• Etusivu
  • Talo

Säästä sähköä: Hyötykäytä takkaa myös ruoanvalmistuksessa

Mariana RavoniusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 14.11.2023
202310_83222.jpg

Hyödynnä takkaa myös ruoanvalmistuksessa.

Tänäänkin monessa, ellei jopa sadoissa tuhansissa kotitalouksissa lämpiää takka. Mutta kuinka monessa taloudessa takassa valmistetaan myös ruokaa? Nyt ei tarkoiteta perinteistä niin kutsuttua tikkumakkaraa, vaan kunnon rehellistä kotiruokaa. Takka tarjoaa nimittäin mahdollisuuden todella monenlaiseen ruoanlaittoon.

"Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen"

Aikana, jolloin oman sähkönkulutuksen vähentäminen ovat hyvä taito osata, kannattaa kiinnittää huomiota myös niihin arkisiin asioihin, joissa sähköä käyttää. Harva tulee tietoisesti ajatelleeksi sähkönkulutusta silloin kun perhe ja oma vatsa kaipaavat lämmintä ruokaa.

– Lämpöä varaava takka on erittäin monipuolinen apu ruoanlaitossa, kun käyttää hyväkseen takkalämmön eri vaiheet. Kokkaus onnistuu hiilloksella ja sen jälkeisessä lämmössä. Takan lämpö kypsentää ruokia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen. Vain mielikuvitus on rajana, ja takan lämmössä voi hauduttaa, kypsentää ja paistaa kaikenlaisia ruokia, sanoo Pohjois-Karjalan Marttojen toiminnanjohtaja Heli Hjälm.

Takan antaessa tehdä ruoan kypsennystyön, tulee energia käytettyä hyödyksi kahteen kertaan. Ensin kodin lämmittämiseen ja sen jälkeen vielä ruoan valmistukseen. Samalla säästyy sähköä.

Miltä kuulostaisi vaikka Nyhtökana flatbreadit? Nyt voit valmistaa niitä itse takan avulla.
Miltä kuulostaisi vaikka Nyhtökana flatbreadit? Nyt voit valmistaa niitä itse takan avulla.

Mahdollisuus monipuolisiin aterioihin

Tulisijavalmistaja Tulikivi julkaisi yhteistyössä Marttojen kanssa "Viikon takkaruokareseptit" -videosarjan sekä opasvihon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa takassa helppoja ateriakokonaisuuksia pitkin viikkoa nautittavaksi.

– Halusimme esitellä monipuolisia vaihtoehtoja helpoiksi arkiruoiksi erityisesti perheille. Resepteissä on hyödynnetty paljon kotivaratuotteita kuten säilykkeitä, hedelmiä, hiutaleita ja rouheita, jotka säilyvät huoneenlämmössä ja joita käytetään muutenkin koko ajan. Jos kotona ei ole takkaa, ruoat voidaan valmistaa myös sähkö-, kaasu- tai leivinuunissa sekä grillissä, Hjälm sanoo.

Leivinpaperikalan ja kasvisten ohjeen voit vilkaista artikkelista löytyvästä videosta.
Leivinpaperikalan ja kasvisten ohjeen voit vilkaista artikkelista löytyvästä videosta.
Maistuisiko esimerkiksi takkakiusaus ja marjapaistos?
Maistuisiko esimerkiksi takkakiusaus ja marjapaistos?
Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista.
Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista.

"Takan ekologisuus pääsee oikeuksiinsa"

Varaavan tulisijan tuoma lämpö lämmittää kotia vielä pitkään tulen sammumisen jälkeen, jopa parikin päivää. Näin pienenee myös tarve lämmittää kotia sähköllä. Jos vielä hyödyntää takkaa ruoanvalmistuksessakin, riittää näin sähköä paremmin sähköllä kotiaan lämmittävien tarpeisiin.

– Talviaikaan takkaa lämmitetään monessa kodissa joka tapauksessa päivittäin. Kun takkaan varautuneen lämmön hyödyntää vielä ruoan valmistuksessa, takan ekologisuus pääsee oikeuksiinsa, Hjälm sanoo.

Lisäksi Marttojen termein sanottuna, takkaruoanlaitto kasvattaa myös henkistä hyvää eli niin sanottua "mielen kotivaraa".

– Mielen kotivaraa voi kerryttää itselleen mieluisilla asioilla ja tutuilla arjen rutiineilla kuten kokkaamalla yhdessä. Tutkimuskin vahvistaa, että elämän tulen äärellä verenpaine ja stressi voivat laskea. Takkatulen sytyttäminen ja tuleen tuijottaminen vahvistavat arjessa jaksamista.

Herkullisia takkakokkaushetkiä!

  • Lämpöä varaavan takan takkapesää voi käyttää ruoan valmistamiseen sähkö- ja kaasu-uunin tai grillin tapaan.
  • Grillaaminen onnistuu takkapesän hiilloksen päällä.
  • Takan ollessa kuumimmillaan, voi siellä valmistaa muun muassa pitsat sekä lämpimät voileivät.
  • Lämpötilan laskettua voi takassa kypsentää esimerkiksi leivonnaisia, laatikoita sekä puuroja.
  • Varaavan takan jälkilämpö kypsyttää yön aikana pataruoan.
  • Takkapesän lämpötilan tarkkailuun soveltuvat perinteiset sekä elektroniset lämpömittarit.

Tällaisia ovat esimerkiksi takkaruoanlaittoon soveltuvat välineet

Ohje

Ohje

Varaava takka ruoan valmistuksessa

  • Lämpöä varaavan takan takkapesää voi käyttää ruoan valmistamiseen sähkö- ja kaasu-uunin tai grillin tapaan.
  • Grillaaminen onnistuu takkapesän hiilloksen päällä.
  • Takan ollessa kuumimmillaan, voi siellä valmistaa muun muassa pitsat sekä lämpimät voileivät.
  • Lämpötilan laskettua voi takassa kypsentää esimerkiksi leivonnaisia, laatikoita sekä puuroja.
  • Varaavan takan jälkilämpö kypsyttää yön aikana pataruoan.
  • Takkapesän lämpötilan tarkkailuun soveltuvat perinteiset sekä elektroniset lämpömittarit.

Tällaisia ovat esimerkiksi takkaruoanlaittoon soveltuvat välineet

Info

Info

Sähkön säästö takkalämmityksen avulla

  • Leivän paistaminen (0,9 kWh) maksaa sähköuunissa (sähkön hinta 27 snt/kWh) 24,3 senttiä. Ostoklapien avulla saman leivän paistaminen maksaisi (75 €/irtokuutio) 8-9 senttiä.
  • Irtokuutiosta koivua saadaan lämpöenergiaa noin 1 000 kWh. Mikäli ostat polttopuun esimerkiksi 75 €/irtokuutio, on energian hinta silloin noin 7,5 senttiä / kWh (9,4 snt/kWh, kun huomioidaan takan hyötysuhde)
Hyödynnä takkaa ensin kodin lämmittämiseen ja sen jälkeen vielä ruoan valmistukseen. Säästä samalla sähköä.
Hyödynnä takkaa ensin kodin lämmittämiseen ja sen jälkeen vielä ruoan valmistukseen. Säästä samalla sähköä.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Tulikivi Oyj
Talo
keittiö
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202212_80476.jpg
Maukasta ruokaa arkeen ja juhlaan takalla
Joulu on täynnä perinteitä, niin ruokien kuin tapojenkin suhteen. Mutta mitäpä jos hieman testaisikin jotain uutta tämän joulun kunniaksi ja kokkaisikin jouluherkut takalla?Takka on erinomainen keino valmistaa myös ruokaa – miksipä ei siis hyödyntäisi tuplasti sen suoman lämmön. Kodin lämmitykseen sekä ruoan laittoon.Ja miksi jättää takkakokkausta ainoastaan jouluun, hyödynnä monipuolisia reseptejä koko lämmityskauden ajan.
20228_55005.jpg
Herkullista ruokaa leivinuunissa
Varaava tulisija on varma lämmönlähde ja moderni ruoanlaittaja. Tulikiven uudet tulisijat on varustettu nykyaikaisella tulipesällä ja ilmansäätöjärjestelmällä, joka polttaa puun puhtaasti ja tehokkaasti, jolloin puuta kuluu vähemmän kuin vanhoissa tulisijoissa. Ekologinen kokkaaja säästää sähköä tekemällä ruokaa, paistamalla sämpylät ja pullat leivinuunissa. Leivinuunin lämmössä hautuu niin pataruoat kuin paistitkin mureiksi ja maukkaiksi. Puulämmitys antaa oman arominsa ruokaan.Lämmönlähteenä varaava tulisija antaa lämpöä pitkään ja on aina valmiina käyttöön sähkökatkoksista huolimatta, koska se on ainoa sähköstä riippumaton lämmönlähde. Lisäksi tulisijalla lämmitettäessä säästää sähköä huomattavasti.
20237_82598.jpg
Kivi sisustus­elementtinä asunto­messuilla - katso ideat ja tarjoukset
Kauniin ulkonäkönsä sekä kiistämättömän kestävyytensä ansiosta kivi on erinomainen elementti sisustuksessa. Sisustuselementtinä se voi tuoda kotiin kauneutta, kestävyyttä sinne missä sitä tarvitaan ja luonnollista tunnelmaa. On kuitenkin tärkeää valita oikeanlainen kivimateriaali ja hoitaa sitä asianmukaisesti, näin sen kauneus säilyy ja kestää pitkään.Tutustu asuntomessukohteisiin sekä Tulikiven messutarjouksiin.
201411_41685.jpg
Käytätkö tulisijaasi tehokkaasti?
Oletko uusimassa tai hankkimassa kotiisi tulisijaa? Nyt voit liittää tulisijasi W10-vesilämmitysjärjestelmään ja lämmittää takalla osan käyttövedestä tai hyödyntää lämpöenergian lattialämmityksessä. Näin sekä säästät lämmityskustannuksissa että jaat lämmön tasaisesti eri puolille taloa.
20202_62775.jpg
Poikkeuksellisen varaava kiertoilmatakka kotiisi
Tulikiven Pielinen-takkamallisto koostuu useammasta pienikokoisesta kiertoilmatakasta, jotka sopivat monipuoliseen lämmittämiseen – myös mökille. Toisin kuin perinteisissä kamiinoissa niiden paksu vuolukivikuori varaa lämpöä pitkään hiilloksen sammuttua. Lisäksi etuna on kevytrakenteisuus, minkä vuoksi takan voi sijoittaa helposti lähes mihin tahansa.
20234_72285.jpg
Viisi vinkkiä lämmityskautta aloittavalle
Kevään ensimmäiset aurinkoiset ilmat ja räystäästä tippuvat vesitipat tarkoittavat monelle vapaa-ajan asunnon omistajalle kutsua mökkeilyyn. Vastaavasti kellastuvat lehdet ja sienien tupsahtaminen esille syksyn merkiksi muistuttaa yleensä lämmityskauden lähenemisestä.Mökki- sekä lämmityskauden alkaessa on hyvä muistaa muutama vinkki takan lämmittämisen suhteen. Takan lämmityskauden aloitus vaatii hieman valmistelua. Usein ensimmäiset tulet takassa saakin palovaroittimet soimaan napakkaa säveltään. Takka nimittäin lähtee kyllä vetämään, mutta hetken kuluttua savut tulevatkin sisälle täysin kutsumatta.Kylmää tulisijaa ja hormia ei kannata ottaa käyttöön ilman, että huomioit nämä esille tuotavat asiantuntijan vinkit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton