• Etusivu
  • Sisustus

Pitääkö väite paikkansa – suurien laattojen paikka on ainoastaan suurissa tiloissa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Pukkila Oy Ab
Päivitetty 03.11.2022
202211_79936.jpg

Pukkilan Archisalt-sarja. Himmeässä laatassa on uusi, innovatiivinen CRS-pinta, joka mahdollistaa saman laatan käytön kaikissa sisä- ja ulkotiloissa.

Suuret laatat mielletään helposti julkisten tilojen, kuten kauppakeskusten ratkaisuiksi. Laatat toimivat paitsi käytännöllisenä, helposti puhdistettavana ratkaisuna, mutta myös rauhoittavat suurta ja muuten värikylläistä tilaa. Tämän päivän sisustustrendit ovat vihdoin tuoneet suuret laatat myös tavallisten ihmisten koteihin. Kookkaiden laattojen avulla on nyt kotiin mahdollisuus luoda näyttäviä pintoja ja todellisia katseenvangitsijoita – arjen käytännöllisyyttä unohtamatta.

Ajatuksen siitä, että suuret laatat pienentäisivät tilaa, voi heittää romukoppaan. – Kai tiesit, että suuria laattoja pystyy nyt käyttämään myös pesuhuoneen lattialla kaatovaatimuksista huolimatta?

Mutta mikä sitten on suuri laattakoko?

Ehkä yllättävää monelle, mutta suureksi laataksi lasketaan jo useillekin tuttu 60x60 cm laattakoko. Suuria laattoja löytyy lisää eri koossa, kuten kokovaihtoehdot 80×80 ja 120×120 cm tai suorakulmaisista koot 60×120 sekä 80×180 cm. Miksi sitten suuri laattakoko kannattaa valita pienen sijaan?

Etuja kookkaamman laatan käytölle löytyy useita. Niiden avulla on helposti toteutettavissa moderni sekä näyttävä tyyli. Lisäksi laattakoon ollessa suuri, syntyy laatan pintaan enemmän pintakuvion variaatiota ja laatan yksilöllisyys korostuu. Erityisesti, jos valitaan marmorikuvioitua laattaa, huomaa nopeasti että laatat eivät suinkaan ole keskenään samannäköisiä ja identtisiä, vaan pinnasta tulee elävä ilman että se vaikuttaa levottomalta.

Pukkilan Beton Design-sarja oli esillä Naantalin asuntomessuilla. Beton Design -sarja on vuoden 2022 tyylikäs uutuus.
https://www.pukkila.com/fi/tuotteet/laattasarjat/beton-design/
Pukkilan Beton Design-sarja oli esillä Naantalin asuntomessuilla. Beton Design -sarja on vuoden 2022 tyylikäs uutuus.

Visuaaliselle sisustajalle kookkaammat laatat tarjoavat selkeyttä, sillä pystyt helposti käyttämään samoja laattoja sekä seinässä että lattiassa niin halutessasi. Lisäksi syntyvien saumojen vähyys rauhoittaa tilaa entisestään.

Tutustu Pukkilan suurten laattojen mallistoon >>

Pieneneekö pieni tila entisestään suurella laatalla?

Olet varmasti kuullut sanottavan suuren laatan sijoittamisesta suureen tilaan ja pienen laatan vastaavasti pieneen tilaan. Tämä ohjeistus ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Oletko nimittäin tullut ajatelleeksi, että pienellä laatalla laatoitettu ja erottuvalla saumauslaastilla saumattu tila tekee itse asiassa tilasta jopa silmälle häiritsevämmän, kuin jos tilassa olisi käytetty suurta laattaa pienellä saumalla?

Perinteisiä kokoja suurempaa laattaa voi surutta käyttää kaiken kokoisissa huoneissa ja tiloissa. Yhtenäistä kokonaisuutta hakevan kannattaa käyttää samaa laattaa sekä lattia- että seinäpinnoissa. Yhtenäiseen laattapintaan kun yhdistää vielä laatan värisen saumalaastin, häivytät kaikki häiritsevät ylimääräiset linjat tilasta. Lisäksi jokaiselle kodinhengettärelle helpotusta tuo lattiapinnan helppohoitoisuus likaantuvien lattiasaumojen määrän vähetessä.

Laattoja voidaan hyödyntää myös keittiössä. Välitilan laatoituksessa suuret laattakoot ovat toimiva ratkaisu. Pienten ja vähäisten laattasaumojen ansiosta keittiön puhtaanapitokin käy vaivattomasti.

Lattiakaadot sekä suuri lattialaatta?

Pesuhuoneissa vedeneristyksen lisäksi on tärkeää, että kaadot ovat oikein suunnatut, eikä niin kutsuttuja vesipusseja jää suihkun jälkeen lattiapintaan. Kaatojen toteutusta varten, on laattojen koko määrittynyt monesti sen mukaan, että onko tarvittava kaato mahdollista toteuttaa. Tästä syystä suuret laatat ovat jääneet varjoon. Tämä seikka kuitenkin muuttuu nyt.

Jos haluat kylpyhuoneeseesi suuria laattoja, tulee sinun valita lattiakaivoksi seinän viereen asennettava linjalattiakaivo. Pukkila suositteleekin omien laattojensa yhteydessä käytettäväksi Unidrain-linjalattiakaivoa, joka on turvallinen valinta kaikkiin kylpyhuoneisiin. Unidrain-linjalattiakaivo voidaan asentaa kosteusturvallisesti seinärakenteisiin kiinni ainutlaatuisen teräslaipparakenteen ansiosta. Tuotteet ovat Suomessa tyyppihyväksyttyjä ja linjalattiakaivoja on saatavilla useissa erilaisissa väri- ja kansivaihtoehdoissa.

Ennen varsinaista laatoitusta, tulee muistaa huomioida poikkeuksellisesti tehtävät kaadot. Pesutilaan tulevien kaatojen tulee suuria laattoja käytettäessä olla yhdensuuntaiset – tämä vaatii hieman etukäteissuunnittelua kohteesta riippuen. Kaadot sekä Unidrainin käyttö kohteessa tulee suunnitella hyvissä ajoin ja toteuttaa niiden edellyttämät rakenneratkaisut asianmukaisesti niin rakennus- kuin remontointivaiheessakin.

Vinkit suurien laattojen asennukseen:

Muista käyttää suurille laatoille tarkoitettua kiinnityslaastia.

  • Ole erityisen tarkka pohjatöistä – suuret laatat vaativat tasaisuutta.
  • Älä tee ummikkona, vaan suunnittele laatoitus paperille ennen asennusta. Muista myös tutustua laattojen vaatimaan asennustapaan ennen työhön ryhtymistä, näin vältyt mahdollisilta yllätyksiltä.
  • Muista hukkavara. Laske laattojen menekki neliöissä ja lisää saamaasi määrään 10 prosenttia. Laattojen lisätilaus on huomattavan kallista rahtikustannusten vuoksi.
  • Pyöreitä kulmia tai erikoisen mallinen tila? – Tilaa enemmän hukkavaraa.
  • Muista laatoittaa esimerkiksi keittiössä myös kaapistojen alle – todennäköisesti haluat joskus uudistaa keittiösi.
  • Muista tarkistaa laattapaketit ennen laatoitustyön aloitusta. Tarkistaminen on tärkeää erityisesti, jos työn suorittaa joku muu – tilauksessa voi aina sattua virheitä.
  • Tutustu esimerkiksi weber flow fix Lattialaastiin

Tutustu Pukkilan laattavalikoimaan

Aikeissa rakentaa tai remontoida? Tutustu Pukkilan isojen laattojen valikoimaan, josta löytyy upeita vaihtoehtoja eri tiloihin. Pinnoista sekä kuoseista löytyvät niin himmeät, karheat ja kiiltävät vaihtoehdot unohtamatta marmori-, kivi-, betoni- sekä puukuviointeja. Mikä on sinun suosikkisi?

Info

Info

Ota suunnittelija avuksi

Suunnittelijamme kaikissa Pukkila myymälöissä auttavat sinua laattavalintojen tekemisessä ja auttavat parhaiden vaihtoehtojen löytämisessä. Varaa aika maksuttomaan suunnittelutapaamiseen ja ota askel kohti unelmiesi sisustusta.

Pukkila Oy Ab
Sisustus
lattiat
seinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78806.jpg
Marmorikuviota seinille ja puukuviota lattiaan - laatat Talo Pukkilan sisustuksen kulmakivenä
Naantalin asuntomessujen kohde Talo Pukkila on puurakenteinen ja atriummallinen koti, jossa Pukkilan laatat ovat sisutuksen kulmakivi. Kompakti koti (133 m2) on rakennuttu nelihenkiselle perheelle. Yksitasoisen talon lähes kaikki lattiapinnat ovat keraamista laattaa. Talon tumma sisustus on tunnelmallinen ja tyylikäs. Spa-osaston mustat marmorikuvioiset laatat tuovat luksusta arkeen. Talon tunnelma on kodikas erilaisten materiaalien ja sävyjen ansiosta.
202211_80072.jpg
Miten saat keraamiset laatat ja laattasaumat puhtaaksi?
Laatat ovat pintaominaisuuksiltaan erittäin helppoja puhdistaa. Ne kestävät hyvin erilaisia puhdistusaineita. Harhaluulo kuitenkin elää, että laattoja saatetaan pitää huolto ja puhdistuvapaina. Laatan pinta kerää likaa aivan yhtä lailla kuin mikä muukin lattia- ja seinäpinta. Näin puhdistat laatat ja laattasaumat oikein.
202212_80396.jpg
Klassikot palaavat kylpyhuonetrendeihin 2023 - ne kestävät myös aikaa
Kylpyhuoneen laatoitustrendejä tulee ja menee. Koska kylpyhuone laatoituksineen kestää vähintään vuosikymmeniä, kannattaa hyviin ja ajattoman kauniisiin laattoihin panostaa. Uusista trendeistä löytyy aina niin värejä, tekstuureja kuin eri materiaalejakin. Poimimme tulevista kylpyhuoneen sisustustrendeistä ne, jotka kestävät aikaa myös vuoden 2023 jälkeenkin. Näillä vinkeillä päivität kylpyhuoneesi ikuiseksi klassikoksi.
20162_45434.jpg
Tee itse! Aito antiikkinen tiiliseinä sen olla pitää
Pieni kerrostalokolmio yhdistettiin linjasaneerauksen yhteydessä seinän takaa myyntiin tulleeseen yksiöön. Asuntoremontin edetessä yksi olohuoneen seinä päätettiin verhoilla aidoilla käsin lyödyillä sisustustiilillä.
20182_51519.jpg
Näin asennat itse sisustustiilet
Sisustustiilien suosio kodin sisustamisessa on lisääntynyt. Tiilillä saat eläväpintaisen tehosteseinän tai seinän osan. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Wienerbergerin tiililaattojen valikoimassa on useita eri värejä ja tiilet on helppo asentaa myös itse.
20204_63968.jpg
Kaunis kylpyhuone ja sauna - mitä valita pintamateriaaliksi?
Olisiko aika uusia kylpytila ja sauna? Monelle kylpytilojen ja saunan uudistus on unelmoitu uudistuksen kohde. Kaikki haluavat hemmotella itseään, siksi tiloihin halutaan ekologisuutta ja materiaaleilta pitkää elinkaarta – ja nämä toiveet kivi täyttää erinomaisesti. Luonnonkivi tuo ympärilleen yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Sisustusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Lisäksi luonnonkiven ominaisuudet ovat arvostettuja, mikä merkitsee arvonnousua asunnolle, jossa kiveä on käytetty.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton