• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentamisen suunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.09.2014
20148_40594.jpg

Hyvän suunnittelun ansiosta rakennusprojekti etenee sujuvasti.

Uudisrakentajan on kaikessa rakennusinnossaan muistettava eräs rakentamiseen liittyvä perussääntö: rakennus suunnitellaan tontin ehdoilla, tontti valitaan sijainnin perusteella. Rakentamisprojekti alkaa siis sellaisen tontin hankinnalla, joka vastaa rakentajan toiveita, ja jolle on mahdollista rakentaa halutunlainen talo.

Omakotitalon suunnittelu ei ole välttämättä helppo tehtävä, sillä sekä pohjaratkaisuista että talomalleista löytyy niin paljon vaihtoehtoja. Puutteellisesti tai huonosti tehdyt suunnitelmat tekevät yleensä koko rakennusprosessista kalliin ja yllätystentäyteisen - eikä yleensä positiivisessa mielessä. Uuden rakennuksen suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja rahaa, sillä seinän siirto paperilla on huomattavasti edullisempaa ja aikaa säästävämpää kuin tehdä se tilanteen ollessa päällä työmaalla.

Tontin hankinta

Rakennushankkeen suunnitteluvaiheessa on syytä selvittää tonttien saatavuus, sijainti sekä hintataso. Eri alueiden kaavamääräyksiin kannattaa tutustua, jotta sen unelmien omakotitalon saa rakentaa juuri sellaisena, kuin siitä on haaveillut. Kaavamääräyksissä puututaan muun muassa rakennusalaan, kerrosmääriin sekä tontin käyttöön. Saattaa käydä niin, että sopivan tontin löytäminen halutulta alueelta voi viedä aikaa. Tiheästi asutuilla seuduilla voi tonttien saatavuus olla huonompi ja tonttien hinnat kalliimmat.

Valitusta rakennuspaikasta tulee selvittää kaavamääräykset, liikenneyhteydet, kunnallistekninen valmius, esimerkiksi vesihuolto ja viemäri, sekä tontilla mahdollisesti olevat rasitteet ja rajoitukset. Mikäli tontti sijaitsee asemakaava-alueella, ratkaistaan rakennuspaikan sopivuus asemakaavassa; jos asemakaava-alueen ulkopuolella, tulee rakennuspaikan olla tarkoitukseen sopiva, rakentamiseen kelvollinen sekä riittävän suuri. Tontin tekniset ominaisuudet, kuten maaperän kantavuus ja kosteus, ovat tärkeitä asioita selvittää. Tarkoituksena on varmistaa rakennuspaikan soveltuvuus aiotulle rakennushankkeelle.

Kun tontti ostetaan tai vuokrataan kaupungilta tai kunnalta, saadaan tarvittavat tiedot kunnan tonttiasioita hoitavalta viranomaiselta. Kunnalta ostettaessa on tontilla yleensä jo kunnallistekniikan hyvä valmius. Vesi- ja viemäriliittymät sekä sähkökaapelit on yleensä tuotu tontille tai läheisyyteen valmiiksi. Kunta on normaalisti teettänyt jo tässä vaiheessa alueesta maaperätutkimukset pohjarakentamista varten. Oman kunnan osalta tiedot vapaista tonteista sekä tonttiasioista löytyvät kunnan kotisivuilta.

Uuden rakennuksen suunnittelu

Rakennuksen pohjaratkaisuun vaikuttavat perheenjäsenten erilaiset tottumukset ja mieltymykset, samalla määritetään myös eri tilojen laatu- ja varustelutason vaatimukset - mitä tiloissa täytyy pystyä tekemään. Alustavaan suunnitteluun kannattaa ottaa koko perhe mukaan. Lopullinen suunnittelu kannattaa jättää alan ammattilaiselle, joka pystyy kokoamaan esitetyistä toiveista toimivan ratkaisun.

Asuinhuoneen koon sekä sen käyttötarkoituksen tulee olla tarkoituksenmukaisia. Nelihenkinen perhe ei välttämättä tarvitse 200 m²:n omakotitaloa, mutta toisaalta 4 h+k on lähestulkoon minimivaatimus. Rakennuksen koko määräytyy tarpeesta. Asuinhuoneen huonealan on oltava vähintään 7 m², huonealaan ei kuitenkaan lueta alle 1600 mm matalampaa tilaa. Huonekorkeuden tulisi olla vähintään 2500 mm (pientaloissa 2400 mm). Jos huonetilan sisäkatto poikkeaa vaakasuorasta, tapahtuu huonekorkeuden määrittely huonealan keskikorkeutena.

Mitä ominaisuuksia tulevaan kotiinsa haluaa

Yksinkertainen tapa selvittää itselle millaisia ominaisuuksia eri huoneisiin haluaa, on laatia huonekortit. Jokaisesta tilasta laaditaan oma huonekorttinsa, johon merkitään tiedot tilan koosta ja varustetasosta aina ääneneristävyyden tarpeeseen asti. Lisäksi korttiin on hyvä kirjoittaa eri tilojen väliset kulkuyhteydet. Huonekortteihin voidaan merkitä haluttu varuste- ja laatutaso. Esimerkiksi keittiö on tila, jossa perhe viettää runsaasti aikaa, joten on perusteltua valita perustasoa parempi tasoluokka keittiöön.

Huonekortteihin on myös helppo määritellä tarvittavien säilytys- ja kiintokalusteiden määrä sekä haluttu valaistus. Huonekortteja laadittaessa kannattaa pitää mielessä aiemmin päätetty huoneistokoko, jotta kustannukset saadaan pysymään suunnitelluissa rajoissa.

Tekniikka sekä järjestelmät

Tekniikka sekä erilaiset sähköiset järjestelmät vaihtelevat luonnollisesti eri tilojen välillä. Huonekortteihin voidaan merkitä esimerkiksi tarvittavien vesipisteiden lukumäärä sekä lämmitysjärjestelmä ja ilmastoinnin taso. Sähkö-, antenni- ja datapistokkeiden määrä kannattaa miettiä tarkkaan etukäteen, sillä niistä syntyvät kustannukset ovat huomattavasti pienemmät rakennusvaiheessa kuin jälkeenpäin asennettuna.

Suunnittelija avuksi

Rakennusprojektiin kannattaa valita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa pääsuunnittelija (yleensä rakennussuunnittelija tai arkkitehti), sillä suunnittelijaan sijoitettu raha tulee toteutusvaiheessa takaisin. Suunnitelmien ollessa vielä paperilla on helppo muokata kokonaisuudesta mieleisensä. Luonnosvaiheessa on siis hyvä käydä erilaisia mahdollisuuksia läpi. Kun ratkaisut on saatu lukittua, voidaan valita muut suunnittelijat: rakenne-, LVI- ja sähkösuunnittelija.

Rakennustyön vastaavan ja kvv-työnjohtajan valinta

Kaikilla rakennuslupaa edellyttävillä uudisrakennus- tai peruskorjaustyömailla on rakennusasetusten mukaan oltava rakennuslautakunnan hyväksymä vastaava työnjohtaja. Vastaavalta työnjohtajalta edellytetään pääsääntöisesti vähintään rakennusmestarin koulutus. Hakemus vastaavaksi työnjohtajaksi tehdään kahtena kappaleena rakennusvalvontatoimistosta saatavalla lomakkeella.

Kiinteistön vesi- ja viemäriasennuksia varten nimetään ns. vastaava kvv-työnjohtaja, jolle on asetuksilla määrätty tietty pätevyysvaatimus. Kvv-työnjohtajaksi valitaan henkilö, jolla on halua ja aikaa hoitaa vaativa tehtävä. Tämä toimii takuuna sille, että vesi- ja viemärilaitteet tulevat oikein asennetuiksi ja mahdollisten virheiden aiheuttamilta ongelmilta vältytään.

Käytettävissä olevan rahan miettiminen

Suunnittelun alusta asti kannattaa olla perillä tulevista kustannuksista sekä omasta taloudesta. Realismi on tässä kohtaa rakentajan ystävä. Usein raha määrittelee rakennuksen koon, ulkonäön sekä käytettävät materiaalit. Kaikki tavallisuudesta poikkeavat rakenneyksityiskohdat, ylimääräiset nurkat sekä neliöt tuovat osaltaan lisäkustannusia. Luonnosvaiheessa kannattaakin laatia alustava kustannusarvio. Rahoittaja yleensä pyytää kustannusarviota sekä rakennussuunnitelmia nähtäväkseen.
Kun suunnitelmat ovat valmiit, alkaa rakennusluvan hakuprosessi.

Rakentaja.fin lomakearkisto

Rakentaja.fi-palvelun lomakearkistosta löytyy mm.:

  • Rakennuspaikka-lomake, jossa käydään yksityiskohtaisesti tontin ostossa tarvittavat tiedot.
  • Huonekortti täyttöohjeineen

www.rakentaja.fi/lomakkeet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20082_8585.jpg
Laudelaudat ja saunapaneelit
Varsinkin suomalaiselle sauna on yksi kodin tärkeimmistä huoneista. Saunamateriaalien valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.
20159_44366.jpg
Sähkön kulutuspiikin hintoja tasaava mlp
Lämmityskustannusten alentaminen on yksi tapa aloittaa talon käyttökulujen pienentäminen. NIBEn invertterimaalämpöpumppu ja Smart Price Adaption –toiminto takaavat alhaisimmat lämmitys- kustannukset. Smart Price Adaption -toiminto hyödyntää sähkön hintamuutoksia. Valitsemalla jonkun neljästä NIBEn F1255-sarjan maalämpöpumpuista saa testeissäkin todetun parhaimman vuosilämpökertoimen*).
Kinkku tullut juuri uunista
Kompostori rakastaa joulukinkun lämmintä rasvaa
Nyt on vuotuisen kinkunrasvaongelman aika. Ongelmaksi joulupöydän herkun paistorasva muuttuu, jos sen kaataa viemärin tukkeeksi tai rottien iloksi. Työläs vaihtoehto on jäähdyttää ja paketoida rasva erilliseen purkkiin laitettavaksi sekajätteeseen. Sen sijaan kompostorin pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Samalla lämmin rasva tuo kompostoriin talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.
Asbestipurkajat työssä
Asbestia sisältävien rakenteiden purku kuuluu ammattilaiselle
Asbestiksi kutsutaan kuitumaisia silikaattimineraaleja. Nämä kuuluvat serpentiineihin tai amfiboleihin. Asbestilajeja ovat krysotiili, krokidoliitti, amosiitti, antofylliitti, tremoliitti ja aktinoliitti. Kaikki asbestilajit ovat terveydelle vaarallisia. Kuitumaista asbestia terveysvaikutuksiltaan muistuttaa myös erioniitti, joka on erikseen mainittu valtioneuvoston säädöksissä asbestityöstä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Lait, määräykset ja ohjeet
Rakennus- ja remontointihankkeeseen vaikuttavat monet lait, säädökset, määräykset, direktiivit ja ohjeet. Velvoittavia ja hyvän rakennustavan mukaisia ohjeita ja määräyksiä tulee noudattaa ja niiden kokonaisvaltainen tuntemus koostuukin hyvin laajasta lähdemateriaalista. Tähän artikkeliin on koottuna keskeisimpiä tiedonlähteitä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Vaasan asuntomessualueen siltaurakkasopimus on nyt allekirjoitettu
Vaasan asuntomessualueen saarireitin siltojen rakentamisesta on nyt tehty urakkasopimus. Urakkakilpailun voitti WasaCon Oy, jonka puolesta urakkasopimuksen allekirjoitti toimitusjohtaja Jarmo Uutela. Kaupungin puolesta allekirjoittajana toimi Asuntomessujen projektipäällikkö Keijo Ullakko. Urakan bruttosumma on 768 000 €.Sillat ovat osa asuntomessualueen kevyen liikenteen väyliä, joita kaupunkilaiset voivat käyttää myöhemmin kävelyreittinä. Siltareitti kulkee Terapiasaaren ja Lammassaaren välillä ja yhdistyy molemmista päistään asuntomessualueen katuihin. Liito-oravankadun puoleisesta päästä reitti jatkuu rantaa pitkin kaupunkiin. Majavanpolun päätyyn tuleva silta johtaa Öjeniin saakka menevälle luontopolulle.– Sillat ovat tärkeä ja näyttävä osa Vaasan asuntomessualuetta. Messuaikana messuvieraat johdetaan ensin Liito-oravankadun omakotitaloalueelle ja sieltä upeaa siltareittiä pitkin Majavanpolun yhtiömuotoisten pientalojen alueelle, kertoo projektipäällikkö Keijo Ullakko.Siltojen valaistuksessa hyödynnetään uutta energiaa säästävää led-tekniikkaa. Sillat valaistaan siis kaiteisiin upotetuilla led-valaisimilla, mikä mahdollistaa lenkkeilyn myös pimeään aikaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton