Rintamamiestalo – valoa yläkertaan kattoikkunalla

Rintamamiestalo on lähes kaikille tuttu, vähintään nimenä. Kyseessä ovat toisen maailmansodan jälkeen (1940–1950-luvuilla) Suomessa rakennetut talot, jotka suunniteltiin erityisesti sodan jälkeistä jälleenrakennusta varten. Yksinkertaiset, käytännölliset kodit olivat usein 1,5-kerroksisia ja puurakenteisia, joissain tapauksissa on taloon rakennettu myös kellarikerros.
Yläkerrassa oli usein vain pari pientä huonetta ja vinokattojen alle oli tehty kylmää ullakkotilaa. Joissain rintamamiestaloissa on räystäiden alle sijoittuneissa ullakkotiloissa käytössä pienet kapeat ikkunat aivan räystään alla, joten ullakkotila on varsin hämärä.
Yläkerran asuinhuoneiden ikkunat sijaitsevat yleensä talon päädyissä, minkä takia valon määrä on aika rajoittunutta etenkin talon keskellä sijaitsevissa huoneissa.
Nykyään asumiseen kaivataan enemmän erillisiä tiloja ja kattoikkunaratkaisuilla saadaan paremmin koko rintamamiestalon yläkerran lattiapinta-ala hyödylliseen asuinkäyttöön. Kattoikkunoilla saadaan luonnonvalon lisäksi lisättyä paikoittain huonekorkeutta, mikä mahdollistaa monipuolisemman tilan hyödyntämisen ja mahdollisen ullakkotilankin käyttöönoton.
Kattoikkunoiden avulla rintamamiestalon yläkertaan on mahdollista rakentaa useampia asuinhuoneita ja ne mahdollistavat WC-tilojen tai kylpyammeen sijoittamisen matalampaankin huonekorkeuteen


Kun rintamamiestalon yläkertaan halutaan tehdä lisää asuinhuoneita, mutta tilojen huonekorkeus on liian matala, VELUXin tilantuojaratkaisusta löytyvät kattolyhdyt ja minikattolyhdyt ovat oikea ratkaisu. Niillä saadaan huomattavasti enemmän seisontakorkeaa tilaa ja mahdollisesti rintamamiestalon yläkertaan voidaan rakentaa jopa yksi asuinhuone enemmän.
Kattoikkunoiden hankkiminen rintamamiestaloon – selvitä lupa
Kuten kaikki rakentamiseen liittyvä, myös tämä vaihe vaatii suunnittelua. Kattoikkunoiden sijoitus on syytä tehdä huolellisesti. Huomioitavaa ovat muun muassa katon suunta, valon määrä, huoneen käyttötarkoitus sekä itse ikkunoiden koko ja malli. Myös kattoikkunan asennuskorkeus kannattaa huomioida. Kattoikkuna kannattaa asentaa riittävän matalalle, niin että siitä voi katsella ulos ja sen tuoma lisähuonekorkeus päästään parhaalla mahdollisella tavalla hyödyntämään. Kattoikkunan asentaminen rintamamiestaloon voi edellyttää toimenpidelupaa tai rakennuslupaa.
Kattoikkunoita on saatavilla useita malleja ja valikoimista löytyy ratkaisut myös vanhempiin kiinteistöihin. Silloin on syytä miettiä kokonaisuutta: miten kattoikkunat saadaan sopimaan rakennuksen tyyliin ja miten kattoikkunoiden avulla saadaan toimiva ratkaisu kyseiseen kohteeseen. VELUXin mallistosta löytyy paitsi perinteisiä kattoikkunoita, mutta myös parvekeikkunoita sekä tilantuojaratkaisuja. Oikean kattoikkunaratkaisun etsiminen kannattaakin aloittaa olemalla yhteydessä kattoikkuna-asiantuntijaan.

Kattoikkunan asennus rintamamiestaloon: Huomioitavaa
Itse kattoikkunoiden asennustyöhön suositellaan käytettävän ammattitaitoisia asentajia, jotta mahdollisilta asennusvirheiltä vältytään. Hyvin ja oikeaoppisesti toteutettu asennus takaa paitsi ikkunoiden toimivuuden, mutta myös niiden pitkäikäisyyden.
Katon rakenne ja kattotuolit
Mutta mitä tulisi erityisesti huomioida rintamamiestalojen suhteen? Ensimmäiseksi katon rakenne voi asettaa rajoituksia paitsi kattoikkunoiden sijoitukselle, mutta myös koolle. Jokainen rintamamiestalo on yksilönsä, joten kattotuoliratkaisut tulee käydä läpi ammattilaisen kanssa ja miettiä kattoikkunoiden sijoittuminen sen mukaan. Rintamamiestalojen kattotuolit saattavat olla harvemmassa, kuin mitä ne olisivat nykymääräysten mukaan, joten ikkunoiden sijoitus tulee miettiä tarkkaan. Kattotuoleihin ei kannata koskea tai tehdä muutoksia ilman rakennesuunnittelijan lausuntoa ja rakennuslupaa, koska tehdyt muutokset voivat vaikuttaa koko katon kantavuuteen.
Kattoikkunan hankinta pähkinänkuoressa:
- Suunnittelu: Ota avuksesi ammattilainen ja selvitä lupa-asiat ajoissa rakennusvalvonnasta. Ottakaa huomioon katon rakenne, valon määrä sekä huoneen käyttötarkoitus.
- Valitse laadukas ikkuna, joka on kestävä sekä energiatehokas. Tarkista myös ikkunalle myönnetyt takuut.
- Aukon tekeminen ja ikkunan asennus: Mihin kattoikkuna sijoittuu, katemateriaalien huomioiminen sekä varsinaisen aukon tekeminen. Ikkuna asennetaan ja kiinnitetään paikoilleen rakenteisiin, jonka jälkeen ikkuna liitetään omilla asennustarvikkeillaan osaksi vesikatetta. Sisäpuolelle asennetaan tarvittavat lämmöneristeet, höyryn- tai ilmansulku sekä haluttu kuilun pintaverhoilumateriaali.
- Muista säännöllinen huolto. Puhdista ikkuna sekä tiivisteet säännöllisesti. Tarkista että ikkuna toimii oikein.
Info
Haluatko lisää luonnonvaloa kotiisi?
Ota yhteyttä, niin suunnitellaan yhdessä täydellinen kattoikkunaratkaisu rintamamiestaloosi!
Aiheeseen liittyvää

Kattoikkunoiden aurinkosuojaverhot – tehokas lämpötilan hallinta ja yksityisyys

Autotallinoven vaihtaminen onnistuu myös talvipakkasella

Rintamamiestalon lisäeristys – näin se toteutettiin

Kannattaako terassilasitus? 8 + 1 syytä, miksi se on loistava valinta

1940-luvulla rakennetun talon kuntotarkastus
