Piharakennuksen tai varaston katto vaivattomasti valmiiksi - näillä ohjeilla onnistut
Mitään erillisiä erikoistyökaluja ei tarvitse – bitumikatteen asennukseen riittää perustyökalut.
Katon uusiminen bitumikatteilla on yksinkertaista ja eri valmistajien laajasta valikoimasta löydät taatusti soveltuvan tuoteratkaisun jokaiselle katolle.
Katon remontoija usein miettii mihin omat rahkeet projektissa mahtavatkaan riittää. Bitumikatteilla katon tekeminen on helppoa ja onnistuu myös vaivattomasti Tee Se Itse – rakentajalta. Käymme tässä jutussa läpi eri vaihtoehtoja ja askeleita valmiiksi bitumikatteeksi.
Pelti- tai tiilikatteen vaihtaminen bitumikatteeksi
Kun vanha pelti- tai tiilikatto on tullut tiensä päähän, on se helppo vaihtaa hiljaiseksi ja kestäväksi bitumikatteeksi.
Epäjatkuvat pelti- ja tiilikatteet rakennetaan lähes aina ruodepinnan päälle. Vanha ruodepinnan päälle on helppo rakentaa bitumikatteelle tukeva alusta (ponttilaudoitus tai rakennuslevy esimerkiksi OSB-levy). Jos katto on lapepinnan suuntaisesti eristetty, voidaan kattoa myös korottaa tuuletuksen parantamiseksi. Muista poistaa vanha katemateriaali alta.
Bitumikatteen materiaalit ja määrät
Katolle tarvitset:
- aluskatteen
- tippapellit
- bitumiliimaa
- huopanaulat - mieti sopiva naulanpituus pohjan paksuuden mukaan. Ohueeseen lautaan voi 35 mm pitkä huopanaula olla liian pitkä.
- räystäslevyt
- ja haluamasi katemateriaalin.
Mitään erillisiä erikoistyökaluja ei tarvitse haalia jokaiselta naapurilta – bitumikatteen asennus ei nimittäin vaadi mitään sellaisia.
Tarvitset vain:
- vasaran
- lastan liiman levitykseen
- mitan
- huopaveitsen.
Info
Huopakatteen määrälaskenta: laskuesimerkki
Aluksi on hyvä määrittää katon pinta-ala. Esitetyssä esimerkissä pinta-ala lasketaan lappeen pituus kertaa yläräystään pituus. Pinta-alaan on hyvä muistaa laskea mukaan hieman hukkavaraa. Oheiset laskut ovat esimerkkejä. Muista tarkistaa pakkausten sekä tuotteiden mitat ja määrät valitsemasi tuotteen valmistajalta.
Esimerkiksi saat pinta-alan tulokseksi 20 neliömetriä, tämän tuloksen kerrot luvulla 1,03 (3 % hukka) ja jaat saadun tuloksen kolmella neliömetrillä (yleensä kattohuopapaketissa on noin 3 m²/paketti). (20*1,03)/3=6,86, joten tarvitset 7 kappaletta kolmen neliömetrin laattapaketteja. Muista varmistaa valitsemasi kattohuovan pakkauksen koko!
- Katemateriaalin määrä = (Katon pinta-ala x hukkamäärä) / paketin koko
Räystään pituuden tarvitset tippapeltien kappalemäärän laskemiseksi. Tippapellin hyötypituus on 1,95m (riippuu valmistajasta), joten tarvittavan tippapeltien kappalemäärän saat laskettua jakamalla räystään pituuden tippapellin hyötypituudella.
Esimerkiksi yläräystään pituus on 5 m ja lapemitta 4 m, on räystästä yhteensä 5+5+4+4=18 m, jolloin tippapeltiä tarvitaan 18 m/1,95 m=9,23 kpl, valitaan 10 tippapeltiä.
- Tippapellit kpl= Räystään pituus / Tippapellin hyötypituus
Aluskatetta tarvitset 1,15 kattopinta-alan kertaisen määrän, eli 20 m²*1,15=23 m², esimerkiksi aluskaterullan koko on 1 m x 15 m, joten rullia tarvitset 23 m²/15 m²=1,53, täysiä rullia siis 2 kpl.
- Aluskaterullat = (Katon pinta-ala x 1,15) / Rullan koko
Liimaa menee 5-10 litraa / 100 kattoneliömetriä, joten esimerkin tapauksessa liimaa menee 1-2 litraa, jos katto on yksinkertainen ja läpiviennitön, minimimäärä riittää hyvin. Liimaksi valitaan yhden litran purkki bitumiliimaa.
- Liiman määrä = 5-10 litraa / 100 kattoneliömetriä
Naulojen menekki on n. 45 kpl/ neliömetri, 35 mm huopanauloja on yhdessä kilogrammassa noin 440 kpl, joten tässä tapauksessa tarvitset kaksi täyttä kilon laatikkoa. Muista tarkistaa, minkä pituisia huopanauloja tarvitset. Ohueeseen lautaan voi 35 mm olla piian pitkä.
- Naulat = 45 kpl / kattoneliömetri
Yhdestä Räystäs-/Harjalevy-paketista saat valmista räystästä 20 jm tai 12 jm harjaa.
- Räystäs- ja Harjalevypakettien määrä = (Harjojen pituus / 12 jm) + (Alaräystäiden pituus / 20 jm)
Työvaiheet pohjatöiden jälkeen
Aluskermin asennus käy jyrkillä katoilla helpoiten asentamalla aluskate pystysuuntaisesti. Aluskate kiristetään rypyttömäksi ja kiinnitetään huopakattonauloilla tai ohutlevyruuveilla kiinni alustaan saumakohdasta. Kohdista ja kiinnitä seuraava vuota. Poista vuotien välistä suojateipit ja paina liimapinnat yhteen. Naulojen kärjen tulisi lävistää katteen alusta, jos läpi tulevat jäävät näkyviin, voidaan kiinnitykseen käyttää myös alustan paksuutta lyhempiä ohutlevyruuveja.
Oikein asennettu aluskermi on rypytön. Tippapeltien tehtävänä on suojata räystäsrakenteita lapepinnan vedeltä ja ohjaavat veden tarvittaessa räystäskouruihin. Tippapellit asennetaan räystäiden ympäri.
Alaräystäälle asennetaan räystäslevyt ja kattolaattojen asennus aloitetaan noin 10 mm räystään etureunasta. Kiinnitä laatat neljällä huopanaulalla tai ohutlevyruuvilla ja liimaa laatat pääty- ja yläräystäällä kiinni tippapeltiin bitumiliimalla.
Tarvitseeko vanhaa purkaa pois - kattolaatan asentaminen vanhan palahuovan päälle
Vahva suositus on poistaa alla olevat vanhat palahuovat, samalla pääsee tarkistamaan myös kattorakenteen kunnon katepinnan alla.
Vanhan kattolaatan päälle voidaan joissain tapauksissa asentaa uusi laatta. Paloturvallisuuden lisäksi asennuksessa on myös muita huomioon otettavia asioita:
- Vanhan katteen alla aluslaudoitus on kunnossa ja yläpohjan tuuletus toimii kunnolla
- Kattolaatan etenemä/laattakerros on uudessa ja vanhassa laatassa lähes sama
(maksimi poikkeama 10 mm). - Loivemmilla katoilla kuin 1:3 ja ilman aluskermiä: ota selvää tuotteen valmistajalta, taataanko katteen vedenpitävyyttä.
- Uusien laattojen kiinnityksessä käytetään huopanauloja, jotka ylettyvät aluslaudoituksen läpi. (Naulojen pituus vähintään 35 mm.)
- Noudatetaan alla olevaa limitysohjetta, jolloin laattojen "porrastus" ja kiinnityskohdat
limittyvät oikein. Uusien laattojen naulaus ei saa osua vanhan laattakuvion koloihin. - Poista harjalta ja aumakaton ulkotaitteista vanhat harjalevyt ennen uuden katteen asennusta.
Älä asenna uutta kattoa vanhan päälle konsultoimatta rakennusalan ammattilaista, joka pääsee fyysisesti tutustumaan kohteeseen. Kysy ennen kuin toteutat!
Väärin asennettuna kyseessä voi olla todellinen paloturvallisuusriski!