• Etusivu
  • Rakentaminen

Tee se itse -aitta, vaihe 1

Pohjaelementin rakentaminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.04.2024
20086_11265.jpg

Kutukämpän pohjaelementin rakentaminen on tee se itse ohjeiden ensimmäinen vaihe. Pohjaelementti eristetään Paroc eXtra vuorivillalla.

Ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan aitalle pohjaelementti. Pohjaelementin päältä on helppo jatkaa rungon pystyttämistä. Malliesimerkissämme Kutukämppä-aitta rakennetaan "tehtaalla valmiiksi",
eli se toimitetaan valmiiksi rakennettuna Porin Loma-asuntomessuille.

Mökin paikka ja alusta

Ihan ensimmäiseksi on mietittävä tarkkaan, mihin aitta halutaan sijoittaa. Myös kaupungin / kunnan säännöt on otettava tässä vaiheessa huomioon. Nämä selviävät paikallisesta rakennusvalvontatoimistosta.

Aitan alustalta sekä ympäristöltä poistetaan pintamaa ja asennetaan suodatinkangas. Kankaan päälle laitetaan soraa tasaisesti. Perustukseksi sopii hyvin esim. ylimääräiset perustusharkot.

Pohjaelementin rakentaminen

Pohjaelementin voi koota kahdella eri tapaa. Kokemattomalle nikkaroitsijalle suosittelemme alla olevaa työjärjestystä.

<p data-block-key="5pzi5">Pohjaelementin periaatepiirros.</p>
Pohjaelementin periaatepiirros.

1. Ideana on se, että L2 lattiakannattimista tehty kehikko tehdään valmiiksi tulevan mökin paikan välittömässä läheisyydessä. Ensimmäiseksi kootaan L2 lattiakannattimista tehtävä kehikko (kaavio alla).

Katkaistaan 2 kpl L=4250 mm ja 8 kpl L=3150 mm pitkät kappaleet puutavarasta 50x150 mm. Kootaan kaavion mukaisesti L2 kehikko, siten että noudatetaan 600 mm jakoa. Kun kehikon ristimitta on tarkistettu, naulataan kehikon L2 osat toisiinsa kiinni tukevasti. Tämän jälkeen naulataan pohjavaneri 12 mm kehikon päälle. Tässä vaiheessa L2 kehikko on rakennettu siten, että pohjavaneri on kehikon päällipuolella.

L2 lattiakannattimista tehty kehikko

20086_11273.jpg

Pohjakaavio ylhäältäpäin.
Alla olevassa kaaviossa on pohjakehikko nostettu L1 kannattimien päälle. Huom! Jotta kaavio on mahdollisimman helppolukuinen, on siitä jätetty vaneri esittämättä.

20086_11274.jpg

Pohjaelementin leikkaus

20086_11267.jpg

2. Mittaa aitan tulevaan paikkaan peruskivet paikoilleen. Asenna peruskivet vatupassin ja laudan avulla siten, että peruskivien yläpinnat ovat samassa vaakatasossa toisiinsa nähden.

Asenna bitumikermikaista peruskivien päälle. Peruskivien päälle asennetaan alimmat painekyllästetyt lattiapalkit L1, koko 125x125 (3 kpl). Pohjakaaviosta näkee reunimmaisten palkkien etäisyys toisistaan. Tässä vaiheessa L1 lattiapalkit kannattaa mitoittaa ylipitkiksi. (Lattiapalkki L1 voidaan naulata kevyesti kiinni peruskiveen. Muista tarkistaa myös ristimitta.)

3. Tämän jälkeen on vuorossa L2 pohjakehikon nosto paikoilleen. Nosto tapahtuu siten, että se samalla käännetään. Näin päälipuolelle naulattu 12 mm:n pohjavaneri jää alapuolelle. Tämä työvaihe vaatii naapuritkin pikatalkoisiin, jotta pohjaelementti saadaan käännetyksi.

<p data-block-key="f67xc">Pohjakehikko on tehty ja käännetty siten, että pohjavaeri on oikeassa pinnassa. Eristystyö on alkamassa Paroc eXtra vuorivillalla.</p>
Pohjakehikko on tehty ja käännetty siten, että pohjavaeri on oikeassa pinnassa. Eristystyö on alkamassa Paroc eXtra vuorivillalla.

4. Kun kehikko L2 on nostettu L1 kannattimien päälle, voidaan osat kiinnittää toisiinsa. Tämän jälkeen pohjaelementtiin asennetaan lämmöneristeet 150 mm paksuisella Paroc eXtra vuorivillalla.

20086_11263.jpg

5. Eristystyön jälkeen kehikon päälle asennetaan 18 mm:n lattiavaneri. Pohjaelementti on valmis.

20086_11264.jpg

Tulosta tästä pohjaelementin mittapiirustukset
Pohjakaavio (pdf)
Pohjaelementin leikkaus (pdf)

Rakentaminen
piharakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Talitiainen istuu pensaan oksalla talvisessa maisemassa.
Tee se itse -Lintuhuvila eli jalallinen lintulauta
Aina ei ole mahdollista ripustaa ruokinta-automaattia tai lintulautaa pihapuun oksaan. Tässä Tee Se Itse -artikkelissa tarjoilemme ratkaisun pulmaan: laadimme ohjeet lintuhuvilan eli omalla jalalla varustetun lintulaudan rakentamiseen.Nikkaroinnissa tarvittavat materiaalit voit löytää vaikka talon rakentamisesta ja remontoinnista jääneistä hukkapaloista!
20156_43765.jpg
Tee se itse: hiekkalaatikko
Lapset rakastavat hiekkalaatikkoleikkejä ja siksi hiekkalaatikko löytyykin usean lapsiperheen pihasta. Hiekkalaatikon rakentaminen onnistuu helposti myös itse. Näillä tee se itse -ohjeilla saa rakennettua hiekkalaatikon, joka on varustettu kätevällä penkillä / pöydällä. Penkillä voi lepuutella jalkojaan ja se toimii myös oivallisena hiekkakakkujen alustana. Hiekkalaatikon ohjeet ovat 2 m x 2 m kokoiselle hiekkalaatikolle. Hiekkalaatikon ohjeita voi soveltaa sekä oman pihan että käyttötarpeiden mukaan.
20175_49204.jpg
Luo tunnelmallinen oleskelutila puutarhaan - rakenna oma pergola
Pergolasta on moneksi. Se on paitsi puutarhan kaunistus myös katosrakenne, joka tarjoaa suojaisan paikan esimerkiksi kesäkeittiölle, puutarhajuhlille, yhdessäololle tai multasormen vehreäksi keitaaksi. Pergola toimii myös käytännöllisenä sää- ja näkösuojana. Pergola tuo pihaan näyttävyyttä ja ryhdikkyyttä sekä jakaa kauniisti osiin suuren piha-alueen.
Taloyhtiön autotallit kellarikerroksessa
Turvallinen autotallin­ovi suojaa sekä käyttäjää että omaisuutta
Vaikka kevät kovin jo vilkuttelee nurkan takana, muistavat varmasti monet meistä vielä kuluneen talven erityisen hyvin. Pakkanen, jää sekä lumi olivat tänä talvena vahvasti läsnä – samoin lumivallit ovien edessä sekä tiukasti kiinni jäätyneet ovet. Nämä ongelmat ovat tuttuja erityisesti ulospäin aukeavien vanhempien puuovien kanssa, joita vesi on mahdollisesti hieman turvottanut alkuperäisestä muodostaan.Ongelmaan löytyy kuitenkin ratkaisu, joka on vaivaton ja lopputuloksena ovat energiatehokkaat ja kevyesti aukeavat autotallinovet.
luminen auto autotallin edustalla
Autotallinoven vaihtaminen onnistuu myös talvipakkasella
Monella autotalli toimii eräänlaisena varastotilana. Hyllyiltä löytyy jos jonkinlaista purkkia ja purnukkaa, jotka eivät saa altistua kylmälle. Joillain saattaa myös olla autotallissaan vesipiste – ja se mitä viimeiseksi talliinsa haluaa on vettä joka suuntaan ruiskiva haljennut vesiputki.Mitä tulisi tehdä siinä tapauksessa, jos autotallinovi kaipaa kipeästi vaihtoa ja talvipakkanen paukkuu nurkissa – tuleeko vain odottaa kevääseen?Vastaus esitettyyn kysymykseen on ei, ja tässä tulevat syyt miksi.
Gyproc Habito-levy ja järjestelmätakuu-logo
Kipsilevy on luonnonmukainen rakennusmateriaali
Kipsilevy on luonnollinen rakennusmateriaali, jonka pääraaka-aineena ovat puhdas kipsikivi, vesi sekä kierrätyspaperista valmistettu uusiokartonki.Gyproc-kipsilevy on hajuton ja terveydelle vaaraton rakennusmateriaali. Gyproc sisäverhouslevyt ovat läpäisseet tarkat sisäilman emissiotestit (TVOC) ja kuuluvat Rakennustietosäätiön myöntämään parhaaseen sisäilman päästöluokkaan M1.Lue lisää Gyprocin kipsilevyistä ja tuotteista

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton