• Etusivu
  • Rakentaminen

Sadevedet, salaojat ja patolevyt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 09.01.2014
20121_29119.jpg

Salaojat asennetaan vettä hyvin läpäisevän salaojituskerroksen, salaojasoran sisään.

Kuivat perustukset pitävät rakennuksen kuivana. Perustuksista lähtee koko rakennuksen rakentaminen ja se onkin tehtävä huolella. Kantavuuden lisäksi on kiinnitettävä huomiota veden ja kosteuden kulkeutumiseen rakenteessa. Mm. maasta nouseva kosteus sekä sade yms. vedet rasittavat perustuksia.

Jo rakennusta suunniteltaessa on otettava huomioon rakennuksen korkeusasema sekä pinta- ja pohjavedet. Kunnollinen rakennuspohjan kuivatusjärjestelmä pitää perustukset terveinä.

Sade- ja sulamisvedet

Sade- ja sulamisvedet on johdatettava pois rakennuksen vierestä mm. muokkaamalla maa rakennuksen ympärillä poispäin viettäväksi. Kolmen metrin matkalla korkeuseron tulisi olla 150 mm. Rakennuksen läheisyydestä sadevesi johdatetaan pois esim. sadevesiviemäreillä tai ojilla. Rinnerakentamisessa ylhäältä tulevat vedet ohjataan rakennuksen ohi. Pintamaan tulisi olla niin tiivistä, että vesi ei pääse siitä läpi.

Hulevesi on esimerkiksi maan pinnalta ja rakennuksen katolta poisjohdettavaa sade- ja sulamisvettä. Vesien ohjausreittien suunnittelun yhteydessä tulisi aina huolehtia, että reitin tukkeutuessa vedelle olisi vapaa ns. tulvareitti. Sadevesiviemärit sijoitetaan selkeisiin linjoihin. Putkien suositeltavat peitesyvyydet ovat 1,5 m Etelä-Suomessa, 1,8 m Keski-Suomessa ja 2,2 m Pohjois-Suomessa.

Huom! Sadevesiä ei saa johdattaa salaojiin!

Salaojat

Kapillaarinen vesi maasta ehkäistään salaojakerroksella, joka on yleensä karkeaa kiviainesta, sekä kosteuden- ja vedeneristyksillä. Salaojakerrokset ja putket asennetaan rakennuksen ympärille, sekä tarvittaessa sen alle. Salaojaputkien korkeimman kohdan tulee olla vähintään 0,4 m viereisen tai yläpuolisen maanvastaisen lattian alapinnan alapuolella. Alapohjan alla salaojaputken tulee olla kapillaarisen nousun katkaisevan salaojituskerroksen alapuolella. Viereiseen seinäanturaan tai matalaan perustetun perusmuurin anturaan nähden salaojaputken tulee olla joka kohdassa sen alapintaa alempana.

Kapillaarikerros estää veden kapillaarisen nousun maasta. Mitä karkeampaa maa-aines on, sitä tehokkaammin se estää veden / kosteuden nousun.
Kapillaarikerros estää veden kapillaarisen nousun maasta. Mitä karkeampaa maa-aines on, sitä tehokkaammin se estää veden / kosteuden nousun.

Salaojaputkien jäätyminen on myös estettävä. Vaikka rakennuksen vierellä käytetäänkin routaeristystä, salaojaputken tulisi olla vähintään 500 mm etäisyydellä maanpinnasta. Routasuojaamattomien salaojien peitesyvyyden tulee olla vähintään 0,8 m Etelä-Suomessa, 1,0 m Keski-Suomessa ja 1,2 m Pohjois-Suomessa. Salaojaputkien sisähalkaisijan vähimmäiskoko on 90 mm.

"Salaojaputkiin päin kallistetulle kaivupohjalle rakennettavan salaojituskerroksen paksuuden tulee olla alapohjan alla vähintään 0,2 m. Tämän salaojituskerroksen tulee olla suorassa yhteydessä alapohjan alla tai perustusten ulkopuolella olevia salaojaputkia ympäröiviin salaojituskerroksiin. Rakennuksen alta salaojituskerrosta jatketaan rakennuksen ulkopuolista salaojaputkea ympäröivään salaojituskerrokseen sokkelipalkkien tai perusanturoiden ali tai anturoihin tehdään salaojituskerroksen kohdalle riittävä määrä veden virtauksen mahdollistavia reikiä." (RakMK C2)

"Salaojaputkea ympäröivän salaojituskerroksen paksuuden tulee olla putken alla ja sivuilla vähintään 0,1 m ja päällä vähintään 0,2 m. Perusmuuria, sokkelipalkkia tai kellarin seinää vasten olevan pystysuuntaisen salaojituskerroksen paksuuden tulee olla vähintään 0,2 m." (RakMK C2)

Salaojajärjestelmään on asennettava vähintään yksi lietepesällinen kokoojakaivo. Järjestelmän tarkastamisen ja puhdistamisen kannalta tulee asentaa riittävä määrä tarkastuskaivoja ja putkia. Salaojaputkien tulee viettää kaivoon päin vähintään 1:200 ja poikkeustapauksissakin minimissään 1:333. Tavallinen kaltevuus on 1:100. Salaojakaivon nimellishalkaisija on vähintään 315 mm ja lietepesän korkeus on vähintään 200 mm. Tarkastusputken nimellishalkaisija on yleensä 200 mm.

Patolevy

Patolevyn tarkoitus on poistaa kosteutta perustuksista. Lämpimästä sokkelista vesihöyry kondensoituu patolevyn pintaan ja valuu salaojiin. Patolevy muodostaa kapillaarikatkon ja veden valutuskerroksen. Lisäksi se estää ympäröivässä maassa olevan veden kosketuksen perusmuuriin. Kuivatettavan rakenteen patolevyä vasten olevan pinnan tulee läpäistä vesihöyryä.

Patolevyn asennusohjeita löytyy esimerkiksi tuotteen valmistajien sivustoilta. Levyä asennettaessa varmista, että nystyrät tulevat seinää vasten.

Levyä asennettaessa varmista, että nystyrät tulevat seinää vasten.
Levyä asennettaessa varmista, että nystyrät tulevat seinää vasten.
Lisää ratkaisuja perustusten kosteudenhallintaan

Lähteet:
Rakentamismääräyskokoelma
RT-kortisto

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20209_66514.jpg
Kunnas, Pilvi vai Vilja? Löydä suosikkisi uusista klassisista hirsitaloista
Hongan klassiset talouutuudet Kunnas, Pilvi ja Vilja ovat viihtyisiä, terveellisiä ja ekologisia hirsikoteja, jotka on valmistettu luonnon parhaista raaka-aineista. Ne sopivat täydellisesti suomalaiseen maisemaan ja kestävät pohjoisen olosuhteita vuosikymmenestä toiseen.
20174_48949.jpg
Karelia-takkamallisto - Vuolukiven kauneutta
Malliston takat muokattavissaTulikivi on tuomassa markkinoille uuden ja monipuolisen malliston, Karelian.Vuolukivi on materiaalina ilmeikäs ja muuntautumiskykyinen. Sen pinnan voi hioa sileäksi, urittaa, lohkoa tai saada rosoisen kimmeltäväksi vesileikkauksella. Eri tavoin käsitellyt vuolukivet ovat Tulikiven uuden Karelia-malliston suola. Nimensä tehokkaasti lämpöä varaavat takat ovat saaneet Pohjois-Karjalan paikannimistä.Malliston kaikki takat ovat muunneltavissa omien tarpeiden ja mieltymysten mukaiseksi. Takan verhoiluihin voi esimerkiksi valita erilaisia vuolukivipintoja. Osa takoista on muotoilultaan minimalistisen moderneja, osa perinteistä vuolukivitakkaa uudistavia. Suuret lasiluukut nostavat tulen näyttävästi esiin. Tulipesässä voi grillata ja laittaa ruokaa mukana tulevan jalallisen grilliritilän avulla. Malliston on suunnitellut Tulikiven Design Manager Mika Moilanen.
Vallox koneellinen ilmanvaihto
Ilmanvaihtokoneen huolto pitää suorittaa viimeistään nyt
Ilmanvaihtokoneen huolto on olennainen osa koneen kestävyyden kannalta. Säännöllisin väliajoin tehtävä suodattimen vaihto, lämmityspatterin puhdistus ja kondenssivesiyhteen toimivuus vaikuttavat paitsi koneen toimivuuteen myös sisäilman laatuun. Nyt, kun siitepölyaika on pahimmillaan, suodattimien ja koneen puhtauteen on erityisesti syytä panostaa.Tilaa ilmanvaihtoesite
20184_52783.jpg
Unohda avaimet kotiin
Teknologia on mukana arjessamme monella eri tavalla. Mietipä, mitä laitteita itse käytät päivittäin ja miten ne ovat vaikuttaneet elämäntapaasi.Älypuhelimet ja tietokoneet ovat arkipäiväistyneet ja ilman niitä toimiminen tuntuisi lähes mahdottomalta. Nopeasti kasvava kotien automatisointi ja varustaminen erilaisilla älylaitteilla tavoittelee yksinkertaisesti elämisen helppoutta ja huolettomuutta. Kotien automaatiosta onkin tullut uusi trendi, jossa viihtyisyys, turvallisuus sekä helppokäyttöisyys ovat oleellisessa roolissa asukkaan arkipäivässä. Lukitus on tärkeä osa älykotia.
202111_73398.jpg
Valitse koti tontin ja elämäntilanteen mukaan
Haaveiletko unelmatalosta, mutta tontin koko vaikuttaa haastavalta? Käytännöllisessä ja ekologisesti suunnitellussa Verso-kodissa on kaikki mitä tarvitset, eikä ylimääräistä. Verso-kodeissa on yläkertavaraus, jolloin kotia voidaan kasvattaa nerokkaasti eri elämänvaihetarpeiden mukaan. Versosta saa myös oivallisen kakkoskodin tai loma-asunnon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton