• Etusivu
  • Talo

Saunakaivo

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.11.2023
Saunakaivo

© Uponor Suomi Oy

Saunakaivo on tarkoitettu jätevesiratkaisuksi mökeille ja saunoille, joissa ei ole viemäröintiä. Yksinkertaisimmillaan saunan pesuvedet johdetaan saunapalloon eli imeytyskaivoon, josta vesi pääsee imeytymään pohjassa olevien reikien kautta sitä ympäröivään sepeli- tai sorapatjaan. Vesi puhdistuu kaivon alapuolella olevassa maaperässä biologisesti ja suodattumalla. Keittiön rasvaisiin pesuvesiin tarvitaan erillinen mökkikaivo saunakaivon eteen.

Saunakaivo on helppo asentaa mukana seuraavien ohjeiden mukaisesti:

Imeytyskaivo sijoitetaan vähintään 10 metrin etäisyydelle vesistöstä. Paikka valitaan siten, että pohjavesi ei nouse metriä lähemmäksi kaivannon pohjaa. Imeytyskaivon asennuskuoppa kaivetaan 1-1,5 metrin syvyiseksi. Vaakasuoraksi tasatulle – ei tiivistetylle – pohjalle levitetään 10 cm:n kerros sepeliä tai soraa, raekoko 0-32 mm. Kaivo asennetaan sen päälle pystysuoraan ja ympäröidään sepelillä tai soralla putkiliittymien alareunaan asti.

Lattiakaivosta tai vesilukosta johdettu viemäri liitetään kaivon mukana toimitettuun yhteeseen. Toiseen, halkaisijaltaan 90 mm:n yhteeseen liitetään ilmastusputki, joka ulottuu maan pinnan yläpuolelle. Putki suljetaan rei'itetyllä ilmastushatulla.

Kaivannon lopputäyttöön käytetään kaivettua maata, josta kivet on poimittu pois. Tarkastamisen ja mahdollisen lietteen poiston helpottamiseksi kaivo kannattaa varustaa tarkastusputkella, jonka ulkohalkaisija on 315 mm.

Kapasiteetin lisääminen imeytysputkella

Mikäli imeytyskaivon asennuspaikka on tiivistä savimaata, imeytymistä voidaan tehostaa asentamalla tuuletusputken liittymään 6 metrin mittainen imeytysputki. Imeytysputken kaivanto tehdään metrin levyiseksi ja jakokerroksena käytetään vastaavanlaista sepeliä tai soraa kuin imeytyskaivon ympärillä. Ilmastusputki asennetaan imeytysputken päähän.

Saunakaivon huolto

Saunakaivoon kerääntyneet roskat; vihdan lehdet, puunroskat, hiukset jne. kannattaa poistaa n. kerran kesässä. Huoltotyön kannalta suositellaan lisävarusteena olevaa tarkastusputkea ja siihen sopivaa kantta.

Talo
ammattilaisille
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.Uusi asbestilainsäädäntö voimaan vuoden 2016 alussa – mitä pitää huomioida?
rakentaja pro
Tilaa Rakentaja.pro-uutiskirje
Erikoiskutsu sinulle, joka haluat pysyä ajan tasalla.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Laskujen hyväksyntä
Toimenpiteet:Urakoitsija tai toimittaja esittää sopimusten mukaiset laskut kahtena kappaleena hyväksyttäväksi työmaan valvojalle, joka tarkastaa laskujen sopimuksenmukaisuuden, merkitsee laskuihin saapumispäivämäärän, tarkastuspäivämäärän ja laskun eräpäivän. Työmaapäällikkö hyväksyy laskut kuittauksellaan. Työmaa toimittaa hyväksytyt laskut yhtenä kappaleena tilaajalle jatkokäsittelyä varten. Sopimusten maksamiskäytäntönä pidetään pääsääntöisesti 14 pv netto. Myös pitemmät maksuajat saattavat tulla kysymykseen, mikäli urakoitsija / toimittaja on tarjouksessaan sitä esittänyt. Eräpäivä lasketaan työmaan laskun hyväksymispäivämäärästä (ei laskun päiväyksestä). Projektipäällikkö kirjaa laskut reaaliaikaisesti urakoittain laskujen seuraamisjärjestelmäänsä. Tilaaja ei maksa kohteen laskuja ilman, että niissä on projektipäällikön kuittaus.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Laskujen hyväksymismerkinnätHyväksyntä:Valvoja sekä projektipäällikkö
20218_72006.jpg
Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimi
Tasavallan presidentti on myöntänyt VILPE Oy:n perustajalle, rakennusmestari Eero Saikkoselle rakennusneuvoksen arvonimen. Kesäkuussa myönnettiin 50 arvonimeä, joista rakennusneuvoksia oli kaksi. Vuodesta 1943 asti nimettyjä rakennusneuvoksia on Suomessa alle 200.
Ihmisiä viihtymässä Rakenna & Remontoi -messuilla Vantaalla
Rakenna & Remontoi -messut tulevat jälleen tammikuussa 2025
Rakentaja Mediat Oy osti kesäkuun lopulla Rakentaja.fi-palvelut ja sen myötä myös Vantaan Myyrmäki-hallin messut. Rakentaja on järjestänyt tyypillisesti kahdet messut vuosittain. Oma Koti -messut syksyllä ja Rakenna & Remontoi -messut tammikuun lopulla.Kesäkuun lopulla sinetöity kauppa Rakentaja Mediat Oy:n ja Schibsted Suomi Oy:n välillä aiheutti sen verran muutoksia, että syksyn Oma Koti -messuja emme ehdi järkevästi tällä aikataululla järjestämään vuonna 2024.”Päädyimme siihen, että järjestetään ennemmin yhdet viimeisen päälle messut tammikuussa 2025, kuin kahdet hutiloiden ja kovalla kiireellä.” – Jussi Ruotsalainen, Rakentaja Mediat Oy:n messuvastaava kommentoi.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton