• Etusivu
  • Rakentaminen

Paljonko pihasaunan rakentaminen maksaa?

Näillä vinkeillä pääset pitkälle budjetin laskennassa

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Smartia Oy
Päivitetty 08.03.2024
20233_81147.jpg

Saaga 32 on kaunis ja käytännöllinen saunamökki, jonka eri pohjavaihtoehdot tarjoavat sopivan ratkaisun monelle. Kuvan Saaga 32/2 on muutosmalli Saaga 32:sta, jossa on 13.6 m² tupa, 2.5 m² pukuhuone ja 4.3 m² sauna.

Tähän artikkeliin on kuvattu pihasaunan rakentamisen tärkeimmät vaiheet ja niiden kokemuksiin perustuvat kustannukset. Laskelmat ja arviot perustuvat noin 12‒15 m² rakennuksen rakentamiseen.

Pohjatyöt on tehtävä kunnolla

Hirrestä tehtävä saunarakennus ei yleensä tarvitse valettua betoniperustusta, vaan se voidaan toteuttaa edullisella harkkoperustuksella tai ruuvipaaluilla. Pohjatöitä tehdessä, on huolehdittava riittävästä kantavasta maa-aineskerroksesta eli maita on vaihdettava saunan alta. Pehmeä maa on kaivettava pois ja tilalle laitetaan kantavaa maa-ainesta. Ruuvipaaluperustus on harkkoperustusta kalliimpi, mutta se ei vastaavasti vaadi välttämättä maiden vaihtoa koko rakennusalueelle.

Pohjatöiden yhteydessä on tyypillistä asentaa harmaavesiä varten joko umpisäiliö tai vedet maaperään imeyttävä saunakaivo. Jos olet epävarma siitä, millaisen jätevesien käsittelyn rakennuspaikkasi vaatii, saat siihen vastauksen kunnan rakennusvalvonnasta. Sopivanlainen umpisäiliö tai saunakaivo toimitetaan sinulle helposti saunatoimituksesi mukana.

Kaivinkonetyön tuntihinta vaihtelee 65‒80 € luokissa ja arvio tyypillisestä koko perustamisen kokonaiskustannuksesta vaihtelee 500‒2 000 € välillä riippuen sijainnista, vaihdettavan maakerroksen paksuudesta sekä rakennuksen koosta.

Pihasaunan käyttötapa määrittää paljon

Jokaisen pihasaunasta haaveilevan kannattaa miettiä tarkkaan, onko pihasaunaa tai saunamökkiä tarkoitus käyttää läpi vuoden vai onko se enemmän kahden tai kolmen vuodenajan rakennus. Se vaikuttaa hirsivahvuuteen, ikkunoihin ja oviin ja sitä kautta hintaan.

‒ Useimmilla suomalaisilla käyttö on sitä, että rakennusta ei pidetä jatkuvasti lämpimänä, vaan se lämmitetään yleensä lyhytaikaiseen tarpeeseen, kertoo pihasaunojen ja -mökkien myyjä Risto Pohjola Smartia Oy:stä.

Hirren kosteutta tasaavat ainutlaatuiset ominaisuudet sallivat sen, että rakennus on välillä kylmillään.

‒ Kesäsaunaksi riittää ohut vaikkapa 58 mm hirsisauna, kun taas talvikäyttöön on järkevämpää valita paremmin eristävä vähintään 90 mm hirsivahvuus, jatkaa Pohjola.

Myös ikkunoiden eristys ja hirsinurkkien tiivistysratkaisut paranevat hirsivahvuuden myötä. Saunatuvan katon yläpuolinen tila ja lattian alus on suositeltavaa eristää rakennusvaiheessa uretaanilevyllä. Eristämisen kustannus on ehkä 100‒200 € ja se tuo käyttömukavuutta kylmillä keleillä.

Info

Info

Rakennuslupa-asiat

Toistaiseksi pienikin pihasauna tarvitsee rakennusluvan. Rakennuslakiin on tulossa tältä osin muutos vuonna 2025. Luvan hakeminen sähköisesti on helppoa ja sen kustannus on tyypillisesti noin 150‒300 €.

Pihasaunan voi hankkia monella tapaa: tee itse tai teetä

Voit hankkia saunarakennuksen joko tarviketoimituksena tai tehtaalla valmiiksi tehtynä. Jos vasara pysyy kädessä ja sinulla on jonkinlaista rakentamiskokemusta, voit säästää itse tekemällä. Laadukkaan valmisosista koostuvan rakennussarjan pystyttäminen ei kuitenkaan maksa mahdottomia. Tyypillisen pohjan alaltaan 12 m² saunarakennuksen pystytyksen teettäminen kirvesmiehellä maksaa kiukaan ja lauteiden asennuksineen, ilman pintakäsittelyä, noin 2 500‒4 000 €.

Smartian piharakennusmalleihin pääset tutustumaan myyntinäyttelyissä Vantaalla ja Oulun seudulla Limingassa.

Info

Info

Aava 13 4C SUOSIKKISAUNA esimerkkilaskelma:

  • Pohjatyöt ja perustukset 1 000 €
  • Rakennussarja 90mm kattohuopapaketilla toimitettuna noin 12 000 €
  • Saunakaivo, kiuas + hormipaketti 2 200 €
  • Rakennuslupa- yms. kulut 300‒800 €
  • Pintakäsittelyaineet, eristelevyt, suojaus yms. 400 €

KOKONAISKULU ITSE RAKENTAEN: noin 15 900 €
TEETETTYNÄ: noin 19 500 €
TEHTAALLA TEHTYNÄ: (sis. pintakäsittelyn) noin 22 000 €.

<p data-block-key="qd6ye">Aava 13 4C on kompakti saunamökki reilun kokoisella löylyhuoneella ja sopivalla pikkutuvalla ‒ täällä jos missä, kelpaa saunoa ja viettää vapaa-aikaa.</p>
Aava 13 4C on kompakti saunamökki reilun kokoisella löylyhuoneella ja sopivalla pikkutuvalla ‒ täällä jos missä, kelpaa saunoa ja viettää vapaa-aikaa.

Kaupat eivät jää kiinni rahasta, rahoitus onnistuu Smartian kanssa vaivattomasti!

Kiinnostaisiko pihasauna tai muu piharakennus? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Smartia Oy
Rakentaminen
rakennukset
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_76675.jpg
Kuinka paljon autotallin rakentaminen maksaa?
Tiedäthän tunteen, kun tilantarve kasvaa, tarvitset säilytystilaa harrastevälineille, erilaisille kulkupeleille ja jonkun nurkkauksen nikkarointia varten ‒ eikä harrastetilakaan olisi pahitteeksi. Valmista ratkaisua ei tunnu löytyvän, joten haluat suunnitella autotallin itse. Onpa kyseessä autotalli, autokatos, halli tai jokin muu piharakennus, pätevät alla esitetyt asiat pääsääntöisesti kaikkeen rakentamiseen. Mitä asioita kannattaa ottaa huomioon suunnitellessa piharakennusta?
20224_77711.jpg
Autotallin rakentamisen vaiheet - Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Sanonnassa on enemmän viisautta kuin saattaa uskoakaan. Onpa kyseessä mikä rakennusprojekti tahansa, sen huolellinen suunnittelu selkeyttää, jouduttaa ja helpottaa koko rakennusprojektin läpivientiä. Tähän artikkeliin on koottu pääkohdat, joiden avulla hahmotat rakennusprojektin kokonaisuuden paremmin ja olet huomattavasti valmiimpi toteuttamaan rakennusprojektisi.
20223_77264.jpg
Pihasauna Aava valloitti Vertti Harjuniemen sydämen
Saunominen kuuluu suomalaisten arkeen. Monelle se on myös jokaviikkoinen rentoutumisen hetki rankan työviikon jälkeen. Pihasauna on helppo tapa tuoda rentoutumisen mahdollisuudet omaan pihapiiriin niin järven rannalla kuin kaupunkiympäristössä. Nopeasti pystytettävät asennusvalmiit kokonaisuudet tekevät haaveista totta. Pihasaunan voi rakentaa tai rakennuttaa, mutta helpoin tapa on tilata asennusvalmis kokonaisuus ‒ kuten teki myös monien tuntema kuntosaliyrittäjä Vertti Harjuniemi.
Hirsinen mökkisauna
Jos olet hankkimassa kiuasta, huomioi nämä seikat
Suomalaiset ovat saunakansaa, olleet jo vuosisatojen ajan. Sauna on aina ollut paikka rentoutumiselle sekä puhdistautumiselle – ja onhan siellä aikojen saatossa sekä synnytty että suoritettu viimeinen puhdistautuminen. Tänä päivänä sauna on ennen kaikkea juurikin rentoutumista varten, mutta miten voi taata itselleen sen miellyttävimmän saunakokemuksen? Mitä sellaisen saavuttaminen edellyttää?
20219_72530.jpg
Takka, kiuas vai molemmat? Huolehdi kuntoon jo ensi kesän mökkeilyä varten
Lämpömittaria tarkastellessa on pakko myöntää, että kesäinen mökkielämä alkaa olla tämän vuoden osalta taas ajankohtaista aikaa.Siirretäämpä katsetta myös tulevaan ja miksi ei samalla päätettäisi jatkaa mökkeilyä myös syksyllä sekä talvella. Jos takka on mökin ainoa lämmitysmuoto ja mökillä oleillaan pitkiä aikoja, niin paras vaihtoehto on yleensä varaava takka.Kevyemmät kamiinat ja kiertoilmatakat ovat parhaimmillaan silloin, kun mökki halutaan saada nopeasti lämpimäksi ja halutaan nauttia tulen tunnelmasta.
20182_51649.jpg
Hirsisauna vai saunamökki?
Saunamökki on helppo ja edullinen tapa aloittaa oman vapaa-ajan paikan rakentaminen. Pääset nauttimaan ensimmäisistä löylyistä nopeasti, ja ammattitaidolla rakennettu Honka-saunamökki palvelee sinua ja läheisiäsi pitkään.Saunamökkimallit sopivat erilaisille tonteille: saunamökki rantamaisemaan tai metsätontille, pihasauna taajama- tai kaupunkitontille. Aloita suunnittelu valitsemalla mieluisa saunamökkimalli ja viimeistele tarvittaessa yksityiskohdat Hongan suunnittelijan kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton