• Etusivu
  • Rakentaminen

Salaojien huolto ja korjaus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.09.2014
20149_40925.jpg

Selkeitä merkkejä salaojien toimimattomuudesta on kosteuden nousu rakenteisiin ja siitä seuraavat mahdolliset terveydelliset ja rakenteelliset ongelmat sekä kosteus- ja mikrobivauriot rakennuksen alapohjassa olevissa rakenteissa.

Salaojien tarkoitus on johtaa vesi pois rakennuksen läheisyydestä. Mikäli salaojia ei ole, päätyy liiallinen vesi rakennukseen, ja tällöin rakenteisiin kertyy ylimääräistä kosteutta. Salaojien ja salaojituskerroksen sijoituspaikka on rakennuksen ulkopuolella, sen ympärillä. Kun salaojaputken sijaintia määritellään suhteessa viereiseen seinäanturaan tai vaihtoehtoisesti matalaan perustettuun perusmuuriin, tulee salaojaputken kokonaisuudessaan olla seinäanturan alapuolella. Joka tapauksessa salaojat tulee sijoittaa niin syvälle maahan, että ne eivät pääse talvisin jäätymään.

Salaojien tyypilliset vauriot

Salaojien toimiessa huonosti (tai ei ollenkaan) on korjaustyöt aloitettava ongelman aiheuttajan selvittämisellä. Kun ongelman aiheuttaja on selvillä, on korjauksen lopputulos pysyvämpi ja helpompi tehdä. Vanhemmissa kiinteistöissä salaojaputket saattavat olla materiaaliltaan tiiltä tai muovia. Tällaisten salaojaputkien halkaisijat ovat nykypäivän mittapuun mukaan liian pieniä, vaikka salaojat muuten toimisivatkin. Salaojan sorakerros voi myös olla vanhemmissa kohteissa liian ohut tai tehty jopa vääränlaisesta maa-aineksesta. Myös salaojan asennuksessa on saattanut sattua asennusvirheitä, kuten notkokohdan syntyminen koko putken pituusmatkalla. Ajan kuluessa myös puiden sekä kasvillisuuden juuristo on saattanut päästä tukkimaan salaojaa.

Selkeitä merkkejä salaojien toimimattomuudesta on kosteuden nousu rakenteisiin ja siitä seuraavat mahdolliset terveydelliset ja rakenteelliset ongelmat sekä kosteus- ja mikrobivauriot rakennuksen alapohjassa olevissa rakenteissa. Kosteusongelmia epäiltäessä kannattaa ottaa yhteyttä alan ammattilaiseen, joka kykenee paikallistamaan mahdollisesti hyvinkin piilossa olevat ongelmakohdat.

Korjauksista/huolloista

On tärkeää, että maa viettää poispäin rakennuksesta. Salaojien tarkastuskaivoista on helppo tarkistaa vedenpinnan taso; jos vedenpinta on liian korkealla, pumpataan liika vesi pois sadevesikaivoon. Routaeristystä lisäämällä voidaan taas vaikuttaa maanpinnan routimiseen ja sitä myötä tapahtuvaan salaojan liikkumiseen ja jäätymiseen.

Mikäli salaoja on päässyt tukkeutumaan maa-aineksesta muusta syystä kuin putken painumisesta, voidaan salaojaa yrittää avata paineellisen veden avulla. Veden suihkutus aloitetaan tarkastuskaivosta ja katsotaan että vesi pääsee valumaan esteettä toiseen kaivoon. Aina tämä ei onnistu, sillä putki on voinut rikkoutua – siinä tapauksessa vaihtoehtona on putken uusiminen.

Ennen putkistojen uusimista on syytä kuitenkin tilata paikalle ammattimainen yritys, jolla on kuvaamiseen ja huuhteluun tarvittava kalusto. Verkosto kannattaa yleensä kuvata, jos siinä on toimintaongelmia. Putkistot voidaan korjata myös osittain, kun kuvauksella löydetään ongelmakohta. Mahdolliset kasviston juuret saadaan poistettua esim. vaijerirassilla.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201010_23506.jpg
Kuinka kellari toimii?- kellarin toimintaan vaikuttavat tekijät
Kellarien käyttötavat ovat muuttuneet viime vuosikymmenien myötä ratkaisevasti: aikaisemman kylmän ja kostean varaston sijalla kellarissa on lämmin ja viihtyisä oleskelukerros, jonka pesu- tai jopa kylpylätiloissa vettä saatetaan käyttää usein ja runsaitakin määriä kerrallaan. Lämmön ja kosteuden lisääntyminen aiheuttaa lisääntyneitä riskejä ja vaatimuksia myös kellarin rakenteille, jotka alkuperäisessä kunnossaan tai asiantuntemattomasti korjattuina eivät yleensä täytä toimivan ja kunnossa säilyvän rakenteen vaatimuksia.Materiaalivalintojen ja rakenneratkaisujen lisäksi olosuhteilla on ratkaiseva merkitys rakenteiden vaurioitumiseen ja pitkäikäisyyteen. Useiden vauriomekanismien taustalla on jollakin tavoin kosteus. Siksi on tärkeää hahmottaa, miten vesi tai kosteus voi päästä rakenteisiin ja kulkea niissä, miten kosteusrasitusta voidaan vähentää ja miten kosteus ohjataan rakenteista ja sisäilmasta pois.Perimmältään kysymys on siitä, että lämpö pitäisi hyvän energiatalouden nimissä pitää rakennuksen sisällä, mutta kosteus ulkopuolella. Rakenteisiin päässyt kosteus olisi ohjattava ulos rakenteita vaurioittamatta. Lämmön ja kosteuden siirtymiseen vaikuttavat fysiikan lait, joita ei voi kumota. Ne on ymmärrettävä, hyväksyttävä ja niitä on pystyttävä soveltamaan niin, että rakenne toimii oikein ja turvallisesti.Kellareissa, kuten rakennuksissa yleensä, vaikuttaa yhtä aikaa monia erilaisia rakennusfysikaalisia ilmiöitä, jotka voivat vahvistaa tai heikentää toistensa vaikutusta ja joiden yhdistetty vaikutus määrää pitkälti sen, millainen on kellarin sisäilma, rakenteiden kosteustila ja vaurioitumisriski. Tällaisia ilmiöitä ovat lämpö ja kosteus, rakennuksen paineolosuhteet (ali- ja ylipaine), kosteudentuotto ja ilmanvaihto sekä rakennusmateriaalien ja rakenneosien kosteuspitoisuus ja niiden kastuminen ja kuivuminen.
20075_5254.jpg
10 ohjetta pientalon ilmanvaihtoon
Talon rakentaminen on useimmille elämän suurin investointi. Rakennusvaiheessa myös kodin ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota.Vallox Oy:n tuotepäällikkö Erkki Marjasto antaa 10 käytännön neuvoa, joiden avulla jokainen pientalonrakentaja onnistuu varmistamaan kotiinsa terveellisen ja laadukkaan sisäilman.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Muovipinnan päälle tapetointi?
Kysymys:Wc:n seinässä on muovimatto. Voiko sen päälle laittaa esimerkiksi lasikuitutapetin? Vai mikä olisi paras ratkaisu pinnoittaa seinä? Tapetti/matto on ilmeisesti niin tiukasti seinässä kiinni, että voi kärsiä seinät (kipsilevy), jos alkaa pois repimään.
20139_36176.jpg
Voita Bosch katkaisu- ja jiirisaha sekä sahapöytä samassa paketissa!
Vastaa Rakentaja.fin Mistä talot on tehty –tutkimukseen ja osallistu Boschin upean katkaisu- ja jiirisaha PCM 8 S:n sekä sahapöytä PTA 2400:n arvontaan! Voittopaketin arvo noin 400 euroa!
202210_79752.jpg
Sähköautoilu helpottuu talvella huomattavasti, kun kotona on oma latausasema
Säiden kylmetessä ja iltojen pimetessä kotien energiankulutus kasvaa lämmityksestä ja valaistuksen tarpeesta johtuen. Monia saattaa lisäksi mietityttää tämänhetkinen maailmantilanne ja korkeat energiahinnat, mutta sähköautoilusta ei kannata olla huolissaan. Sähköautoa ladataan pääsääntöisesti yöllä, jolloin kiinteistön muu kulutus on pienimmillään ja lataus on mahdollista ajoittaa edullisimmille tunneille. Turvallisinta lataaminen on siihen suunnitellulla laitteella.
20224_77905.jpg
Näin vältät vaaratilanteet tikkailla - huomioi nämä seikat
Turvallisuus on ykkösasia rakennustyömailla, ja turvallinen työskentely edellyttää, että valitaan oikeat välineet oikeaan työhön. Tikkaita ja rakennustelineitä valitessa kannattaakin huomioida, onko tarkoitus työskennellä matalalla vai vähän korkeammalla. Onko tärkeintä turvallisuus noustessa ja laskeutuessa korkealta? Työskennelläänkö portaikossa tai vaatiiko työkohde jykevämmän rakennustelineen? IKH:n valikoimasta löydät ratkaisun kaikenlaisiin tikas- ja rakennustelinetarpeisiin.Työskenteletpä korkealla harvoin tai päivittäin, on tärkeää tietää, mitä tikkaiden tarkastuksessa tulee huomioida. Tarkastuksista on myös hyvä tehdä säännöllinen rutiini. Lue artikkelista kattavat ohjeet tikkaiden tarkastukseen!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton