• Etusivu
  • Talo

Taloyhtiön arjen huolehtijat - isännöitsijän päivä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.11.2018
44_P_81042.jpg

Isännöitsijä ja huoltoyhtiö pitävät huolta siitä, että kiinteistö pysyy kunnossa, asumiskustannukset hallinnassa ja että asukkaiden arki sujuu ongelmitta. Sekä isännöitsijöiden että huoltomiesten työ on muuttunut ja vaatimukset kasvaneet takavuosista. Muutoksia ovat tuoneet niin lainsäädäntö kuin tekninen kehityskin. Seuraavassa pääsemme kurkkaamaan isännöitsijän arkeen.

Isännöitsijää aina tarvitaan

Huoltoyhtiön työparina ja usein ensimmäisenä tahona, johon asukkaat ottavat yhteyttä, toimii isännöitsijä. Eri taloyhtiöissä tehtäviä on rajattu eri tavoin. Joissain yhtiöissä lähes kaikissa asioissa toimitaan joko isännöitsijän tai hallituksen puheenjohtajan kautta. Vastaavasti on myös taloyhtiöitä, joissa asukkaat saavat soittaa suoraan huoltoyhtiöön ja sopia huoltosopimukseen sisältyvistä töistä huoltomiehen kanssa.

Isännöitsijä Ari Lintula Porin Isännöintikeskuksesta kertoo, että isännöitsijän ja huoltoyhtiön välinen kustannus- ja vastuujako on yleensä hyvin selvillä asukkaiden keskuudessa. "Erotuomarina" sen suhteen, miten tulisi menetellä, ei isännöitsijän tarvitse useinkaan toimia.

"Yleensä viimeistään jos on kyse rahasta, isännöitsijää tarvitaan," hän toteaa.

Vesivahinko maanantaiaamuna ja muita ruuhkahetkiä

Isännöitsijän työpäivä täyttyy hyvin usein erilaisista valmistelutöistä, kokouksista ja dokumentoinneista. Esimerkkipäivä saattaisi käynnistyä vaikkapa vesivahinkoilmoituksella. Mikäli vahinkoilmoitus osuisi maanantaihin, päivästä tulisi sitäkin kiireisempi, sillä Lintulan mukaan maanantait ovat viikon kiireisimpiä päiviä isännöitsijätoimistoissa.

"Korjausasioiden hoitoa riittää joka päivälle niin paljon kuin ehtii, mutta erityisen paljon kaikenlaisia ilmoituksia tulee viikonlopun jälkeen. Häiriöilmoitukset naapureista ovat maanantaisin tavallisia. Ilmoitusten käsittelemisen lisäksi tulevat budjetit, kokousten valmistelu, urakat ja niihin liittyvä valmistelu," isännöitsijä Seppo Manner vahvistaa.

Porin Isännöintikeskuksen asiakaskunnassa edustettuna on Porin talousalueen koko talokirjo kauppakeskuksista kerrostaloihin. Tällä hetkellä on selkeästi näkyvissä, että porilainen rakennuskanta alkaa ikääntyä. Monen rakennuksen kohdalla 50 vuotta on mittarissa ja putkiremontti kolkuttelee.

"Lähes 80 % isännöimistäni taloista on rakennettu 1960-luvulla, joten tulossa on paljon isoja remontteja," Manner toteaa.

Putkiremontin tullessa ajankohtaiseksi, se tuottaa isännöitsijälle varsin paljon työtä. Vaikka hankesuunnitelmavaiheessa taloyhtiön hallitus valitsee asiantuntijan viemään prosessia eteenpäin, toteutusvaiheessa kokouksia, joissa isännöitsijä on mukana, pidetään viikoittain, minkä lisäksi joka kuukausi järjestetään isompi kokous, jossa isännöitsijän on myös oltava läsnä. Hankkeen alussa myös konsulttien kilpailuttaminen on yleensä isännöitsijän vastuulla.

Isännöitsijän ammatilliset vaatimukset jatkuvasti kasvaneet

Ari Lintula on ollut alalla yli 20 vuotta, josta 17 vuotta hän on ollut osakkaana omassa toimistossa. "Perusisännöinti on samanlaista jalkatyötä kuin ennenkin," hän toteaa, "Mutta muuten koko kiinteistöala ja sen mukana myös isännöitsijän työ on muuttunut täysin."

"Ilmoitusvelvollisuuksia ja raportointia viranomaisille on huomattavasti enemmän kuin takavuosina. Elämme aivan eri aikaa kuin parikymmentä vuotta sitten. Nykyisin isännöitsijää kiireisenä pitävät mm. tilaajavastuulaki, ilmoitusvelvollisuudet, pelastussuunnitelmat, tarkastukset ja erilaiset dokumentoinnit," hän kertoo.

"Isännöitsijän ammatilliset vaatimukset kasvavat koko ajan – saa nähdä, missä vaiheessa tulee pää vetävän käteen. Vanha sanonta, että pitäisi olla yhtä aikaa insinööri, juristi ja lääkäri, alkaa tulla vastaan ja sen lisäksi pitäisi hallita myös talousasiat. Isännöitsijä ei kuitenkaan voi tietää kaikkea, vaan erikoisaloja koskevat kysymykset pitäisi osata ohjata alan osaajalle," Lintula pohtii.

Isännöitsijänä jokainen päivä on erilainen. Jos kiinteistöissä on vahinkoja, niitä on käytävä paikan päällä katsomassa ja kartoitettava, mitä on tapahtunut. Paperityötä on runsaasti; kokousten valmistelua, talousasioiden tutkiskelua, taloyhtiöiden laskujen seulomista, onko oikein laskutettu… Kaiken kaikkiaan lähes kaikki kiinteistön paperit ja asiat kulkevat isännöitsijän kautta. Yhteydenpitoa on sekä kiinteistön asukkaisiin saunavuorojen ja autopaikkojen jakamisen merkeissä että talohuoltoliikkeisiin ja urakoitsijoihin sopimusten tiimoilta.

Kuten huoltomiehenkin työ, isännöitsijän työ on ensi- ja viimekädessä asiakaspalvelutyötä.

"Ihmisten murheita on käytävä katsomassa päivittäin. Asiakaspalvelu isännöitsijän työssä on pysynyt ja pysyy, vaikka maailma muuten muuttuu," Lintula summaa.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201010_23589.jpg
Pienhiukkasista pienimmätkin
Metsäpaloista aiheutuvien terveysriskien haittojen torjuntaan perustettu KASTU-projekti testasi mahdollisuuksia suodattaa pienhiukkaset sisäilmasta. FILTRETE-suodatinmateriaalin kyky pysäyttää pienimmätkin epäpuhtaudet jopa ylitti odotukset. Viimeistään nyt se on uskottava: FILTRETE pysäyttää näkymättömätkin pienhiukkaset.Tilaa venttiilit, suodattimet tai ilmanpuhdistin tästä...
9_P_24176.jpg
Uusi videopalvelu käyttöön
Viime vuoden lopulla kerroimme videoiden lisäysmahdollisuudesta Rakentaja.fi-palveluun YouTuben kautta. Jälleen kerran kumppanimme olivat hereillä ja kyseenalaistivat toimintamallin – YouTubessa esitetään usein epämääräistä, joskus hyvinkin arveluttavaa aineistoa. Jälleen kerran kumppanipalautteen aktivoimana päätimme kehittää omaa nettivideoiden toimintamallia. Hyvä päätös - nyt meillä on tarjota yksi markkinoiden korkeatasoisimmista palveluista, high quality -videoiden ja HD-videoiden muodossa.HD-videoiden nettijakelu mahdollistaa asiakkaan teräväpiirtomateriaalin jakelun internetissä. Teräväpiirtokaistaa voidaan käyttää myös perinteisen, korkeatasoisen DVD-materiaalin toistamiseen korkelaatuisena (high quality) verkkojakeluna. Parhaimmillaan voimme jakaa 720P ja 1080P formaattien mukaista korkealuokkaista videomateriaalia.Asiakkaalta korkeatasoinen kuva vaatii tietysti korkeatasoista lähdemateriaalia. Edelleen voimme välittää myös ns. perinteiset nettivideotkin mahdollisimman laadukkaina, mutta parhaimman laadun saavuttamiseksi lähdemateriaalin olisi oltava HD-laatua tai vähintään perinteisellä DVD:llä. Myös korkeatasoinen kuvanlaatu ihan videotiedostona käy lähdemateriaaliksi.YouTube mahdollisti videon sisällyttämisen myös asiakkaan omille sivuille. Myös Rakentaja.fi-videot on mahdollista sisällyttää suoraan asiakkaan omille sivuille yksinkertaisesti kopioimalla linkityskoodin (vastaava kuin YouTuben "embed"-muoto).Kuka hoitaa?Videomateriaali kannattaa toimittaa meille mielellään DVD-levykkeellä.Suorakanava Oy Raimo Koivukorpi Luotsinmäenpuistokatu 1 28100 PORIVideoiden liittämisestä tuotemappiin ja videokirjastoon peritään ainoastaan formaatin muuttamiseen menneen työajan korvaus.Videoarkistoon...
20073_4255.jpg
1950-luvun rintamamiestalon peruskorjaus
Viidenkymmenen vuoden asuminen oli jättänyt jälkensä rakennukseen ja nelihenkinen perhe halusi taloonsa nykyaikaisia ratkaisuja. Ikkunat, ulko-ovet, keittiö- ja saunaosasto uusittiin. Koska peruskorjauksen jälenn rakennuksen tiiviys parani oleellisesti, painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä vaihdettiin koneelliseen tulo-/poistojärjestelmään. Ilmanvaihtokoneeksi valittu VALLOX DIGIT SE sijoitettiin kellariin saunatilojen läheisyyteen. Poikittaiset kanavoinnit tehtiin lähes kokonaan kellaritilassa ja asuintiloihin tarvittiin pystynousujen lisäksi vain muutama lyhyt vaakakanava, jotka oli helppo koteloida näkymättömiin.
20239_83163.jpg
Harkitsetko kylpyhuone­remonttia? Hanki nano­pinnoituk­sella lisää käyttöikää
Haluatko eroon likaantuneista saumoista, kalkkitahroista tai pinttyneestä liasta? Tai unelmoitko muuten vain viihtyisämmästä kylpyhuoneesta? Unohda kalliit remontit – Nanoksi-180™- nanopinnoitus uudistaa tilojen pinnat vain päivässä tai parissa!Siinä missä kylpyhuoneremontti tarkoittaa yleensä vanhojen materiaalien korvaamista uusilla, nanopinnoituksella voidaan uudistaa vanhaa. Palvelu mahdollistaa vanhojen materiaalien elinkaaren pidentämisen ja samalla ekologisemman vaihtoehdon kylpyhuoneen ilmeen päivitykselle. Tämän lisäksi nanopinnoitus tarjoaa lukuisia muita hyötyjä kuten helpompaa siivottavuutta ja pienempää kosteuskuormaa.
201911_61001.jpg
Automaattinen poistoilmanvaihto helpottaa arkea
Hoidetaanko kodin poistoilmanvaihto huippuimurin avulla? Se on mahdollista päivittää automaattiseksi ja energiatehokkaaksi, mikä pienentää sähkölaskua ja helpottaa arkea.
20138_35939.jpg
Poista veto ja korjaa lattia lämpimäksi
Samalla, kun vanhassa talossa tehdään ulkopuolista lisäeristämisestä, saadaan alapohjien ja sokkelin liityntä sekä alapohjan ja väliseinien kohtien eristys yhtenäiseksi. Terveen, kunnostetun talon perusteet ovat samat kuin uudenkin: kuivat, hyvin eristetyt ja tiivistetyt rakenteet sekä oikein mitoitettu hallittu ilmanvaihto.Alapohjan sekä alapohjan ja seinän liitoksen oikea eristys on tärkeää asumismukavuuden ja sisäilman laadun kannalta. Lämmin lattia on asuinviihtyvyyden kannalta tärkeä, koska lattian pinnan lämpötila tuntuu sen päällä käveltäessä. Routaeristys puolestaan suojaa rakenteita maan routimiselta.Tutustu tarkemmin alapohjan eristys ja routaeristys -tuotteisiin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton