• Etusivu
  • LVI

Miten siirtyä käyttämään uusiutuvaa lämmitysöljyä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.01.2024
20217_71549.jpg

Monet ovat varmasti pohtineet, soveltuuko markkinoille tullut uusiutuva polttoöljy jo vuosia käytössä olleeseen öljylämmitysjärjestelmään. Vaihto ympäristömyönteisemmän polttonesteen käyttöön onnistuu hyvinkin helposti, kunhan huomioi muutaman seikan.

Vanhan lämmitysjärjestelmän päivitys

Nykyistä lämmityslaitteistoa ei ole tarpeen purkaa siirtyäkseen uusiutuvan lämmitysöljyn käyttäjäksi. Tällä hetkellä lämmityslaitteistoissa käytettäväksi on saatavissa HVO-pohjaista (Hydrotreated Vegetable Oil, vetykäsitelty kasviöljy) täysin uusiutuvaa lämmitysöljyä, jota valmistaa Neste Oyj. Tuote on valmistettu kasviöljystä sekä vastuullisesti tuotetuista jäte- ja tähderaaka-aineista, eikä se sisällä lainkaan fossiilisia raaka-aineita. Tämän HVO-pohjaisen uusiutuvan lämmitysöljyn käyttäminen edellyttää kuitenkin poltinlaitteiston päivittämistä uusiutuville lämmitysöljyille.

Jos öljypoltin on yleinen merkki, eikä vielä kovin iäkäs, ei polttimen uusiminen todennäköisesti ole tarpeen. Koska seostamattoman HVO-pohjaisen uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöön kuitenkin liittyy teknisiä päivitystarpeita, soveltuvuuden ratkaisee polttimen valmistaja, jolta asia kannattaa varmistaa.

Uusiutuvalle lämmitysöljylle tarkoitettu poltin

Tehtäessä polttimen päivitys, siinä tarvittavat toimenpiteet tulee teettää Turvallisuus- ja Kemikaalivirasto Tukesin hyväksymällä öljylämmitysalan liikkeellä.

Päivityksessä vaihdetaan turvallisuustoimintoja ohjaava poltinohjain digitaaliseen tyyppiin ja palamistapahtumaa tarkkaileva liekinilmaisin uusiutuvalle lämmitysöljylle soveltuvaksi IRD-tyyppiseksi. HVO-pohjainen uusiutuva lämmitysöljy palaa moitteettomasti, mutta liekin aallonpituus on erilainen kuin tavallisella lämmitysöljyllä.

Jos kyseessä on uudisasennus, polttimessa mahdollisesti on jo uusiutuvalle lämmitysöljylle tarkoitetut poltinohjain ja liekinilmaisin.

Mikäli siirtymävaiheessa öljysäiliössä on vielä jäljellä tavallista lämmitysöljyä, voi HVO-pohjaista uusiutuvaa lämmitysöljyä huoletta sekoittaa siihen.

Miten paljon uusi liekinilmaisin ja poltinohjain maksavat?

Valmistaja tai maahantuoja sekä polttimen komponentteja jälleenmyyvä ja asentava urakointiliike määrittelevät päivitykselle sopivan markkinahinnan. Tarjouksia on siis hyvä kysyä useammaltakin palveluntarjoajalta. Öljypoltinhuollon yhteydessä tehty asennustyö tarvittavien komponenttien kanssa on arviolta muutamia satasia.

Asennukset tulee tehdä teknillisten suositusten mukaisesti

TS-suositukset ovat lämmitystoimialan julkaisema sarja teknillisiä suosituksia ja ohjeita, joita asentajat käyttävät apunaan päivittäisessä työssä. Suosituksia on tähän mennessä julkaistu kaikkiaan 14 erilaista. Viimeisin käsittelee uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöön liittyviä asioita.

TS-sarjan tavoitteina on toimialan toimintatapojen ja asennusten toteutusten yhdenmukaistaminen. Saadakseen tarvittavat asennuspätevyydet, tulee lämmityslaitealan asentajan myös hallita suositukset hyvin.

Suunnitellessasi öljynpolttimen vaihtoa HVO-pohjaiselle uusiutuvalle lämmitysöljylle, käytä aina öljylämmitysalan ammattilaista.

Info

Info

Öljylämmittäjä, muista myös nämä:

  • Olipa lämmitysöljy uusiutuvaa tai ei, aina tulisi muistaa laitteiden ja komponenttien hyvän kunnon merkitys. Kattila- ja poltinhuollot tuovat hintansa takaisin energiansäästönä ja laitteiden pidentyneenä käyttöikänä.
  • Yleistyvä hybridilämmitys tarjoaa mahdollisuuden tehokkaaseen vuodenaikalämmitykseen: öljy lämmittää kylmimpinä kuukausina, uusiutuvaa lämpöpumppu- (ilma-vesi) tai aurinkoenergiaa voi hyödyntää muulloin. Hybridijärjestelmissä uusinta on öljyn ja lämpöpumpputekniikan yhdistäminen.
  • Kaikissa huolto-, kunnostus- ja asennustöissä on tärkeää, että näitä töitä tekee vain Turvallisuus- ja Kemikaalivirasto TUKESin hyväksymä urakoitsija. Ammattilainen varmistaa myös, että laitteisto toimii parhaalla tavalla.
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
Tyttö nojaa sohvaan
Keskuspölynimurin toimintaperiaate
Kun käyttäjä liittää letkun imurasiaan, lähtee imurasialta sähköinen viesti keskusyksikölle laitteiston käynnistämistä varten. Keskusyksikkö käynnistyy ja järjestelmän synnyttämä alipaine aiheuttaa imun runkoputkistossa. Keskusyksikkö on toiminnassa niin kauan, kunnes letku irroitetaan imurasiasta. Kehittyneimmät keskuspölynimurit ovat varustettavissa myös kahvakäynnistyksellä.Yhdellä imurasialla jopa sata neliötäImuroidessa käytetään yleisesti 8 metrin pituista kevyttä letkua, joka ylettyy jopa 100 m² kokoisen alueen siivoamiseen. Imurasiat ovat tyylikkään huomaamattomia ja ne suositellaan asennettavaksi käytön kannalta parhaaseen paikkaan noin metrin korkeudelle.
20085_10819.jpg
Helluntai päättää pääsiäisen
Helluntai on kristikunnan kolmanneksi suurin juhla pääsiäisen ja joulun jälkeen. Alunperin se kuitenkin oli juutalainen kiitos- ja elonkorjuujuhla.Helluntaita vietetään 50. päivänä pääsiäisestä, ja se on aina sunnuntai. Joissain maissa myös seuraava maanantai, toinen helluntaipäivä, on juhlapyhä. Suomessakin oli tämä käytäntö aina vuoteen 1972 saakka. Vuonna 1973 maanantain pyhä siirrettiin lauantaiksi, valmistelemaan helluntaita. Aiemmin, 1700-luvulla, helluntai oli jopa neljän perättäisen pyhäpäivän juhla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton