• Etusivu
  • Talo

Suomalainen muotoilu erottuu kansainvälisillä markkinoilla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.04.2008
20084_10486.jpg

Suomalainen muotoilu on maailmalla tunnettu käsite, joka erottuu selkeästi massatuotannosta markkinoilla. Kansainvälisesti arvostetuksi ja halutuksi se on tullut vuosikymmenien määrätietoisella työllä. Myös meillä kotimaassa arvostus on korkealla – toisin kuin monessa muussa maassa, muotoilu mielletään Suomessa osaksi kulttuuria ja kansallista identiteettiämme.

Suomalainen muotoilu on sitoutunut laatuun ja jatkuvuuteen. Sen keskeinen voimavara on aina ollut joustava poikkitaiteellisuus. Esimerkiksi tunnetut suomalaiset lasisuunnittelijat valmistuivat taideteollisesta korkeakoulusta huonekalupiirtäjiksi, koristekuvanveistäjiksi tai graafisiksi suunnittelijoiksi.

20084_10487.jpg

Suomalaisen muotoilun tarina alkoi jo ennen sotia. Taideteollisuus omaksui sen kansallisen tehtävän ja latauksen, joka oli vuosisadan vaihteessa kuulunut kuvataiteille. Taideteollisuuden omaksuman ennakkoluulottomuuden ansiosta modernismi tuli Suomeen ns. "kyökin kautta", kauniiden arkiesineiden tuomana.

Suomalaiselle muotoilulle ominaista on funktionaalisuus ja yksinkertainen tyylikkyys, joka yhdistää sen myös moderniin ja pelkistettyyn skandinaaviseen muotoiluun. Suomalaisella muotoilulla onkin aina ollut vahva yhteys muihin pohjoismaihin. Erityisesti 1950-luvulla voimakas taideteollisuus ja maailmalla menestyvä muotoilu nähtiin nimenomaan Suomen siteenä länsimaihin.

Selkeitä linjoja ja innovatiivisuutta

Suomalaisen muotoilun menestystarinaa vauhdittivat 1950- ja 1960-luvuilla jälleenrakennuksen, teollisuuden voimakkaan kehittymisen, kaupungistumisen ja elintason nousun luomat kasvavat kotimarkkinat.

Menestys perustui osaltaan myös ruotsalaiseen "kaunis arkitavara" käsitteeseen, joka syntyi vuosisadan alkupuoliskolla ja joka tarkoitti ihmisen hyvinvoinnin asettamista etusijalle ja esineiden näkemistä ihmisen palvelijoina. Kaunis arkitavara auttoi ihmistä luomaan ympärilleen viihtyisän kodin keskelle pohjolan kylmiä ja pimeitä luonnonolosuhteita.

Luonnon mystiikka ja luonnonmateriaalien korostaminen hallitsee sekä uudempaa että vanhempaa suomalaista muotoilua. Myös teknisten ratkaisujen pelkistyneisyys ja visuaalisten keinojen säästeliäs käyttö ovat keskeisiä piirteitä. Suomalaisen muotoilun oivaltavuus lähtee yksinkertaisuudesta, hallitusta värimaailmasta ja luonnonläheisyydestä. Usein mukana on myös iloa ja lapsenomaista leikkimielisyyttä. Perinteisen selkeälinjaisen muotoilun ohella käytettävyys, tuotteiden innovatiivisuus ja kokeelliset konseptit ovat tänä päivänä suomalaisten muotoilijoiden merkittäviä valtteja kansainvälisessä kilpailussa.

20084_10488.jpg
Artikkelin teksti on Suomalainen koti -sisustuskirjasta vuodelta 2007.
Tutustu Suomalainen koti -sisustuskirjaan...
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20147_40332.jpg
Talo Luck asuntomessujen kohde 35
Weber on esillä asuntomessuilla kohteessa 35. Kolmihenkinen perhe halusi talon, jossa yhdistyvät tulevaisuuden asuminen, ajattomuus, kestävyys ja kierrättäminen. Talon muotokieli on moderni, upea ja mielenkiintoinen. Tavoitteena oli minimalistisuus ja siinä on onnistuttu niin väreissä kuin materiaaleissakin.
202211_80348.jpg
Näin paljon säästät rahaa lohko­lämmittimellä - vai säästätkö, kun sähkö on kallista?
Varmaan kaikki autoilijat ovat kuulleet tai lukeneet siitä, miten paljon lohkolämmittimen käytöllä voi säästää polttoainetta. Entä nyt jos sähkön hinta kallistuu talvella?
202212_80512.jpg
Asuinrakennusten energia-avustukset jatkuvat - tukea tarjolla lähes 100 miljoonaa euroa
Asuinrakennusten energia-avustuksia päätettiin jatkaa myös vuonna 2023. Energiatehokkuutta parantavia korjaushankkeita voidaan avustaa yhteensä 98,67 miljoonalla eurolla. Avustuksen ehdot säilyvät ennallaan.
20138_35939.jpg
Poista veto ja korjaa lattia lämpimäksi
Samalla, kun vanhassa talossa tehdään ulkopuolista lisäeristämisestä, saadaan alapohjien ja sokkelin liityntä sekä alapohjan ja väliseinien kohtien eristys yhtenäiseksi. Terveen, kunnostetun talon perusteet ovat samat kuin uudenkin: kuivat, hyvin eristetyt ja tiivistetyt rakenteet sekä oikein mitoitettu hallittu ilmanvaihto.Alapohjan sekä alapohjan ja seinän liitoksen oikea eristys on tärkeää asumismukavuuden ja sisäilman laadun kannalta. Lämmin lattia on asuinviihtyvyyden kannalta tärkeä, koska lattian pinnan lämpötila tuntuu sen päällä käveltäessä. Routaeristys puolestaan suojaa rakenteita maan routimiselta.Tutustu tarkemmin alapohjan eristys ja routaeristys -tuotteisiin
Jääpuikkoja omakotitalon räystäällä
Miksi jääpuikkoja roikkuu räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden poissa rakenteista.Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
20083_9680.jpg
Kuluttajien valinta:
Kastelli on valittu Reader’s Digestin (Suomessa Valitut Palat) teettämässä Luotetuin tuotemerkki -tutkimuksessa Suomen luotetuimmaksi talopakettimerkiksi.Kastelli sai omassa kategoriassaan 18.2 % maininnoista Suomessa. Tutkimuksen mukaan Kastelliin luottavat erityisesti aikuistalouksissa asuvat sekä miehet että naiset.Tämä nyt kahdeksatta kertaa toteutettu tutkimus on yksi suurimmista Euroopassa tehtävistä kuluttajatutkimuksista. Mukana oli 16 Euroopan maata ja vastaajia oli noin 24 000. Suomessa kyselyyn vastasi lähes 1 400 Valitut Palat -lehden tilaajaa.Tutkimus selvitti avoimella kysymyksellä, mitkä ovat kyselyyn vastanneiden mielestä luotetuimmat tuotemerkit 37 eri tuoteryhmässä. Tutkimukseen vastanneet ovat ensiksi kertoneet omasta mielestään luotetuimman tuotemerkin, jonka jälkeen he arvioivat sen neljää eri ominaisuutta asteikolla 1–5. Mitatut ominaisuudet olivat laatu, hintansa arvoinen, vahva tuotekuva ja kuluttajien tarpeiden ymmärtäminen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton