• Etusivu
  • Rakentaminen

På Vasa bostadsmässa satsar man på grönbyggande

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.03.2008
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Målet är att åstadkomma vackra gårdar och trivsamma parker till sommaren

Trädgårdsstadsdelen Sunnanvik erbjuder ypperliga ramar för grönbyggande. På det havsnära mässområdet har man medvetet satsat på grönområden och gårdsplaner. Där finns sammanlagt åtta olika parker, som man började bygga redan sommaren 2007. Målet är att hela området ska blomstra, så att det bjuder på trivsel för både mässbesökarna och sunnanviksborna samt alla vasabor.

- Sunnanviks havsnära läge och grönskande natur är områdets mest älskade element. Bostadsmässområdet anknyter på ett naturligt sätt till hela stadens grönområdesnätverk. Naturvärdena har påverkat såväl planläggning och planering på mässområdet som byggandet av husen. Naturvänligheten främjas också av alternativa möjligheter till icke-förorenande el- och värmeproduktion, berättar projektchef Keijo Ullakko från Vasa bostadsmässbyrå.

På Sunnanviks mässområde byggs 20 egnahemshus, 28 småhus i bolagsform och tre flervåningshus, och det kommer att finnas många olika slags gårdar att beundra. På Vasa bostadsmässa prövar man också för första gången på ett byalikt bostadsaktiebolag med sex egnahemshus i samma gårdsgemenskap. Huvudsamarbetsparten i pilotprojektet är objektutställaren Starkki. Målet för det nya konceptet är att synliggöra aktörer och planerare inom gårdsbyggandet på ett effektivare sätt.

- Mässhusens gårdsplaner har ofta blivit ouppmärksammade. Det här har säkert för mången besökare varit en besvikelse, för gårdsbyggande har blivit allt populärare under de senaste åren. Vi har också fått respons om att gårdsplanerarna borde komma fram bättre och just det här strävar vi efter med det nya konceptet för gårdsbyggande. Det är glädjande att man i Vasa har satsat på gårdar och grönbyggande ända från första början och resultaten får vi njuta av nästa sommar vid mässan, konstaterar mässchef Pasi Hulkkonen från Finlands Bostadsmässa.

Ekologiskt byggande, som är ett av mässans huvudteman, har också beaktats i planeringen av trädgårdarna. På gårdsplanerna för mässhusen i Vasa gynnas närproducerat material. Genom att använda trä och natursten åstadkoms också hållbara och ekologiska lösningar. En speciell sak är dagvattenbehandlingen, d.v.s. att det vatten som uppkommer av regn och snö renas innan det hamnar i havet. Dagvattnet leds inte bort genom rör, utan det renas genom att det infiltreras i marken, bromsas upp eller samlas upp och används till exempel för bevattning eller i springbrunnar. Regnvattnet rinner långsammare i bäckar än i rör och föroreningarna hinner sjunka ner till bäckens botten.

Småhusbyggarnas gårdsplaneringsarbete underlättades genom att de erbjöds modeller för gårdsplaner som exempel. Modellgårdarna hade utvecklats uttryckligen för att passa in i mässområdets natur och de representerar olika gårdstyper. Som exempel kan nämnas karg stenträdgård samt villalik, österländsk eller skogsdominerad och vildvuxen trädgård. Byggarna fick hämta idéer och inspiration av modellgårdarna genom att kombinera olika element eller genom att använda modellerna som sådana. Byggarna på tomterna mot skogen på Flygekorrgatans egnahemshusområde har inspirerats i synnerhet av den karga stenträdgårdens och den österländska trädgårdens element. På havssidan används rikligt med element för en villalik trädgård och träterrassgård.

Urbant boende blir naturnära tack vare parkerna

En specialitet på Vasas bostadsmässområde är östråket som har anlagts mellan egnahemshusen och bolagssmåhusen. Pontonbroarna som går via de två konstgjorda öarna erbjuder mässbesökarna ett härligt landskapsstråk inom området. På den ena av öarna har planteringarna och landskapet planerats speciellt noggrant. Avsikten är att man på Terapiön ska kunna slappna av och njuta av platsen med alla sinnen. På ön kan till exempel uppleva dofter och färger av mångåriga örter och blommor. I Terapiparken byggs också en liten simstrand och ett runt ljusrum, vars konstruktion i stället för väggar består av ljus. I rummet kan man sitta och njuta av mörka höstkvällar. Den andra ön kommer att vara mera i naturtillstånd. Till Fårön kommer man för mässtiden till alla barns glädje att föra ut får, för enligt en gammal vasatradition fördes fåren ut till skärgården till sommaren och på hösten hämtades de bort.

Andra parker på mässområdet är till exempel Flygekorrparken, som har lämnats som ett naturligt rast- och boställe för flygekorrar. I Landhöjningsparken kan man se naturtecken i anslutning till Kvarkens unika landhöjningsfenomen. I Stenparken finns stora stenblock, som kommer att upplysas på ett spektakulärt sätt. I Stenparken förverkligas också ett konstträdgårdsprojekt. Tre unga konstnärer bygger i parken olika miljökonstverk som passar in i vildvuxen natur.

På mässområdet byggs en trivsam träffpunkt - Rävgatans skvär. På skvären och dess trappor kan man sätta sig ner och njuta av havsutsikten eller till exempel hålla en liten picknick. På skvären kommer också verket Korthuset som vann den riksomfattande konstverkstävlingen att sättas upp. Verket är planerat av jakobstadskonstnären Simon Gripenberg.

Under bostadsmässan kan man om man så önskar också bekanta sig med gårdsplaner och parker ur ett mera professionellt perspektiv. Ett för alla öppet grönseminarium ordnas i Vasa 7.8 och i anslutning till det kommer också bostadsmässområdet att besökas.

Hela staden snyggas upp och en stor evenemangssommar är på kommande

Vasa startade förra hösten ett kompletterande projekt till bostadsmässan: Jättesnygga Vasa – en trivsam och trygg stad att bo i. Målet är att snygga upp hela Vasa så att staden är extra trivsam inför bostadsmässommaren 2008. Till projektet hör bland annat uppsnyggning av parker, stränder och gator. Förutom en snygg stad vill vi bjuda mässbesökare och stadsbor på annan underhållning – olika kringevenemang under mässtiden.

Vasas bostadsmässommar kommer att bli en riktig evenemangssommar. Under hela mässtiden kommer utbudet av sevärdheter, upplevelser och evenemang att vara stort runt om i staden. Till exempel konserter, seminarier, jätteloppis, utställningar och sommarteater utlovas.

Vasa torg kommer att fungera som huvudarena för de flesta evenemangen. Där kommer man till exempel att ordna torgdans 13.7, där tangokungligheterna som korats föregående kväll står för dansmusiken. På torget byggs också beach volley-planer, där det kommer att spelas nationella FM-deltävligar som televiseras 18-20.7. Bostadsmässchackturneringen ordnas på torget 27.7. Med jämna mellanrum kommer det också att ordnas marknader och loppmarknader, militärmusikkårens sommarkonserter samt street jazz- och blueskvällar. Under Konstens natt 7.8 kommer hela Vasas kulturella spektrum att presenteras.

Affärerna i centrum samt museerna och konstgallerierna satsar också på mässtiden och har längre öppettider. Skärgårdskryssningar görs från Inre hamnen, hela tre gånger per dag, och på det sättet kan intresserade mässbesökare bekanta sig med den vackra skärgården och världsnaturarvet. För barnfamiljer finns det mycket roligt att göra i Vasa, såsom nöjesparken Wasalandia och vattenparken Tropiclandia samt sommarteater- och dockteaterföreställningar.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20088_12197.jpg
Askon kalusteet menossa mukana
Rockia nuoren huoneeseen Rocker-tuolilla.
201811_55521.jpg
Säästä rahaa ja hanki puhallusvillat helposti katollesi
Kuten tiedetään, lämmin ilma nousee ylöspäin. Mikäli katto on huonosti eristetty, on lämpövuoto itsestäänselvyys. Katon kautta saattaa poistua jopa viidesosa kodin lämmöstä. Miksi siis heittää selvää rahaa hukkaan?Yläpohjan lisälämmöneristys on helppo tapa lisätä kodin energiatehokkuutta. Samalla on helppo katsastaa yläpohjan tila, sillä lisälämmöneristettä laitettaessa katolla on kuitenkin käytävä, jotta tietää vanhan eristeen paksuuden, tilan ja materiaalin. Kun katolle kiipeää, on hyvä samalla myös katsoa, ovatko lvi-putket kondenssieristettyjä.Jos katosta löytyy höyrynsulussa tai läpivienneissä vuotoja, tulee ne paikantaa. Huonokuntoinen lämmöneriste on parempi poistaa, sillä seasta voi löytyä esimerkiksi hiirenpesiä. Purueristeen päälle paloeristeeksi laitettu hiekka tai sekaeriste on myös parempi poistaa ennen lisälämmöneristystä.
20216_71243.jpg
Viikon sisustusidea: Oliko vika maalissa vai maalarissa?
Kaikki ei mene maalausurakassa aina niin kuin strömsössä. Maali halkeilee, nahkottuu, vaahtoaa tai irtoaa. Tässä listaus yleisimmistä ongelmista maalattaessa sekä vinkkejä, miten virheet voi välttää.
29_P_26547.jpg
Kuopion asuntomessujen 2010
Kuopion Asuntomessujen 2010 pihasuunnittelukilpailu on ratkennut. Pihasuunnittelukilpailun tuomaristo valitsi Linda Hakkaraisen suunnitelman "Sirotuomipihlajan alla" opiskelijasarjan ja samalla koko kilpailun parhaaksi työksi. Ammattilaissarjassa parhaaksi suunnitelmaksi valittiin oululaisen Leena Pehkosen "Ekomoderni".Kuopion asuntomessujen pihasuunnittelukilpailuun lähetettyjen töiden taso ilahdutti palkintoraatia, ja palkittavien töiden valinta oli sekä mielenkiintoista että haasteellista. Suunnittelukilpailun tulosten julkistaminen ja stipendien jako tapahtui tiistaina 14.7.2009 klo 11 Valkeakosken Asuntomessujen Kuopion messuosastolla. Tällöin Lahden ammattikorkeakoulussa miljöösuunnittelua opiskeleva Linda Hakkarainen pokkasi opiskelijasarjan ensimmäisen palkinnon suunnitelmastaan "Sirotuomipihlajan alla". Ammattilaissarjan parhaaksi suunnitelmaksi valittiin Leena Pehkosen työ "Ekomoderni".
20217_71549.jpg
Miten siirtyä käyttämään uusiutuvaa lämmitysöljyä?
Monet ovat varmasti pohtineet, soveltuuko markkinoille tullut uusiutuva polttoöljy jo vuosia käytössä olleeseen öljylämmitysjärjestelmään. Vaihto ympäristömyönteisemmän polttonesteen käyttöön onnistuu hyvinkin helposti, kunhan huomioi muutaman seikan.
20224_77762.jpg
Tycroc Suomi Oy – Lattialämmityksen aluslevyt ja märkätilalevyt
Tycroc-rakennuslevyt sopivat käytettäväksi niin märkiin kuin kuiviinkin tiloihin. Lattialämmityksen aluslevy Tycroc UHP on kehitetty lattialämmityksen asennuksen yksinkertaistamiseksi ja nopeuttamiseksi. Tycroc UHP sopii asennettavaksi myös betonirakenteiden päälle, mutta pienen neliömetripainon ansiosta se on erittäin varteenotettava ratkaisu varsinkin puurakenteisiin ja puurakennuksiin. Tycroc TWP märkätilalevy on ideaali rakennuslevy märkätiloihin kuten kylpyhuoneisiin, kylpylöihin, höyrysaunoihin, sekä uima-altaisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton