• Etusivu
  • Rakentaminen

Salaojien huolto ja korjaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.09.2014
20149_40925.jpg

Selkeitä merkkejä salaojien toimimattomuudesta on kosteuden nousu rakenteisiin ja siitä seuraavat mahdolliset terveydelliset ja rakenteelliset ongelmat sekä kosteus- ja mikrobivauriot rakennuksen alapohjassa olevissa rakenteissa.

Salaojien tarkoitus on johtaa vesi pois rakennuksen läheisyydestä. Mikäli salaojia ei ole, päätyy liiallinen vesi rakennukseen, ja tällöin rakenteisiin kertyy ylimääräistä kosteutta. Salaojien ja salaojituskerroksen sijoituspaikka on rakennuksen ulkopuolella, sen ympärillä. Kun salaojaputken sijaintia määritellään suhteessa viereiseen seinäanturaan tai vaihtoehtoisesti matalaan perustettuun perusmuuriin, tulee salaojaputken kokonaisuudessaan olla seinäanturan alapuolella. Joka tapauksessa salaojat tulee sijoittaa niin syvälle maahan, että ne eivät pääse talvisin jäätymään.

Salaojien tyypilliset vauriot

Salaojien toimiessa huonosti (tai ei ollenkaan) on korjaustyöt aloitettava ongelman aiheuttajan selvittämisellä. Kun ongelman aiheuttaja on selvillä, on korjauksen lopputulos pysyvämpi ja helpompi tehdä. Vanhemmissa kiinteistöissä salaojaputket saattavat olla materiaaliltaan tiiltä tai muovia. Tällaisten salaojaputkien halkaisijat ovat nykypäivän mittapuun mukaan liian pieniä, vaikka salaojat muuten toimisivatkin. Salaojan sorakerros voi myös olla vanhemmissa kohteissa liian ohut tai tehty jopa vääränlaisesta maa-aineksesta. Myös salaojan asennuksessa on saattanut sattua asennusvirheitä, kuten notkokohdan syntyminen koko putken pituusmatkalla. Ajan kuluessa myös puiden sekä kasvillisuuden juuristo on saattanut päästä tukkimaan salaojaa.

Selkeitä merkkejä salaojien toimimattomuudesta on kosteuden nousu rakenteisiin ja siitä seuraavat mahdolliset terveydelliset ja rakenteelliset ongelmat sekä kosteus- ja mikrobivauriot rakennuksen alapohjassa olevissa rakenteissa. Kosteusongelmia epäiltäessä kannattaa ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen, joka kykenee paikallistamaan mahdollisesti hyvinkin piilossa olevat ongelmakohdat.

Korjauksista/huolloista

On tärkeää, että maa viettää poispäin rakennuksesta. Salaojien tarkastuskaivoista on helppo tarkistaa vedenpinnan taso; jos vedenpinta on liian korkealla, pumpataan liika vesi pois sadevesikaivoon. Routaeristystä lisäämällä voidaan taas vaikuttaa maanpinnan routimiseen ja sitä myötä tapahtuvaan salaojan liikkumiseen ja jäätymiseen.

Mikäli salaoja on päässyt tukkeutumaan maa-aineksesta muusta syystä kuin putken painumisesta, voidaan salaojaa yrittää avata paineellisen veden avulla. Veden suihkutus aloitetaan tarkastuskaivosta ja katsotaan että vesi pääsee valumaan esteettä toiseen kaivoon. Aina tämä ei onnistu, sillä putki on voinut rikkoutua – siinä tapauksessa vaihtoehtona on putken uusiminen.

Ennen putkistojen uusimista on syytä kuitenkin tilata paikalle ammattimainen yritys, jolla on kuvaamiseen ja huuhteluun tarvittava kalusto. Verkosto kannattaa yleensä kuvata, jos siinä on toimintaongelmia. Putkistot voidaan korjata myös osittain, kun kuvauksella löydetään ongelmakohta. Mahdolliset kasviston juuret saadaan poistettua esim. vaijerirassilla.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20095_16591.jpg
Pihakoulu: 1.2 Pihakiveyksen suunnittelu
Kiveysalueiden suunnittelua ohjaavat ennen kaikkea toiminnalliset tarpeet: Tuuletus- ja kuivaustelineelle on miellyttävää kulkea siistiä ja turvallista käytävää pitkin, ja pöytäryhmä tai aurinkotuolit pysyvät mukavasti aloillaan tasaisella kiveyksellä. Kiveyksen avulla saadaan vähennettyä myös soran kulkeutumista sisälle. Niinpä sisäänkäynti tyypillisesti päällystetään pihakivillä. Pihan kivipintoina käytetään useimmiten betonikiviä. Kestävä ja muodoiltaan mielenkiintoisempi luonnonkivi on myös mainio vaihtoehto.
Puut palavat tulipesässä
Virheet puun poltossa kasvattavat päästöjä
Kylmällä ilmalla tulisijan käyttö on tyypillinen tapa lisätä lämpöä. Takassa palava tuli tuo myös tunnelmaa. Olisi tärkeää osata käyttää tulisijaa oikein, jotta puiden poltosta saatu energia saadaan tarkasti talteen eikä turhaan lisätä kasvavaa päästömäärää.
26_P_156861_1.jpg
Ilmanvaihto paranee vaihtamalla - kuuntele Kivijalka-podcast
Hyvä sisäilma on yksi mukavan ja terveellisen asumisen peruspilareista. Mutta etenkin vanhemmissa asunnoissa tämä asia ei välttämättä ole kunnossa.Nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet toimivat fiksusti – niistä löytyy esimerkiksi kosteusanturi, jonka avulla kone osaa vaikkapa suihkun jälkeen automaattisesti tehostaa ilmanvaihtoa pesutiloissa. Hiilidioksidianturi puolestaan säätää ilmanvaihtoa tunnistaessaan tehostamistarpeen henkilömäärän muuttuessa. Laitteet on myös nykyään varustettu lämmöntalteenotolla, joka säästää energiaa ja parantaa asumismukavuutta.Mistä sitten tietää, että ilmanvaihtoremontti saattaisi olla ajankohtainen? Siihen saadaan vastaus Kivijalka-podcastissa, jossa pääteemana on ilmanvaihtoremontti. Asiantuntijana aiheesta keskustelemassa on Koulutuspäällikkö Ali Aaltonen Vallox Oy:sta.
201711_50763.jpg
Kuusi vinkkiä ilmanvaihdon toimivuuteen
Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella. Silti toimimattomasta ilmanvaihdosta kärsii yllättävän moni.Seuraamalla kohta kohdalta näitä yksinkertaisia ohjeita, selvität kotisi ilmanvaihdon toimivuuden ja saat vinkkejä sen parantamiseksi.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
20212_68501.jpg
Miten eristää maanvarainen sekä tuulettuva alapohja?
Lattian huolelliseen ja oikeaoppiseen eristämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Riippuen valitsemastasi lattiarakenneratkaisusta, tulee eristys miettiä sen mukaisesti. Tässä tietoa sekä tuulettuvasta rossipohjasta että maanvaraisen laatan eristämisestä.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Yläpohjan lisäeristys?
Kysymys:Onko kannattavaa lisäeristää pelkästään yläpohjaa talossa, joka on rakennettu vuonna 1967? Yläpohjassa kutterinpurua n. 300 mm, osassa seiniä vain 100 mm villaa + laudoitus + tervapaperi + 2 x halltexlevy 22 mm, osassa 100 mm villa + lauta + anselmi (eriste 30 mm). Paljonko seinät hukkaavat lämpöä? Tarkoituksena olisi lisätä yläpohjaan puhalluseristettä 200 mm, mutta nuo ulkoseinät vähän mietityttävät? Yläpohjassa on neliöitä n. 100.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton