• Etusivu
  • LVI

Kuusi vinkkiä toimivaan ilmanvaihtoon

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Velco Oy logoVelco OyLue lisää
Päivitetty 14.05.2025
201711_50763.jpg

Näin ilmanvaihdon pitäisi toimia jokaisessa asunnossa.

Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella. Silti toimimattomasta ilmanvaihdosta kärsii yllättävän moni.

Seuraamalla kohta kohdalta näitä yksinkertaisia ohjeita, selvität kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja saat vinkkejä sen parantamiseksi.

Kuusi vinkkiä

  1. Tarkista, miten ilmanvaihto kotonasi toimii. Mistä ilma tulee sisään ja mistä se kulkee ulos? Jos korvausilmaventtiilit ovat asunnon ulkoseinillä, puisessa tuuletusluukussa tai ikkunankarmissa, kyseessä on painovoimainen ilmanvaihto tai koneellinen poistoilmanvaihto. Jos taas katossa tai sisäseinässä, kotonasi on koneellinen ilmanvaihto. Poistoilmaventtiilit ovat aina wc- ja suihkutiloissa, keittiössä ja vaatehuoneessa.
  2. Jos korvausilmaventtiileitä tai tuloilmaventtiileitä ei ole, talossa ei ole toimivaa ilmanvaihtoa. Ilma tulee sisätiloihin hallitsemattomasti: ikkunan- tai lattianraoista, postiluukusta tai jopa lattiakaivosta. Ilmamäärä saattaa olla riittämätön, tuoden mukanaan epäpuhtauksia ja outoja hajuja. Lattianraosta tuleva korvausilma tuntuu vetona ja lattioiden kylmyytenä.
  3. Oikea määrä korvausilmaventtiileille on yksi venttiili n. 20 m2 kohden. Oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Venttiilit tulee olla sijoitettuina makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen.
  4. Tarkista, että ilma kiertää asunnossasi riittävästi. Aseta paperinpalan poistoilmaventtiilin päälle. Jos imu pitää paperin paikallaan, vetoa on riittävästi. Jos veto ei riitä, selvitä onko korvausilmaventtiileitä riittävä määrä ja ovatko ne toimintakunnossa. Tarkista samalla poisto- ja tuloilmakanavien puhtaus.
  5. Jos asunnostasi puuttuvat toimivat korvausilmaventtiilit, hanki sellaiset. Taloyhtiössä ota yhteys isännöitsijään tai taloyhtiön hallitukseen. Laki vaatii taloyhtiön järjestämään asuntoihin toimivan ilmanvaihdon. Omakotitalossa asennus onnistuu melko vaivattomasti itse.
  6. Muista vaihtaa suodattimet puhtaisiin määräajoin. Sopiva vaihtoväli on kaksi kertaa vuodessa, keväisin ja syksyisin. Vilkkaasti liikennöidyillä kaduilla tarvetta suodattimien vaihtoon voi olla useamminkin.
Info

Info

Velco ja Filtrete - parhaat yhdessä

  • Velco-korvausilmaventtiili on varustettu automaattisesti toimivalla termostaatilla, joka säätelee venttiililautasen avausta sopivaksi ulkolämpötilan mukaan, +10°C- -5°C välillä. Ilmanvaihto toimii ympäri vuoden ilman sähköä.
  • Korkealaatuisen Filtrete-suodattimen kuiduissa olevan pienen sähkövarauksen ansiosta suodatin toimii kuin magneetti: myös näkymättömät pienhiukkaset tarttuvat suodattimeen 95 %:sti. VTT:n tutkimusten mukaan Filtrete täyttää F7-luokan suodattimien erotusasteen vaatimukset.

Venttiili ja suodatin paikkaan kuin paikkaan

Taloissa, joissa ei ole toimivaa ilmanvaihtoa, voidaan Velco-korvausilmaventtiilit asentaa helposti ikkunoiden puisiin tuuletusluukkuihin tai uudella läpiviennillä rakennuksen ulkoseiniin.

Velco-venttiilin kanssa käytetään aina korkealuokkaista F7-luokan Filtrete-suodatinta. Filtrete-suodatin toimii kuin magneetti, napaten läpijohdettavasta ilmasta näkymättömätkin pienhiukkaset – juuri ne terveydelle kaikkein haitallisimmat.

Tämän parempaa yhdistelmää ei painovoimaisen ilmanvaihdon parantamiseen löydy!

<p data-block-key="xut1e">Vasemmalla on tuuletusluukkuun asennettava VELCO VTR -korvausilmaventtiili ja oikealla vanhaan läpivientiin asennettava Velco VSR -korvausilmaventtiili.</p>
Vasemmalla on tuuletusluukkuun asennettava VELCO VTR -korvausilmaventtiili ja oikealla vanhaan läpivientiin asennettava Velco VSR -korvausilmaventtiili.
Velco Oy
LVI
ilmanvaihto
sisäilma
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

201611_47703.jpg
Miten ja miksi ilmanvaihto toimii/on tärkeää?
Rakentaja.fi Kysy, vastaamme -palstalla kysellään usein asunnon ilmanvaihdon toimivuudesta sekä siitä, mihin huoneisiin korvausilmaventtiilit pitää asentaa niin, että ilmanvaihto toimii.
20115_25622.jpg
Ilmanvaihdolla
Ilmanvaihdon toimintaperiaateIlmanvaihdon tarkoituksena on tuoda asuntoon puhdasta ja raitista korvausilmaa. Tämä tapahtuu olohuoneen, makuuhuoneiden ja muiden oleskelutilojen ulkoseiniin sijoitettujen tuloilma- eli korvausilmaventtiilien kautta. Huono, käytetty ilma puolestaan johdetaan ulos keittiössä, vaatehuoneessa, WC:ssa ja kylpyhuoneessa olevista poistoilmaventtiileistä. Käytetty ilma kulkee poistoilmakanavaa pitkin katolle ja sitä kautta ulos. Kun ilmanvaihto toimii, jokaisessa huoneessa on joko korvausilmaventtiili tai poistoilmaventtiili - ei kuitenkaan molempia samassa huoneessa eikä huonetta ilman minkäänlaista venttiiliä. Ilmanvaihdon riittävyyden voit tarkistaa kokeilemalla, pysyykö talouspaperiarkki itsestään kiinni WC:n poistoilmaventtiilin imussa. Poistoventtiili toimii, jos paperi pysyy kiinni venttiilissä. Mikäli näin ei tapahdu, avaa tuuletusikkuna, odota muutama minuutti ja kokeile uudestaan. Jos arkki pysyy nyt, tiedät, että tuloilman määrä ei ole normaalisti riittävä. Kannattaa kuitenkin muistaa, että ikkunat soveltuvat vain lyhytaikaiseen tuuletukseen, eivät jatkuvaan ilmanvaihtoon.
Mökin ilmanvaihto kuntoon.jpg
Korvausilmaventtiilien asennus pelasti mökin purkutuomiolta
Tunkkainen ilma, kosteus ja epämiellyttävät hajut ovat keväisin vastassa montaa mökkeilijää. Useimmilla mökeillä ilmanvaihto on jäänyt kokonaan huomiotta. Edullinen ilmanvaihtoremontti saattaa pelastaa mökin jopa purkutuomiolta.
20171_48082.jpg
Kodin korvausilma-asiat kuntoon
Monissa 1980- ja 1990-luvun taloissa alkavat korvausilmaventtiilit tulla käyttöikänsä loppusuoralle. Vanhat venttiilit ovat saattaneet jumittua kokonaan, säätömekanismit tai muoviosat ovat voineet rikkoutua tai muoviosat ovat voineet kellastua aikojen saatossa.
Ilmanvaihto.jpg
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.
Ilmanvaihto hyvä huomioida remonteissa
Korvausilmanvaihto on tärkeä osa monen remonttien onnistumista
Moni energiatehokkuuden parantamiseen tähtäävä remontti vaikuttaa suoraan ilmanvaihtoon. Etenkin rakennusten ilmatiiviyttä parantaessa on tärkeää varmistua ilmanvaihdon toimintaedellytyksistä. Korvausilmaventtiilit ovat tärkeä osa ilmanvaihtoa ja ne tulisi löytyä kaikista kiinteistöistä, joissa on painovoimainen tai koneellinen poistoilmanvaihtojärjestelmä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton