Suomalaiskotien vaarallisin laite löytyy keittiöstä
Ruuanlaiton jälkeen päälle unohtuneesta liedestä tai vahingossa päälle pyörähtäneestä keittolevystä aiheutuu vuosittain satoja tulipaloja, kertoo LähiTapiola.
– Suuri osa kodin tulipaloista syttyy, koska liesi on unohtunut päälle. Kuuma liesi sytyttää lieden päälle unohtuneet esineet tai jopa pelkästään lieden vieressä olevat esineet, toteaa LähiTapiolan asumisen turvallisuuden palveluista vastaava projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen.
Liesi on vaaranaiheuttaja myös vanhoissa toimisto- ja liikerakennuksissa. Pelastustoimen onnettomuustilaston mukaan huomaamatta päälle kääntyneet keittolevyt ovat aiheuttaneet niissä keskimäärin noin 15 paloa vuodessa viiden viime vuoden aikana.
– Aikanaan liesiä asennettiin suurena edistysaskeleena henkilökunnan taukotiloihin ruuan lämmittämistä varten. Mikroaaltouunit ovat korvanneet liedet ruuan lämmittäjinä, mutta paikalleen jätetyt liedet aiheuttavat paloja erilaisten vahinkojen ja huolimattoman käytön vuoksi.
Määttäsen mukaan toimistojen ja muiden liiketilojen käyttämättömät liedet olisi hyvä poistaa. Mikäli remonttiin ei haluta ryhtyä, nopeana varotoimena voi poistaa sähkökaapista lieden sulakkeen. Näin liesi ei mene vahingossa päälle.
Induktioliesi vähentää tulipalon riskiä
Yleistä on myös, että liedelle ja uuniin unohdetaan ruokia kypsymään. Esimerkiksi ikäihmisten keittiöissä paloja tapahtuu, kun muisti temppuilee, ja laitteet jäävät sen vuoksi päälle.
– Suomessa ikääntyvien ihmisten määrä on iso, ja samalla muistisairaudet ja muut toiminnan häiriöt ovat lisääntyneet, Määttänen sanoo.
Hänen mukaansa yksi hyvä ratkaisu liesipalojen vähentämiseksi on vaihtaa keittiöön induktioliesi, joka kuumentaa keittoastian, mutta ei lämpene itse. Induktioliesi toimii vain keittoastioilla, joissa on magnetoituvaa ainetta, kuten emalia, terästä tai valurautaa. Jos keitinastian ottaa pois liedeltä, liesi sammuu. Mikäli keittiöremonttiin ei haluta ryhtyä, lieteen voi asentaa liesiturvalaitteen, joka maksaa joitakin satoja euroja.
– Meillä Suomessa liedet toimivat pääosin kolmivaihevirralla, jolloin asennuksessa tarvitaan aina sähkömiestä. Monessa muussa maassa lieden voi asentaa pistokkeella. Näin esimerkiksi liesivahdin asentaminen olisi paljon halvempaa, Määttänen sanoo.
Edullisimpia ratkaisuja liesipalojen ehkäisemisessä ovat liesiajastimet ja liesihälyttimet.
– Jos joku toisi tänä päivänä markkinoille kotiin tarkoitetun tuotteen, jossa metallilevyt lämpenevät jopa yli 600-asteiseksi ilman mitään aikarajoitinta, se ei todennäköisesti onnistuisi. Induktioliesi on tuonut kehitystä tähän asiaan, mutta edelleen vanhoja liesiä asennetaan asuntoihin.
Info
Näin voit ehkäistä liedestä aiheutuvia paloja
- Älä jätä päällä olevaa liettä tai uunia koskaan ilman valvontaa. Tarkista, että kuumalla hellalla ei ole mitään herkästi palavaa tavaraa.
- Tarkista aina, että liesi ja uuni ovat pois päältä ruuanvalmistuksen päätyttyä. Varmista kotoa lähtiessäsi, että ne eivät ole jääneet päälle.
- Liesipaloja voi ehkäistä erilaisilla turvalaitteilla. Liesihälytin hälyttää liedellä vaarallisesti nousevista lämpötiloista. Liesiajastin katkaisee liedestä sähkön määrätyn ajan jälkeen. Liesivahti tunnistaa lämmönvaihtelut ja savun liedellä ja vaaratilanteessa sulkee lieden katkaisemalla siitä sähkön.