• Etusivu
  • Piha

Tee se itse - Lehtikomposti

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.11.2024
Lehtikompostori

Hyvä lehtikomposti on riittävän suuri ja helppo käyttää. © Adobe Stock

Hyvän kompostikehikon tulee olla riittävän suuri; mitoiltaan siis vähintään metri kertaa metri, mielellään vähän enemmän. Pienempi komposti kuivuu eikä lämpene. Sen tulee olla myös helposti tyhjennettävä - ja sijaita sopivassa paikassa!

Mitä tarvitset:

Yksinkertaiseen lehtikompostiin tarvitaan lautaa noin 60-80 metriä. Myös vajaasärmäinen ja kyllästämätön lauta käy. Sopivat mitat ovat esimerkiksi 120x120, korkeutta korkeintaan metri. Pystyrakenteisiin kannattaa käyttää hieman vahvempaa tavaraa, esim. 50 x 50-100 mm.

Käytön helpottamiseksi kompostikehikosta ei kannata rakentaa liian korkeaa, sillä lehtikuormat pitää saada sinne kätevästi ja selkää liikaa rasittamatta. Myös valmis multa on aika painavaa, kun sitä lapioi kompostista kärryyn.

Kehikko kannattaa rakentaa vatupassin avulla, jottei se olisi vinksallaan ja häiritsisi muuten siistin pihan ilmettä. Seiniin ei tulisi jättää liian suuria rakoja. Tiiviissä kehikossa lämpö pysyy paremmin kuin harvassa. Rakoja kuitenkin tarvitaan, jotta komposti saa tarvitsemaansa ilmaa.

<p data-block-key="luyn3">Valmis lehtikompostikehikko on mitoiltaan ja rakenteeltaan varsin yksinkertainen. Tekovaiheessa kannattaa muistaa käytettävyys.</p>
Valmis lehtikompostikehikko on mitoiltaan ja rakenteeltaan varsin yksinkertainen. Tekovaiheessa kannattaa muistaa käytettävyys.

Lehtikompostorin sijoituspaikka

Lehtikompostin paikka on valittava huolella. Sen tulee olla varjoisa, mutta kuitenkin lämmin. Kompostin luokse tulee myös päästä sujuvasti kottikärryjen kanssa. Kompostin voi sijoittaa esimerkiksi kookkaampien pensaiden suojaan. Lehtikomposti on aina yhteydessä maahan; sieltä kompostiin nousevat lahottajaeliöt.

Pohjusta komposti risuilla tai puuhakkeella, jolloin se saa riittävästi palamiseena tarvitsemaa happea. Tämän jälkeen komposti kasataan kerroksittain; vuoronperään eloperäisiä jätteitä ja kuivikkeita. Välikerroksiin voi laittaa esimerkiksi lantaa, kompostimultaa tai kanankakkaa. Multakin kiihdyttää palamista.

Lehtikompostiin laitetaan vain puutarhasta kertyvää, eloperäistä materiaalia - kotitalouden biojätteet tulee laittaa erilliseen, lämpöeristettyyn kompostoriin.

Lisätietoa kompostoinnista Puutarha.netistä

Kompostiin voi lisätä myös kaupasta saatavia herätteitä. Jo muutaman päivän kuluttua lämpötilan pitäisikin olla nousussa. Lämpötila on helppo tarkistaa; työnnät vain tikun kompostiin riittävän syvälle. Jos tikku on lämmin, komposti lahoaa hyvää vauhtia!

VINKKI: Voit istuttaa kruunuksi vielä kurpitsan ja seurata kuinka kesän hedelmä paisuu. Multaa avoin lehtikomposti antaa kuitenkin vasta parin vuoden päästä.

Piha
jätehuolto
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20239_83144.jpg
Haravoinnin tarpeellisuus
Pihassa riittää neliöitä ja koko alueen haravointi on melkoinen urakka. Kuinka tärkeää on haravoida syksyn lehdet maasta? Olisiko vallan mahdoton ajatus jättää työ tekemättä?
20203_63387.jpg
Luo kestävät polut omaan upeaan unelmiesi puutarhaan
Vielä väriloistossaan kylpevä puutarha saa monet käynnistämään pihan ja puutarhan uudistustöiden suunnittelun. Mikä ilahduttaisi puutarhassa ensi kesänä? Keraamiset pihatiilet soveltuvat piha-alueiden moniin eri rakenteisiin ja käyttötarkoituksiin.
20205_64821.jpg
Istutusallas muurikivistä - suunnittele ja toteuta itse
Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.
202111_73400.jpg
Saako taloyhtiön roskalavaa tonkia aarteiden toivossa?
Roskalavaryhmässä käy kuhina. Nyt on hyvää tavaraa tarjolla, kannattaa käydä tarkistamassa.Toisen roska on toisen aarre, niinhän se menee, mutta saako roskalavalta ottaa mitä haluaa ja kuka tahansa? Entä voiko taloyhtiö joutua vastuuseen, jos dyykkari teloo itsensä lavalle kömpiessä tai saa kauniin nojatuolin mukana kutsumattomia vieraita? Lakimies Markus Talvio Jurinetistä tietää vastaukset.
Oksasakset.jpg
Oksasakset ovat jokaisen puutarhurin perusväline
Puutarhurin käytetyimpiä työkaluja ovat pienet oksasakset eli sekatöörit. Niillä on käyttöä läpi vuoden: kesällä ne ovat ahkerassa käytössä niin pensaiden kuin ruusujen leikkaamisessa, kun taas syksyllä niiden avulla siistitään esimerkiksi perennamaat ja talvella taas tehdään kuusenhavuista taidetta ja tunnelmaa. Keväällä oksasaksilla otetaan huonekasveista pistokkaita ja leikataan muun muassa omenapuun vesiversot.Terän koko sanelee leikattavan materiaalin paksuuden. Tyypillisesti sekatööreillä leikataan maksimissaan noin 1 cm paksuisia oksia. Jos oksalla on paksuutta yli 1,5 cm, saattaa olla järkevämpää tarttua järeämpiin välineisiin.
202212_74190.jpg
Auta uusiutuvan dieselin valmistuksessa ja osallistu Kinkkutemppuun
Jo kahdeksatta kertaa järjestettävästä kiertotaloutta tukevasta Kinkkutempusta on muodostunut monille suomalaisille perinne. Tarkoituksena on kannustaa suomalaisia kotitalouksia keräämään ja kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton