkeää?
Rakentaja.fi Kysy, vastaamme -palstalla kysellään usein asunnon ilmanvaihdon toimivuudesta sekä siitä, mihin huoneisiin korvausilmaventtiilit pitää asentaa niin, että ilmanvaihto toimii.
Ilmanvaihto.jpg
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton