• Etusivu
  • Talo

Palamaton väliseinä nopeasti vähemmällä laastilla Kahi-harkosta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Päivitetty 18.07.2022
20227_79024.jpg

Kahi-harkkoseinän muuraus on nopeaa.

Luja Kahi-harkko eristää ääntä soveltuen kantaviin ja ei-kantaviin väliseiniin.

Kahi-harkoista rakentaminen on rationaalista, nopeaa ja edullista. Järjestelmän runkona toimivat ohutsaumamuurattavat Kahi-ponttiharkot. Raudoituksen asentamiseen on saatavissa roilo- ja putkikappaleita, valmispalkit aukkojen ylityksiin. Laastin levitykseen on saatavissa muurauskelkka.

Valmis seinä kerralla

Kahi-harkkojen leveydet on suunniteltu käyttötarkoituksen mukaan.

Harkolla voi muurata 85, 130 tai 240 mm leveitä väliseiniä. 85 mm Kahi-väliseinäpontti on ei-kantaviin väliseiniin, 130 mm Kahi-runkopontti kantaviin väliseiniin ja 240 mm Kahi Desibelipontti ääntä eristäviin sieniin.


Kahi-harkon mitoitus on moduulimittainen. Harkon pituus on 30 cm ja korkeus 20 cm.


Pontit harkkojen päissä ohjaavat asennettaessa harkot paikoilleen. Harkkojen pontatut pystysaumat jätetään yleensä ilman laastia, poikkeuksena viisteharkot joiden pystysaumoissa käytetään laastia.

Pystyssä kulkevat sähkö- ja LVI-putket sijoitetaan harkkojen pystyreikiin tai roiloharkkoihin. Palkkiharkkojen uriin voidaan asentaa raudoitus (kapeat ylityspalkit). Urissa voidaan viedä myös vaakasuuntaiset putkivedot.

Muurauslaastia kuluu alle kymmenesosa tavanomaiseen muuraukseen verrattuna

Kahi-harkot ohutsaumamuurataan noin 2 mm:n saumavahvuudella. Laastina käytetään ohutsaumamuuraukseen kehitettyä weber OL 15 Ohutsaumalaastia. Laastin menekki on alle 1/10 tavanomaiseen muuraukseen verrattuna. Polyuretaanipohjaisia kiviliimoja ei tule käyttää etenkään kantavissa seinissä eikä eikä seinissä, joille on palonvaatimuksia.

Huolellisesti ohutsaumamuuratun seinän tasoitustarve on vähäinen.
Huolellisesti ohutsaumamuuratun seinän tasoitustarve on vähäinen.
Info

Info

Kahi-tiilien ja -harkkojen edut:

  • Perinteinen ja kestävä väliseinä aikaan nopeasti
  • Kestää kovaakin kulutusta
  • Palamaton materiaali
  • Eristää hyvin ääntä
  • Soveltuu kantavaan ja ei-kantavaan väliseinään sekä rakennuksen runkoon.
Tutustu Kahi väliseinäratkaisuihin tarkemmin.

Talvimuuraus

Muuraus onnistuu talvella -10°C:n asti. Muuraukseen käytetään tällöin weber OL 15P Pakkasohutsaumalaastia tai lämmintä +25...+40°C laastia ja lämpimiä harkkoja. Lämpötilan laskiessa -10...-15°C käytetään Pakkasohutsaumalaastia ja lämpimiä (>5°C) harkkoja. Harkkojen lämmitys tapahtuu suojaamalla letkat peitteellä ja käyttämällä lämminilmapuhallinta.

Näin muuraat Kahi-harkot:

Ensimmäinen harkkokerros muurataan yleensä weber ML 5 Muurauslaastilla bitumikermikaistan päälle siten, että se saadaan oikeaan korkeuteen täysin suoraksi. Tarvittaessa muuraus tehdään matalalla (h=98 mm) harkolla tai tiilellä korkeusmitoituksen sovittamiseksi huone- tai ovikorkeuteen sopivaksi. Muurauksen annetaan kuivahtaa ennen ohutsaumamuurauksen alkamista.

Muurauslaastisauman jäykistyttyä riittävästi voidaan aloittaa ohutsaumamuuraus. Ohutsaumalaasti sekoitetaan porakonevispilällä pakkauksen ohjeen mukaisesti.

20227_42731.jpg
20227_42732.jpg

Laastin levitykseen on saatavissa kyseessä olevaan tarkoitukseen kehitetty laastikelkka, joka on kätevä erityisesti isoilla seinäpinnoilla. Toinen vaihtoehto on käyttää hammastettua laastikauhaa. Seinän suoruutta tarkkaillaan linjalangan ja vesivaa`an avulla. Mahdolliset linjavirheet oikaistaan naputtamalla varovasti vasaralla tai muurauslaastisauman avulla. Saumoista yli pursunut laasti poistetaan.

Limittämättömät seinät sidotaan toisiinsa saumoihin asennettavilla 0,7-0,8 mm paksuilla niin sanotuilla reikänauhoilla kantavissa seinissä vähintään joka toisessa saumassa ja kantamattomissa vähintään joka kolmannessa saumassa. Reikänauhoja käytetään vahvikkeena myös muiden limittämättömien pystysaumojen kohdalla.

20227_42733.jpg
20227_42734.jpg

Ovi- ja ikkuna-aukot ylitetään kätevimmin Kahi-palkeilla. Käytettäessä päistään reiällistä palkkia, voidaan sähkövedot viedä helposti palkin läpi oven pieliin. Palkit asennetaan aina nostokoukut ylöspäin.

Harkot katkaistaan tiilileikkurilla tai -sirkkelillä. Tiilileikkurilla katkaistujen harkkojen päissä käytetään muurauslaastisaumaa.

20227_42735.jpg
20227_42736.jpg

Pystysuuntaiset sähkö- ja lvi-putket sijoitetaan harkkojen pystyreikiin tai roiloharkkoihin. Vaakasuuntaiset putkivedot voidaan viedä palkkiharkkojen urassa. Tiilileikkurilla katkaistujen harkkojen pystysaumat täytetään muurauslaastilla. Laasti saadaan tarttumaan lujasti harkkoihin, kun harkkojen katkaistuihin päihin on levitetty kerros Ohutsaumalaastia juuri ennen laastitäyttöä.

20227_42738.jpg

Näin tasoittuu Kahi-harkkoseinä:

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Talo
laastit
väliseinät
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20209_66399.jpg
Onnistunut lopputulos palkitsee uutteran rakentajan
Vuoden 2020 Asuntomessualueella Tuusulassa seisoo vankka, vaaleaksi rapattu kivitalo. Kaikessa vähäeleisyydessään tässä kodissa on jotain, joka kutsuu luokseen ja kurkistamaan sisään.Tässä on koti, joka on rakennettu oikealle perheelle, paikaksi, jossa on hyvä olla ja elää. Ovesta sisään astuttaessa aistii ensimmäisenä raikkaan vaaleuden sekä tilantunteen. Vastapäisellä seinällä oleva ruokailutilan suuri ikkuna johdattelee katsetta yhä edemmäs. Mitä kaikkea tämä koti pitääkään sisällään?
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
201910_60767.jpg
Miten korjata tulipesän pienet halkeamat?
Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.
20211_68124.jpg
Teräksinen moduulirakentaminen on ekologinen vaihtoehto
Moduulirakentaminen on helppo ja turvallinen tapa rakentaa nopeasti asunto-, sairaala- tai toimistomoduuleita. Aulis Lundell Oy on innovoinut muuntojoustavia tilaratkaisuja sekä ihmisten että rakennusmääräysten muuttuviin tarpeisiin. Moduulirakentamista on tehty jo aikojen alusta puusta, mutta Aulis Lundell Oy:n moduulien rungot tehdään kierrätettävästä ja turvallisesta teräksestä.
19_P_110981_2.jpg
Joutsenmerkki korjausrakennuskohteille
Joutsenmerkki eli pohjoismainen ympäristömerkki on laatinut kriteerit korjausrakentamiselle. Joutsenmerkkiä voi nyt hakea asuintalojen, päiväkotien, koulu- ja toimistorakennusten peruskorjauksille.Joutsenmerkitty korjausrakentaminen on hyvä keino varmistaa, että peruskorjaukset toteutetaan tiukkojen ympäristövaatimusten mukaan. Ennen korjaustöitä tehdään aina perusteellinen ympäristökartoitus ja vaaralliset jätteet hävitetetään asianmukaisesti. Lisäksi edistetään rakennusmateriaalien kierrätystä ja uudelleenkäyttöä.Joutsenmerkitty korjausrakentaminen takaa, että rakennuksessa on korjauksen jälkeen:alhainen energiankulutushyvä sisäilma ja vähäiset kemikaalipäästötrakennusmateriaalit ja kemialliset tuotteet, jotka täyttävät korkeat ympäristö- ja terveysvaatimukset
20071_3186.jpg
Miksi tiilestä?
Uusi voimaan astunut energiamerkkijärjestelmä, ilmaston muutoksesta johtuva kasvihuonepäästöjen rajoittaminen sekä jatkuvasti kohoava energian hintataso asettaa omakotirakentajat miettimään entistä tarkemmin, millä rakenneratkaisulla oma koti kannattaa rakentaa. Enää ei valintaperusteeksi riitä pelkästään ulkonäkö, vaan rakenteen alhaiset käyttökustannukset ja pitkäaikaiskestävyys tulevat olemaan yhä tärkeämpi syy myös ulkoseinän rakennetta ja julkisivua valittaessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton