• Etusivu
  • Talo

Paloturvallisuus parantuu pienillä teoilla ja oikealla asenteella - 82 palokuollutta lokakuun loppuun mennessä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 12.11.2008
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kodin paloturvallisuus paranee merkittävästi, jos asiaa ajattelee kolmesta näkökulmasta: Tärkeintä on pitää kotona järjestystä ja siisteyttä yllä ainakin sen verran, että tuli ei pääse irti. Toiseksi, jos palo kuitenkin syttyy, toimivat ja oikein kattoon asennetut palovaroittimet havaitsevat vaaran tehokkaasti. Kolmanneksi, etukäteen tuumituilla toimintatavoilla väki pääsee nopeasti turvaan ja ehkäpä tuli saadaan sammutetuksikin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön mediaseurannan mukaan tulipaloissa on lokakuun loppuun mennessä kuollut 82 ihmistä.

Paloturvallisuus on pitkälti järjestelykysymys. Jos tavarat keittiössä ovat ojennuksessa eivätkä liedellä ja jos pölyt sähkölaitteista on imuroitu, paloturvallisuuskin on parantunut. Kun vielä on tarkkana kuumenevien laitteiden kanssa ja käyttää vain ehjiä sähkölaitteita, niin on jo melko vahvoilla. Varsinkin kun muistaa sammuttaa kynttilän huoneesta lähtiessään eikä kuivaa pyykkejä saunassa.

On mahdollista, että varautumisesta huolimatta tuli pääsee irti. Silloin on ensiarvoisen tärkeää havaita vaara mahdollisimman nopeasti. Palovaroittimet ovatkin tarkkoja kapineita, kunhan ne on sijoitettu oikein kodin kattoon, vähintään puolen metrin päähän nurkista ja kulmista. Viisainta on sijoittaa palovaroitin jokaiseen makuuhuoneeseen ja yksi eteiseen.

Tulipalosta täytyy poistua nopeasti. Eri poistumisreittejä kotoa kannattaa harjoitella. Erityisesti kannattaa miettiä, miten saadaan ulos lapset tai mahdolliset muut ihmiset, joiden ulospääsy omin avuin on epävarmaa.

Sammutusvälineitä kannattaa opetella käyttämään. Käsisammutin nostetaan telineestään ja sokka nykäistään irti. Sammutusaine suihkuaa kahvasta painamalla. Tehokkainta on suunnata suihku liekkien juureen pienellä lakaisevalla liikkeellä. Sammutuspeitteen kiedotaan tiiviisti palonalun ympärille, ja huolehditaan, että peite suojaa itseä koko ajan.

Paloturvallisuustietoa netistä

Internetissä on monia paloturvallisuutta edistäviä sivustoja. Tällä hetkellä on meneillään Piippaako Sinulla? -kampanja. Sen sivustolta piippaakosinulla.fi saa monipuolisesti tietoa palovaroittimen oikeasta käytöstä.

Jos haluaa perehtyä oman kodin paloturvallisuuteen perusteellisesti, kannattaa surffata palovara.fi -sivuille. Sivustolla on laaja kysely, joka myös kommentoi käyttäjälle paloturvallisuustilannetta. Sivuston tulipalosimulaatiot havainnollistavat tulipalon ja savun leviämistä esimerkiksi huoneistoissa ja porraskäytävässä.

Tämän vuoden palokuolematilasto näyttää suomalaisittain tavanomaisen synkältä. Lokakuun loppuun mennessä tulipaloissa on kuollut 59 miestä ja 19 naista. Neljän uhrin sukupuolta ei mediaseurannan perusteella tiedetä. Viime vuonna lokakuun loppuun mennessä tulipaloissa oli kuollut 74 ihmistä.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201911_61056.jpg
Miten tunnistaa kosteusvaurion?
Kosteusvaurio on hyvin yleinen vitsaus suomalaisissa kodeissa. Vaurion ilmaantuminen ei välttämättä katso talon ikää, vaan uudemmissakin kiinteistöissä voi ilmetä vahinkoja. Yleensä syynä on joko suunnitteluvaiheessa tapahtunut virhe, huonojen materiaalien käyttö tai huolimattomasti suoritettu työ. Pahimmassa tapauksessa kyseessä voi olla näiden kaikkien kolmen yhteisvaikutus.
20233_81137.jpg
Henkilönostin testiin ilmaiseksi - voita Janneniskan nostin viikonlopuksi
HAKUAIKA ON PÄÄTTYNYT. Kiitos kaikille osallistumisesta. Testaajille on ilmoitettu henkilökohtaisesti....................................................Oletko aikeissa tehdä mökkiremonttia tai vaatiiko talosi huoltotoimenpiteet katonrajaan nousua? Joko teidän yrityksenne on kokeillut työkohteissa Janneniskan henkilönostinta?Kotona ja työmaalla riittää varmasti kohteita, jossa henkilönostinta kaivataan: aurinkopaneelien asennus, rännien puhdistus, talonmaalaus, kattoprojektit, korkean pensasaidan trimmaus tai yleiset kiinteistöhuollon toimenpiteet. Kerro meille, mihin työhön tarvitsisit avuksesi Janneniskan henkilönostinta ja missä kohde sijaitsee. Janneniska valitsee sopivat testaajat ja ilmoittaa heille valinnasta henkilökohtaisesti.
20141_37683.jpg
Kosteuseristä sokkeli ja perustukset oikein
Patolevy pitäää perustukset kunnossaKun rakennetaan uutta taloa tai korjataan vanhaa on syytä varmistaa, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Näin turvataan miellyttävä, viihtyisä ja terveellinen asuinilmasto.Toimiva perusmuurin eristysratkaisu (patolevy tai bitumi) suojaa talon rakenteita kosteudelta, parantaa asumisen laatua ja pidentää talon ikää. Rakenteisiin päästessään vesi ja kondensoituva kosteus aiheuttavat monenlaisia haittoja. Homeongelmat, rakenteiden muodonmuutokset ja muut vauriot ovat helposti estettävissä, kun jo rakennusvaiheessa kiinnitetään huomiota oikeaoppiseen kosteuseristämiseen.Lue lisää perustusten kosteuseristyksestä
20117_27095.jpg
Viihtyisät makuuhuoneet
Viihtyisä tilaMäntyharjun Loma-asuntojen makuuhuoneet ovat varsin viihtyisiä. Huonetilojen pinnat ovat sävyltään vaaleita ja tiloihin on pyritty saamaan mahdollisimman paljon luonnonvaloa isojen ikkunoiden avulla. Näin makuuhuoneista on saatu avaran oloisia vaikka tilaa neliöihin nähden olisikin suhteessa vähän. Valoisa makuuhuone palvelee tällöin myös oleskelutilana jossa voi viettää aikaa päivisin.
201211_32836.jpg
Remontti edessä - mistä rahat, kun lainaa on jo?
Vanha talo - miksei uusikin - tarjoaa aina yllätyksiä. Yht äkkiä saattaa paikka jos toinen repsahtaa ja pikainen remontti on edessä. Tai muuten vaan kaivataan omaan kotiin uutta ilmettä - kotihan ei välttämättä vaihtamalla parane.Mutta, jos onkin jo lainaa alla, millä remontti rahoitetaan?
20078_6070.jpg
Katto johon voi luottaa
Katto on tärkein osa kodissasi. Siksi ei ole liioiteltua pyrkiä suojelemaan sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Jos katto vuotaa, koko rakennus on vaarassa. Viidennen julkisivun valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Kotimaiset korkealuokkaiset Ruukin teräskatot ovat suojanneet suomalaisia koteja jo yli 40 vuoden ajan. Ne istuvat hienosti suomalaiseen maisemaan ja pientaloarkkitehtuuriin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton