• Etusivu
  • Rakentaminen

Pergola luo tunnelmallisen oleskelutilan pienellä vaivalla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 16.12.2024
20175_49204.jpg

Luo oma tunnelmallinen keitaasi.

Pergolasta on moneksi. Se on paitsi puutarhan kaunistus myös katosrakenne, joka tarjoaa suojaisan paikan esimerkiksi kesäkeittiölle, puutarhajuhlille, yhdessäololle tai multasormen vehreäksi keitaaksi.

Pergola toimii myös käytännöllisenä sää- ja näkösuojana. Pergola tuo pihaan näyttävyyttä ja ryhdikkyyttä sekä jakaa kauniisti osiin suuren piha-alueen.

Ilmettä pihaan kevyellä katosrakennelmalla

Pergolan rakentaminen ei yleensä edellytä rakennuslupaa. Lupakäytännöt kannattaa kuitenkin tarkastaa kotikunnan rakennustarkastajalta ennen rakentamisen aloittamista.

Pergolan rakentamisessa kannattaa huomioida sen sijainti tontilla, ilmansuunnat, käyttötarkoitus sekä naapurit. Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana? Nautiskeletko mieluiten pergolassasi aamu- vai ilta-auringosta?

Valokatteella osittain tai kokonaan katettu pergola antaa mahdollisuuden viihtyä ulkona myös sateen sattuessa. Katoksen lisäksi pergolaan voi yhdistää myös tuulelta suojaavat seinät, jotka lisäävät käyttökelpoisuutta Suomen olosuhteissa. Pergola voi olla vahvarakenteinen tai ilmavan kevyt. Suhteuta kuitenkin pergolan koko puutarhan kokoon.

Pergolan rakentaminen – miten perustaa pergola?

Pergolan perustus voidaan toteuttaa routimattomassa tai tukevassa soramaassa pilareihin kiinnitettävien teräsjalkojen avulla. Jos maa on routivaa tai pergolaan on tarkoitus lisätä valokate, kannattaa rakentaa tukevat betoniset peruspilarit.

Painekyllästetty ja lämpökäsitelty puu ovat parhaimmat ja kestävimmät materiaalivaihtoehdot pergolan rakentamiseen. Ne antavat lahoa vastaan tavallista puutavaraa pitkäaikaisemman suojan. Jos puu joutuu jatkuvasti alttiiksi säärasituksille ja maakosteudelle, rakenteissa kannattaa käyttää painekyllästettyä puuta. Lämpökäsitelty puutavara sopii käytettäväksi nopeammin kuivuviin ja pintakäsiteltäviin kohteisiin.

Painekyllästetyn ja lämpökäsitellyn puutavaran kiinnityksessä käytetään ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Yhdessä käytettävien kiinnikkeiden yhteydessä tulee huomioida, että ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia.

<p data-block-key="3fv8e">Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana?</p>
Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana?

Pergolan ulkoasuun vaikuttavat muun muassa tolppien paksuus, lappeet ja erilaiset rimat tai säleiköt. Rakenteisiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, mikäli haluat istuttaa köynnöksiä pergolan juurelle. Silloin rakenteiden tulee soveltua köynnösten tukemiseen ja mahdollistaa esimerkiksi kärhöjen tarttumisen pergolaan.

Kaipaatko vaihekohtaisia ohjeita, kurkista tänne: Pergolan rakentaminen

Pergolan pintakäsittely ja huolto

Pergolan puurakenteiden pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön soveltuvat maalit. Homekasvua voidaan ehkäistä käsittelemällä pinta homeenestoaineella.

Painekyllästetyn puun käsittelyssä on huomioitava, että puu on riittävän kuivaa. Keväällä rakennettu pergola voidaan käsitellä vasta loppukesällä. Jos pergolan rakennus ajoittuu syksyyn, pintakäsittelyn aika on vasta seuraavana kesänä. Lämpökäsitellyn puun pinta voidaan pintakäsitellä heti asennuksen yhteydessä.

Pergolan huoltokäsittely on hyvä tehdä vuosittain, jolloin pinta puhdistetaan pölystä ja irtoavasta aineksesta. Samassa yhteydessä voidaan tarvittaessa uusia myös pintakäsittely.

<p data-block-key="fwb4c">Hyvin huollettu pergola on kaunis silmälle mihin vuodenaikaan tahansa.</p>
Hyvin huollettu pergola on kaunis silmälle mihin vuodenaikaan tahansa.

Pergola ja kasvit kuuluvat yhteen

Pergolan rakennelmia verhoaa hyvin yleisesti erilaiset köynnökset, joilla luodaan tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila.

Hyviä köynnöskasveja pergolassa käytettäväksi ovat esimerkiksi köynnösruusut ja -kuusamat sekä kelasköynnökset. Pergolaa sopii verhoamaan muunmuassa köynnöshortensia, villiviinit ja lännenpiippuköynnös. Nämä ovat kestäviä ja reheväkasvuisia, ja sopivat erityisesti kattorakenteisiin. Hillitympää kasvua halutessa voidaan käyttää kärhöjä tai köynnösruusuja.

20175_49208.jpg
<p data-block-key="uz7c2">Tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila syntyy erilaisten köynnösten avulla.</p>
Tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila syntyy erilaisten köynnösten avulla.
Ohje

Ohje

Näin pergola toteutettiin

Lue ja tutustu, miten pergola toteutettiin alusta loppuun. Ohjeet vaihe vaiheelta.

Pergolan rakentaminen

Lähde: Kodin Terra Tuusula

Rakentaminen
pihasuunnittelu
piharakennukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20215_70415.jpg
Kasvihuoneen monet kasvot
Puutarhanetin keskustelupalstan Kasvihuoneesta haaveileville -ketjussa on upeita kuvia ja hyviä vinkkejä. Moni lukija on rakentanut itsensä näköisen ja omiin tarpeisiin sopivan kasvihuoneen. Kokosimme sinulle hyvät ja käytännössä kokeiltut vinkit.– Olen nyt saamassa huutokaupasta ikkunoita ja projekti polkaistaan käyntiin viikonvaihteessa ikkunoiden haun merkeissä. Kynä käteen ja suunnittelemaan. Sinitalvikki, 2007.VINKKI! –Mun kasvarissa on harkkoperustus. Koska harkot on onttoja, harkkojen yläpuolelle nakuteltiin reiät ja siitä sisäosa täyteen harkkolaastia. Laastiin pystyyn pätkä tukevaa metallista reikänauhaa. Kun laasti kovettui, niin reikänauha oli tukevasti pystyssä harkoissa. Siihen sitten kiinnitettiin ruuveilla alajuoksut. Ei taatusti heilu eikä hötky kovemmassakaan myrskyssä. Fellow, 2009
20215_70407.jpg
Viihtyisä yhteis­piha houkuttelee asukkaat ulos
Yhteispiha on parhaimmillaan asukkaiden olohuoneen jatke. Pihan merkitys kasvaa erityisesti kerrostaloissa, joissa parvekkeita ei ole tai ne ovat pienet sekä pientaloyhtiöissä, joissa asukaspihat ovat pienet. Kotona työskentelyn lisääntyminen asettaa uusia toiveita käyttää piha-alueita oleskeluun, harrastuksiin ja rentoutumiseen.
20207_65887.jpg
Etanadynamiitti murtaa vahvemmankin kiven tai kallion
Onko pihallasi kivi tai kallio "väärässä paikassa"? Tai vanhat betoniportaat, joista pitäisi päästä eroon? Etanadynamiitillä se onnistuu helposti ja nopeasti.
20131_33599.jpg
Vuolukivipintainen Tuisku-sähkökiuas varaa lämpöä ja luovuttaa sitä hitaasti
Helmen harmaassa Tuisku-kiukaassa on uritettu vuolukivipinta, joka varaa itseensä lämpöä ja luovuttaa sitä tasaisesti pehmeissä löylyissä. Tuisku-sähkökiukaan tyylikäs muotoilu ja innovatiiviset elektroniikkaratkaisut tekevät saunomisesta nautinnon kaikille aisteille.
20231_78362.jpg
Kotitalousvähennys
Mikä on kotitalousvähennys? Lyhyesti todettuna: kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys ja vähennystä saa kotona tai vapaa-ajan asunnolla teetetystä työstä. Kotitalousvähennykseen oikeuttaa tavanomainen kunnossapito- ja perusparannustyö. Yleensä mielletään, että kotitalousvähennystä voi hakea ainoastaan suurista remonteista, mutta myös pelkkä turvalukon asennus tai ulkovaraston maalaus kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin.Mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon remontointia suunnitellessa?Mistä kaikesta voi kotitalousvähennystä saada?
201611_47751.jpg
Koulutus Oulussa: Vinkkejä ja ohjeita energiatehokkaaseen ja terveeseen puurakentamiseen
To 1.12.2016 klo 15-19, Ympäristötalo, Solistinkatu 2, OuluTTS Työtehoseura:n koordinoima PUUNET-hanke ja Oulun rakennusvalvonta järjestävät koulutuksen energiatehokkaasta ja kosteusturvallisesta rakentamisesta sekä energiatehokkaan rakentamisen perusteista ja rakennustyömaan laadunvarmistuksesta. Koulutus on suunnattu omakotirakentajille. Tilaisuus on maksuton.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton