Sisustukselliset akustiikkapaneelit
Kotiteatteri Vaasan asuntomessuilla.
Akustiikasta
Tilan äänimaailma vaikuttaa huomattavasti ihmisten viihtyvyyteen ja hyvinvointiin. Kaikuvilla tiloilla ja häiritsevillä äänillä on useita negatiivisia vaikutuksia. Tilan akustiikkaa voidaan kuitenkin parantaa ja hallita, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvä akustiikka on erittäin tärkeää niin julki- kuin kodintiloissakin.
Jälkikaiunta-aika
Akustiikan yhteydessä puhutaan usein jälkikaiunta-ajasta, joka tarkoittaa nimensä mukaisesti kaiun kestoa. Äänilähteen sulkeuduttua ääni kuullaan vielä vähän aikaa. Tämä johtuu siitä, että ääniaalto heijastuu tilan pinnoista. Se, kuinka kauan ääni on kuultavissa äänilähteen lopetettua toimintansa, määrittää jälkikaiunta-ajan. Tarkasti määriteltynä jälkikaiunta-aika on aika, jonka kuluessa äänenvoimakkuus laskee 60 dB äänilähteen lopetettua toimintansa.
Kun jälkikaiunta-aika on lyhyt, puhujan edellinen sana ehtii vaimentua, ennen kuin kuulija kuulee seuraavan sanan. Tällöin puhe erottuu hyvin. Vastaavasti jälkikaiunta-ajan ollessa pitkä puheen erotettavuus on heikkoa. Ihmisillä on tällöin tapana korottaa ääntään tai katsoa esimerkiksi televisiota kovemmalla äänellä. Seurauksena on entistäkin meluisampi työ- tai asuinympäristö.
Äänenvaimennus
Tilan koko ja muoto sekä äänenvaimennusmateriaalin määrä ja sijoittelu vaikuttavat ratkaisevasti jälkikaiunta-aikaan. Seinäpinta-alan kasvaessa myös jälkikaiunta-aika kasvaa, ellei tilassa ole tarpeeksi ääntä absorboivia pintoja. Äänenvaimennusmateriaalia lisäämällä ja sitä hyvin sijoittelemalla voidaan parantaa tilan akustiikkaa ja lyhentää jälkikaiunta-aikaa.
Tilassa käytetyt materiaalit vaikuttavat suuresti tilan akustiikkaan. Kovat ja ääntä heijastavat pinnat eivät juuri lainkaan vaimenna eli absorboi ääntä. Vastaavasti huokoiset materiaalit imevät ääniaaltoja ja vaimentavat tehokkaasti häiritseviä, kaikuvia ääniä, mikä tekee niistä hyviä äänenvaimennusmateriaaleja. Tilojen akustointi tulisi toteuttaa tasapainoisesti siten, että kovan pinnan vastapuolella olisi aina ääntä absorboivaa pintaa.
Asuinympäristö
Vaikka suuri osa ajasta vietetään asuintiloissa, ääniolosuhteiden parannuksia ei ole kotipuolella juurikaan tehty. Vähitellen on kuitenkin alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota sekä valmiiden asuntojen että vasta rakenteilla olevien asuntojen akustiikkaan.
Suosituiksi tulleet korkeat ja avoimet tilat ovat hyvin haasteellisia akustiikan kannalta, koska akustointi on aina sitä vaikeampaa, mitä korkeampi tila on. Lisäksi, kovat, ääntä heijastavat pinnat, suuri ikkunapinta-ala ja ovien poistuminen aiheuttavat akustisia ongelmia. Kodin äänimaailmaa pystytään kuitenkin parantamaan huomattavasti helpommin ja vähemmällä äänenvaimennusmateriaalin määrällä kuin esimerkiksi avotoimistoissa ja julkitiloissa.
Soften - tyylikkäitä, kotimaisia akustiikkaratkaisuja
Soften Oy:n tuotteet ovat suomalaisia design-tuotteita, jotka soveltuvat niin kotiin kuin toimistoonkin. Soften suunnittelee ja valmistaa tyylikkäitä, sisustuksellisia tuotteita, jotka parantavat huoneakustiikkaa ja lyhentävät jälkikaiunta-aikaa. Akustinen ominaisuus on täten kaikkien tuotteiden perusta. Tuotteiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat laadukkuus, käytettävyys ja muunneltavuus.
Vahva tuotekehitysosaaminen yhdessä joustavan ja nopean valmistusprosessin kanssa mahdollistaa erittäin asiakaslähtöisen toiminnan. Yksilölliset asiakkaan tarpeisiin soveltuvat sisustukselliset akustiikkaratkaisut voidaan toteuttaa. Kyseessä voi olla nykyisistä tuotteistamme räätälöity kokonaisuus tai asiakkaalle erikseen suunniteltu ja valmistettu paneelimalli.