• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentaminen helpottuu, vai helpottuuko vuonna 2025?

Rakentamislain tuoma vapaus tuo mukanaan myös vastuuta

Antti KokkoKaupallinen yhteistyö Kastelli-Talot Oy
Päivitetty 30.12.2024
1920 mies nostaa puutavaraa lattialta kädessään oranssi-mustat työhanskat

Uusi rakentamislaki astuu osittain voimaan tammikuussa 2025. Mitä se tarkoittaa rakentajan näkökulmasta?

1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.

Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?

Tervetullut uudistus rakentamislakiin

Pienten, alle 30 neliöisten rakennuksien vapautuminen luvanvaraisuudesta herättää paljon kysymyksiä muun muassa siitä, mihin käyttötarkoitukseen kyseisen rakennuksen saa rakentaa. Konkreettisesti muutos tarkoittaa muuhun kuin asuinkäyttöön tarkoitettuja rakennuksia. Uudistus on monessa mielessä tervetullut ja kiinnostaa varmasti useita kiinteistön omistajia. Samalla se myös innostaa miettimään vaihtoehtoja omien tilatarpeidensa täyttämiseen.

Mutta mitä pitää rakentamislain uudistuksen myötä muistaa?

Vapaus tuo mukanaan myös vastuuta. Perinteisesti myös pienempien rakennelmien kanssa on jouduttu menemään raskaamman lupaprosessin mukaisesti. Pitkän kaavan mukaan haettu rakennuslupa on kuitenkin suonut rakentajalle vastuuvapauden, sillä viranomainen on tarkistanut ja lupapäätöksellään vahvistanut, että suunnitellun rakennuksen saa kyseiselle paikalle rakentaa. Näin ei tule olemaan enää.

Jatkossa vastuu jää rakennushankkeeseen ryhtyvälle. Kaikkia rakentamisen sääntöjä sekä määräyksiä on projektissa noudatettava ja rakennuksen on edelleenkin syytä olla ympäristöön soveltuva.

Ota selvää ennen rakentamiseen ryhtymistä

Ennen rakentamiseen ryhtymistä tulee ottaa selvää, että tontilla on varmasti riittävästi rakennusoikeutta, rakennus tulee sijoittumaan rakennusalueen rajojen sisäpuolelle, etäisyydet naapureihin ja mahdolliset palo-osastoinnit ovat riittävät. Edellä mainittujen lisäksi hankkeesta kannattaa keskustella myös naapureiden kanssa etukäteen. Tutustu myös alueen kaavamääräyksiin sekä kunnan rakennusjärjestykseen. Kannattaa myös hankkia oppaaksi sekä turvaksi pääsuunnittelija, vaikka hankkeen koko onkin pieni.

Luvaton rakentaminen voi johtaa riitatilanteeseen, ja pahimmillaan uusi rakennus voidaan mahdollisesti joutua jopa siirtämään tai purkamaan.

<p data-block-key="0idy5">Milloin uuden rakentamislain mukaan on kyseessä lupavapaa rakennus ja milloin taas tarvitaan rakennuslupa?</p>
Milloin uuden rakentamislain mukaan on kyseessä lupavapaa rakennus ja milloin taas tarvitaan rakennuslupa?

Milloin on kyseessä uuden rakentamislain mukainen lupavapaa rakennus?

Luvan hankkimisen osalta paljon määrittää kohta muuhun kuin asuinkäyttöön tarkoitettu rakennus. Mikä tai mitkä seikat sitten määrittävät sen, onko rakennus tarkoitettu asuinkäyttöön vai ei? Ympäristöministeriön asetuksen (1008/2017) mukaan rakennus, jossa on keittiö tai keittokomero on määriteltävissä asunnoksi. Pelkkä keittiö tilana ei tee rakennuksesta asuinkäyttöön tarkoitettua, vaan sen varustus. Tulkinnaksi näyttäisi olevan muotoutumassa, että mikäli rakennuksessa on liesi, katsotaan se asunnoksi ja näin ollen jatkossakin luvanvaraiseksi. Lupa tarvitaan riippumatta onko kyseessä kaasu-, puu vai sähköliesi.

Mitä tilassa sitten saa olla? Keittotarpeisiin saa olla käytössä irrallinen keittolevy samoin hellakamiina ja mikroaaltouuni. Lämmitystä varten tilassa saa olla takka ja saunomista varten kiuas.

Piharakennuksessa voi olla periaatteessa kaikki mukavuudet: sähkö, vesi, lämmöneristys – ainoa mitä ei saa olla on liesi, jos haluat rakentaa lupavapaasti.

Muista myös seuraavat kriteerit lupavapaaseen rakentamiseen: rakennettava rakennus ei saa ylittää tilavuudeltaan 120 m3. Jos suunnittelet katoksen rakentamista, saa se olla neliöiltään maksimissaan 50 m2.

Rakennusvalvonta auttaa, jos olet epävarma

Kuntien rakennusvalvonnat kattavat kuluansa rakennusvalvontataksoilla. Jatkossa kunnissa jää lupavapaista rakennuksista rakennuslupamaksu saamatta. On kuitenkin hyvin todennäköistä, että viranomaiset ovat yhä rakentajan apuna. Viranomaisiin kannattaa olla yhteydessä mieluusti ennen rakentamisen aloitusta kuin vasta jälkikäteen, kun on mahdollisesti esitetty valitus. Ole siis rohkeasti yhteydessä rakennusvalvontaan etukäteen.

Pidä huoli, että olet tehnyt riittävät esiselvitykset. Sen jälkeen voi rohkeasti toteuttaa haaveet ja käydä rakentamaan. Muista myös teettää tarvittavat tarkistukset rakennusprosessisi aikana. Esimerkiksi vakuutusyhtiöt voivat olla tarkkoina vahingon sattuessa, että tarvittavat tarkistukset (esimerkiksi savupiipun ja tulisijan kelpoisuudesta) on tehty ja merkitty rakennustyön tarkastusasiakirjaan.

Jatkossa kunnat eivät enää kerää rakennus- ja huoneistorekisteriin tietoja rakennusluvista vapautetuista rakennuksista, vastuu rekisteriin ilmoittamisesta jää kiinteistön omistajalle. Tästä aiheutuu hieman kummallinen tilanne: Mikäli kiinteistön omistaja unohtaa ilmoittaa uuden rakennuksen rakennus- ja huoneistorekisteriin (DVV-ryhti), jää rakennuksen kiinteistöverokin mahdollisesti maksamatta? Oletettavasti jatkossa nämä rakennukset tullaankin vapauttamaan kiinteistöverosta.

Info

Info

Uusi rakentamislaki – miten pysyä perillä muutoksista?

Rakentaja.fi on muutoksessa mukana ja uutisoi uudesta rakentamislaista. Viimeisimmät uutiset löydät kahdesti viikossa ilmestyvästä uutiskirjeestä sekä etusivultamme. Voit halutessasi tilata uutiskirjeen tästä. Myös useat ammattilaiset tulevat sivuillamme kertomaan muutoksesta omien tuotteidensa ja palveluidensa osalta.

Pysy ajan tasalla muutoksessa.

Kastelli-Talot Oy
Rakentaminen
asuminen
laki
koti
rakennuslupa
suunnittelu
piharakennukset
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20071_3134.jpg
Suositut Kastelli-talot
Suomen ostetuimman talomerkin Kastellin suosio perustuu vahvasti sen järkevään rakentamistapaan. Paikallarakentamiseen perustuva Kastelli-järjestelmä varmistaa parhaiten turvalliset ja oikeaoppiset rakenteet ja se on joustava yksilöllisille muutoksille. Kastelli-rakentaja voi myös joustavasti hyödyntää omaa työpanostaaan haluamassaan laajuudessa.
20072_3675.jpg
Markkinajohtaja Kastellilta muuttovalmiit kodit
Suomen ostetuin talomerkki Kastelli on julkistanut oman valmiskotimallistonsa. Rakentajien toivomuksesta syntyneeseen ValmisKastelli-mallistoon on valittu kymmenen erikokoista ja erityylistä valmiskotia. Arkkitehtien suunnittelemat talot ovat 1- ja 2-kerroksisia malleja, joiden suunnittelussa suomalaisten perheiden toiveet ovat olleet etusijalla. Taitavalla arkkitehtisuunnittelulla neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, jolloin myös rakentamiskustannuksia on voitu alentaa. ValmisKastelli-talojen tyyli vaihtelee perinteisestä moderniin.
20073_4031.jpg
Vk 6-10 Tapetointiongelmia
Helmikuu on todella lyhyt kuukausi. Tuntuu, että se tuli ja meni saman tien. Kaikkien mahdollisten epidemioiden jälkeen saimme vihdoin aikaa tapetointiin. Jossain aivolohkon takanurkassa oli matkan varrella syntynyt pakkomielle, jonka mukaan makuuhuoneen päätyseinään oli saatava yksivärinen, eläväpintainen tummansininen tapetti. Oli muuten tosi epätoivoinen idea. Kukaan muu ei ilmeisesti ole saanut vastaavaa kuningasajatusta tai ainakaan tämä suuri trendi ei ollut ehtinyt valmistajien tietoon. Ei ollut helppo nakki etsiä sopivaa versiota, mutta tunnetusti härkäpäisinä emme voineet antaa periksikään. Ja lopussa kiitos seisoi, kuten sananlasku lupaa. Sandudd Oy:n maahantuoma Livingwalls –tapetti pelasti meidät julmetulta bensalaskulta ja menetetyiltä hermoilta.
20198_59652.jpg
Keraaminen kennoharkko pientalorakentamisessa
Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
Talo nurmikolla
Toimivan asunnon suunnittelu ja osto
Suunniteltaessa talon rakentamista tai ostamista tulisi uuden kodin pystyä vastaamaan sekä nykyhetken että tulevaisuuden tarpeisiin. Hyvä keino, jolla voi arvioida asunnon soveltumista omiin tarpeisiinsa, on käydä läpi kysymyslistaa.Listan kysymyksiin on tarkoitus vastata yksinkertaisesti "kyllä" tai "ei". Mitä useampi vastaus on myönteinen, sitä varmemmin suunnittelemasi uusi asunto (tai miksei nykyinenkin) toimii myös käytännössä. Kielteisen vastauksen tullessa eteen, on hyvä miettiä, kuinka paljon kyseinen puute lopulta haittaa elämää talossa – ja onko asialle tarvetta tehdä jotakin.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton