• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse - Saunavihta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
200611_637.jpg

Keskusoksaksi valitaan suora, pitkä oksa, josta karsitaan haarat pois. Sen ympärille asetellaan oksia siten että latva pysyy tasaisena. Jos latva on epätasainen, tuntuu vihtominen piiskaniskuilta. Yksi tykkää lättänästä mallista, toinen haluaa pyöreän kukkakimpun. Sekaan voi myös sitoa yrttejä (esim. peltosauniota eli saunakukkaa), jolloin se tuoksuu vielä paremmalta.

Sitomiseen käytetään suoraa ja tuoretta koivunoksaa. Siitä karsitaan haarat ja lehdet pois ja se sidotaan tyvelle lenkiksi, joka pitää vihdan kasassa. Lopuksi tyvet vuollaan terävällä puukolla siisteiksi. Ellei vastaa/vihtaa käytetä heti, se ripustetaan varjoon kuivumaan.

Vihdan varresta katsottiin aikanaan, josko talossa oli kelpo emäntä. Emäntäehdokasta ei tosin kannata vihtoa liian rajusti, vaikka itse olisikin kovemman menon kaveri...
Vihdan varresta katsottiin aikanaan, josko talossa oli kelpo emäntä. Emäntäehdokasta ei tosin kannata vihtoa liian rajusti, vaikka itse olisikin kovemman menon kaveri...

Muista kysyä lupa


Koivunoksien keräämiseen on aina oltava maanomistajan lupa. Nuoret, kauniit oksat kerätään useammasta puusta. Latvaa ei saa leikata.

Vanhan kansan neuvoja


- Täysikuun aikaan on paras hetki tehdä vastoja/vihtoja, ja oikeaan aikaan tehtynä se kestää. Sen voi välillä pistää kuivumaan ja käyttää taas uudestaan. "Ennen juhannusta lehti on hikinen ja menee helposti repaleiseksi. Laurinpäivän (10.8.) jälkeen ei sovi tehdä vastoja, silloin lehteen tulee jo syksyn merkit", kertoo Kustaa Vilkunan kirja Isien työt - Arkityön kauneutta.

Tutustu Tee Se Itse -vinkkeihin

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20116_26659.jpg
Uudet akkuruuvinvääntimet
Boschin uudet akkuruuvinvääntimet PSR 14,4 LI-2 ja PSR 18 LI-2 vääntävät kevyesti yli 300 ruuvia yhdellä akulla. Vaivaton vääntömomentin säätö ja vaihteen vaihto takaavat aina juuri oikean tehon ja nopeuden. Selkeä grafiikka ja aktiivinen palaute, joka auttaa valitsemaan oikeat asetukset, tekevät käytöstä uskomattoman helppoa.Katso tekniset tiedot ja tilaa Jäsentukusta...
20183_52054.jpg
Kouluttaudu rakennus- tai kiinteistöalan ammattiin työn ohessa
TTS – Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS kouluttaa vuosittain tuhansia opiskelijoita eri alojen ammattilaisiksi ja osaajiksi. Koulutusta tukee aktiivinen tutkimus- ja kehitystoiminta.
20155_43381.jpg
Mitä tehdä, kun perustukset ovat rikkoutuneet?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
200812_14436.jpg
Ravintola C:n vinkit uuden vuoden juhlien tarjoiluun
Tampereen sydämessä Rautatienkadulla on pieni ja tunnelmallinen kahden rautaisen ammattilaisen omistama ravintola nimeltään C. C:n omistavat pitkään alalla ollut Christina Suominen, joka toimii ravintolan sommelièrina sekä keittiömestari Ilkka Isotalo.Oma ravintola on ollut Helsingistä lähtöisin olevan Christinan ajatuksissa pitkään - yhtä kauan kuin hän on toiminut juoma-asiantuntijana suomalaisissa ravintoloissa. Raumalainen Ilkka päätyi mutkan kautta kokkailemaan Ravintola Näsinneulaan ja kuuden vuoden Näsinneulan työhistorian jälkeen oman ravintolan perustaminen yhdessä Christina kanssa syntyi helposti.
20086_11527.jpg
Muuta Suvilahteen!
Kaikkiin Vaasan asuntomessuille rakennettaviin kohteisiin ei suinkaan ole vielä asukasta tiedossa. Myynnissä on asuntoja erillispientaloissa ja kerrostaloissa. Kaikki meren välittömässä tuntumassa. Tässä poimintoja katukuvan myyntikylteistä.
20168_47193.jpg
10 hyvää syytä valita tiilipiippu - tiesitkö nämä?
Kaipaako piippusi uusimista tai oletko vasta rakentamassa uutta kotia? Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja. Lisäksi tiilipiippu on pitkäikäinen ja toimiva ratkaisu. Tiili onkin yksi perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton