• Etusivu
  • Varusteet

Testi: vanha palovaroitin ei toimi luotettavasti – hanki uusi varoitin ajoissa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.01.2021Päivitetty 01.12.2021
20211_68080.jpg

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti tiedotteen mukaan ikääntyneiden palovaroittimien äänenvoimakkuutta ja erityisesti optisten palovaroittimien savuherkkyyttä. Savuherkkyys ja äänenvoimakkuus voivat heiketä ajan myötä palovaroittimissa, jolloin luotettavuus kärsii. Tukesin mukaan palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti ja varoitin on hyvä vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein.

Äänenvoimakkuudella on suuri merkitys

Tukesin testissä oli 94 palovaroitinta, jotka olivat iältään 0–36 vuotta. Testi oli jatkoa aiemmin tehdylle vuosina 2017-2018 tehdyille testeillä, joiden perusteella havaittiin palovaroittimen toimintakyvyn heikkenemistä ajan myötä.

Tutkimusten mukaan aikuinen herää 75 dB(A) ääneen. Tukesin testissä oli tiedotteen mukaan äänenvoimakkuudet pääosin yli 85 d(B)A. Osa palovaroittimista ei antanut lainkaan äänihälytystä ja osassa oli heikentynyttä äänenvoimakkuutta havaittavissa jo korvakuulolla ilman mittauksia. 14% palovaroittimista oli edellä mainitusti heikentyneitä toimintakyvyltään.an mittauksia.

Tiedotteen mukaan Tukesin ylitarkastaja Karoliina Meurman toteaa: "Palovaroittimen alentuneen äänenvoimakkuuden tai toimimattomuuden voi havaita jo testinappia painamalla. Siksi palovaroittimen säännöllinen testaaminen on tärkeää."

Ionisoivat palovaroittimet varmempia

Savuherkkyystestien ja erityisesti polyuretaanipalon perusteella optisten palovaroittimien reagointiajoissa oli enemmän hajontaa kuin ionisoivilla palovaroittimilla.

Optisen palovaroittimen toiminta perustuu varoittimen sisällä olevan valonlähteen lähettämän valon mittaamiseen.

Ionisoiva palovaroitin mittaa palovaroittimen sisällä olevaa sähkönjohtavuutta. Tukesin tekemien kyselyjen mukaan yli 70 % Suomessa myydyistä palovaroittimista on optisia.

202112_73896.jpg
"Testitulosten perusteella Ionisoivaan tekniikkaan perustuvat palovaroittimet kestävät paremmin aikaa ja reagoivat savuun tasaisemmin kuin optiset palovaroittimet."
Karoliina Meurman, ylitarkastaja, Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes)

Pidä palovaroitin kunnossa ja hanki uusi varoitin ajoissa

Huoneiston haltijan, eli asukkaan, on pidettävä palovaroitin toimintakunnossa. Palovaroittimen pariston ja äänihälytyksen toiminta on hyvä tarkastaa kerran kuukaudessa testinapista painamalla.

Toimintavarmuuden takaamiseksi palovaroitin pitää uusia valmistajan ohjeiden mukaisesti yleensä 5–10 vuoden välein. Palovaroittimessa on oltava tieto valmistajan suosittelemasta uusimisajankohdasta. Tieto löytyy yleensä palovaroittimen pohjasta.

Lähde: Tukes

Varusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
TTS kouluttaa työturvallisuudessa
TTS järjestää muun muassa monipuolista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää koulutusta. Tarjolla on kestoltaan lyhyempiä kursseja sekä pidempiä koulutuksia, jotka tähtäävät ammattitutkintoon. Ajankohtainen kurssi tällä hetkellä on esimerkiksi rakennusalapainotteinen työturvallisuuskorttikoulutus.Tutustu koulutuskalenteriin
20186_53388.jpg
Jätevesiremonteille ennustetaan kiireisiä aikoja ja hinnan nousua
Jätevesiä koskevat määräykset ovat muuttuneet ja useampia aikarajamuutoksia on tehty. Enää sellaisia ei ole odotettavissa. Nyt puhuttaakin orastava kiire. Useat tahot arvioivat, että remontin aloittamisen pitkittäminen voi aiheuttaa tilanteen, jossa esimerkiksi suunnittelijat ovat ylityöllistettyjä ja samalla hinnat nousevat. Myös viranomaispuolelle arvioidaan resurssipulaa määräajan umpeutumisen lähestyessä.
200911_19402.jpg
Kastellin uusi CityEconomy -mallisto on ilmestynyt
Kastellin uudet CityEconomy-mallit täydentävät todella edullista ja huippusuosittua Economy-mallistoa. Laadukkaasti rakennetut CityEconomyt ovat aitoja Kastelli-koteja, jotka ihastuttavat nyt trendikkyydellään ja modernilla julkisivullaan. Sisätiloista löydät Kastellin taattua toimivuutta ja Virpi Illmannin suunnittelemat tyylikkäät sisustuskokonaisuudet.
20141_37559.jpg
Matalaenergiataloon sopiva ilmanvaihtokone
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:• Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunan käyttö, pyykinpesu, huonekasvit ym.• Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.• Hiilidioksiditason pitäminen riittävän alhaisena – suositeltava yläraja n. 1000 ppm. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkeistä on hyvä unen laatu huoneilman pysyessä raikkaana makuuhuoneissa yön aikana.• Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpoisen ilman sisääntuonti oleskelualueille - alhainen happipitoisuus aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä jne.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20098_18148.jpg
Pihakoulu 2.1 Pihakiveyksen asennus
Onnistuneessa pihakivien asennuksessa valitusta kivestä riippumatta on lähtökohtana kunnollisten pohjatöiden tekeminen. Kun pohja on kunnolla tehty, niin valmistajan ohjeen ja valitun ladontamallin noudattamisella päästään hyvään, kestävään ja näyttävään lopputulokseen.
20096_17280.jpg
Juhannusmuistio
Juhannuksen vietto vaikuttaa vähittäiskauppojen ja muiden palveluntarjoajien aukioloaikoihin. Jotta pyhien vietto onnistuisi ilman yllätyksiä jääkaapin sisällöstä, tähän on koottu tärkeimmät muutokset palveluihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton