• Etusivu
  • Talo

Tiilikattoon integroidut aurinkopaneelit kruunaavat Ormax Hiidenkodin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö BMI Suomi, Ormax Monier Oy
Päivitetty 08.07.2021
20217_71516.jpg

Tänä vuonna asuntomessuilla on ensimmäistä kertaa annettu suositus uusiutuvan aurinkoenergian hyödyntämisestä. Näin on tehty myös BMI Ormaxin messuohteessa Asunto-osuuskunta Ormax Aurinko Hiidenkodissa. Hiidensalmen asuntomessualueella ilmastovaikutukset on pyritty huomioimaan rakentamisen, asumisen ja liikkumisen ratkaisuissa, koska Lohjan kaupunki on sitoutunut pitkäjänteiseen ilmastotyöhön sekä kansainvälisessä Canemure-hankkeessa että kotimaisessa Hinku-hankkeessa. Molemmilla edistetään kuntien hiilineutraaliutta.

Asunto-osuuskunta Hiidenkoti koostuu kolmesta paritalosta, joissa pääset tutustumaan kahteen erilaiseen sisustukseen. BMI Ormaxin oma kohde on numero 11. Talojen tärkein ominaisuus löytyy katoilta, tiilikattoon integroidut aurinkopaneelit.

Kohteen rakennuttaja Suomen Asuntomessujen operatiivinen johtaja Heikki Vuorenpää kertoo BMI:n tiedotteessa, että Asuntomessujen omassa kohteessa haluttiin näyttää esimerkkiä hyödyntämällä aurinkoenergiaa. Kohteessa on integroitu Solarstone-paneelit kotimaiseen Ormax EVO -tiilikattoon.

Ormax Aurinkokatot valittiin niiden tehokkuuden sekä visuaalisuuden takia. Integroidut aurinkopaneelit sulautuvat täydellisesti Ormax EVO -kattotiilien joukkoon säilyttäen katon ja samalla koko rakennuksen ilmeen linjakkaana.Yhtenäinen mitoitus tekee siirtymäkohdista laattamaisten tiilien ja paneelien välillä lähes huomaamattomia.

Jokaisen paritalon katolle on asennettu 56 aurinkopaneelia, joiden pinta-ala on 34 neliömetriä ja huipputeho 5,3 kWp. Katolla tuotettu aurinkoenergia jaetaan tasapuolisesti kyseisessä rakennuksessa olevien asuntojen kesken. Se lisää energiaomavaraisuutta ja vähentää ostoenergian tarvetta. Aurinkokaton tuottaman energian voi ohjata esimerkiksi sähkölaitteisiin, käyttöveden lämmitykseen, sähköauton lataukseen ja kodin viilennykseen.

20217_71517.jpg

Aurinkopaneelien kehitys on niin pitkällä, että voidaan keskittyä myös ulkonäköön

Orimattilassa valmistetut EVO-kattotiilet ovat laattamaisia ja sileitä, kuten aurinkopaneelitkin. Mitoitus on yhtenäinen, joten siirtymäkohdat ovat lähes huomaamattomia. Solarstone-paneelit valmistetaan lähituotantona Virossa. Yhdessä suunniteltu, yhdenmukainen vesilukkorakenne varmistaa katon vesitiiviyden.

BMI Suomen aurinkokattoasiantuntija Teemu Talvia kertoo, että aurinkopaneelien tekninen kehitys on edennyt harppauksin viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tuotekehityksessä on päästy jo visuaalisuuden asteelle, eli nyt voidaan ajatella jo muutakin kuin tekniikkaa. Ormax Aurinkokatossa on tullut paljon hyvää palautetta, koska katon ulkonäkö pysyy skandinaavisen selkeänä. Tästä kertoo myös Rakentaja.fissä toukokuussa toteutettu kuluttajakysely, jonka vastaajista 88 prosenttia piti tiilikattoon integroituja aurinkopaneeleja kauniimpana vaihtoehtona kuin katon päälle asennettuja paneeleja.

Integroidut aurinkopaneelit on helppo asentaa remonttikohteeseen katon vaihdon yhteydessä. Ne voi lisätä myös jälkikäteen, jos talossa on ennestään Ormax EVO -tiilikatto. Ruodejako on molemmissa samanlainen, joten talossa on silloin valmius integroituihin paneeleihin.

Kurkkaa sisälle taloihin

Asunto-osuuskunnan kaksi asuntoa on messukohteina, joissa pääset tutustumaan kahteen erilaiseen sisustukseen. Molemmissa kohteissa on yhdistelty onnistuneesti tummaa ja vaaleaa. Sisustukset ovat boheemeja ja täynnä ihania yksityiskohtia.

Ormax Aurinko Hiidenkodin yksi ihanimmista yksityiskohdista oli keittiön kaappien ja laatikoiden pyöreät vetimet.
Ormax Aurinko Hiidenkodin yksi ihanimmista yksityiskohdista oli keittiön kaappien ja laatikoiden pyöreät vetimet.
Tummaa keittiötä tasapainotti vaalea olohuone, jonka sohva kutsuu päiväunille.
Tummaa keittiötä tasapainotti vaalea olohuone, jonka sohva kutsuu päiväunille.
Hiidenkoti Maskun sisustuksessa yhdistyvät myös tummat ja vaaleat värit.
Hiidenkoti Maskun sisustuksessa yhdistyvät myös tummat ja vaaleat värit.
Sisustus on linjakas, jonka kruunaa eläväinen lattia.
Sisustus on linjakas, jonka kruunaa eläväinen lattia.
BMI Suomi
Ormax Monier Oy
Talo
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20214_69793.jpg
Uusi katto kotiin tai mökille keväthintaan - pyydä ilmainen kartoitus
Bitumikatto sopii niin kotiin kuin kesämökille. Hiljainen ja moderni bitumikattolaatta on helppo ja nopea asentaa ja, ne taipuvat kaikkiin katon yksityiskohtiin. Nyt saat BMI Icopal – huopakaton valmiiksi asennettuna kesähintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!
20196_58616.jpg
Aluskatteen asennus
Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20191_55863.jpg
Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio
Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton