• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakentamisen ja remontin suunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.10.2024
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Uusi rakennus

Ihmiset etsivät jatkuvasti itselleen sopivia pohjaratkaisuja ja mieleisiään talomalleja. Esim. sanomalehdessä esillä oleva pohjaratkaisu käy ihmisten ajatuksissa heidän omana kotinaan. Ratkaisu, mikä toisissa perheissä jää mieleen todellisena kotina, on toisille susiratkaisu. Oman talon suunnittelu ei ole helppo tehtävä tavalliselle omakotirakentajalle. Siihen kannattaa käyttää aikaa ja rahaa, sillä hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ammattisuunnittelijaan sijoitettu raha tulee toteutusvaiheessa takaisin.

Suunnittelun lähtökohdat

Rakennuksen pohjaratkaisuun vaikuttavat jokaisen perheenjäsenen omat tottumukset ja mieltymykset. Perheen koon ja lasten iän lisäksi mm. ammatti, harrastukset, sairaudet, tontin muoto ja kaavamääräykset vaikuttavat oleellisesti jokaiseen rakennukseen jo suunnitteluvaiheessa. Alustavaan suunnitteluun kannattaa ottaa koko perhe mukaan ja kartoittaa jokaisen toiveet. Lopullinen suunnittelu kannattaa ehdottomasti jättää alan ammattilaiselle.

Suunnittelija

Suunnittelijan tavallinen rooli on vain täyttää viranomaisten määräykset. Puutteellisesti tai huonosti tehdyt suunnitelmat tekevät toteutuksesta lähes aina kalliin, ja yllätysten mahdollisuus toteutusvaiheessa on suuri. Ammattisuunnittelija kannattaa valita mahdollisimman aikaisin. Luonnosvaiheessa on hyvä käydä läpi eri vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia. Perusratkaisujen selvittyä valitaan muut suunnittelijat: rakenne-, LVI- ja sähkösuunnittelija.

Käytettävissä oleva raha

Todellisuus, varsinkin taloudellinen, pitää olla mukana suunnittelun alusta asti. Usein raha määrittelee talon koon, ulkonäön ja käytettävät materiaalit. Nurkat, neliöt ja tavallisuudesta poikkeavat rakenneyksityiskohdat lisäävät kustannuksia. Jo luonnosvaiheessa kannattaa laatia alustava kustannusarvio. Rahoittaja yleensä pyytää kustannusarviota ja rakennussuunnitelmia.

Vanha rakennus

Mitä vähemmän rakennukseen tehdään muutoksia, sitä vähemmän remontti tai peruskorjaus tulee maksamaan. Rakennusvirheiden mahdollisuus vähenee ja talo säilyttää mallinsa. Hyvin suunnitellun korjauksen periaate on, että peruskorjaus tai remontti tehdään rakennuksen ehdoilla.
– Talon historiasta ja iästä kertovat tyylipiirteet säilytetään.
– Tehdään mahdollisimman vähän muutoksia ja käytetään kaikki asumisen sisältämät
mukautumismahdollisuudet.
– Käytetään alkuperäisen rakennustyylin mukaisia materiaaleja.
– Energiakorjauksissa huomioidaan vaikutus julkisivuun.
– Sovelletaan rakennuksessa alkujaan käytettyjä työtapoja.
– Ulkonäköä muutettaessa huomioidaan muu rakennuskanta.
– Talon tulisi korjattunakin olla muodoltaan, materiaaleiltaan ja väreiltään sopiva ympäristöönsä.
Suunnittelijan tulee huolellisesti perehtyä rakennukseen, sen kuntoon ja asukkaiden todellisiin tarpeisiin. Jos suunnittelija valvoisi remontin toteutusta, niin muutosten tekeminen olisi kunnolla harkittua. Näin säästytään turhilta virheiltä ja kustannukset pysyvät hallinnassa.

Kuntokartoitus

Rakennuksen kunto kannattaa selvittää huolellisesti siinä vaiheessa, kun peruskorjausta ajatellaan vakavasti ensimmäisen kerran. Näin varmistetaan, että perusparannuksen tai remontin suunnittelu voidaan tehdä luotettavalta pohjalta. Rakennuksen käyttökelpoisuus kannattaa tutkia huolellisesti. Hyvän suunnittelunkin jälkeen täytyy varautua yksityiskohtien muuttamiseen. Kaikkia rakenneyksityiskohtia ja niiden kuntoa ei ole mahdollista selvittää ennen purkutöitä. Puutteellisesti suoritetun tila- ja kuntokartoituksen seurauksena saattaa kustannukset ja aikataulu riistäytyä hallinnasta.
Rakennuksen kunnon ja soveltuvuuden arvioinnin laajuus riippuu remontin tai perusparannuksen tyypistä ja laajuudesta. Siihen kannattaa sisällyttää seuraavia asioita:

Ympäristöarvot

Tutki, miten suunnitelmat soveltuvat maisemaan ja ympäröivään rakennuskantaan. Huomioi kulttuurihistorialliset ja rakennustaiteelliset näkökohdat ja arvot.

Kaavatilanne

Selvitä mahdolliset asema- tai rakennuskaavassa olevat rakennuksia koskevat määräykset esim. kunnan kaavoitus- ja rakennusvalvontaviranomaisilta.

Asiakirjat

Etsi vanhat piirustukset, mahdolliset muutospiirustukset ja asiakirjat. Jos piirustuksia ei ole, rakennus mitataan ja tehdään mittapiirustukset. Tarkista vanhojen piirustusten oikeellisuus.

Rakenneosat

Tutki rakennuksen eri osat silmämääräisesti. Käy läpi epäilyttävät kohdat purkamalla rakenteita.

Ääneneristys

Pääsääntöisesti vanhojen rakennusten ääneneristys on hyvä.

Ota yhteyttä Rakentaja tekniikkaan

Jos on kysyttävää tekniikasta niin ota yhteyttä suoraan tukeen!


Rakentaminen
suunnittelu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Lyyra-korttelin tiilijulkisivu
LYYRA – Hakaniemen uusi tiilikortteli
Hakaniemeen on rakenteilla uusi maamerkki, kolmen rakennuksen LYYRA-kortteli. Alueen viime vuosien lähes ainoat uudisrakennukset nousevat Siltasaarenkadun molemmin puolin aivan metron sisäänkäynnin viereen.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
202112_73898.jpg
Kerrostalot maan tasalle ja uutta tilalle: Näin toimii purkava täydennys­rakentaminen
Helsingin Mellunmäessä käynnistyy Suomen suurin purkavan täydennysrakentamisen hanke. Mistä siinä on kyse?
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää: – Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Myös kiinteistön arvo nousee.
20183_52052.jpg
Näin parannat 1970-80-luvun talon ilmanvaihtoa
Puiset tuuletusluukut ja julkisivun puolelta löytyvät metalliset ikkunasäleiköt ovat tyypillinen näky 1970-1980-luvuilla rakennetuissa asunnoissa. Kyseisinä vuosikymmeninä asuntojen riittävään ilmanvaihtoon ei kiinnitetty samalla tavalla huomiota kuin nykyään. Yleinen sisäilmaan laatuun vaikuttava ongelma on korvausilmaventtiilien puuttuminen.Liian vähäisen korvausilman voi havaita sisäilman tunkkaisuutena tai epämiellyttävinä hajuina, jotka kulkeutuvat rakenteiden raoista. Usein oman kodin sisäilmaan ollaan totuttu, eikä huonosti vaihtuvaan ilmaan kiinnitetä huomiota. Kodissa vierailevat ihmiset tämän kyllä huomaavat, mutta kynnys huomauttaa asiasta on varsin korkealla. Mikäli asiasta pystyy hienovaraisesti vihjaamaan, saattaa tehdä ison palveluksen sekä asukkaan, että hänen kotinsa terveydelle.Kodeista löytyvät puiset tuuletusluukut tarjoavat vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden korvausilman saannin parantamiseen.Velco VTR-100 –korvausilmaventtiilit on helppo asentaa kodin puisiin tuuletusluukkuihin. Termostaatilla toimivat venttiilit eivät vaadi sähköä toimiakseen vaan toiminta perustuu venttiilin vahatermostaattiin. Venttiili vetäytyy kylmällä ilmalla pienemmälle, jolloin niiden säätämisestä ei tarvitse kantaa huolta. Venttiileihin on myös saatavilla lisävarusteena äänenvaimentimet ja tehokkaat Filtrete-suodattimet. Näin venttiilien kautta ei kantaudu melua ja ulkoilman epäpuhtaudet jäävät suodattimeen.
20154_43218.jpg
Sisäpuolinen tasoitetyö
Tarvittavat materiaalit- sekoituskone ja vispilä- teräslastoja ja liippa- sekoitusastia- hiontalevy jatkovarrella- hiomapaperia- leveä harja- työpukkiEnnen varsinaista työtä ikkunat, patterit ja muut ei-tasoitettavat pinnat suojataan huolellisesti suojamuovilla. Tarkastetaan, että ilman ja pinnan lämpötila- ja kosteusolot täyttävät tuotteen valmistajan ohjeen mukaiset vaatimukset. Alusta tarvittaessa puhdistetaan pölystä harjaamalla tai imuroimalla.Valmistelevat työt1. Tasoitettavasta pinnasta poistetaan ylimääräiset kohoumat, nystermät ja naulat. Valmistajan käyttöselosteesta tarkastetaan sopiiko tasoite kyseiselle pinnalle. Enimmäiskerrospaksuutta ei saa ylittää.2. Massa sekoitetaan veteen vispilällä valmistajan ohjeen mukaan. Yleensä tasoitemassa annetaan seistä 15–30 minuuttia sekoituksen jälkeen valmistajan ohjeen mukaan. Massaa tehdään valmiiksi vain sen verran mitä työstöaikana ehditään levittämään.Osittain tasoitus3. Astiasta otetaan tasoitetta pieneen lastaan ja painumat ja syvennykset tasoitetaan teräslastalla voimakkaasti painamalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton