• Etusivu
  • Rakentaminen

Pientaloasuntojen rakentaminen kääntynyt laskuun

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.06.2007
20076_5412.jpg

Tilastokeskuksen lopulliset rakentamisen tilastot ilmestyivät kesäkuun alussa. Pientaloasuntojen (sisältää erilliset pientaloasunnot ja paritaloasunnot) lähes koko 2000-luvun jatkunut varsin voimakas nousubuumi kääntyi viime vuonna laskuun. Laskua tuli 731 asuntoa 16.209 aloituksesta 15.478 aloitukseen (-4,5 %).

Syynä laskuun ovat rakennustarvikkeiden voimakas hinnannousu, korkojen nousu sekä kasvukeskusten tonttipula. Lasku tulee jatkumaan myös tänä vuonna. Rakentaja.fi-palvelun kustannusarviotilaston mukaan tänä vuonna aloitetaan n. 14.700 pientalo asuntoa, arvioitua laskua siis noin 5 %.

Asuntotuotannon kokonaisvolyymi on ollut 2003-2006 varsin korkealla 34.000-36.000 tasolla juuri pientalorakentamisen ansiosta. Kerrostalo rakentaminen on laskenut tasaisesti ja rivitalotuotannon pysyessä varsin vakaana 5.500-6.000 asunnon vuotuisella tasolla.

Pientalorakentaminen maakunnittain 2005-2006


Valtakunnallisesti vuodesta 2005 vuodelle 2006 pientaloasuntojen aloitukset vähenivät 16 209:stä 15.478:aan -laskua siis -4,5 %. Kappalemääräisesti voimakkainta lasku on Uudellamaalla –273, Pirkanmaalla -147 Pohjois Pohjanmaalla –121 ja Satakunnassa –107 asuntoa. Valopilkkuina olivat Etelä-Pohjanmaa +130, Varsinais-Suomi +54 ja Pohjanmaa (Vaasan seutu) +79 asuntoa Laskusta huolimatta ollaan varsin korkealla aloitusten tasolla.

20076_5429.jpg

Lisätietoja:


Hannu Myöhänen, toimitusjohtaja


hannu.myohanen@rakentaja.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20149_40878.jpg
Osallistu arvontaan - voita sadevesijärjestelmä asennettuna!
Arvo sadevesikouruVesivek Arvo yhdistää kaikki toimivan, kestävän ja kauniin vesikourun ominaisuudet. Syvyytensä ansiosta sen läpi virtaavat kevyesti isommatkin vesimäärät – eikä roisku yli! Ulkopäärme pitää kourun ulkopinnan puhtaana, joten Arvo jättää rumat valumajäljet historiaan. Saumattomuutensa ansiosta kouru ei vuoda ja sen sisäpuolen puhdistus on helppoa. Alumiinista valmistettu Arvo on käytännöllisesti katsoen ruostumaton ja näin todella pitkäikäinen.Tilaa esite >>
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maksu- ja rahoitusaikataulu
Toimenpiteet:Rakennuttajatehtävistä vastaava laatii alustavan maksu- ja rahoitusaikataulun ennen urakkapäätöksiä. Maksu- ja rahoitusaikataulu tarkistetaan urakkasopimusten hyväksymisen jälkeen ottaen huomioon sopimusten mukaiset maksuerätaulukot.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Maksu- ja rahoitusaikatauluHyväksyntä:Tilaaja
20188_54385.jpg
Kodin toinen varaava lämmittäjä - tiilipiippu
Olemme ehkä tottuneet siihen, että sähkönsaantimme on pitkälti häiriötöntä ja kotimme pysyvät lämpiminä ulkona paukkuvasta pakkasesta tai syysmyrskystä huolimatta. Entä jos sähkönsaanti keskeytyykin? Pysyykö kotisi lämpimänä? Mitä jos sähkökatko kestääkin useamman päivän ajan?Varaavan takan sijoittaminen kotiin on erinomainen ratkaisu, sillä se on täysin sähköstä riippumaton lämmitysjärjestelmä. Paras tilanne on kodeissa, joissa takan lisäksi on myös puuhella tai -liesi.
202212_80438.jpg
Joulu lähestyy - näin luot juhlatunnelman myös kylpy­huoneeseen
Kodin talvisen juhlatunnelman voi luontevasti ulottaa olohuoneesta ja keittiöstä myös wc- ja pesutiloihin. Olipa kodin tyyli minimalistinen, maalaisromanttinen tai loft-henkinen, kylpyhuoneen sisustuksessa kannattaa jatkaa valittua linjaa.
20081_8504.jpg
Vaasassa ollaan pitkällä
Heinäkuun puolivälissä avattavat Vaasan asuntomessut ovat rakentamisen osalta hyvässä vauhdissa. Aikataulussa pysymistä eon edesauttanut leuto rakennussää. Lähes kaikki kohteet ovat jo ulkopäin hyvässä valmiudessa; vesikatton on päällä ja ulkoverhouskin on monessa kohteessa jo valmiina. Messujen yksi teemoista, Koteja kaikille, avautuu jo nyt monipuolisena tarjontana. Messuilla onkin nähtävänä niin omakotitaloja, yhtiömuotoisia pientaloja kuin kerrostalojakin. Voit tutustua esimerkiksi hauskaan saaristolaiskotiin, moderniin hirsirakentamiseen, funkistyyliin ja perinteisiin talopaketteihin.Kuvakavalkaadissa on nähtävissä hieman esimakua tulevasta. Katso Rakentaja.fi TV
20117_27238.jpg
Poimintoja sisustusideoista
Asuntomessut tarjoavaa erityyppisiä ja kokoisia taloja nähtäväksi, mutta ehkä sitäkin enemmän monipuolisia sisustusratkaisuja. Verkkolehti lähti poimimaan sisustusideoita messuilta miesnäkökulmasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton