Saunan eristys
Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.04.2015
Tarvittavat työvälineet:
- mattoveitsi
- puukko
- käsisaha
- vasara
- vesivaaka
- rullamitta
- uretaanipistooli
- iskuporakone tarvittaessa
- akkukone
Työohje sisältää saunan eristämisen ympäripontatulla polyuretaanilevyllä, jossa höyrynsulku on laminoitu levyn pintaan.
Työkohteen valmistelut
1. Kohde siivotaan ja imuroidaan pölyttömäksi.
2. Jos saunan seinästä puuttuu lattiamateriaalille tehtävä ylösnosto (200 mm), kiinnitetään alimmainen levy suoraan lattiaa vasten.
Eristelevyjen kiinnittäminen
Alimmaisesta levyrivistä poistetaan urospontti mattoveitsellä leikaten. Levy asetetaan leikattu urospontti lattiaa vasten ja tiivistetään uretaanivaahdolla. Levytys voidaan aloittaa myös sokkelin yläpuolelta mekaanisesti kiinnittämällä.
Laatoitus voidaan kiinnittää suoraan polyuretaanilevyn pintaan. Mittaa sokkelilaatoituksen yläreuna (minimi 200 mm) ja leikkaa mattoveitsellä levystä laminoitu alumiinipinnoite pois.
Valmis eristetyö.
Lähde: Ratu F55-0336
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:
Aiheeseen liittyvää
Omakotitalon Tontin Hankinta
Kun ajatus omasta omakotitalosta syttyy, tonttiasia nousee ensimmäisenä isona asiana esille. Seuraavaksi on päätettävä minkälainen tontti hankitaan. Suunnitellaanko talo tontille vai hankitaanko tontti talolle?
Tarvikeluettelo
Kutukämpän tarvikeluettelossa esitetyt tarvikemäärät ovat suuntaa antavia. Esimerkiksi puutavaran menekki riippuu pitkälti työtavoista ja puutavaraliikkeestä saatavan puutavaran pituudesta.
Rossipohjan lisäeristys vanhoissa taloissa
Ryömintätilan eristys korjataan lisäeristämälläRyömintätilallisen, tuulettuvan alapohjan tai rossipohjan, mitä nimistä nyt käytetäänkään, lisäeristäminen kannattaa mahdollisuuksien mukaan. Tärkeimpänä syynä voi olla vetoisuuden tunne, joka saattaa johtua huonosta ilmatiiviydestä kyseisessä alapohjarakenteessa. Ilmatiiviyden (höyrynsulkukalvo, ISOVER Vario® Xtra) parantaminen onkin erittäin tärkeää rossipohjaa lisäeristettäessä, jotta alapohjarakenne saadaan toimimaan lämpö- ja kosteusteknisesti paremmin ja lisäeristämisestä on energiatehokkuudenkin kannalta hyötyä.Useimmiten tuulettuvissa alapohjarakenteissa (nk. rossipohja) on käytetty mineraalivillaa tai puukuitueristettä eristeenä ja tuulettuvaa ryömintätilaa vasten on tuulensuojalevy tai vastaava, jotta ilmavirran pääsy eristeeseen saadaan estettyä. Energiatehokkuuden kannalta alapohjan lisäeristämisellä ei välttämättä saada yhtä suuria hyötyjä kuin yläpohjan taikka seinien lisäeristämisellä, vaikkakin asumisviihtyvyyteen alapohjan lisäeristyksellä saattaa olla suurikin vaikutus.
Kumpi sopii sinulle parhaiten: maalämpö- vai ilma-vesilämpöpumppu? Katso vertailu!
Energiakulujen kasvaessa kiinnittyy huomio kodin lämmityslaskuun, johon eniten vaikuttaa lämmitysjärjestelmä. Lämpöpumppu on erinomainen tapa saada mahdollisimman edullinen lämmitys ja monesti uutta lämmitysjärjestelmää mietittäessä vaihtoehtoina ovatkin maalämpö- ja ilma-vesilämpöpumppu. Lämpöpumpun valintaan vaikuttaa moni asia, mutta tärkeintä on kokonaisuus. Ammattilaisen apu lämmitysjärjestelmän valinnassa on tärkeää, koska silloin saadaan oikein mitoitettu ja asennettu lämpöpumppu.
Juokseva lämmin vesi myös autotalliin ja puutarhaan
Mietihän hetki tavallista arkeasi, viime kesää, remonttiprojekteja autotallissa tai puutarhassa. Jos jotain yhteistä näille kaikille miettii, on se lämpimän juoksevan veden tarve. Kuinka helppoa olisikaan pestä vihannekset suoraan maalta nostaessa kesäkeittiössä tai puhdistaa kädet autotallissa ennen kuin tarvitsee koskea edes valokatkaisijaan. Tottahan toki juoksevan kylmän veden saa käsienpesua varten aikaan vaikka puutarhaletkulla, mutta miellyttävän lämmin vesi on kuitenkin enemmän kuin helppo järjestää.Lämpimän veden saat luoksesi puutarhaan, mökille sekä autotalliin hyvinkin helposti. Et tarvitse kuin kiinteän kylmävesijohdon sekä sähköä.
Joko sinä olet tutustunut passiivitaloon?
Passiivitaloksi sanotaan taloa, jonka lämmitysenergiankulutus on vähennetty niin pieneksi, että lämmitystä tarvitaan ainoastaan kaikkein kovimmilla pakkasilla. Passiivitalon energialasku on erittäin pieni ja talon sisäilma on miellyttävän tasalämpöistä ja raikasta.