• Etusivu
  • Rakentaminen

Näin lasket tarvittavan määrän piha- ja muurikiviä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 05.09.2024
1920 pihakivien latominen paikoilleen AdobeStock

Onko suunnitelmissasi toteuttaa pihakiveys tai muuri, mutta määrien laskeminen tuottaa päänvaivaa? Pihan pinnanmuodot kaipaavat kenties muureja ja erilaiset oleskelualueet ja kulkureitit tasaista päällystettä. Tässä kerättynä muutamat vinkit suunnitteluun ja määrien laskemiseen.

Suunnittele paperille

Minkälaisen kiveysalueen olet ajatellut toteuttaa – onko pihassasi useita eri alueita jotka haluat kivetä? Jotta pystyt hahmottamaan kokonaisuuden, ota avuksesi kynä ja paperia.

Huomioi kyseisessä kiveyssuunnitelmassasi:

  • kivettävät käytävät ja kulkureitit.
  • auton pysäköinti- ja kääntöpaikka, pihalla oleva ajotie.
  • oleskelupaikat ja niiden laajuus – terassit, leikkipaikat, patiot.
  • onko pihasi useammassa tasossa – tai kaipaatko enemmän tasaista tilaa pengertämällä maastonmuotoja.
  • Muista, että alueen käyttötarkoitus ohjaa myös kivien valintaa. Jos kiveyksen päältä ajetaan autolla, tulee kiven vahvuuden olla vähintään 60 millimetriä.

Kiveyssuunnitelma ja suunnitelmaan hahmotellut kiveysalueiden muodot ohjaavat kivimallien valintaa. Se myös helpottaa huomioimaan miten kiveys kannattaa toteuttaa. Merkkaa suunnitelmaan myös mahdolliset kaivojen ympäristöt sekä pylväät.

Mitoita ja mittaa

Mittaa kivettävät alueet rullamitalla ja siirrä mitat suunnitelmaan. Näin hahmotat paremmin alueiden koot ja tilantarpeen.

Ota mittauksissasi ja laskelmissasi huomioon etenkin uutta pihaa tehdessäsi, että:

  • Kävelyyn tarkoitetun käytävän ei välttämättä tarvitse olla hurjan leveä. Sopivana mitoituksena voi pitää leveyttä, jossa kaksi ihmistä mahtuu kävellessä ohittamaan toisensa – 1,2 metriä riittää. Kapeampi askelpolku nurmikon tai kuntan keskellä voi puolestaan olla vain yhden laattarivin levyinen, esimerkiksi 50 cm.
  • Huomioi käytävien ja kulkureittien mitoituksessa myös aurauskalusto. Koneellinen kunnossapito vaatii hieman leveämmät käytävät, kun taas lumikolan avulla mahtuu kolaamaan myös hieman kapeampaa käytävää.
  • Sisäänajotien leveydeksi voi laskea noin 3 metriä ja pysäköinnille olisi hyvä varata vähintään 2,5 x 5 metriä oleva alue eli noin 12,5 neliömetriä/auto. Muista myös varata tilaa auton kääntämiselle.

Kun olet saanut mitattua tarvittavat pinta-alat, voit laskea tarkemmat kivitarpeet.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että kiviä on hyvä tilata + 10% kokonaistarpeen päälle. Tämä +10% kattaa mahdollisen kivien leikkaamisen ja pienet laskuvirheet.

On aina helpompi tilata hieman ylimääräisiä kiviä kuin että ne loppuvat harmillisesti kesken. Huomioi kiviä valitessasi, että jotkut kivimallit myydään niin sanottuina kivisarjoina, jolloin kivilavalla on useampi eri kivikoko. Kivisarjojen etuna on, että niillä voidaan helpommin sovittaa kiveys johonkin tiettyyn mittaan kiviä leikkaamatta.

<p data-block-key="9qjto">Erilaisten kiveysten avulla voi pihaansa luoda persoonallista yksityiskohtaa.</p>
Erilaisten kiveysten avulla voi pihaansa luoda persoonallista yksityiskohtaa.
Ohje

Ohje

Pihakivivalmistajien sivuilta löydät useimmiten pihakivien kohdalta kyseisen kiven menekkimäärän/m2 sekä tiedon, montako neliötä tai kappaletta kyseistä kiveä on lavalla.

Otetaanpa yksinkertainen laskuesimerkki:

Suunnitellun terassin alaksi laskettiin perinteisesti mittaamalla 19 neliötä. Terassialueelle suunniteltiin laitettavaksi Ruduksen valmistamaa Luotokiveä, jonka muotokieli sopii hyvin rantamaisemaan ja sallii myös vähän luonnollisemman reunan. Siistittävää ja nurmikkoon rajoittuvaa reuna-aluetta olisi noin suunnilleen 16 metriä.

Tuotteen kuvauksessa mainitaan, että kyseistä kiveä menee 18 kappaletta neliön suuruiselle alueelle ja että lavalta löytyy yhteensä 6,57 neliötä kiveä. Yhdessä lavassa on 108 kappaletta peruskiviä sekä 27 kappaletta päätykiviä, jotka riittävät noin 8 metrin matkalle.

  • 19 m2 / 6,57 m2/lava = tarkka määrä on 2,89 lavaa, mikä luonnollisesti pyöristetään 3 täyteen lavaan.
  • Muista tilata myös saumaushiekat. Esimerkiksi Luotokiven saumaamiseen tarvitaan 10‒15 kg /m2 kivituhkaa tai muuta saumaushiekkaa eli esimerkkitapauksessamme yhteensä noin 190‒285 kg.

Muurien määrälaskenta

Muurit ovat oiva tapa rajata ja luoda alueita pihalle. Tuotteet mahdollistavat myös erilaisten muotojen luomisen. Malleja löytyy useaan eri käyttötarkoitukseen sekä tyyliin sopivaksi, joten kannattaa tutustua tarkalleen tuotteiden tietoihin, jotta löytää omaan käyttötarkoitukseen sopivimman muurituotteen.

Muureja suunniteltaessa kannattaa aloittaa siitä, minkä korkuisen muurista haluaa. Muurin korkeus ohjaa muurikiven valintaa.

Muurikivien menekkiä laskettaessa lasketaan muurin julkisivun alaa = muurin pituus x muurin korkeus. Otathan huomioon, että monessa muurituotteessa on tarjolla erikseen kansikivikerros.

Mitä siis tulee miettiä:

  • muurin pituus,
  • muurin korkeus
  • muurin muoto, tarvitaanko muuriin erillisiä pääty tai kulmakiviä

Tarvitsetko sepeliä, soraa, kivituhkaa tai muuta kiviainesta?

Toisinaan pihalle tarvitaan myös kiviainesta. Useimmat toimijat tarjoavat sinulle helpon tavan saada selville paljonko kiviainesta tarvitset pihaasi. Tutustu, löytyykö tavarantoimittajan kotisivuilta kiviaineslaskuri, avulla voit laskea määrän levitettynä. Jotkin laskurit tarjoavat tuloksen myös levitettynä ja tiivistettynä.

Valitse vain tuoteryhmä (sora, kivituhka tai jotain tiettyä kiviaineskokoa), jota tarvitset ja syötä kohteesi pinta-ala neliöinä sekä arvioimasi paksuus senttimetreinä.

Otathan kuitenkin huomioon, että määrälaskureiden tulos on yleensä ohjeellinen, sillä määrään vaikuttavat oleellisesti tuotteen tiivistyminen sekä kosteus.

Pihakivilaattoja ympäröitynä irtosoralla.
Rakentaminen
hankkeen aloitus
pihasuunnittelu
suunnittelu
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20227_79039.jpg
Viherrakentamisen vaiheet ja kustannukset
Piharakentaminen aloitetaan yleensä kovista rakenteista eli kiveyksistä, muureista, terasseista ynnä muusta sellaisesta. Nämä työt vievät pääsääntöisesti eniten aikaa. On tärkeää, että urakoitsijalla on mahdollisuus rakentaa piha oikeassa työjärjestyksessä. Valmiit rakenteet saattavat estää esimerkiksi koneiden käytön seuraavassa rakennuskohteessa. Nurmikonteko ja istutustyöt ovat viimeisiä työvaiheita. Tämä työjärjestys on perusteltua myös siksi, että istutuksia päästään hoitamaan heti kun ne valmistuvat.
20077_5687.jpg
3 Rakennussuunnittelu
3.2 RakennusvaiheKukin meistä tekee lähes päivittäin sopimuksia, useimmiten huomaamattaan. Sopimukset syntyvät lähes puheitta, lähinnä päivittäiset kohteliaisuudet vaihdetaan; hei, kiitos ja näkemiin. Kirjallisen rakennusurakan tekemistä ei voi kuitenkaan verrata päivittäistavaroiden ostamiseen ilman kirjallista sopimusta. Sopimuksen tekemiseen ei voi suhtautua ylimalkaisesti. Se on asiakirja, joka kertoo, mitä molemmat osapuolet ovat tarkoittaneet sopiessaan rakentamisesta.
20215_70662.jpg
Katso vinkit paperin ja pahvin kierrätykseen
Paperin ja pahvin kierrätys on melko helppoa. Kunhan kierrätettävät asiat ovat puhtaita ne voi lajitella uudelleen käytettäväksi materiaaliksi. Kannattaa kuitenkin lukaista muutama vinkki kierrätykseen, koska jotkut itselleen selvät asiat kuuluvatkin sekajätteeseen kuten lahjapaperit.
20199_59809.jpg
Teetkö lämmityspäätöksiä luulon vai tiedon varassa?
Lämmitysasiat nousevat nopeasti esiin, olitpa sitten rakentamassa uutta kotia tai remontoimassa vanhaa. Mutta teetkö päätöksiä oikean tiedon vai sittenkin luulon ja kuulopuheiden varassa? Vaikka maalämpö on Suomessa suosittu lämmitysmuoto, siitä liikkuu edelleen paljon huhuja ja virheellisiäkin tietoja. Ohessa on vastaukset muutamiin yleisimpiin kysymyksiin.
20148_40693.jpg
Talon sähkösuunnitelmat
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän pian syntyvän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.
20123_30072.jpg
Vikavirtasuojat lisäävät sähköturvallisuutta
Uusissa sähkökeskuksissa on vikavirtasuojakytkimet jo valmiina. Kaikki pistorasiaryhmät on suojattava vikavirtaa vastaan. Remontoitaessa vanhan pistorasian tilalle voi asentaa vikavirtasuojatun pistorasian. Se katkaisee vaarallisen jännitteen eikä käyttäjä ehdi saada vikaantuneesta laitteesta sähköiskua. Sähkölaitteiden käyttö on tällöin turvallista kaikissa tiloissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton