• Etusivu
  • LVI

Toimiva ilmanvaihto hirsirakennukseen

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Velco Oy logoVelco OyLue lisää
Päivitetty 14.05.2025
20163_45677.jpg

Venttiilin asennus alkaa merkkireiän tekemisellä. Tämä onnistuu riittävän pitkällä poranterällä.

Vanhojen hirsirakennuksien ilmanvaihto on perinteisesti ratkaistu painovoimaisella ilmanvaihdolla. Uunien ja tulisijojen poistohormit ovat huolehtineet poistoilmanvaihdosta, korvaavaa ilmaa on saatu korvausilmakanavista ja rakennuksen vaipan vuotokohdista sekä ikkunanraoista.

Vuosikymmenten saatossa rakennuksia on tiivistetty ikkunoita uusimalla ja vuotokohtia tilkitsemällä. Myös mahdolliset korvausilmakanavat on saatettu peittää kokonaan ja niiden olemassaolo on unohtunut. Mikäli näin on toimittu, voi olla aiheellista huolestua sekä rakennuksen että asukkaiden terveydestä.

Mistä korvausilmaa?

Usein korvausilman väheneminen huomataan ikkunaremontin jälkeen. Kun veto ikkunoiden raoista loppuu, niin ilma ei enää vaihdu. Korvaava ilma pyrkii asuintiloihin muita reittejä ja saattaa tuoda tullessaan epätoivottuja ja epäterveellisiä hajuja rakenteista. Tällöin on syytä ottaa tarkasteluun korvausilmaventtiilien asentaminen. Hirsirakennuksen iästä riippuen on mahdollista, että seinistä voi paikallistaa vanhat raitisilmakanavat ja venttiilien asennus onnistuu samoihin kohtiin. Mikäli vanhoja raitisilmakanavia ei löydy, kannattaa hirteen tehdä uudet läpiviennit.

Korvausilmaventtiilien asennus

Läpivientien tekemistä hirsiseinän läpi saatetaan pitää vaikeana. Tosiasiassa läpiviennin teko onnistuu siinä missä muihinkin puurakenteisiin, tosin se vie hieman enemmän aikaa. Terävä kuppiterä ja taltta takaavat kuitenkin onnistuneen lopputuloksen.

Venttiilien asennus kannattaa aloittaa miettimällä sopivat kohdat läpivienneille. Korvaavaa ilmaa tarvitaan makuuhuoneisiin ja oleskelutiloihin. Korvausilmaventtiileitä tarvitaan yksi kappale / 20 m². Suurempaan tupaan voi olla tarve laittaa kaksi venttiiliä, vaikka olisi kyse yhtenäisestä tilasta. Paras paikka venttiilille on ikkunan yläkulmassa, mieluiten lämmönlähteen yläpuolella.

<p data-block-key="aubb6">Merkkireikää seurataan kuppiterällä. Kun on porattu kupin syvyydeltä, tämän jälkeen taltataan porattu palanen pois reiästä. Ulkopuolelta kannattaa tulla hieman vastaan, niin seinäpinnat pysyvät varmasti ehjinä.</p>
Merkkireikää seurataan kuppiterällä. Kun on porattu kupin syvyydeltä, tämän jälkeen taltataan porattu palanen pois reiästä. Ulkopuolelta kannattaa tulla hieman vastaan, niin seinäpinnat pysyvät varmasti ehjinä.
<p data-block-key="5komi">Kun läpivienti on tehty, voidaan reikään asettaa VLR-100 -pakkauksen mukana toimitettavat teleskooppiputket. Tarvittaessa voidaan lisätä myös äänenvaimennin.</p>
Kun läpivienti on tehty, voidaan reikään asettaa VLR-100 -pakkauksen mukana toimitettavat teleskooppiputket. Tarvittaessa voidaan lisätä myös äänenvaimennin.
<p data-block-key="dsj1r">Lopputulos on siisti ja sointuu talon julkisivuun.</p>
Lopputulos on siisti ja sointuu talon julkisivuun.

Velco-venttiili ja Filtrete-suodatin

Velco-korvausilmaventtiili on termostaattiohjattu säätäen venttiililautasen avausta ulkolämpötilan mukaan. Näin asukkaan ei tarvitse huolehtia venttiilin säädöistä, vaan ilmanvaihto toimii ympäri vuoden ja mikä parasta: täysin sähköttä. Venttiilillä on kymmenen vuoden takuu.

Korkealuokkainen Filtrete-suodatin puolestaan takaa puhtaan korvausilman. Suodatin estää siite- ja katupölyn kulkeutumisen venttiilin kautta 100 %:sti. Myös merkittävä osa pienhiukkasista pysähtyy suodattimen kuituihin pienen sähköisen varauksen ansiosta. VTT:n tutkimusten mukaan Filtrete täyttää F7-luokan suodattimen erotusasteen vaatimukset.

Velco Oy
LVI
sisäilma
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20123_30012.jpg
Ethän vähättele sisäilman laatua
Asuintiloja saneeratessa usein unohdetaan ilmastoinnin merkitys. Kun saneeraus on suoritettu, ihmetellään sisäilman tunkkaisuutta. Huomataan, että tiloista on tullut tiiviimpiä kuin ne olivat ennen. Siksi olisikin jo saneerausta suunniteltaessa otettava yhdeksi tarkastelukohteeksi toimiva ilmanvaihto.
20156_43718.jpg
Toisenlainen venttiilii paransi sisäilman
Ilmanvaihto on jännä asia. Se herättää intohimoja suuntaan ja toiseen. Vanhat jäärät eivät suostu luopumaan omista näkökannoistaan vaikka ne kuinka perusteltaisiin ja oikeaksi osoitettaisiin. Sama koskee osaa asuntojen omistajia: osa on niin tottunut huonoon sisäilmaan vuosien kuluessa, että ulkopuolisen tekemät havainnot sisäilmasta vierailulle tullessa kaikuvat kuuroille korville.Yleensä asunnossa on tuuletusikkuna auki ja todetaan sieltä tulevan ulkoilmaa. Kyllä ja ei. Tuuletusikkunan aukaisu on lyhytaikaista tuulettamista, joka antaa hetken helpotuksen tunkkaiseen ilmaan. Tuuletusikkunasta pääsee sisälle myös kaikki ilman epäpuhtaudet, jos tuuletusikkunassa on vain ötökkäverkko.
20184_52511.jpg
Muistithan vaihtaa suodattimet?
Yli puolet ei tiedä, että suodattimien vaihto on yleensä asukkaan velvollisuusKatu- ja siitepölykausi on loppunut. Nyt on aika vaihtaa kesän kärvistelleet suodattimet. Likaisen suodattimen vaikutuksen huomaa nopeasti ilmanlaadussa sisällä. Yksinkertainen tapa päästää puhdas ilma sisälle on vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet. Terveysilman teettämän kyselyn mukaan noin 60 prosenttia suomalaisista kyllä tietää, että suodattimet on hyvä vaihtaa ennen katupöly- ja siitepölykautta. Toinen aika vaihtaa suodattimet on ennen talvea. Silti vain joka kolmas oikeasti vaihtaa ne kerran tai pari vuodessa. Joka neljäs ei osaa sanoa, milloin suodattimet on viimeksi vaihdettu puhtaisiin. Likaantuneet suodattimet aiheuttavat tunkkaisuutta ja terveysoireita. Vaihtoväliä pidentävät asian unohtaminen ja epävarmuus siitä, minkälaisia suodattimia kotiin pitäisi hankkia. Toinen Suomessa tyypillinen ilmanvaihto-ongelma ovat kokonaan puuttuvat raitisilmaventtiilit. Venttiilien asentaminen jälkikäteen on helpompaa ja edullisempaa kuin luullaan.
201711_50763.jpg
Kuusi vinkkiä ilmanvaihdon toimivuuteen
Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella. Silti toimimattomasta ilmanvaihdosta kärsii yllättävän moni.Seuraamalla kohta kohdalta näitä yksinkertaisia ohjeita, selvität kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja saat vinkkejä sen parantamiseksi.
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.
Ilmanvaihto.jpg
Asianajaja vastaa: Mikä on asukkaan oikeus terveelliseen sisäilmaan?
Viime vuosina on lehdistä saanut lukea suomalaisten terveysongelmista, jotka aiheutuvat kodin sisäilman huonosta laadusta. Ongelmia ovat aiheuttaneet etenkin aikaisemmilla vuosikymmenillä rakennetut talot, joissa ilmanvaihtoa ei ole huomioitu riittävästi sekä lisääntyvässä määrin myös liikenteen ja teollisuuden aiheuttamat saasteet, jotka kulkeutuvat asuntojen sisäilmaan. Tässä artikkelissa asianajaja Markku Lappalainen vastaa kysymykseen taloyhtiöasukkaan oikeudesta terveelliseen sisäilmaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton