• Etusivu
  • LVI

Tiivistä ilmavuodot ajoissa ja säästä sähkölaskussa – Toimi näin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2024
20232_80774.jpg

Ilmavuotojen tiivistäminen kannattaa aina, kunhan ilma asunnossa vaihtuu. Asiantuntija antaa vinkit tiivistäjälle.

Energian kallistuminen on lisännyt kiinnostusta asuinrakennusten tiivistämiseen. Tiivistämisellä voidaan saavuttaa merkittävää säästöä, kun ilmavuodot saadaan tukittua. Samalla vedon tunne vähenee ja kotona on mukavampaa viettää aikaa.

Niin sanotut hallitsemattomat ilmavuodot muiden ulkovaipan lämpöhäviöiden kanssa saattavat aiheuttaa noin 5–20 prosentin energiahukan asuinrakennuksessa. Kun rakennuksen vaipasta eli ulkoseinistä, yläpohjasta ja alapohjasta tehdään mahdollisimman tiivis, lämmitys- ja jäähdytysenergiaa ei mene hukkaan.

– Jos esimerkiksi ikkunoissa on ilmavuotoa, pistemäinen vuotoilma tuntuu iholla kylmemmältä kuin se oikeasti onkaan. Kun nämä vuodot saadaan tiivistettyä, ilma tuntuu heti lämpimämmältä. Silloin on helpompaa laskea huonelämpötilaa, mistä myös saadaan rahallista säästöä, kertoo Kiillon tiivistystuotteiden tuotepäällikkö Saana Leppänen.

Myös ilmanvaihtojärjestelmä toimii tasapainoisesti silloin, kun ylimääräisiä vuotoja ei ole eikä rakennukseen pääse korvausilmaa vääristä paikoista.

Tiivistämisen tarve on suuri myös silloin, kun rakennetaan uutta. Tällöin rakenteiden on oltava tiiviitä, jotta suunnitellut energialuokat voidaan saavuttaa.

Uudet tiivistysratkaisut helpottavat tiivistäjän työtä

Aikaisemmin rakenneliitoksia on tiivistetty esimerkiksi siveltävillä vedeneristeillä. Niiden kanssa on kuitenkin käytettävä myös pohjusteainetta ja vahvikenauhaa. Uusia, erityisesti rakenteiden tiivistämiseen suunniteltuja tiivistysaineita voidaan käyttää ilman primeria eli tartuntapohjustetta, eikä vahvikenauhaakaan välttämättä tarvita.

Koska uuden sukupolven tiivistysaineiden kehityksessä on huomioitu erityisesti rakenteiden tiivistämiseen liittyvät tarpeet, tuotteita voi käyttää tehokkaasti useissa erilaisissa käyttökohteissa, kuten lattian ja seinän liitoksissa, katon ja seinien rajakohdissa, ikkunoiden ja ovien liittymärakenteissa ja läpivientien kohdalla.

– Tiiveyden tuoma energiatehokkuus kääntyy helposti euroiksi. Otetaan esimerkkinä heikkotiiveyksinen rakennus, joka voi kuluttaa yli 2500 kilowattituntia energiaa vuodessa vuotokohtien kautta niin sanotusti harakoiden lämmittämiseen. Tiivistämällä rakenteiden ilmavuotokohdat tätä lukua voidaan pienentää moninkertaisesti. Se näkyy säästönä lompakossa, Leppänen kertoo.

<p data-block-key="r8non">Kiillon Airblock Coat -ilmavuotojen tiivistysaine voidaan levittää kohteeseen korkeapaineruiskulla.</p>
Kiillon Airblock Coat -ilmavuotojen tiivistysaine voidaan levittää kohteeseen korkeapaineruiskulla.

Paljon kyselyitä tiivistysaineiden käytöstä

Kiilto on saanut runsaasti kyselyitä tiivistysaineiden käytöstä. Usein kysyjät haluavat myös vinkkejä tuotteiden käyttöön. Osaa kuluttajista askarruttaa, voiko tiivistämisellä tehdä vahinkoa rakennukselle.

Leppäsen mukaan tiivistäminen kannattaa vanhemmissakin taloissa.

– Iäkkäämmissä kohteissa kaikkea ei voi tiivistää, mutta niin kauan kuin talossa on hallittu ilmanvaihto, tiivistäminen on energiakulujen kannalta kotiin päin. Toisin sanoen ilmavuotojen tiivistämisellä ei voi pilata rakenteita, kunhan pitää huolen, että ilmanvaihto on kunnossa.

Monelle voi tulla yllätyksenä, että esimerkiksi nelihenkinen perhe tuottaa vuorokauden aikana arviolta 10 litraa kosteuskuormaa huoneilmaan. Jos kosteus ei pääse poistumaan, seuraukset voivat olla ikäviä.

<p data-block-key="30qfh">Saana Leppänen, tuotepäällikkö, Kiilto tiivistystuotteet</p>
Saana Leppänen, tuotepäällikkö, Kiilto tiivistystuotteet
– Se on sama kuin jos pulloon kaataisi koko ajan lisää vettä ja korkki on kiinni, Leppänen kertoo.

Miten tiivistetään oikein?

Tiivistäminen ei ole salatiedettä, mutta perusasiat on syytä hallita. Yksi perussääntö on, ettei tiivistystä tulisi tehdä pintojen päälle vaan runkorakenteeseen.

– On kuluttajia, jotka ovat tiivistäneet itsekin, mutta suosittelemme käyttämään työhön alan ammattilaisia. On tärkeää varmistaa, että käytössä on oikea tuote, jota käytetään oikealla tavalla ja oikeaan tarkoitukseen.

– Tuote ei välttämättä tiivistä parhaalla mahdollisella tavalla, jos sitä käytetään väärin, jos pohjatöitä ei tehdä kunnolla tai tulee asennusvirheitä, Leppänen muistuttaa.

Lisätietoa aiheesta voi kartuttaa vierailemalla tuotevalmistajan verkkosivuilla. Kiillon sivuilla tiivistysratkaisujen kohteita on listattu esimerkkien avulla, ja tietoa etsivä voi tutustua myös työohjeisiin tuotteiden oikeaoppisesta käytöstä.

Entä milloin viimeistään kannattaa tiivistää?

– Jos ilmavuodot häiritsevät asumismukavuutta, tiivistäminen kannattaa ehdottomasti, Leppänen sanoo.

<p data-block-key="9qvlz">Rakenteita voidaan tiivistää, mutta on hyvä tietää miten.</p>
Rakenteita voidaan tiivistää, mutta on hyvä tietää miten.
Info

Info

Lämpökamerakuvaus paljastaa ilmavuotoreitit

Jos asuinrakennuksen ilmavuodot haluaa paikantaa tarkasti, paikan päällä kannattaa teettää lämpökamerakuvaus ennen tiivistämistä. "Helpoimmat" korjauskohteet kannattaa tehdä ensimmäiseksi.

– Jos tulossa on muuta isompaa remonttia, tiivistämisen voi yhdistää esimerkiksi lattian vaihtamiseen. Tiivistämistä ei pidä tehdä pinnoitteiden päälle, koska silloin ei tiivistetä varsinaista ilmavuotoa vaan ohjataan ilma lattian alle, Leppänen tähdentää.

Yksi yleisimmistä ilmavuotokohteista on ikkunoiden ja ovien liittymärakenne eli niin sanottu uretaanitäyttöväli, joka vuotaa useimmiten pistemäisesti.

Toinen yleinen vuotopaikka on lattian ja seinän liitoksessa. Syynä on betonin kutistuminen ajan myötä.

– Vaikka uusi maavaraisena valettu betonilattia olisi valuvaiheessa kiinni seinässä, se voi irrota seinärakenteesta kuivuessaan ja kutistuessaan. Tällöin syntyy kutistumaväli seinän ja betonilaatan väliin. Jos huoneessa on alipainetta, tilaan pääsee kylmää ilmaa kaikista mahdollisista raoista, Leppänen selvittää.

LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20202_62991.jpg
Mökkimallia on helppo muokata - huomioi maisema ja tontin ominaisuudet
Ympäröivän luonnon ja maiseman huomioiminen on yksi keskeisempiä asioita uutta vapaa-ajan kotia suunniteltaessa. Rantatonteilla parhaat näkymät avautuvat luonnollisesti merelle, järvelle tai joelle päin, kun taas kuivan maan tonteilla ilmansuunnat ja näköalat ratkaisevat, miten mökki kannattaa sijoittaa.
20215_70468.jpg
Viikon sisustusidea: Vältä nämä 7 virhettä tee se itse -projekteissa
1. Mittaa kahdesti, leikkaa kerranEi todellakaan haittaa ottaa mittoja ajatuksen kanssa. Kirjoita mitat ylös, kun joudut siirtymään esimerkiksi kauemmas sahaamaan. Ilman vatupassia on melko hankalaa saada mitään vaateriin. Toki vanhaa marmorikuulakikkaa voi käyttää hyllyjä suoristaessa, mutta kunnon vatupassia ei voita mikään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton