• Etusivu
  • Rakentaminen

Kuinka suuria ovat asuinrakennusten energiatodistusten hinnat?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.01.2025
202110_72881.jpg

Rakennuksen energialuokka (A–G) tulee esittää myynti- ja vuokrausilmoituksessa.

Motivan mukaan asuinrakennusten energiatodistusten hinnat ovat vuositasolla kohtuulliset. Energiatodistusta ei saa kuitenkaan laatia aivan kuka tahansa.

Energiatodistuksen hinta hieman vaihtelee riippuen siitä, onko kyseessä olemassa oleva pientalo vai uudiskohde. Uudispientalon energiatodistus maksaa noin 200–300 euroa rakennusluvan yhteydessä laadittuna, kun taas vanhaan pientaloon energiatodistuksen saa noin 300–400 eurolla.

Isommat asuinrakennukset olivat mukana selvityksessä nyt toista kertaa. Vuoteen 2017 verrattuna rivitalojen energiatodistukset ovat kallistuneet hieman, mutta kerrostalojen energiatodistusten hinta on pysynyt liki ennallaan. Uudisrivitalon energiatodistus maksaa keskimäärin 450 euroa ja olemassa olevan 510 euroa. Kerrostalossa vastaavat hinnat ovat keskimäärin 860 ja 650 euroa.

Hintatiedot kysyttiin energiatodistusten laatijoilta kokonaishinta-arviona, joka sisältää arvonlisäveron. Tämän vuoksi hinta saattaa vaihdella sen mukaan, laskutetaanko esimerkiksi matkakustannukset erikseen. Kerros- ja rivitaloissa hintaan vaikuttaa myös kohteen koko ja rakennusten määrä. Myös energiatodistuksen laatiminen muun selvityksen, kuten kuntotarkastuksen, yhteydessä voi vaikuttaa hintaan.

Energiatodistuksen laatimiseen käytettävä yleisin havainnointiaika oli pientaloissa 1–2 tuntia. Kerros- ja rivitaloissa aikaa käytettiin hieman vähemmän.

Energiatodistusta ei voi laatia kuka tahansa

Energiatodistuksen laatijan tulee olla työhönsä pätevä, joten todistusta ei voi laatia aivan kuka tahansa. Hän kokoaa tiedot rakennuksesta ja sen energiakulutuksesta paitsi asiakirjoista, mutta myös vierailulla itse tarkasteltavaan kohteeseen. Kyseisen energiatodistuksen laatija myös laskee rakennukselle tulevan E-luvun ja määrittää samalla energiatehokkuusluokan.

Energiatodistus on voimassa 10 vuotta. Todistuksen hankkiminen on mahdollista yhdistää esimerkiksi rakennuksessa tapahtuvaan kuntotarkastukseen – tämä kuitenkin edellyttää, että kuntotarkastuksen suorittajalla on myös energiatodistuksen laatijalta edellytettävä pätevyys.

Lue lisää kuntotarkastuksesta >>

Toimenpide-ehdotukset ovat tärkeä osa energiatodistusta

Energiatodistuksen toimenpide-ehdotuksien avulla voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ja siten E-lukua. Toimenpide-ehdotuksia annetaan myös rakennuksen käyttöön ja kunnossapitoon liittyen.

<p data-block-key="nnwue">Selvityksen mukaan lämpöpumppujen asennus oli yleinen toimenpide-ehdotus rakennuksen energiatehokkuuteen liittyen</p>
Selvityksen mukaan lämpöpumppujen asennus oli yleinen toimenpide-ehdotus rakennuksen energiatehokkuuteen liittyen

Pien- ja rivitaloille ehdotettiin yleisimmin yläpohjan lisäeristämistä, lämmitysmuodon sekä ikkunoiden ja ovien vaihtoa, ilmalämpöpumpun asentamista ja ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantamista.

Kerrostaloissa yleisimpiä parannusehdotuksia olivat ikkunoiden ja ovien vaihto, poistoilmalämpöpumpun asentaminen, lämmitysmuodon vaihtaminen ja ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantaminen.

Kunnossapitoon liittyen ehdotettiin lämmitysjärjestelmän säätämistä, ilmanvaihdon toiminnan parantamista, huoltoa ja säätöä, huonelämpötilojen muutosta sekä ikkunoiden ja ovien tiivistämistä.

Energiatodistusten hintakysely toteutettiin 18.3.–1.4.2021, ja siihen vastasi yhteensä 87 energiatodistusten laatijaa. Energiatodistusrekisterissä oli vuoden 2020 lopussa 1 008 rekisteröitynyttä energiatodistuksen laatijaa, joista noin 350 toimii aktiivisesti (laatii enemmän kuin 15 todistusta vuodessa). Kyselyn piirissä oli noin 4,5 prosenttia uudisrakennuksista ja 10,5 prosenttia olemassa olevista rakennuksista, joilla on voimassa oleva energiatodistus.

Info

Info

Energiatodistus antaa ostajalle ja vuokralaiselle riippumatonta tietoa

  • Energiatodistus tarvitaan uusille rakennuksille rakennuslupaa haettaessa ja vanhoille rakennuksille myynnin tai vuokrauksen yhteydessä.
  • Todistus on oltava nähtävillä myytävien ja vuokrattavien rakennusten tai huoneistojen näytöissä, ja se on annettava ostajalle ja vuokralaiselle.
  • Rakennuksen energialuokka (A–G) tulee myös esittää myynti- ja vuokrausilmoituksessa.
  • Energialuokan alaviite (2013 tai 2018) kertoo, minkä säännösten mukaan energiatodistus on laadittu.
  • Todistuksen laatii pätevöitynyt energiatodistuksen laatija Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn ylläpitämässä Energiatodistusrekisterissä.
  • Energiatodistus antaa mahdollisuuden vertailla rakennuksia riippumattomasti. Ostaja tai vuokraaja saa energiankulutuksesta tietoa, joka ei ole riippuvainen talon nykyisistä käyttäjistä, vaan perustuu rakennuksen ominaisuuksiin.
  • Energiatodistus sisältää myös tiedon rakennuksen sen hetkisten käyttäjien toteutuneesta ostoenergiankulutuksesta.

Lähde: Motiva

Rakentaminen
asuminen
energiaremontti
energiankulutus
talopaketit
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Geonovan myyntijohtaja Mika Hartikainen
Vastuukysymykset maalämpöhankkeessa
Ammattitaitoisesti suunniteltu ja toteutettu maalämpöjärjestelmä on helppo ja turvallinen valinta taloyhtiön lämmitysjärjestelmäksi. Maalämpöä harkitsevan taloyhtiön kannattaa kuitenkin aina selvittää etukäteen myös vastuukysymykset. Jos matkalla ilmenee ongelmia, kuka on vastuussa päätöksistä ja kustannuksista? Silloin kun taloyhtiö ostaa maalämpöä palveluna, on vastuu energiantoimittajalla. Silloin kun taloyhtiö vastaa hankkeesta itse, vastuu on usein taloyhtiöllä itsellään.
Tiiliverhoiltu kerrostalo kaupunkimaisemassa geonova
Mitä vaihtoehdoksi ARA-tuen loputtua?
Valtion tarjoama ARA-energia-avustus oli monen taloyhtiön motivaattori vaihtaa lämmitysjärjestelmänsä maalämpöön. ARA-tuen loppuminen syksyllä 2023 tarkoitti, että tästä eteenpäin investointi on tehtävä itse 100 %:sti ja lainaa tarvitaan enemmän.Taloyhtiö voi kuitenkin välttyä mittavalta investoinnilta yksinkertaisella ratkaisulla: ostamalla maalämmön palveluna.
20183_52196.jpg
Täydellistä mielenrauhaa - olet sitten kotona tai et
Ovatko lapset lähteneet ajoissa kouluun, sulkeneet oven ja kytkeneet hälytysjärjestelmän päälle? Kodin turvallisuuteen panostetaan tänä päivänä yhä enemmän. Ihmiset haluavat suojata kotinsa, perheensä ja omaisuutensa. Yale vastaa modernin elämänmenon vaatimaan kysyntään Smart Living -konseptilla, joka auttaa suojelemaan, valvomaan ja hallitsemaan kodin turvallisuutta missä ja milloin vain älypuhelimen tai tabletin kautta.Yale Smart Living -turvajärjestelmä sisältää valikoiman langattomasti toisiinsa liitettäviä kodin turvalaitteita, kuten älylukkoja, digitaalisia ovisilmiä, hälyttimiä, tunnistimia sekä kameroita. Käyttäjäystävällinen turvajärjestelmä turvaa kotisi ja lähimmäisesi joka tilanteessa sekä tuo joustavuutta ja sujuvuutta arkeen.
20196_58357.jpg
Miksi kannattaa hankkia ilmalämpöpumppu mökille?
Ilmalämpöpumppu on yksi edullisimmista ja helpoimmista tavoista saada kustannussäästöjä omaan energiakulutukseen. Myös sisäilman laatu ja erityisesti viilennysominaisuus ovat monelle tärkeitä syitä ilmalämpöpumpun hankinnalle.Ilmalämpöpumppujen toimintaperiaate on yksinkertainen. Tekniikka perustuu lämmön keräämiseen ulkoilmasta. Lämpö luovutetaan sisäilmaan tai käänteisesti ulos, jolloin voidaan viilentää sisäilmaa kuumina päivinä. Ilmalämpöpumpulla voit lämmittää ympäri vuoden, mutta se sopii erittäin hyvin myös viilennykseen kuumina kesäpäivinä. Viileässä makuuhuoneessa saa paremmin nukuttua kuin hiostavassa ilmastossa. Viilennys maksaa vain noin euron per hellevuorokausi. Jäähdyttäminen myös poistaa kosteutta ja lisää siten asumismukavuutta. Samalla se puhdistaa ja raikastaa sisäilmaa.
201510_44534.jpg
Rintamamiestalon uusi, ehompi ilme
Vesikatto on perustuksen ohella yksi rakennuksen tärkeimmistä osista. Juho Aurasen rintamamiestalon katto oli tullut tiensä päähän. Hän halusi palauttaa talolle sen alkuperäisen ilmeen ja päätti vaihtaa 1970-luvulla asennetun peltikaton uuteen huopakatteeseen.- Ajattelin, että perinteinen kolmiorimakate voisi olla mukavan näköinen tällaisessa 1960-luvun alun talossa, hän kertoo.Huopakatteen puolesta puhui myös sen hiljaisuus sekä sateella että tuulisella säällä. Katteeksi Auranen valitsi bitumikatteen, josta on helppo tehdä aito kolmiorimakate. Pintarissa yhdistyvät perinteisen huopakaton kauneus sekä nykyaikainen vahva ja tiivis kumibitumikermirakenne. Luja polyesteritukikerros takaa, että katto kestää niin pakkaset kuin kesähelteet.
sateinen päivä ja pihalla sadevesikaivo vetää vettä
Kuivan talon salaojat
Talon perustuksen ja ympäristön suojaaminen veden aiheuttamilta haitoilta on ehdottoman tärkeää sekä rakennukselle että sen asukkaille. Salaoja kerää maassa olevan veden pois perustusten luota. Tarvittaessa se varmistaa myös, ettei pohjaveden pinta pääse nousemaan liian lähelle talon alapohjaa.Putkiston huoltoa varten tarvitaan salaojakaivo joka toisessa mutkakohdassa. Salaojakaivo sijoitetaan rakennuksen jokaiseen nurkkaan. Sadevesiviemäri johtaa katolta valuvat sadevedet pois, jotta ne eivät keräänny lammikoiksi pihalle ja muodosta uhkaa perustusten ja kellarien kuivuudelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton